Imena djece u mješovitim brakovima
Moderator: spacebound
- Anonimus 9
- Poneki mu pročitamo

- Status: Offline
Re: Imena djece u mješovitim brakovima
da sarah arapski tedžvid Haaa
Em sam izbjeglica ,em rođen na carski rez ,nit kuce nit picke materine
Jedan Saban je dosao na casove engleskog kursa ovdje u US i provjerava nastavnica prisutne i cita Sjeban? Svi ono, sta
.. kaze ona is SJeban here, misleci na jadnog Shabana. Evo vec 16 godina svi ga zovu Sjeban, a nije mu ni krivo 
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 14698 times
- Been thanked: 10229 times
Kako starim sve vise mi se svidjaju starinska imena,a jedno mi je predivno jos od malih nogu - SELIM
Eh sad, vidjecemo kakva ce nafaka biti, mozda se mom hairliji ne bude svidjalo. Posto nisam vjernik ime djeteta mi ne predstavlja neki problem, tako da mislim da cemo se "nagoditi" vrlo lako
Da se vratim temi...Ime neka je lijepo, neka bude odraz ljubavi roditelja, a sad da je u pitanju mjesoviti ili nemjesoviti brak (mastoviti ili nemastoviti
) to nije nas problen...Ljudi nam pokazuju da im je bitno da li su samo "ljudi" , i ne "obiljezavaju" se religijom ili bilo cime drugim. I na kraju, kako vjernici lijepo kazu "svi smo jednaki pred Bogom". Pa de da vidim kako to ljudi provode u djelo...
Eh sad, vidjecemo kakva ce nafaka biti, mozda se mom hairliji ne bude svidjalo. Posto nisam vjernik ime djeteta mi ne predstavlja neki problem, tako da mislim da cemo se "nagoditi" vrlo lako
Da se vratim temi...Ime neka je lijepo, neka bude odraz ljubavi roditelja, a sad da je u pitanju mjesoviti ili nemjesoviti brak (mastoviti ili nemastoviti
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 8210 times
- Been thanked: 19309 times
Dust wrote:Jedan Saban je dosao na casove engleskog kursa ovdje u US i provjerava nastavnica prisutne i cita Sjeban? Svi ono, sta.. kaze ona is SJeban here, misleci na jadnog Shabana. Evo vec 16 godina svi ga zovu Sjeban, a nije mu ni krivo
Joooj kako ja lagano poludim na ta 'nasa' i njihova' imena. Ma koja to nasa i njihova majke im ha nacionalisticke?? Samo kod nas ima ta podjela po imenima. Radim sa Arapima vec duze vrijeme, pa ti ljudi nemaju pojma ko si i sta si kad im kazes kako se zoves vec pitaju jesi li krscanin ili musliman. Jedino ako si Marija i Josip onda havizaju.
Kad sam sinu dala ime... e kuuuku kad se sjetim svih dusebriznika koji su mi govorili kakvo si to 'vlasko'ime dala djetetu(ne zelim da se niko uvrijedi ovo sam citirala), pa do onih koji su mi govorili kako cu u dzehenem jer mi djetetovo ime nema znacenje
Ali eto briga mene za okolinu,i za to jel mu ime 'nase' ili 'njihovo' on ima najljepse ime na cijelom svijetu i taman...
Kad sam sinu dala ime... e kuuuku kad se sjetim svih dusebriznika koji su mi govorili kakvo si to 'vlasko'ime dala djetetu(ne zelim da se niko uvrijedi ovo sam citirala), pa do onih koji su mi govorili kako cu u dzehenem jer mi djetetovo ime nema znacenje
Budali možeš da oprostis, jer srlja samo u jednom pravcu i ne folira nikoga.
Foliranti su oni od kojih ti je muka...
Foliranti su oni od kojih ti je muka...
- Mister No
- The Good, the Bad and the Ugly

- Has thanked: 9147 times
- Been thanked: 5837 times
Abdulah, Muhamed, Sejfudin, Ibrahim, Zubejda, Fatima...divna medjunarodna imena...moze i Milica sokica npr. 
The Dark Side Of The Forum...
Сматрам да у мешовитим браковима треба да влада равноправност. Деца треба да носе презиме једног родитеља а име које припада другом родитељу. Претпоставимо припадник исламске вероисповести Изетбеговић Изет и хришћанске Марта Мартић: деца: Изетбеговић Радмила, Милош. или Мартић Алија. Сабахета. Никако друкчије. Љиљана Ћуић
Nije samo grozan odabir imena, nego je i grozan pristup braku. Dogovor prije svega, a ne tako oštro da jedna ili druga strana zahtjeva ime za dijete. Mislim da je Ljiljana promašila. Ako imena nisu bila važna prije braka, pa zašto bi onda toliko bila važna imena djece koja se rode u tom braku? To je po meni nacionalno raslojavanje u samom braku. Od toga nema ništa...
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)
(Arapska poslovica)
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9979 times
- Been thanked: 11848 times
A sta je bilo ostro?silence wrote:Nije samo grozan odabir imena, nego je i grozan pristup braku. Dogovor prije svega, a ne tako oštro da jedna ili druga strana zahtjeva ime za dijete. Mislim da je Ljiljana promašila. Ako imena nisu bila važna prije braka, pa zašto bi onda toliko bila važna imena djece koja se rode u tom braku? To je po meni nacionalno raslojavanje u samom braku. Od toga nema ništa...
Zenska kaze da ona tako misli
Izet i Marta se pod takvim uslovima ne bi ni vjencali, sto posto. Ljubav valjda ne poznaje granice. Zar mora biti jedno ovo jedno ono?Љиљана wrote:Сматрам да у мешовитим браковима треба да влада равноправност. Деца треба да носе презиме једног родитеља а име које припада другом родитељу. Претпоставимо припадник исламске вероисповести Изетбеговић Изет и хришћанске Марта Мартић: деца: Изетбеговић Радмила, Милош. или Мартић Алија. Сабахета. Никако друкчије. Љиљана Ћуић
-
Obrisan profil
pa bolje nego samo po njegovom ili samo po njenomDust wrote:Izet i Marta se pod takvim uslovima ne bi ni vjencali, sto posto. Ljubav valjda ne poznaje granice. Zar mora biti jedno ovo jedno ono?Љиљана wrote:Сматрам да у мешовитим браковима треба да влада равноправност. Деца треба да носе презиме једног родитеља а име које припада другом родитељу. Претпоставимо припадник исламске вероисповести Изетбеговић Изет и хришћанске Марта Мартић: деца: Изетбеговић Радмила, Милош. или Мартић Алија. Сабахета. Никако друкчије. Љиљана Ћуић
Evo ja sam srpkinja i ucila cirilicu al ja Ljiljanino prezime nikako da skontam, uvek sam mesala Dj i Dz i c i c i c, jako su slicna slova
Evo kako ja to posmatram. Ako se dvoje ljudi vjenčaju iz ljubavi, npr. Husein i Nevenka, znači da Nevenki nije smetalo njegovo ime Husein, niti je Huseinu smetalo njeno ime Nevenka. Oni su oslobođeni i rasterećeni od tih predrasuda. Rode im se djeca, pa zar je njima takvim odjednom od velike važnosti ime? Ako jeste, onda su se oni lagali i tu nešto ne štima...Dust wrote:Izet i Marta se pod takvim uslovima ne bi ni vjencali, sto posto. Ljubav valjda ne poznaje granice. Zar mora biti jedno ovo jedno ono?Љиљана wrote:Сматрам да у мешовитим браковима треба да влада равноправност. Деца треба да носе презиме једног родитеља а име које припада другом родитељу. Претпоставимо припадник исламске вероисповести Изетбеговић Изет и хришћанске Марта Мартић: деца: Изетбеговић Радмила, Милош. или Мартић Алија. Сабахета. Никако друкчије. Љиљана Ћуић
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
(Arapska poslovica)
(Arapska poslovica)
Pa tako sam i ja rekla.silence wrote:Evo kako ja to posmatram. Ako se dvoje ljudi vjenčaju iz ljubavi, npr. Husein i Nevenka, znači da Nevenki nije smetalo njegovo ime Husein, niti je Huseinu smetalo njeno ime Nevenka. Oni su oslobođeni i rasterećeni od tih predrasuda. Rode im se djeca, pa zar je njima takvim odjednom od velike važnosti ime? Ako jeste, onda su se oni lagali i tu nešto ne štima...Dust wrote:Izet i Marta se pod takvim uslovima ne bi ni vjencali, sto posto. Ljubav valjda ne poznaje granice. Zar mora biti jedno ovo jedno ono?Љиљана wrote:Сматрам да у мешовитим браковима треба да влада равноправност. Деца треба да носе презиме једног родитеља а име које припада другом родитељу. Претпоставимо припадник исламске вероисповести Изетбеговић Изет и хришћанске Марта Мартић: деца: Изетбеговић Радмила, Милош. или Мартић Алија. Сабахета. Никако друкчије. Љиљана Ћуић
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9979 times
- Been thanked: 11848 times
Mozda na taj nacin, zele udovoljiti i roditeljima.
Mada mislim, da bi se trebalo drzati neutralnijih imena.
Mada mislim, da bi se trebalo drzati neutralnijih imena.
- carobnjak N
- Forum [Bot]
- Has thanked: 801 times
- Been thanked: 927 times
Ćuić ...vjerovatno mehko Ć koje smo mi poprimili od turaka,a možda i originalno tursko prezime . Moje prezime recimo ima u Bih u nekoliko oblika ali onsovica mu je "Pehlivan" što opet ima značenje samo u turskom jeziku .MORENA wrote:pa bolje nego samo po njegovom ili samo po njenomDust wrote:Izet i Marta se pod takvim uslovima ne bi ni vjencali, sto posto. Ljubav valjda ne poznaje granice. Zar mora biti jedno ovo jedno ono?Љиљана wrote:Сматрам да у мешовитим браковима треба да влада равноправност. Деца треба да носе презиме једног родитеља а име које припада другом родитељу. Претпоставимо припадник исламске вероисповести Изетбеговић Изет и хришћанске Марта Мартић: деца: Изетбеговић Радмила, Милош. или Мартић Алија. Сабахета. Никако друкчије. Љиљана Ћуић
Evo ja sam srpkinja i ucila cirilicu al ja Ljiljanino prezime nikako da skontam, uvek sam mesala Dj i Dz i c i c i c, jako su slicna slova
Dakle Ljiljana Ćuić bi bilo bosansko ime i tursko prezime ,jaka kombinacija
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
E baš bih volio dočekati da Bošnjaci počnu davati svojim šćerama ime Ljiljana, em je bosansko ime em Bošnjaci jedini zagovaraju ljiljan kao simbol BiHcarobnjak Nurudin wrote: Dakle Ljiljana Ćuić bi bilo bosansko ime i tursko prezime ,jaka kombinacija
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM
U ovoj temi se prave velike greske.
Spominju se muslimanska, bosanska, srpska, hrvatska,.. imena kao da ima neko pravilo ili definicija tih imena.
Ne postoji muslimansko ime, bosansko, srpsko, hrvatsko,... po definiciji i nekim pravilima, postoji samo ucestalost na osnovu tradicije i interpretacija.
Sjecam se jednom ne jednoj raspravi o historiji kako neki ustvrdise da su imena Bosnjana sa stecaka i sa povelja srpska. A jedan pametan fino postavi pitanje, ajde definisite srpsko ime, i to ne kroz nabrajanje primjera(Milana, Milosa,.. imas i u Sloveniji, Slovackoj,..), vec eto definicija tvorbe pa da se kroz to zakljuci cije je neko ime. Bez odgovora naravno.
Tako i ovdje,.. ono sto se tumaci kao srpsko ili hrvatsko ime je samo ime slavenskog ili biblijskog korijena i masa izvedenica od toga. A bosanski jezik je takodjer slavenski, pa ako je "Dobar dan" pozdrav na nasem jeziku, isto tako se od imenice "dobar" moze komotno tvoriti ime i da je eto bosansko.
Otvorite knjigu muslimanskih imena pa nadite tu definiciju - nema je. Stoji samo da je ovo ili ono ime arapskog, persijskog, hebrejskog,.. korijena,.. i to samo zbog tradicije a ne pravila jer sam islam ne podvlaci strogo da ime mora biti ovog ili onog korijena.
To znaju muslimanski Turci, Albanci, Somalci,.. koji imaju mnostvo imena koje neces naci u islamskom svijetu. Cak su se i u Bosnjaka muslimana mnoga imena vremenom udomacila pa imamo jos od prvih izvjestaja putopisaca skracenice poput Mujo, Huso, Muho, Ahmo, Suljo, Ibro,... a tek danas gdje se pod islamskim imenima smatraju Sanela, Zlatan, Bisera, Sabina, Indira, Armin, Ado, Alen, Jasmin, Dino, Dijana, Zlatko, Zlata,.... koje takodjer neces naci nigdje u islamskom svijetu.
U Srba i Hrvata takodjer imas danas imena koja nisu bila prije poput Sasa, Zoran, Goran, Robert, Damir, Aco, Natasa, Mia, Maja, Dijana, Sanja, Miro, Dino, Alan, Iris, Goca, Daniel, ... gdje mozda mozes neko najdalje locirati unazad 70,80 god. ali ne i ranije.
Imena su samo ovog ili onog korijena i to ne po pravilu vec po tradiciji, a i tradicija se mijenja pa imamo nova imena u nekoj generaciji koja se poslije udomace. Pa kada je tako kod "cistih", sto bi onda bio fokus na imenima iz mijesanih brakova gdje je razlika samo u tome sto su tu rjetka starinska imena.
Ali posto smo mi narod koji sve zna, i o svemu ima stav, i voli pametovati i uprti prstom u nekoga iz plitkih ubjedjenja,.. imamo paradokse gdje neki Ibro ili Sanela upru prstom u mijesanog Zlatana i utvrde da mu ime nije muslimansko a za sebe misle da jesu,..
Ja se zovem Kulin ban koji
svaki dan,...
Spominju se muslimanska, bosanska, srpska, hrvatska,.. imena kao da ima neko pravilo ili definicija tih imena.
Ne postoji muslimansko ime, bosansko, srpsko, hrvatsko,... po definiciji i nekim pravilima, postoji samo ucestalost na osnovu tradicije i interpretacija.
Sjecam se jednom ne jednoj raspravi o historiji kako neki ustvrdise da su imena Bosnjana sa stecaka i sa povelja srpska. A jedan pametan fino postavi pitanje, ajde definisite srpsko ime, i to ne kroz nabrajanje primjera(Milana, Milosa,.. imas i u Sloveniji, Slovackoj,..), vec eto definicija tvorbe pa da se kroz to zakljuci cije je neko ime. Bez odgovora naravno.
Tako i ovdje,.. ono sto se tumaci kao srpsko ili hrvatsko ime je samo ime slavenskog ili biblijskog korijena i masa izvedenica od toga. A bosanski jezik je takodjer slavenski, pa ako je "Dobar dan" pozdrav na nasem jeziku, isto tako se od imenice "dobar" moze komotno tvoriti ime i da je eto bosansko.
Otvorite knjigu muslimanskih imena pa nadite tu definiciju - nema je. Stoji samo da je ovo ili ono ime arapskog, persijskog, hebrejskog,.. korijena,.. i to samo zbog tradicije a ne pravila jer sam islam ne podvlaci strogo da ime mora biti ovog ili onog korijena.
To znaju muslimanski Turci, Albanci, Somalci,.. koji imaju mnostvo imena koje neces naci u islamskom svijetu. Cak su se i u Bosnjaka muslimana mnoga imena vremenom udomacila pa imamo jos od prvih izvjestaja putopisaca skracenice poput Mujo, Huso, Muho, Ahmo, Suljo, Ibro,... a tek danas gdje se pod islamskim imenima smatraju Sanela, Zlatan, Bisera, Sabina, Indira, Armin, Ado, Alen, Jasmin, Dino, Dijana, Zlatko, Zlata,.... koje takodjer neces naci nigdje u islamskom svijetu.
U Srba i Hrvata takodjer imas danas imena koja nisu bila prije poput Sasa, Zoran, Goran, Robert, Damir, Aco, Natasa, Mia, Maja, Dijana, Sanja, Miro, Dino, Alan, Iris, Goca, Daniel, ... gdje mozda mozes neko najdalje locirati unazad 70,80 god. ali ne i ranije.
Imena su samo ovog ili onog korijena i to ne po pravilu vec po tradiciji, a i tradicija se mijenja pa imamo nova imena u nekoj generaciji koja se poslije udomace. Pa kada je tako kod "cistih", sto bi onda bio fokus na imenima iz mijesanih brakova gdje je razlika samo u tome sto su tu rjetka starinska imena.
Ali posto smo mi narod koji sve zna, i o svemu ima stav, i voli pametovati i uprti prstom u nekoga iz plitkih ubjedjenja,.. imamo paradokse gdje neki Ibro ili Sanela upru prstom u mijesanog Zlatana i utvrde da mu ime nije muslimansko a za sebe misle da jesu,..
Ja se zovem Kulin ban koji
- gejsha
- Inventar foruma

- Been thanked: 4 times
Je li ovo stvarno istina?Kulin ban wrote:
]
Postoji li neki ajet ili nešto slično koji ovo potvrđuje?
Ja bih bila sretna da je stvarno tako .
Znam samo da je Allah rekao da dajemo svojoj djeci lijepa imena.I uvijek sam mislila da se pod tim podrazumijeva da ime mora bit muslimansko.
Nije sloboda sa neba pala, za nju je sestra dva brata dala..
- carobnjak N
- Forum [Bot]
- Has thanked: 801 times
- Been thanked: 927 times
Jeste istina ,moraš dijetetu dati lijepo ime ,međutim kao što je kod kršćana tradicija da daju biblijska imena ( u stvari ne znam ,možda je i propis kod njih) tako je kod muslimana tradicija da daju kur'anska ili imena prvih muslimana.gejsha wrote:Je li ovo stvarno istina?Kulin ban wrote:
]
Postoji li neki ajet ili nešto slično koji ovo potvrđuje?
Ja bih bila sretna da je stvarno tako .
Znam samo da je Allah rekao da dajemo svojoj djeci lijepa imena.I uvijek sam mislila da se pod tim podrazumijeva da ime mora bit muslimansko.
Dakle to je tradicija i nije nikakav propis u islamu
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)