Izbori u BiH
Moderators: Krokodil Behko, Duminjo
- Melek
- Deer Hunter

- Has thanked: 4456 times
- Been thanked: 3433 times
- Status: Offline
Re: Izbori u BiH 2018. godine
Sad kad Radoncic zavapi da su i njemu ukrali glasove 
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Strong people forgive.
- Melek
- Deer Hunter

- Has thanked: 4456 times
- Been thanked: 3433 times
Nama je Haris Silajdzic licno i personalno oduzeo papire, poletio da zabrani dvojno drzavljanstvo. Majmun.storm wrote: 09 Oct 2018, 19:26 Oko tih "papira"...
Koliko ja znam, stjecanje drzavljanstva negdje vani, uvjetuju nove države, ispis iz drzavljanstva BIH...za slo mogu garantirati....
Pa se moze naknadno ponovo aplicirati...tko ima interes.
Recimo ova moja drzava ne smije znati, da ja posjedujem BIH drzv.
Tj bio bih pred odlukom, da se jednog odreknem (teska odluka)
I ulaskom BIH u EU to cu morati uciniti, jer ulazi sve u zajednicki registar...
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Strong people forgive.
- Socrates
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Been thanked: 5 times
Pa koliko god se Nama cinilo prljavim, oni moraju da formiraju vlast i vladaju. Ako "pobjednici" nisu uzeli preko 50%, onda moraju da traze podrsku za formiranje vlasti.Chloe wrote: 09 Oct 2018, 19:26Mi smo imali u prethodne četiri godine nekoliko vlada, nestabilnu i nikakvu situaciju na kantonu zahvaljujući koalicijama. Jedva smo dočekali ove izbore koji su nam donijeli isstu situaciju, dvije vodeće stranke se mrze, sad ide trgovina sa malim, podmuklosti i prljave igre.Socrates wrote: 09 Oct 2018, 18:53 Koalicija je sasvim normalna stvar, jer najbolje izrazava volju naroda.
U Kanadi, zbog politickog sistema je skoro nemoguca, ali se razmislja o promjeni.![]()
Neprincipijelne koalicije mogu da izgledaju smijesno, medjutim, to je posljedica glasanja. Cak su najvjernija slika politickog raspolozenja naroda.
. . . . . . . . .
- Heidi
- Forum [Bot]
- Been thanked: 7 times
Ne, to je dio naroda Bosnjaka. Tvoj problem je sto si zavolio svoju letargiju, a sto i ne bi, lakse je tako guzeljati. TI vidis Torabija i ocajnike koji kupuju njegove flase energetske vode, a ne vidis uspjesne ljude, a mislim i da znam zasto.Podrinjac wrote: 09 Oct 2018, 18:46 Narod? Je li to onaj narod koji je vjerovao Torabiju i punio arene, ili je to onaj narod koji više posjećuje Čevljanoviće od Srebrenice?
Mislim, nazvati taj narod Bošnjama je najmanja uvreda ako je uopšte i uvreda. Mislim, bez potrebe dižete frku oko tog naziva.
Vidis, ja sam uvijek tezila da budem u krugu boljih, pametnijih, aktivnijih, da mi budu motivacija.
Ko na vrijeme shvati, da se trud i posao isplati, nece mnogo cekati ni obracati paznju na Torabije i Bakire, i iz svog ocaja ponizavati dobre ljude koji postoje.
Neovisno o izborima, ja poznajem casne intelektualce, obrazovane i velike ljudine, koji zive u BiH, osjecaju se Bosnjacima. Ljudi koji nesto doprinose toj zemlji.
Poznajem i one koji ne znaju dalje od Bakira, Dodika i Covica, ali sad nije vrijeme da mjerimo domet. Digni to dupe i poduzmi nesto, glasaj, budi inicijativan, a ne da nazivas ljude pogrdnim imenima ili ucuti.
Be mindful of your self-talk. It's a conversation with the universe.
- Socrates
- Forum [Bot]
E svasta, brt. Ne znam zasto covjek ne bi imao vise drzavljanstava.storm wrote: 09 Oct 2018, 19:26 Oko tih "papira"...
Koliko ja znam, stjecanje drzavljanstva negdje vani, uvjetuju nove države, ispis iz drzavljanstva BIH...za slo mogu garantirati....
. . . . . . . . .
- Chloe
- Žena za sva vremena

- Has thanked: 3405 times
- Been thanked: 3486 times
Ne bi vjerovao koji je to krkanluk bez preuveličavanja.Socrates wrote: 09 Oct 2018, 19:31
Pa koliko god se Nama cinilo prljavim, oni moraju da formiraju vlast i vladaju. Ako "pobjednici" nisu uzeli preko 50%, onda moraju da traze podrsku za formiranje vlasti.
Neprincipijelne koalicije mogu da izgledaju smijesno, medjutim, to je posljedica glasanja. Cak su najvjernija slika politickog raspolozenja naroda.
- Pasaga
- Hadžija

- Has thanked: 3940 times
- Been thanked: 2966 times
znam ...Chloe wrote: 09 Oct 2018, 19:38Ne bi vjerovao koji je to krkanluk bez preuveličavanja.Socrates wrote: 09 Oct 2018, 19:31
Pa koliko god se Nama cinilo prljavim, oni moraju da formiraju vlast i vladaju. Ako "pobjednici" nisu uzeli preko 50%, onda moraju da traze podrsku za formiranje vlasti.
nije lahko tu postenu covjeku,gradjaninu,koji ima cistu i zdravu savjest ...
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
- Cvrle
- Forum [Bot]
- Mood:
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 12 times
Melek, nije Podrinjac glup, kao sto i sam kazes, nego nije zainteresovan.
Evo, hajde da pola bacimo niz Drinu, pa neka bude 50 hiljada nevazecih listica. Covjece, to je cifra. Zasto su unistili listice, zasto nisu glasali za promjenu? Zasto nisu izasli i glasno rekli svoje misljenje?
Zato je sada puno lakse, iz nekog coska, dobacivati i rondati, kad je sve proslo. Nema sad fajde. Necu nikog da cujem. I cim neko pocne da prica ovo ono, ja presjecem "stop, jesi glasala/glasao?" - "nisam" - "Suti! Ni jedne. Vise nemas pravo glasa!" Zavrsena prica.
Podrinjac, dijete drago. Izadji navecer kroz grad, pogledaj kafane prepune. Covjece kruzim ko vanzemaljac sat vremena trazim mjesto gdje da sjednem, ne mogu da nadjem. Otimamo se za stol u kaficu kao da igramo onu igru (ne mogu se sjetiti kako se zove, kad svi kruze oko jedne stolice, dok muzika svira, a kad prestane muzika, ko je sjeo - sjeo je). A kad vidim, od tih koji sjede u kaficu, 70% nije zaposleno. Da, postoje i u Gorazdu nezaposleni. I sta ti to govori?! Sve je to omladina koja je mogla napraviti promjenu, a nije. Zato sad NI JE'NE!!!
Evo, hajde da pola bacimo niz Drinu, pa neka bude 50 hiljada nevazecih listica. Covjece, to je cifra. Zasto su unistili listice, zasto nisu glasali za promjenu? Zasto nisu izasli i glasno rekli svoje misljenje?
Zato je sada puno lakse, iz nekog coska, dobacivati i rondati, kad je sve proslo. Nema sad fajde. Necu nikog da cujem. I cim neko pocne da prica ovo ono, ja presjecem "stop, jesi glasala/glasao?" - "nisam" - "Suti! Ni jedne. Vise nemas pravo glasa!" Zavrsena prica.
Podrinjac, dijete drago. Izadji navecer kroz grad, pogledaj kafane prepune. Covjece kruzim ko vanzemaljac sat vremena trazim mjesto gdje da sjednem, ne mogu da nadjem. Otimamo se za stol u kaficu kao da igramo onu igru (ne mogu se sjetiti kako se zove, kad svi kruze oko jedne stolice, dok muzika svira, a kad prestane muzika, ko je sjeo - sjeo je). A kad vidim, od tih koji sjede u kaficu, 70% nije zaposleno. Da, postoje i u Gorazdu nezaposleni. I sta ti to govori?! Sve je to omladina koja je mogla napraviti promjenu, a nije. Zato sad NI JE'NE!!!
Poput nekog starog kopača zlata, moraš se pomiriti s time da trebaš iskopati mnogo pijeska iz kojeg ćeš poslije strpljivo isprati nekoliko sićušnih komadića zlata
Ne daju....kad predaješ završnu dokumentaciju za slo državljanstvo, medju traženim dokumentima mora biti ispis iz BIH državljanstva....Socrates wrote: 09 Oct 2018, 19:36E svasta, brt. Ne znam zasto covjek ne bi imao vise drzavljanstava.storm wrote: 09 Oct 2018, 19:26 Oko tih "papira"...
Sad se mi zezamo na obiteljskim ručkovima....tetke, ujaci...koji su rođeni u BIH i dobar dio života tamo i proveli....sad imaju samo SLO državljanstvo...a ja, niđe veze- bosanac
Habibti, ya nour el - ain... 
- Bla
- i dva polipa

- Mood:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 40 times
eto imaš dobar dio foruma koji ne živi ovdje, pa pitaj 1 na 1 koliko ih nema bh. državljanstvo :perezubeKrokodil Behko wrote: 09 Oct 2018, 19:14
Ako može ikako, neka zvanična statistika, bez magle i izmaglice?
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:
- Socrates
- Forum [Bot]
Ja imam.
Ne znam kako se "gubi" drzavljanstvo u zemlji rodjenja, osim kao u ovom slucaju sto je Storm opisao. Sta konkretno mislite pod "papirima"?
Ne znam kako se "gubi" drzavljanstvo u zemlji rodjenja, osim kao u ovom slucaju sto je Storm opisao. Sta konkretno mislite pod "papirima"?
. . . . . . . . .
- Bla
- i dva polipa

- Mood:
kad te zaustavi drot u BiH a ti mu pokažeš našu ličnu, našu vozačku itd.
kad te zaustavi u austriji, onda im pokažeš njihovu itd...
kad te zaustavi u austriji, onda im pokažeš njihovu itd...
:
- Pasaga
- Hadžija

Nikad mi niko nije trazio,niti zahtjevao da se odreknem BH drzavljanstva...
...cak mi ima i ovaj sto se rodio ovdje ....
...cak mi ima i ovaj sto se rodio ovdje ....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
Lavlje_srce
- Heidi
- Forum [Bot]
- Been thanked: 7 times
Ni u Njemackoj nema drzavljanstva dok se ne ispises iz knjige BH drzavljana.
Be mindful of your self-talk. It's a conversation with the universe.
- Laser
- Forum [Bot]
- Mood:
- Has thanked: 1276 times
- Been thanked: 4082 times
- Status: Online
Zato što BiH i Švedska imaju sporazum o dvojnom državljanstvu. Općenito, svaki doseljenik u Švedsku ima pravo zadržati originalno državljenstvo. Danaci dozvoljavaju dvojno državljanstvo bez potpisivanja posebnih sporazuma. Norvežani to dozvoljavaju iznimno.Pasaga wrote: 09 Oct 2018, 20:03 Nikad mi niko nije trazio,niti zahtjevao da se odreknem BH drzavljanstva...
...cak mi ima i ovaj sto se rodio ovdje ....![]()
Inače, BiH ima sporazume sa Hrvatskom i Srbijom o dvojnom državljanstvu. U proceduri je sporazum sa Turskom o dvojnom državljanstvu, sa Njemačkom i Austrijom traju pregovori.
Do nedavno je zakon u BiH bio takav da nije dozvoljavao dvojno državljanstvo osim sa zemljama sakojima je sklopljen sporaztum. Zato je sklopljen sporazum sa Srbijom, Hrvatskom i Švedskom. Ako sam dobro shvatio, sada to više ne važi.
Dakle, ako ti neka zemlja ne traži ispis iz bosanskog državljanstva, onda možeš dobiti i njihovo. To znam na primjeru mojih bratića koji su uzeli švicarsko državljanstvo a zadržali i bosansko. Niko im nije tražio odricanje.
Iako, formalno, Njemačka i Austrija ne dozvoljavaju zadržavanje BiH državljanstva, sve češće zažmire na jedno oko jer je izvjesno da će te zemlje u dogledno vrijeme dozvoliti zadržavanje bosanskog državljanstva. Znam nekoliko ljudi koji imaju i Bosanski i Austrijski pasoš.
Klanjam džematile po parkovima.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9993 times
- Been thanked: 11871 times
Bla wrote: 09 Oct 2018, 19:58eto imaš dobar dio foruma koji ne živi ovdje, pa pitaj 1 na 1 koliko ih nema bh. državljanstvo :perezubeKrokodil Behko wrote: 09 Oct 2018, 19:14
Eto. Sad objasni na koji su način oni upisani na birački spisak, a da nikad od 1992. nisu tu živili, nemaju LK itd. De napokon da vidimo ko su ti ljudi, bez "dosjetničkih" odgovora. Kako znaš da se baš oni nalaze na tom spisku?
- Bla
- i dva polipa

- Mood:
ako vadiš LK ovdje, negdje si ovdje prijavljen, iako si stanovnik Bejruta, i ne živiš ovdje. ne znam jel' se praviš il' ti stvarno to nije jasno 
i cim si prijavljen ovdje, na spisku si, a nema te.
i cim si prijavljen ovdje, na spisku si, a nema te.
:
- Pasaga
- Hadžija

dva put sam vadio dokumente...nove ...Krokodil Behko wrote: 09 Oct 2018, 20:35Bla wrote: 09 Oct 2018, 19:58eto imaš dobar dio foruma koji ne živi ovdje, pa pitaj 1 na 1 koliko ih nema bh. državljanstvo :perezubeKrokodil Behko wrote: 09 Oct 2018, 19:14
Eto. Sad objasni na koji su način oni upisani na birački spisak, a da nikad od 1992. nisu tu živili, nemaju LK itd. De napokon da vidimo ko su ti ljudi, bez "dosjetničkih" odgovora. Kako znaš da se baš oni nalaze na tom spisku?
...ovaj zadnji put nisam ....dopjezdilo mi .....lopovluk ....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
Lavlje_srce
- Laser
- Forum [Bot]
- Mood:
- Has thanked: 1276 times
- Been thanked: 4082 times
A sada o ažuriranju biračkih spiskova i glasanju mrtvih oko čega se pričaju bajke pa čak i basne. Znam iz prve ruke kako se ti spiskovi ažuriraju (nepitajte kako znam).
Procedura skidanja osobe sa biračkog spiska radi smrti je vrlo jednostavna. Kad osoba umre, neko je dužan otići kod matičara i prijaviti smrt lica uz predočavanje potvrde o smrti koju izdaje liječnik.
Tada matičar pristupa bazi podataka i unosi podatke o smrti. Tete šalteruše iz MUP-a rade sa tom istom bazom i odmah na monitoru vide obavijest matičara i proglašavaju osobu "neaktivnom", kao i njen matični broj. CIK ima pristup toj istoj bazi i odatle izvlači biračke spiskove. Događa se da matičar bude neažuran, pa je osoba i dalje "živa" za CIK, kao i za tete šalteruše iz MUP-a koje edituju tu bazu.
Događa se i da članovi porodice ne prijavljuju smrt zbog penzija ili nekih drugih razloga. To je krivično djelo i tome se uđe u trag vrlo brzo koristeći neke druge mehanizme.
Pouzdano znam da je prošle godine u mojoj općini bila akcija u svim matičnim uredima u vezi sa ažuriranjem proglašenja osoba mrtvim, radilo se danima i nije nađeno baš mnogo osoba čiju smrt matičari nisu prijavili.
Zato, ne nasjedajte pričama da hiljade mrtvih ljudi glasaju već godinama. Može se dogoditi da na biračkom spisku zaista ima umrlih, ali je to zanemariv procenat.
Procedura skidanja osobe sa biračkog spiska radi smrti je vrlo jednostavna. Kad osoba umre, neko je dužan otići kod matičara i prijaviti smrt lica uz predočavanje potvrde o smrti koju izdaje liječnik.
Tada matičar pristupa bazi podataka i unosi podatke o smrti. Tete šalteruše iz MUP-a rade sa tom istom bazom i odmah na monitoru vide obavijest matičara i proglašavaju osobu "neaktivnom", kao i njen matični broj. CIK ima pristup toj istoj bazi i odatle izvlači biračke spiskove. Događa se da matičar bude neažuran, pa je osoba i dalje "živa" za CIK, kao i za tete šalteruše iz MUP-a koje edituju tu bazu.
Događa se i da članovi porodice ne prijavljuju smrt zbog penzija ili nekih drugih razloga. To je krivično djelo i tome se uđe u trag vrlo brzo koristeći neke druge mehanizme.
Pouzdano znam da je prošle godine u mojoj općini bila akcija u svim matičnim uredima u vezi sa ažuriranjem proglašenja osoba mrtvim, radilo se danima i nije nađeno baš mnogo osoba čiju smrt matičari nisu prijavili.
Zato, ne nasjedajte pričama da hiljade mrtvih ljudi glasaju već godinama. Može se dogoditi da na biračkom spisku zaista ima umrlih, ali je to zanemariv procenat.
Klanjam džematile po parkovima.