blento59 wrote:pa to je samo pricaza djecu
normalno da im roditelji daju poklon i bajke ili izmisljene price su za djecu
zar je to varanje djece ili nacin obrazovanja
cini dobro djelo i bices nagradjen
to je po meni poruka bajke o djeda mrazu
Fino jes što se djeca odgajaju da budu dobra i poslušna(to je način obrazovanja), al nije potrebno još dodavati izmišljenog lika koji će ih za to nagraditi na kraju godine(to je varanje djece).
carobnjak Nurudin wrote:Tačno je da je Poslanik a.s. upozorio da ne lažemo djeci niti da ih plašimo ono tipa "ako ne uradiš to doći će neki strašni dedo " i slično . Slažem se također da u priči o djeda Mrazu nema ništa poučno ali recimo imaš priča koje jesu poučne npr basne (ali to za malo veći uzrast) ili priča o Nasrudin hodži koje su vjerovatno izmišljene ali izmišljene sa ciljem pouke i humora , također imaš knjigu za djecu koja se zove "kur'anske pripovjesti"
Poznata mi je knjiga "Kur`anske pripovjesti" i poznate su mi priče o Nasrudin hodži. Ta knjiga je poučna i koliko sam vidio u njoj nisu pisane izmišljene priče. To za Nasrudin hodžu moguće da je izmišljeno, al ne znam šta bi ti reko. Ako je taj čovjek izmišljen onda su to i njegove priče.
Ima jedna priča govori ovako:
Prenosi se da je neki ustao da klanja sabah te se abdestio i krenuo prema mesdžidu. Išao je mračnom ulicom i u jednom trenutku pade i pokvasi svoju odjeću u bari koja je bila na ulici. Čovjek se vrati kući, opra prljavštinu, promijeni odjeću i ponovo krenu na sabah. Ponovo se dogodi isto, pa se on ponovo vrati kući i ponovi sve kao i prije. Kada treći put krenu, pred sobom vidje čovjeka koji je nosio svjetiljku i osvjetljavao mu put. Čovjek ga uze za ruku i povede ga do pred mesdžid. Kada su stigli, on upita svog vodiča: "Ko si ti, čovječe?"
On mu odgovori: "Ja sam šejtan."
"Zašto si mi, onda, pomogao" - začuđeno upita čovjek.
Šejtan mu objasni: "Kada si prvi put pao, pa se vratio kući i pripremio ponovo za namaz Allah ti je oprostio grijehe. Kada si drugi put pao i vratio se kući pripremajući se za namaz, Allah je oprostio grijehe tvojoj porodici, pa sam se pobojao da će Allah oprostiti grijehe čitavom ovom gradu ako bi ti još jednom pao, pa se vratio i ponovo se spremio za namaz."
Ja koliko znam ta je priča izmišljena, a nije fino da čovjek tako govori o šejtanu. Znam da šejtan nagovara ljude na svašta, al nije mi poznato kojim riječima on to radi. Kako je onda ovaj čovjek što je pisao priču znao da će šejtan to reći i tako postupiti? Ipak se može izvući pouka o tome kako šejtan ljude zavodi na svako mogući način, pa čak i da im pomogne samo da bi im uskratio Allahovu milost.
Izmišljene priče koje se pripisuju drugima je slično i sa batil(lažnim) hadisima koji se pripisuju Poslaniku a.s. Ne kažem da će ti ljudi biti istom mjerom kažnjeni zbog toga, već govorim da nije fino to raditi. Da nema lažnih i slabih hadisa danas, vjeru bi bilo lakše razumjeti.
mrki62 wrote:Sve su danas bajke, upališ tv i gledaš dnevnik , sve bajka do bajke, svako ima svoju priču i uvijek se nađe vjernih slušatelja koji vjeruju u te bajke - priče a još su i veliki vjernici

Nisam sad mislio na te priče iz medija, već na ove izmišljene što priča narod. Ipak su opasne neprovjerene vijesti. To znači da vjeruješ u sve što čuješ.