Religijska pitanja

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Major
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Status: Offline

Re: Religijska pitanja

Post by Major » 18 Mar 2012, 13:51

mrki62 wrote:Majo , de malo priupitaj starije nene jel koja titi proučila jasin.
Vjernici gor il dol al i te kako poznajem pojedine nene koje su proučile titi jasin sa riječima da je zaslužan za to , jer je bio dobar i pošten.

De klikni OVDJE pa pročitaj šta opisuje jedna ženska o izmišljenim pravilima :pusi
Ma ucila ona njemu (Titi) jasin ili ne ucila, prazna je to eglena.
Moj komsija bivsi vrhunski komunista (72 godine) sada mu se u selu nosi novac da uci jasine....
Ja ga posmatram i sa visokim postovanjem prema starijim kazem mu da je vrhunski zvrkan.
Al' nej'se, njegov izbor.

Ateisti bez da bilo koga vrijredjam, to nebi htio niti mi dolikuje su po pom shvatanju objektivniji, logicniji su.
Oni u tebi gledaju insana ne ovisno kojij religioznoj skupini pripadas....respektuju te.

Vjernici (vecina njih) znajuci da je neko atesita prvo sto im na um padne je to da je ateista cafir.....neshvatljivo mi to.

Imamo u nasem gradu mali dzemat, naravno, insani umiru, mahom smo solidarni i idemo na sahrane, neovisno kakve te sahrane bile,
ali jedno je itekako vidno, dzematlije saznajuci da neko od umrlih nije bio u njihovom dzematu (vjernik) ne idu ni na dzenazu umrlog.

Ni za takve postupke vjernika nemam opravdanja.
"In dem Augenblick, in dem ein Mensch den Sinn und den
Wert des Lebens bezweifelt, ist er krank"....Sigmund Freud

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 18 Mar 2012, 14:05

Major wrote:
Ateisti bez da bilo koga vrijredjam, to nebi htio niti mi dolikuje su po pom shvatanju objektivniji, logicniji su.
Oni u tebi gledaju insana ne ovisno kojij religioznoj skupini pripadas....respektuju te.

Vjernici (vecina njih) znajuci da je neko atesita prvo sto im na um padne je to da je ateista cafir.....neshvatljivo mi to.

Imamo u nasem gradu mali dzemat, naravno, insani umiru, mahom smo solidarni i idemo na sahrane, neovisno kakve te sahrane bile,
ali jedno je itekako vidno, dzematlije saznajuci da neko od umrlih nije bio u njihovom dzematu (vjernik) ne idu ni na dzenazu umrlog.

Ni za takve postupke vjernika nemam opravdanja.
Tvoje mišljenje je ok a te što opisuješ kao o vjernicima koji gledaju čovjeka po vjeri - pripadnosti su u stvari neprijatelji države u kojoj žive i to je problem što narod tako ne gleda.
U BiH je u zadnje vrijeme moderno izdvajati se ne ne dozvoliti ono što BiH čini državom a to je održavanje zajedništva, susjedtva , kulture BiH , tradicija BiH, suživot i prihvatanje drugačije mislećih , drugačije vjerovanih , nevjerovanih isl.
Danas se BiH spodkopava upravo religijskim pitanjima.
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

Kauboj
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Kauboj » 18 Mar 2012, 17:56

mrki62 wrote:To su priče za laku noć :dole

Svašta se u zadnje vrijeme izvaljuje a ja onako usput na to odgovaram ne tebi već imamu koji to tvrdi: ok, ako je tako kao što opisuješ , onda ja odmah proučim šehadet i jopet sam vjernik i nisam Ćafir :pusi
carobnjak Nurudin wrote:Ma ahbabu najblaža riječ za to bi bila "glupost" pogotovu tvrditi da su "svi mudžtehidi složni" kad je to daleko od istine. Ako se neko ogluši o neki farz tj naređenje Allaha dž.š on jeste griješnik ali ni po kojem osnovu ne postaje ćafir
Hvala vam na odgovorima. Ja ću se još malo raspitati o ovome da budem siguran.

Kauboj
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Kauboj » 21 Mar 2012, 21:42

Jel pisanje i čitanje romana, izmišljenih priča dozvoljeno? Npr., čitanje poučnih priča koje nisu stvarne.

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 21 Mar 2012, 22:44

Kauboj wrote:Jel pisanje i čitanje romana, izmišljenih priča dozvoljeno? Npr., čitanje poučnih priča koje nisu stvarne.
Oduvijek je to u našim korijenima :pusi

Kauboj
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Kauboj » 21 Mar 2012, 23:00

mrki62 wrote:
Kauboj wrote:Jel pisanje i čitanje romana, izmišljenih priča dozvoljeno? Npr., čitanje poučnih priča koje nisu stvarne.
Oduvijek je to u našim korijenima :pusi
Znam, al zanima me jel u korijenima islama tako?

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times

Post by carobnjak N » 22 Mar 2012, 06:34

ako su poučne ,ne znam zašto ne bi bile dozvoljene
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)

Kauboj
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Kauboj » 22 Mar 2012, 19:01

carobnjak Nurudin wrote:
ako su poučne ,ne znam zašto ne bi bile dozvoljene
Misliš? Nije znači nikom poznata kakva fetwa oko ovoga. Hvala ipak na komentarima..

Kauboj
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Kauboj » 22 Mar 2012, 20:18

"Ne hodi nadmjeno, jer Allah takve ne voli!"

Šta to ustvari znači?

Blackhawk

Post by Blackhawk » 22 Mar 2012, 20:21

Da ne budes ohol, da ne hodas izdignut iznad ostalih.. nego da budes skroman uvijek..

Kauboj
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Kauboj » 24 Mar 2012, 00:48

Unsub wrote:Da ne budes ohol, da ne hodas izdignut iznad ostalih.. nego da budes skroman uvijek..
Hvala ti na objašnjenju.
Saznao sam da izmišljene priče mogu biti opasne. Kao npr. priča o djeda mrazu. Mnogi u to vjeruju, a većinom djeca. Pogotovo su opasne priče koje se pripisuju Poslaniku a.s., a nisu istinite. Tako da se mora biti birljiv kad su u pitanju izmišljene priče.
Last edited by Kauboj on 24 Mar 2012, 01:51, edited 1 time in total.

blento59
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by blento59 » 24 Mar 2012, 01:18

ne shvatam zasto je prica o djeda mrazu opasna
koliko ja znam ta prica djeci kaze da ukoliko su poslusna djeda mraz ce im dati poklon
znaci ako klanjaju i ne ostavljaju vakta ,ako postuju roditelje i starije ako......
sta je tu lose
Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak

Kauboj
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Kauboj » 24 Mar 2012, 01:50

blento59 wrote:ne shvatam zasto je prica o djeda mrazu opasna
koliko ja znam ta prica djeci kaze da ukoliko su poslusna djeda mraz ce im dati poklon
znaci ako klanjaju i ne ostavljaju vakta ,ako postuju roditelje i starije ako......
sta je tu lose
Nije opasna, ali je izmišljena. Samo sam dao jedan primjer, koji sam pročitao. A djeda mraz im sigurno neće dati poklon ako klanjaju. Za to će ih Allah dž.š. nagraditi.

Ipak je fino što se djeci govori da budu dobra i poslušna, pa će dobiti za to poklon, al neće sigurno dobiti od djeda mraza, već od roditelja. Tako se uče da budu dobri samo zbog poklona. Ne bi reko da se djeca obraduju kad porastu i saznaju da djeda mraz ne postoji, da je sve izmišljeno. Valjda trebaju naučiti da budu poslušni roditeljima, a ne djeda mrazu.

blento59
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by blento59 » 24 Mar 2012, 02:14

pa to je samo pricaza djecu
normalno da im roditelji daju poklon i bajke ili izmisljene price su za djecu
zar je to varanje djece ili nacin obrazovanja
cini dobro djelo i bices nagradjen
to je po meni poruka bajke o djeda mrazu
Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times

Post by carobnjak N » 24 Mar 2012, 06:11

Tačno je da je Poslanik a.s. upozorio da ne lažemo djeci niti da ih plašimo ono tipa "ako ne uradiš to doći će neki strašni dedo " i slično . Slažem se također da u priči o djeda Mrazu nema ništa poučno ali recimo imaš priča koje jesu poučne npr basne (ali to za malo veći uzrast) ili priča o Nasrudin hodži koje su vjerovatno izmišljene ali izmišljene sa ciljem pouke i humora , također imaš knjigu za djecu koja se zove "kur'anske pripovjesti"
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 24 Mar 2012, 11:24

Sve su danas bajke, upališ tv i gledaš dnevnik , sve bajka do bajke, svako ima svoju priču i uvijek se nađe vjernih slušatelja koji vjeruju u te bajke - priče a još su i veliki vjernici :pusi

Kauboj
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Kauboj » 24 Mar 2012, 18:59

blento59 wrote:pa to je samo pricaza djecu
normalno da im roditelji daju poklon i bajke ili izmisljene price su za djecu
zar je to varanje djece ili nacin obrazovanja
cini dobro djelo i bices nagradjen
to je po meni poruka bajke o djeda mrazu
Fino jes što se djeca odgajaju da budu dobra i poslušna(to je način obrazovanja), al nije potrebno još dodavati izmišljenog lika koji će ih za to nagraditi na kraju godine(to je varanje djece).
carobnjak Nurudin wrote:Tačno je da je Poslanik a.s. upozorio da ne lažemo djeci niti da ih plašimo ono tipa "ako ne uradiš to doći će neki strašni dedo " i slično . Slažem se također da u priči o djeda Mrazu nema ništa poučno ali recimo imaš priča koje jesu poučne npr basne (ali to za malo veći uzrast) ili priča o Nasrudin hodži koje su vjerovatno izmišljene ali izmišljene sa ciljem pouke i humora , također imaš knjigu za djecu koja se zove "kur'anske pripovjesti"
Poznata mi je knjiga "Kur`anske pripovjesti" i poznate su mi priče o Nasrudin hodži. Ta knjiga je poučna i koliko sam vidio u njoj nisu pisane izmišljene priče. To za Nasrudin hodžu moguće da je izmišljeno, al ne znam šta bi ti reko. Ako je taj čovjek izmišljen onda su to i njegove priče.

Ima jedna priča govori ovako:
Prenosi se da je neki ustao da klanja sabah te se abdestio i krenuo prema mesdžidu. Išao je mračnom ulicom i u jednom trenutku pade i pokvasi svoju odjeću u bari koja je bila na ulici. Čovjek se vrati kući, opra prljavštinu, promijeni odjeću i ponovo krenu na sabah. Ponovo se dogodi isto, pa se on ponovo vrati kući i ponovi sve kao i prije. Kada treći put krenu, pred sobom vidje čovjeka koji je nosio svjetiljku i osvjetljavao mu put. Čovjek ga uze za ruku i povede ga do pred mesdžid. Kada su stigli, on upita svog vodiča: "Ko si ti, čovječe?"
On mu odgovori: "Ja sam šejtan."
"Zašto si mi, onda, pomogao" - začuđeno upita čovjek.
Šejtan mu objasni: "Kada si prvi put pao, pa se vratio kući i pripremio ponovo za namaz Allah ti je oprostio grijehe. Kada si drugi put pao i vratio se kući pripremajući se za namaz, Allah je oprostio grijehe tvojoj porodici, pa sam se pobojao da će Allah oprostiti grijehe čitavom ovom gradu ako bi ti još jednom pao, pa se vratio i ponovo se spremio za namaz."

Ja koliko znam ta je priča izmišljena, a nije fino da čovjek tako govori o šejtanu. Znam da šejtan nagovara ljude na svašta, al nije mi poznato kojim riječima on to radi. Kako je onda ovaj čovjek što je pisao priču znao da će šejtan to reći i tako postupiti? Ipak se može izvući pouka o tome kako šejtan ljude zavodi na svako mogući način, pa čak i da im pomogne samo da bi im uskratio Allahovu milost.

Izmišljene priče koje se pripisuju drugima je slično i sa batil(lažnim) hadisima koji se pripisuju Poslaniku a.s. Ne kažem da će ti ljudi biti istom mjerom kažnjeni zbog toga, već govorim da nije fino to raditi. Da nema lažnih i slabih hadisa danas, vjeru bi bilo lakše razumjeti.
mrki62 wrote:Sve su danas bajke, upališ tv i gledaš dnevnik , sve bajka do bajke, svako ima svoju priču i uvijek se nađe vjernih slušatelja koji vjeruju u te bajke - priče a još su i veliki vjernici :pusi
Nisam sad mislio na te priče iz medija, već na ove izmišljene što priča narod. Ipak su opasne neprovjerene vijesti. To znači da vjeruješ u sve što čuješ.

Kauboj
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Kauboj » 24 Mar 2012, 19:19

A sad da izvučem zaključak. Zaključak bi trebao biti:
- Nije fino pripisivati nekome izmišljene priče, pa čak ni šejtanu.
- Nije fino varati djecu sa nekim pričama kao o djeda mrazu.
- Nije fino izmišljati priče pa govoriti da su istinite.
- Ne znam da li je fino izmisliti lika i priče o njemu ako su one poučne i ako onaj što ih sluša zna da su izmišljene.
- Sigurnije je pričati izmišljene priče u kojima se ne spominju imena nekih likova koji i ne postoje. Kao npr. umjesto imena govoriti "neki čovjek".

To je moje mišljenje, al to ne znači da neću da čujem tuđe mišljenje.
Nemojte misliti da vam ja sada pametujem, samo hoću da se okoristimo svi. Kada sam tek pisao ovo pitanje nisam znao odgovor na njeg, i još nisam siguran i zato hoću da čujem vaše mišljenje.
Izvuko sam ja pouku iz savjeta mudrog Lukmana:

Mudri Lukman je upitan: „Kako si postigao mudrost?“
Odgovorio je: „Nisam pitao o onome što znam, niti sam pričao o onome što me se ne tiče.“

silence
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by silence » 24 Mar 2012, 19:46

Kauboj wrote: Mudri Lukman je upitan: „Kako si postigao mudrost?“
Odgovorio je: „Nisam pitao o onome što znam, niti sam pričao o onome što me se ne tiče.“
Sva mudrust života leži u ovoj Lukmanovoj poruci.

Ono što znamo i ne moramo da pitamo. Ono što nas se ne tiče ne treba da pričamo.
Ali, ljudi su čudna "biljka"... oni pričaju baš ponajviše o onom što se njih ne tiče, što ih ne dotiče. A zašto je to tako? Ja bih rekla da su oni predodređeni za taj posao, takvi su rođeni i takvi će umrijeti. Pa od postanka Svijeta, pa do njegovog kraja ogroman je bio i biće broj ljudi. Ne mogu svi u Džennet, treba se i Džehennem popuniti. :D

A sada Kauboj, sve si fino pisao i pitao, iščitala sam.
Kroz naše živote mi se nismo mogli sačuvati priča, muzike, filmova, slika, pjesama... Od malih nogu, pa kroz naše školovanje i dalje sve nas to prati. Mi se ne možemo izolovati i ne možemo mnogo toga izbjeći.
Pitati se da li je grijeh ako sam za neku pjesmu ili sliku rekla da je lijepa, ja mislim da predstavlja veliko opterečenje za čovjeka. Moj moto je živjeti pošteno, ne lagati, ne praviti smicalice, ne izmišljati priče, uz to biti blaga i imati razumjevanje za sve. Ne činiti zlo nikome. Mislim da je to osnov. A sve ostalo je sporedno i nevažno.
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9244 times
Been thanked: 10976 times

Post by Krokodil Behko » 24 Mar 2012, 19:56

Mudri Lukman je upitan: „Kako si postigao mudrost?“
Mislim da je onaj boldirani dio te "mudre" izreke, bas bezveze.
Sta ako sam sticajem okolnosti, svjedok nekog gnusnog cina.
Dodje murija i pita me, da li sam sta vidio, a ja kazem da nisam,
jer eto, po toj izreci ispada, da me se takve stvari, ne ticu.

Post Reply

Return to “Religija”