Kriteriji blagostanja: 10 društveno najnaprednijih zemalja

Dešavanja u svijetu

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Mala_Mu
atomica
atomica
Mood:
Has thanked: 551 times
Been thanked: 1391 times
Status: Offline

Kako izgleda život u uređenoj zemlji?

Post by Mala_Mu »

Image
Šest zemalja konstantno zauzima prva mjesta na globalnim indeksima zahvaljujući progresivnoj socijalnoj politici, povjerenju u vlast i učinkovitom sistemu pravosuđa, izvještava BBC.

Učinkovitost funkcionisanja državnog aparata i države kao cjeline moguće je izmjeriti s nekoliko parametara.

Faktori koji utiču na stepen uređenosti države prije svega su progresivne društvene politike, povjerenje u vladu i učinkovito pravosuđe. Danas postoji nekoliko indeksa koji mjere prisutnost tih kriterija u nekoj zemlji.

Novinari BBC-ja razgovarali su sa stanovnicima zemalja koje zauzimaju prvih šest mjesta na indeksu uređenosti kako bi saznali koji faktori najviše utiču na njihovu svakodnevicu.

Danska

Iako sve skandinavske zemlje visoko kotiraju na skoro svakom indeksu, Danska ih uspijeva sve prestići. Njezini rezultati na indeksu koji se odnosi na zadovoljavanje temeljnih ljudskih potreba svrstavaju je na sam vrh, daleko ispred ostatka svijeta, a visoku poziciju zauzima i na indeksu društvenog napretka. Prednost je danskog društva povjerenje, koje im je važnije od same papirologije.

Primjerice, ako se Danac razboli i ne može otići na predavanje ili na posao, može samo nazvati šefa i obavijestiti ga o tome. U Njemačkoj je studentima i zaposlenicima u takvim slučajevima ipak potrebna doktorska potvrda. Taj primjer pokazuje da Nijemci ipak vole rješavati probleme na službeniji način, dok Danci tome pristupaju opuštenije i prijateljski.

Novi Zeland

Australija i Novi Zeland zauzimaju susjedna mjesta na mnogim indeksima, ali Novi Zeland ipak stoji bolje u pogledu sveukupne političke stabilnosti i poštivanja temeljnih ljudskih prava. Ne smije se zaboraviti da je Novi Zeland prvi ženama omogućio pravo glasa još davne 1893. godine. Zemlja također provodi politiku potpore za samohrane roditelje, djecu, studente i penzionere.

Primjerice, kad građanin Novog Zelanda nakon navršenih 65 godina postane penzioner automatski počinje primati izdašnu novčanu pomoć od vlade, bez obzira na podrijetlo, materijalni ili društveni status.

Kanada

Sjedinjene Američke Države i Kanada stoje visoko na svim indeksima, ali Kanada je ipak uspješnija od svog južnog komšije u pogledu političke stabilnosti i borbe protiv nasilja, odnosno terorizma. Kanada je zapravo po mnogim parametrima bliža skandinavskim zemljama, između ostalog, i po ishrani i zdravstvenoj skrbi, kao i temeljnom obrazovanju i ljudskim pravima.

Kanada je ipak progresivnija od SAD-a. Oduzimanje prava glasa ženama ili građanskih prava LGBT osobama tamo su rijetko predmet javne rasprave. Alia Bickson, Amerikanka koja živi u Torontu i ima dvojno državljanstvo (kanadsko i američko), naglašava da se stavovi pojedinaca u Kanadi mogu razlikovati, ali da država kao cjelina podupire pluralizam i različite životne stilove.

Japan

Zemlja Izlazećeg Sunca vodeća je u Aziji na indeksu Svjetske banke koji mjeri učinkovitost vlade, vladavinu prava i političku stabilnost. Japan također prednjači na indeksu društvenog napretka zbog dobrog pristupa temeljnim znanjima, vodoopskrbi i sanitarnom sistemu, hrani te zdravstvenoj skrbi. Japanski zdravstveni sistem jedan je od najboljih u svijetu. Iako je univerzalan, istovremeno je i vrlo skup jer ga građani finansiraju od svojih plata.

Iako starenje i smanjenje populacije ugrožava solventnost zdravstvenog sistema, sve u svemu, on je vrlo funkcionalan.

Jedan od japanskih aduta je i obrazovni sistem.. Sistemi primarnog i sekundarnog obrazovanja među najboljima su u svijetu.

Jedinom slabošću japanskog obrazovanja Goulston smatra pretjeranu sistematičnost, koja ponekad dovodi do prevelike standardizacije. Pozitivna stvar svakako je usmjerenost na prehranu kao ključnu sastavnicu obrazovanja - školski obroci pripremaju se od lokalno proizvedene hrane, a nastavni program usmjeren je na zdravu prehranu i istoriju hrane.

Bocvana

Bocvana je jedna od najuređenijih afričkih zemalja, posebno u borbi protiv korupcije, gdje zauzima vodeće mjesto u Africi prema procjenama Svjetske banke i indeksu vladavine prava. Vlada u Bocvani 1994. godine osnovala je Direktorat za korupciju i gospodarski kriminal (DCEC), čije je djelovanje uspjelo svesti korupciju u tamošnjoj politici na jako nizak nivo.

Osim toga, Bocvana je poznata po visokom statusu osobnih sloboda, slobode medija i vlasničkih prava. Te se slobode osjećaju i u svakodnevnoj komunikaciji. Društvo u Bocvani vrlo je liberalno te religija, boja kože i spol u njemu nemaju presudni utjecaj. K tome, građani vrlo burno reaguju na svaki oblik nepravde. Zdravstveni sistem u Bocvani također je daleko ispred ostatka Afrike.

Zakon propisuje da svako selo od najmanje 500 stanovnika ima pravo na dom zdravlja i osnovnu školu. Bocvana se također mnogo uspješnije nosila s pandemijom HIV-a te je ponudila besplatno liječenje svakom građaninu koji je bio HIV pozitivan.

Zaštita okoliša jedna je od tačaka vladinog programa na koju se obraća posebna pažnja. Turizam u Bocvani iznosi 12 posto cjelokupnog BDP-a, a temelji se na očuvanju zaštićenih područja premještanjem područja gospodarenja divljači izvan zaštićenog područja te jakom kampanjom protiv krivolova. Bocvana je jedna od najaktivnijih afričkih zemalja u suzbijanju krivolova.

Čile

Čile prednjači među državama Južne Amerike prema već spomenutim kriterijima.

Jedna od pozitivnih stavki čileanskog sistema svakako je niska stopa korupcije u javnim službama, koja je inače dosta česta u ostatku kontinenta. Stranci u Čileu mogu relativno lako kupiti nekretninu ili pokrenuti posao, što u ostalim zemljama nije slučaj.

Zdravstveni sistem Čilea također je efikasan, no ono čime se zemlja posebno ponosi je infrastruktura. Kvalitetan sistem autocesta i dostupnost vode i struje čine Santiago jednom od najpoželjnijih svjetskih metropola. Čile je zemlja koja je iznimno otvorena prema strancima i došljacima.

Ipak, stroge društvene podjele ponekad otežavaju integraciju u čileansko društvo. Zbog toga se strancima preporučuje da se pridruže nekoj od odgovarajućih grupa na Facebooku kako bi lakše stekli nove prijatelje i prikupili informacije o raznim praktičnim stvarima, piše BBC.

(NN/index.hr)
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1647 times
Been thanked: 3093 times

Re: Kako izgleda život u uređenoj zemlji?

Post by Mutevelija »

Ma nije isto u svakoga, npr oni imaju ovaj zivot dobar, a kakav ce im biti onaj tamo??
To ne mogu znati.
Imaju oni materijalizma ali imaju i depresije anksioznosti najvise samoubojstava, pa ti gledaj sad.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14513 times
Been thanked: 10025 times

Post by Julia-Klara »

Fino

Ovo sto rekose za Dance - imam i ja 5 dana godisnje koje mogu iskoristiti kad sam "bolesna" , tacnije lijena :D Posaljem mail i kazem:"Nemrem danas" :)
Doduse, sve ovisi od firme, a i zakonski je regulisano da moze. Uglavnom se po firmama radi o 3 dana,ali moja daje 5
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara »

Mutevelija wrote: 27 Oct 2018, 17:43 Ma nije isto u svakoga, npr oni imaju ovaj zivot dobar, a kakav ce im biti onaj tamo??
To ne mogu znati.
Imaju oni materijalizma ali imaju i depresije anksioznosti najvise samoubojstava, pa ti gledaj sad.
O cemu ti lupatas , majke ti?
Radi se o pravima i jednakosti svih, brizi o stanovnistvu.
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

Image
I o sreći se radi, a ne moze se sretan covjek roknuti.
Image
Image
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by storm »

Botsvana impresionira :ok
Habibti, ya nour el - ain... :srce
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara »

aham :kafa
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara »

storm wrote: 27 Oct 2018, 17:49 Botsvana impresionira :ok
I ja se pozitivno iznenadih
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm »

Julia-Klara wrote: 27 Oct 2018, 17:50
storm wrote: 27 Oct 2018, 17:49 Botsvana impresionira :ok
I ja se pozitivno iznenadih
Znaci moze se i u africi...zbilja nisam znao, da su se tako sredili, svaka cast.
Habibti, ya nour el - ain... :srce
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Socrates »

Kod nas je prije godinu dana uvedeno da ne moraš imati nikakav dokaz da si bolestan za izostanak sa posla.

Ima tu još nekih opravdanih izostanaka, ako brineš o članu porodice, recimo. Mislim da sve zajedno skupi se oko mjesec i po izostanaka koje samo prijaviš na posao, bez ikakvih drugih obaveza.
. . . . . . . . .
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara »

Svidja mi se Kanada, samo da nije tako daleko :tuga
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates »

Sve te distance postaju sve beznačajnije ionako.
. . . . . . . . .
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara »

Pa ne bas. Ja idem kuci 3-4 puta godisnje, a iz Kanade bi mi to em bio skup sport, em daleeeeeko
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

Pa nemoj pjese iz Kanade ići idi avionom
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates »

Ne ide pješke ni iz Češke. (Vidi dobre rime :1)
. . . . . . . . .
Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Konsultant »

Japan :srce
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9733 times
Been thanked: 11469 times

U najsretnijoj državi na svijetu hitno potrebno 150.000 radnika

Post by Krokodil Behko »

Image

Finska slovi za najsretniju zemlju na svijetu, no čak se i ova država suočava sa starenjem stanovništva, a njihova je Vlada pod sve većim pritiskom da stopu zaposlenosti dodatno podignu, piše Bloomberg.

Upravo bi jačanje tržišta rada, mogla biti glavna agenda stranaka koje će se boriti za glasove birača na idućim parlamentarnim izborima u Finskoj 14. travnja. Ako je suditi po upravo objavljenom državnom izvještaju, nova bi administracija trebala podići zaposlenost na 75 posto od ukupnog radno sposobnog stanovništva do 2023. godine, a zatim to odvesti i korak dalje i doseći visokih 80 posto.

Taj je postotak sada na 72 posto, što je ujedno bio i cilj koji je prvi čovjek finske vlade Juha Sipila postavio kada je zasjedao u premijersku stolicu 2015. godine. Budući da je tada Finska muku mučila s trogodišnjim gospodarskim padom, drugim od velike ekonomske krize 2008. godine, Sipilin se cilj činio posve nedostižnim.

Ipak, uspio je tržište rada osnažiti sa 140.000 novih radnika, a sada im je potrebno još otprilike 150.000 ljudi kako bi osigurali opstanak države blagostanja.

- Temelj nordijskog blagostanja koje našu zemlju čini najsretnijom državom na svijetu, s nevjerojatno visokim državnim standardom, oslanja se na visoku stopu zaposlenosti - upozorio je glavni ekonomist Nordea banke, Aki Kangasharju.

Ono što Finskoj treba je da svatko tko može raditi, ima posao, dodao je Kangasharju.

Sipilova je vlada već pokrenula nekoliko mjera za poticanje zapošljavanja, uključujući i snižavanje cijene rada za poslodavce. Riječima premijera, uspije li vlada trajno podići zaposlenost iznad 75 posto, to bi u potpunosti pokrilo rashode.

Kangasharhju pak upozorava da, ne uspiju li uvesti nove ljude na svoje tržište rada, Fincima prijeti ''stezanje remena''.

(Jutarnji.hr/SB)
Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4357 times
Been thanked: 3290 times

Re: U najsretnijoj državi na svijetu hitno potrebno 150.000 radnika

Post by Melek »

Zar je Finska najsretnija na svijetu? Pa tamo je procenat samoubistava tradicionalno prilicno golem.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Čupava
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 10 times

Post by Čupava »

Tacno sa ovakvim člancima će cijelu Bosnu iseliti ... :D.
.
Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4357 times
Been thanked: 3290 times

Post by Melek »

Nema veze, imacemo vezu preko foruma :oo
Weak people revenge.
Strong people forgive.