Religijska pitanja

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Post Reply
Anonimus 9
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Status: Offline

Re: Religijska pitanja

Post by Anonimus 9 » 29 Mar 2012, 13:55

Krokodil Behko wrote:Ne vjerujem da postoje savrseni ljudi i to bi bilo sve.
Mozete nastaviti sa iznosenjem svojih stavova, ali bi bilo
zanimljivo, doznati, sta Kuran i Hadis kazu za te mudrace,
koji misle da su savrseni.
Stav Kur'ana po pitanju tih nazovi mudraca je savršeno jasan "onaj koji ode kod vracara-mudraca i povjeruje u njegovu pricu on izlazi iz vjere " objasnjenje tevsira koji kaze "Samo Allah sve zna i sve može ,sve stvara i rastvara a oni koji budu vjerovali da na dunjaluku postoje ljudi koji mogu prorec sudbinu ,(svakorazni hodžini zapisi) zaista njima nema spasa .

Što se tice i skidanja sihri jedini pravi nacin lijecenja je "Rukija" -Lijecenje Kur'anom
Em sam izbjeglica ,em rođen na carski rez ,nit kuce nit picke materine

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times

Post by carobnjak N » 29 Mar 2012, 13:59

Anonimus 9 wrote:
Stav Kur'ana po pitanju tih nazovi mudraca je savršeno jasan "onaj koji ode kod vracara-mudraca i povjeruje u njegovu pricu on izlazi iz vjere " objasnjenje tevsira koji kaze "Samo Allah sve zna i sve može ,sve stvara i rastvara a oni koji budu vjerovali da na dunjaluku postoje ljudi koji mogu prorec sudbinu ,(svakorazni hodžini zapisi) zaista njima nema spasa .

Što se tice i skidanja sihri jedini pravi nacin lijecenja je "Rukija" -Lijecenje Kur'anom
Ja mislim da si ti pogriješio ,nije o tome riječ . Imaš u Kur'anu suru o mudrom Luqmanu koji daje savjete svome sinu. Međutim rijetki su ljudi koji mogu prihvatiti savjet bez da se sami ne uvjere da je tako
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)

Anonimus 9
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Anonimus 9 » 29 Mar 2012, 14:03

carobnjak Nurudin wrote:
Anonimus 9 wrote:

Ja mislim da si ti pogriješio ,nije o tome riječ . Imaš u Kur'anu suru o mudrom Luqmanu koji daje savjete svome sinu. Međutim rijetki su ljudi koji mogu prihvatiti savjet bez da se sami ne uvjere da je tako
Vidi jednu stvar možda nisam razumio znam za suru al da bi tumacio te Ajete nije dovoljno da procitas sam Ajet to je brate jako površno treba uci dublje da bi shvatio svaki Ajet al helem nejse nebih raspravljao

Poslanik, s.a.v.s., kaže: ''Ja jamčim kuću u podnožju Dženneta onome ko ostavi raspravu pa makar bio u pravu, i kuću u sredini Dženeta onome ko ostavi laž pa makar se šalio, i kuću u najvišem dijelu Dženneta onome ko usavrši svoj ahlak (moral).'' (Ebu Davud)
Em sam izbjeglica ,em rođen na carski rez ,nit kuce nit picke materine

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9233 times
Been thanked: 10965 times

Post by Krokodil Behko » 29 Mar 2012, 15:34

A ja samo zatrazio, definiciju mudrosti, pa da i ja budem mudrac :

carobnjak, nemere to tako. Procitas ajet i postanes mudrac :ne
Nije Kuran, isto sto i autokarta, pa cim malo zavrljas, ti zaviris unutra.
Kuran ili se konta ili se ne konta.
I na kraju, recider, zar nije osudjeno, vaditi ajete iz konteksta i mudrovati o necemu?
Ako neko misli da zna sta je mudrost, on valjda, ne bi ni diskutovao niti bi nekome, servirao
te svoje mudrosti?

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N » 29 Mar 2012, 17:43

A ja samo zatrazio, definiciju mudrosti, pa da i ja budem mudrac :

carobnjak, nemere to tako. Procitas ajet i postanes mudrac
Pa dobro valjda si čuo za neke mudrace ili za narodne mudrosti ,a to bi valjda bile neke životne tajne ili pouke koje su neki ljudi dal zbog iskustva dal zbog nečeg drugog uspjeli proniknuti. Ne postaješ ti mudrac ako pročitaš ajet ili neku mudrost ,ko je to rekao ? Poenta je u tome da znaš prihvatiti mudrost kad ti je neko kaže ,a ne da shavtiš da je bio u pravu tek kad osjetiš na vlastitoj koži . Međutim ljudi su takvi i ne prihvaćaju lahko dok se sami ne uvjere i ja sam sam takav...bio ,nadam se
Kuran ili se konta ili se ne konta
Kur'an u biti jeste baš nešto slično tome. :D Objava i uputa ali ga neki ljudi neće nikad razumjeti jer ne žele . Naravno nije svačije da tumači Kur'an jer u njemu samom postoji izvjestan broj ajeta čije značenje zna samo Allah dž.š pa kad odredi nekom otkrije ili u nekom periodu vremenskom otkrije ljudima
I na kraju, recider, zar nije osudjeno, vaditi ajete iz konteksta i mudrovati o necemu?
ako misliš na mene ,ja nisam ništa vadio iz kontexta već je riječ o cijeloj suri koja se zove Luqman i kojega Kur'an zove "mudrim " i unutar te sure izmeđuostalog su savjeti koje Luqman daje svom sinu . Ja ću uvjek žaliti što ih nisam poslušao još prije 10ak godina. Pa kaže
A Mi smo Lukmanu mudrost darovali: "Budi zahvalan Allahu! Ko je zahvalan, čini to u svoju korist, a ko je nezahvalan - pa, Allah je, zaista, neovisan i hvale dostojan."

Kada Lukman reče sinu svome, savjetujući ga: "O sinko moj, ne smatraj druge Allahu ravnim, mnogoboštvo je, zaista, velika nepravda."

Mi smo naredili čovjeku da bude poslušan roditeljima svojim. Majka ga nosi, a njeno zdravlje trpi, i odbija ga u toku dvije godine. Budi zahvalan Meni i roditeljima svojim, Meni će se svi vratiti.

A ako te budu nagovarali da drugog Meni ravnim smatraš, onoga o kome ništa ne znaš, ti ih ne slušaj i prema njima se, na ovom svijetu, velikodušno ponašaj, a slijedi put onoga koji se iskreno Meni obraća; Meni ćete se poslije vratiti i Ja ću vas o onome što ste radili obavijestiti.

"O sinko moj, dobro ili zlo, teško koliko zrno gorušice, bilo u stijeni ili na nebesima ili u zemlji, Allah će na vidjelo iznijeti, jer Allah zna najskrivenije stvari, On je sveznajući.

"O sinko moj, obavljaj molitvu i traži da se čine dobra djela, a odvraćaj od rđavih i strpljivo podnosi ono što te zadesi - dužnost je tako postupiti.

I, iz oholosti, ne okreći od ljudi lice svoje i ne idi zemljom nedmeno, jer Allah ne voli ni gordog ni hvalisavog.

U hodu budi odmjeren, a u govoru ne budi grlat; ta najneprijatniji glas je revanje magarca!"

Kako ne vidite da vam je Allah omogućio da se koristite svim onim što postoji na nebesima i na Zemlji i da vas darežljivo obasipa milošću Svojom, i vidljivom i nevidljivom? A ima ljudi koji raspravljaju o Allahu bez ikakva znanja, bez ikakve upute i bez knjige svjetilje.

(12-20 )

Ovdje ima dovoljno mudrosti da sebi čitav život zasnuješ na tome

Kauboj
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Kauboj » 29 Mar 2012, 20:13

carobnjak Nurudin wrote:Pa šta bi bilo pitanje ahbabu? Očito je da sve što se zgriješi iz neznanja ne spada u kategoriju grijeha sve dok ne saznamo.
Druga stvar je što taj kadija ,uz dužno poštovanje prema njegovom znanju ,pokušava nametnuti tu da je slušanje muzike haram .Nije haram ukoliko ne govori i ne navodi na haram stvari i sa tim se slaže hanefijska ulema
Hvala ti na objašnjenju. Zanimalo me da li riječi ovog kadije se slažu sa ajetima i hadisima:

"Gospodaru naš nemoj nas kazniti ako iz zaborava i greškom nešto učinimo" (El-Bekare, 286)

"Nije grijeh ako nešto greškom uradite, grijeh je ako to namjerno učinite" (El-Ahzab, 5)

Bilježe Ibn Madže, Darekuntni, Hakim, Bejheki i Ibn Hibban da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Zaista Allah prelazi (oprašta) mom Ummetu ono što urade iz greške, zaborava i prisile". Hadis su ocijenili vjerodostojnim Albani i Šuajb Arnaut.

A izgleda da se ne slažu jer ako se za haram kaže da je lijep, neznajući ni da je to haram, onda se taj grijeh oprašta, kao što stoji u ajetime i hadisima koje sam naveo. Sad da li se praštaju ti grijesi koje počiniš iz neznanja ili zaborava ako se nisi ni pokajao, to ne znam.
Anonimus 9 wrote: Stav Kur'ana po pitanju tih nazovi mudraca je savršeno jasan "onaj koji ode kod vracara-mudraca i povjeruje u njegovu pricu on izlazi iz vjere " objasnjenje tevsira koji kaze "Samo Allah sve zna i sve može ,sve stvara i rastvara a oni koji budu vjerovali da na dunjaluku postoje ljudi koji mogu prorec sudbinu ,(svakorazni hodžini zapisi) zaista njima nema spasa .

Ne slažem se s tvojim mišljenjem. Taj ajet se odnosi na vračare, a ne na mudrace! Vračara ti gleda sudbinu, a mudrac ti daje savjet. Njih dvoje nisu isti, razumiješ li. Po tebi bi bili griješni Hasan el Basri, Alija r.a., i drugi jer su bili mudri ljudi, a to se vidi po njihovim izrekama.

Ako bi napustili ovu raspravu sada, neko bi od nas ovdje ostao u neznanju. Tako da je bolje koju riječ da razmjenimo.
Krokodil Behko wrote:Ako neko misli da zna sta je mudrost, on valjda, ne bi ni diskutovao niti bi nekome, servirao
te svoje mudrosti?
Koliko se samo pouke može izvući iz mudrosti drugih. Npr., mudri Lukman, a već si čuo za njega. Uči iz tuđih greški, ne samo iz svojih.

Kur`an je pun mudrosti, kako bi se muslimani danas snašli da nema Kur`ana? Šta bi bilo da Allah dž.š., krije znanje od nas? Zašto bi onda čovjek krio znanje, a ne mogu da nađem hadis u kojem stoji da će se kazniti oni koji budu krili znanje.
Krokodil Behko wrote:A ja samo zatrazio, definiciju mudrosti, pa da i ja budem mudrac :

carobnjak, nemere to tako. Procitas ajet i postanes mudrac :ne
Kuran ili se konta ili se ne konta.
Ne možeš ti samo tako reći Kur`an se konta, il ne konta. Ako nam neki ajet nije jasan, onda pitamo nekog učenog. Nećemo valjda čitav život provesti u neznanju?

“Čitaj u ime Gospodara tvoga koji stvara, stvara čovjeka od ugruška! Čitaj plemenit je Gospodar tvoj, Koji poučava peru, Koji čovjeka poučava onome što ne zna.” (El-Alek, 1.-5.)
Krokodil Behko wrote:I na kraju, recider, zar nije osudjeno, vaditi ajete iz konteksta i mudrovati o necemu?
Muhammed a.s., kao što se vidi u hadisima, je objašnjavao ajete iz Kur`ana i znalo se za neke ajete zašto su objavljeni. Da ne kažeš sad, on je bio Poslanik a.s., on je znao šta govori. Naravno da je znao, ali i drugi su objašanjavali neke ajete koji nisu bili jasni, a koje čovjek može razumjeti. Jer postoje ajeti koji nisu jasni ljudima, već samo Allahu dž.š.
Last edited by Kauboj on 20 May 2012, 16:57, edited 1 time in total.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 29 Mar 2012, 20:29

Cuj kauboj, da ti covjek, velikog zivotnog iskustva, priopci zacas, jednu mudrost.
Svaki covjek, zivi svoj zivot. Svaki covjek je razlicit i ako mu trazis istog, neces naci.
Vidis, sad ti kontaj, sta je mudrac, htio reci. Kladim se da to nema nigdje u zbirkama
poslovica. :lopta

Kauboj
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Kauboj » 29 Mar 2012, 21:38

Krokodil Behko wrote:Cuj kauboj, da ti covjek, velikog zivotnog iskustva, priopci zacas, jednu mudrost.
Svaki covjek, zivi svoj zivot. Svaki covjek je razlicit i ako mu trazis istog, neces naci.
Vidis, sad ti kontaj, sta je mudrac, htio reci. Kladim se da to nema nigdje u zbirkama
poslovica. :lopta
Ja sam skonto šta si ti htio reći.

Svaki čovjek griješi. Neki izvuku pouku iz te greške i upozore druge na nju. Navesću ti kao primjer Kur`an. U njemu su jasni i nejasni ajeti. Šta je Allah dž.š. htio reći? Ne možemo saznati dok ne razmislimo o ajetu koji pročitamo.

Znaš li ti šta je mudri Lukman htio reći:
"O sinko moj, zaista je dunjaluk duboko more u kojem su se mnogi utopili, zato neka tvoja lađa bude bogobojaznost, njene daske čvrst iman, a njena jedra pouzdanje u Allaha. Ako tako postupiš, možda ćeš se spasiti, u suprotnom spasa ti nema."
Ako razmisliš znaćeš, ali nije teško. Ja ti mogu dodati da je dunjaluk(ovaj svijet) prolazan, a ahiret je vjećan.

Možeš li izvuči pouku iz ove izreke od Hasana el Basrija:
"Čuvaj se onoga koji ti prenosi tuđi govor, jer će i drugom prenijeti tvoj govor."
Pomoću ti, odnosi se na ogovaranje.

U čem se nalazi sreća govori Alija r.a., u svojoj izreci, a u ćem se ne nalazi to moraš sam odgovoriti:
„Sreća jednog čovjeka je u tome da ima dobru ženu, poslušnu djecu, dobre prijatelje, te da mu je opskrba u mjestu gdje mu je familija!“ (el-Adab el-Šeri'ijjah, Ibnu Muflih el-Makdisi, 3/435.)
Nije spomenuo novac. Djela te prate u grob, novac to neće sigurno.

Jel bilo teško razumjeti šta je mudrac htio reći? Vrijedi razmisliti zbog pouke koju možeš izvuči. Da li treba još da raspravljamo? Ja mislim da sam ti dovoljno rekao, na tebi je sada da li ćeš svoje mišljenje o mudrosti promjeniti ili ne. Ne vrijedi više raspravljati, pogotovo ne ako ćemo se samo svađati, a ništa naučiti jedno od drugog.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 29 Mar 2012, 21:46

Konstatujem da nista nisi skonto. jer nisi posao od sebe.
Ti samo mjerkas druge po arsinima, raznih mudraca.
Ako citiras nekog od njih, ne mora znaciti da si takav.
Cak sta vise, ne mora znaciti, da ces ikada biti takav.
Mensecini, da kazu, da vjera nije u glavi nego u srcu.
Ko zna? Mozda ti vise grijesis oko vjere, nego ja?

Kauboj
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Kauboj » 29 Mar 2012, 22:16

Krokodil Behko wrote:Ako citiras nekog od njih, ne mora znaciti da si takav. Cak sta vise, ne mora znaciti, da ces ikada biti takav.
Evo ti jedan primjer. Da ja sada počnem izmišljati propise u vjeri, kako se klanja, posti, kada i gdje, a to je već opisano u hadisima i ajetima. Da ja zamjenjujem jasne Kur`anske ajete i hadise mojim riječima. Da li bi to bilo pametno? Da svako tako radi, šta bi ostalo od prave vjere? Da li bi ikada spoznali pravu vjeru da ne znamo za Kur`an i sunnet, da govorimo samo kako nama paše?
Krokodil Behko wrote:Mensecini, da kazu, da vjera nije u glavi nego u srcu.
Ko zna? Mozda ti vise grijesis oko vjere, nego ja?
O tome neću da govorim, jer te ne poznajem dovoljno dobro. A pogotovo neću da govorim ko je nevjernik i ko će gdje završiti zbog svojih djela, jer Allahovu milost najbolje Allah poznaje. Da ja sad kažem za tebe da si nevjernik, da ideš u džehennem, pa nisam budala, jer može se to meni desiti.
Krokodil Behko wrote:Konstatujem da nista nisi skonto. jer nisi posao od sebe.
Ti samo mjerkas druge po arsinima, raznih mudraca.
Evo ti ukratko sada. Da ja ne čitam i ne razmišljam o ajetima i hadisima, da li bi ja bio vjernik? Kako da pozivam ljude u vjeru, ako nemam dokaza? Ja se koristim riječima učenih ljudi, mudraca, izvlačim pouku da ne pogriješim. Navodim ti izreke od mudraca. Navodim ti da shvatiš šta je mudrost, da izvučeš pouku. Zar mora svaka riječ moja da bude, kad su ljudi dovoljno o tome rekli?

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7494 times
Been thanked: 17518 times

Post by Maja » 01 Apr 2012, 22:52

U petak u toj i toj džamiji bila je hatma i nakon nje izašle su žene, a ostali su muškarci da klanjaju džumu. Međutim, ostale su i nekolike žene i jedan čovjek im je rekao da izađu i ljutito ponavljao kako im neće vrijediti džuma ako one budu tu. Razumijem da je riječ o neznalici, ali ne razumijem zašto ga je hodža podržao i rekao ženama da izađu. A žene ko žene nisu htjele i onda je hodža rekao hajde dobro neka vas, ali nemojte se miješati s muškarcima.
Nije mi jasno šta je imao protiv toga da ostanu žene.

A inače me zanima šta je ta džuma. Jedino znam da se klanja samo petkom u 12 ili 13h i da nije obavezna za žene, te je kod nas tradicija da je žene i ne klanjaju. Je li ima neku posebnu svrhu? Recimo muslimanima se nalaže da klanjaju 5 namaza, a džuma se ne spominje...ili ja griješim? Je li ona naknadno uvedena ili je nastala još u vrijeme Muhameda a.s.

I usput, koju kraticu je najbolje pisati kad se spominje Muhamed. Mi smo na vjeronauci uvijek tj samo pisali ovo a.s. alejhiselam (ne znam kako se piše), ali vidim neki koriste još neke kratice i šta koja znači.

hojla
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by hojla » 01 Apr 2012, 23:09

ma o tom mos raspravljat kolko hos ...al nisi pametniji nimalo...tako da je svejedno...al važno je da vjeruješ pa što god bilo...
Our solution mind revolution

Kauboj
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Kauboj » 02 Apr 2012, 01:30

Maja wrote:U petak u toj i toj džamiji bila je hatma i nakon nje izašle su žene, a ostali su muškarci da klanjaju džumu. Međutim, ostale su i nekolike žene i jedan čovjek im je rekao da izađu i ljutito ponavljao kako im neće vrijediti džuma ako one budu tu. Razumijem da je riječ o neznalici, ali ne razumijem zašto ga je hodža podržao i rekao ženama da izađu. A žene ko žene nisu htjele i onda je hodža rekao hajde dobro neka vas, ali nemojte se miješati s muškarcima.

A inače me zanima šta je ta džuma. Jedino znam da se klanja samo petkom u 12 ili 13h i da nije obavezna za žene, te je kod nas tradicija da je žene i ne klanjaju. Je li ima neku posebnu svrhu? Recimo muslimanima se nalaže da klanjaju 5 namaza, a džuma se ne spominje...ili ja griješim?
Uzvišeni Allah je petak učinio odabranim danom i propisao da se u njemu obavlja džuma namaz, kako stoji u kur'anskom ajetu: “O vjernici, kada se u petak na molitvu pozovete, kupoprodaju ostavite i pođite da molitvu obavite, to vam je bolje, neka znate!” (Suretu-l-Džumua, 9. ajet), a Poslanik a.s. kaže: “Džuma je obaveza svakome, osim: maloljetnoj djeci, ženi, robu i bolesniku”, a u drugim predajama se spominje još i musafir, to jest putnik.

O džumi-namazu postoji i mnogo hadisa koje je izrekao Muhammed s.a.v.s., a ovo su neki od njih: "Petak je najodabraniji dan u sedmici i najviše cijenjen kod Svevišnjeg Allaha. On je kod Boga odabraniji od Kurbanskog i Ranmazanskog bajrama. Allah dž.š. je u petak stvorio Hazreti Adema a.s. U petak ga je izveo iz Dženneta i uputio na Zemlju i u petak ga je preselio na drugi svijet. U petku ima jedan čas u kojem Allah dž.š. neće odbiti molbe svoga roba, ako Ga u tom času nešto žamoli, osim ako to bude zabranjeno." Muhammed s.a.v.s., takodje veli: "Ko izostavi tri džume-namaza bez opravdanog razloga taj je izašao iz vjere!", a koliko je džuma-namaz važna govori i to da je Muhammed a.s., jedne prilike htio da ostavi Hazreti Ebu Bekira da klanja umjesto njega džumu a da on krene od kuće do kuće i zapali sve kuće iz kojih muslimani nisu došli na džumu-namaz.

Preuzeto sa: http://www.fis.edu.rs/ i http://www.izbih.no/
Maja wrote:Je li ona naknadno uvedena ili je nastala još u vrijeme Muhameda a.s.
Po hadisima se vidi da se džuma klanjala za vrijeme Muhammeda a.s.
Maja wrote:U petak u toj i toj džamiji bila je hatma i nakon nje izašle su žene, a ostali su muškarci da klanjaju džumu. Međutim, ostale su i nekolike žene i jedan čovjek im je rekao da izađu i ljutito ponavljao kako im neće vrijediti džuma ako one budu tu. Razumijem da je riječ o neznalici, ali ne razumijem zašto ga je hodža podržao i rekao ženama da izađu. A žene ko žene nisu htjele i onda je hodža rekao hajde dobro neka vas, ali nemojte se miješati s muškarcima.
Ne bi ti znao reći ko je upravu, a ko nije. Ja koliko znam žena nije obavezna da klanja džuma namaz, al nije joj ni zabranjeno, kao što se vidi u hadisima. Možda su ih tjerali iz neznanja ili iz nekog razloga. Možda neko sa foruma zna odgovor, a ako ne mogu se o tome raspitati na nekom islamskom forumu ili da pošalješ pitanje u vezi toga na neku islamsku stranicu.
Maja wrote:I usput, koju kraticu je najbolje pisati kad se spominje Muhamed. Mi smo na vjeronauci uvijek tj samo pisali ovo a.s. alejhiselam (ne znam kako se piše), ali vidim neki koriste još neke kratice i šta koja znači.
Poznate su mi dvije kratice:
a.s. - alejhi selam ili alejhisselam
s.a.v.s. - sallallahu alejhi ve sellem
Koju kraticu je najbolje pisati ne znam.

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N » 02 Apr 2012, 07:16

Ogriješili su se tražeći da te žene izađu sa džume ,jer ženama je dozvoljen džuma namaz .
Problem je u tradiciji našoj ,a takva tradicija je nastala iz recimo uvjetno ,praktičnih razloga.
Jednostavno na džumu kao i na bajram uglavnom dođe veliki broj vjernika i džamije koje imaju dimenzije dovoljno velike za ove dnevne namaze ,nisu u stanju da za bajram i džumu obezbijede dovoljno prostora ,ni tad kad je nastajala ta tradicija pa ni sad.
Međutim naglašavam da je grijeh to što su uradili ako nije riječ o neznanju.
Tradicija je vrlo jaka stvar ,nešto kao navika koja se prenosi generacijma i malo je hodža koji se uspiju tome suprotstaviti jer imama u nekoj džamiji ne postavlja niti određuje neko iz IZ (kao što je recimo kod drugih religija) nego ga direktno bira narod tj džemat i mogu ga u svakom trenutku i smijeniti.
Evo da i ja postavim pitanje da vidim da li znate otprilike nepisano pravilo kako se bira imam (hodža) u nekom džematu ?

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 02 Apr 2012, 07:44

carobnjak Nurudin wrote:Ogriješili su se tražeći da te žene izađu sa džume ,jer ženama je dozvoljen džuma namaz .
Problem je u tradiciji našoj ,a takva tradicija je nastala iz recimo uvjetno ,praktičnih razloga.
Jednostavno na džumu kao i na bajram uglavnom dođe veliki broj vjernika i džamije koje imaju dimenzije dovoljno velike za ove dnevne namaze ,nisu u stanju da za bajram i džumu obezbijede dovoljno prostora ,ni tad kad je nastajala ta tradicija pa ni sad.
Tradicija je vrlo jaka stvar ,nešto kao navika koja se prenosi generacijma i malo je hodža koji se uspiju tome suprotstaviti jer imama u nekoj džamiji ne postavlja niti određuje neko iz IZ (kao što je recimo kod drugih religija) nego ga direktno bira narod tj džemat i mogu ga u svakom trenutku i smijeniti.
Evo da i ja postavim pitanje da vidim da li znate otprilike nepisano pravilo kako se bira imam (hodža) u nekom džematu ?
Ogriješili se ili ne a kad pominješ tradiciju i to je onda iz tradicije jer krajišnici imaju tradiciju da žene idu na džumu a džuma je ništa drugo do molitva petkom , džuma bi po naše značilo petak.
To u vezi hodže si sam opisao; biraju ga ljudi iz odbora džemata i oni ga i postavljaju i smjenjuju iliti otjeraju a obično ostaje ako nekome oplodi kćer , ako bude poslušan i sl :pusi
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N » 02 Apr 2012, 07:58

mrki62 wrote:
carobnjak Nurudin wrote:Ogriješili su se tražeći da te žene izađu sa džume ,jer ženama je dozvoljen džuma namaz .
Ogriješili se ili ne a kad pominješ tradiciju i to je onda iz tradicije jer krajišnici imaju tradiciju da žene idu na džumu a džuma je ništa drugo do molitva petkom , džuma bi po naše značilo petak.
To u vezi hodže si sam opisao; biraju ga ljudi iz odbora džemata i oni ga i postavljaju i smjenjuju iliti otjeraju a obično ostaje ako nekome oplodi kćer , ako bude poslušan i sl :pusi
I šta si ti tu reko pa čak me i citirao? Pogotovu u ovoj prvoj rečenici :lupa

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 02 Apr 2012, 08:17

Da se ponovim ; Ogriješili se ili ne a kad pominješ tradiciju i to je onda iz tradicije jer krajišnici imaju tradiciju da žene idu na džumu a džuma je ništa drugo do molitva petkom , džuma bi po naše značilo petak.
To u vezi hodže si sam opisao; biraju ga ljudi iz odbora džemata i oni ga i postavljaju i smjenjuju iliti otjeraju a obično ostaje ako nekome oplodi kćer , ako bude poslušan i sl.
Dakle, ogriješili se ili ne ogriješili - svako ima svoju tradiciju a oni što su žene istjerali oni imadu tradiciju da žene nemaju šta tražiti petkom u džamiji kao i općenito jer ženama sa muškarcima negdje ipak nije dozvoljeno biti zajedno u džamijama pa bio petak il bilo koji dan.
Tebi ide u nos što su od žena tražili da izađu iz džamije a ja fino opisao da je to negdje normalna pojava i tebi jopet nije jasno o čemu pišem.
PS. opisujem kako je na terenu a ne šta ja odobravam - da ne bude zabune.

Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja » 02 Apr 2012, 09:27

Hmmmmm pa ja ne znam to za hodžu. Par puta smo samo čuli od drugih "došao nam neki iz Bosne". Ko je njega nama dodijelio ne znam, ali džematlije ga nisu birale. Ovdje je puno sela, svako selo ima džamiju i vjerovatno fali hodža. A i nemamo nikad stalnog hodžu koji ovdje živi. Tj živi samo za ramazan, a ostatak godine dolazi samo petkom na džumu i kad su hatme. I to je meni bezveze jer te hodže nikad ne idu po selima. Prije rata smo imali dobrog hodžu. Kao prvo bio je ljudina, a kao drugo redovno nas je obilazio i ušao je u svaku kuću. Sjećam se par puta kad bi došao kod mene, a ja vani potrefim, pa kad dođem kući stid me ući u kuću pa se sakrijevam dok on ode :D.
I nije on dolazio samo za ramazan da se najede, već često onako nenajavljano. A za bajram bi zavirio u svaku kuću, pa 5 minuta 5 minuta.

Još jedno pitanje. Sestrin sin treba da se suneti i rekoše kako i za to postoji rok (nešto vjersko) ili do 21.4. ili 28.4. ne znam tačno. Je li iko od vas za to čuo.

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 02 Apr 2012, 09:33

E sad, sunećenje se je nekad udruživalo , više braće, više susjeda , rođaka ,.... kad berbo naiđe i da to bude o jednom trošku i nije se gledao neki datum ni godine a kako je to sada, pojma nemam :pusi

Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja » 02 Apr 2012, 09:35

Ma vidiš li koliko je narod neupućen. Prvo ovaj primjer sa ženama na džumi, sad sunećenje. Nemaju ljudi pojma, a svi bi ko nešto...

Post Reply

Return to “Religija”