carobnjak Nurudin wrote:Pa šta bi bilo pitanje ahbabu? Očito je da sve što se zgriješi iz neznanja ne spada u kategoriju grijeha sve dok ne saznamo.
Druga stvar je što taj kadija ,uz dužno poštovanje prema njegovom znanju ,pokušava nametnuti tu da je slušanje muzike haram .Nije haram ukoliko ne govori i ne navodi na haram stvari i sa tim se slaže hanefijska ulema
Hvala ti na objašnjenju. Zanimalo me da li riječi ovog kadije se slažu sa ajetima i hadisima:
"Gospodaru naš nemoj nas kazniti ako iz zaborava i greškom nešto učinimo" (El-Bekare, 286)
"Nije grijeh ako nešto greškom uradite, grijeh je ako to namjerno učinite" (El-Ahzab, 5)
Bilježe Ibn Madže, Darekuntni, Hakim, Bejheki i Ibn Hibban da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Zaista Allah prelazi (oprašta) mom Ummetu ono što urade iz greške, zaborava i prisile". Hadis su ocijenili vjerodostojnim Albani i Šuajb Arnaut.
A izgleda da se ne slažu jer ako se za haram kaže da je lijep, neznajući ni da je to haram, onda se taj grijeh oprašta, kao što stoji u ajetime i hadisima koje sam naveo. Sad da li se praštaju ti grijesi koje počiniš iz neznanja ili zaborava ako se nisi ni pokajao, to ne znam.
Anonimus 9 wrote:
Stav Kur'ana po pitanju tih nazovi mudraca je savršeno jasan "onaj koji ode kod vracara-mudraca i povjeruje u njegovu pricu on izlazi iz vjere " objasnjenje tevsira koji kaze "Samo Allah sve zna i sve može ,sve stvara i rastvara a oni koji budu vjerovali da na dunjaluku postoje ljudi koji mogu prorec sudbinu ,(svakorazni hodžini zapisi) zaista njima nema spasa .
Što se tice i skidanja sihri jedini pravi nacin lijecenja je "Rukija" -Lijecenje Kur'anom
Ne slažem se s tvojim mišljenjem. Taj ajet se odnosi na vračare, a ne na mudrace! Vračara ti gleda sudbinu, a mudrac ti daje savjet. Njih dvoje nisu isti, razumiješ li. Po tebi bi bili griješni Hasan el Basri, Alija r.a., i drugi jer su bili mudri ljudi, a to se vidi po njihovim izrekama.
Ako bi napustili ovu raspravu sada, neko bi od nas ovdje ostao u neznanju. Tako da je bolje koju riječ da razmjenimo.
Krokodil Behko wrote:Ako neko misli da zna sta je mudrost, on valjda, ne bi ni diskutovao niti bi nekome, servirao
te svoje mudrosti?
Koliko se samo pouke može izvući iz mudrosti drugih. Npr., mudri Lukman, a već si čuo za njega. Uči iz tuđih greški, ne samo iz svojih.
Kur`an je pun mudrosti, kako bi se muslimani danas snašli da nema Kur`ana? Šta bi bilo da Allah dž.š., krije znanje od nas? Zašto bi onda čovjek krio znanje, a ne mogu da nađem hadis u kojem stoji da će se kazniti oni koji budu krili znanje.
Krokodil Behko wrote:A ja samo zatrazio, definiciju mudrosti, pa da i ja budem mudrac :
carobnjak, nemere to tako. Procitas ajet i postanes mudrac

Nije Kuran, isto sto i autokarta, pa cim malo zavrljas, ti zaviris unutra.
Kuran ili se konta ili se ne konta.
Ne možeš ti samo tako reći Kur`an se konta, il ne konta. Ako nam neki ajet nije jasan, onda pitamo nekog učenog. Nećemo valjda čitav život provesti u neznanju?
“Čitaj u ime Gospodara tvoga koji stvara, stvara čovjeka od ugruška! Čitaj plemenit je Gospodar tvoj, Koji poučava peru, Koji čovjeka poučava onome što ne zna.” (El-Alek, 1.-5.)
Krokodil Behko wrote:I na kraju, recider, zar nije osudjeno, vaditi ajete iz konteksta i mudrovati o necemu?
Muhammed a.s., kao što se vidi u hadisima, je objašnjavao ajete iz Kur`ana i znalo se za neke ajete zašto su objavljeni. Da ne kažeš sad, on je bio Poslanik a.s., on je znao šta govori. Naravno da je znao, ali i drugi su objašanjavali neke ajete koji nisu bili jasni, a koje čovjek može razumjeti. Jer postoje ajeti koji nisu jasni ljudima, već samo Allahu dž.š.