Jugonostalgičari

Dešavanja u regionu.

Moderator: Krokodil Behko

Uzegar
Na probnom
Na probnom
Posts: 42
Joined: 20 Sep 2018, 20:53
Status: Offline

Re: Jugonostalgičari

Post by Uzegar » 21 Sep 2018, 19:04

Pasaga wrote: 21 Sep 2018, 19:00
Socrates wrote: 21 Sep 2018, 01:20 Ne znam, brt, hoce li ti major odgovoriti jer on izgleda vise ne postoji. Na ovom Forumu.
.. zauzet je ...
sredjiva kauce ....
Kakve kuce...nije valjda u Bosni? On se stidi reci da je iz Bosne. Sramota ga. Kaze iz Jugoslavije. Boji su @plivadon i @cheguevera ce cuti.

User avatar
KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 11755
Joined: 28 Dec 2013, 23:26
Location: Ilidža
Has thanked: 14 times
Been thanked: 2 times
Status: Offline

Re: Jugonostalgičari

Post by KOMESAR » 21 Sep 2018, 22:08

Uzegar wrote: 21 Sep 2018, 19:04
Pasaga wrote: 21 Sep 2018, 19:00
Socrates wrote: 21 Sep 2018, 01:20 Ne znam, brt, hoce li ti major odgovoriti jer on izgleda vise ne postoji. Na ovom Forumu.
.. zauzet je ...
sredjiva kauce ....
Kakve kuce...nije valjda u Bosni? On se stidi reci da je iz Bosne. Sramota ga. Kaze iz Jugoslavije. Boji su @plivadon i @cheguevera ce cuti.
Što vas je to Tornjak (čovjek iz tornja ) raspustio,pa se sad ko siročad potucate od foruma do foruma?
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Posts: 120151
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Has thanked: 6890 times
Been thanked: 7766 times
Status: Online

Pismo djeteta Jugoslavije zapalilo internet

Post by Krokodil Behko » 26 Nov 2018, 17:29

I mi smo bili djeca, dolazili kući opečeni, ozebli, crveni. Niko zbog toga nije dizao paniku... Odgajamo li samožive egomanijake?!


Image

Tekst jedne majke, objavljen na blogu mamajasamgladan.com pod naslovom "Odgajamo li egomanijake?" , postao je hit na Facebooku i pokrenuo dinamičnu raspravu. Za svega nekoliko dana tekst je podijeljen više od 11.000 puta, a prokomentarisalo ga je više od 2000 ljudi.


Ova majka u njemu je iznijela svoja razmišljanja o odgoju današnje djece, ne zagovarajući ni nekadašnje ni današnje vaspitne mjere, već kako pronaći zlatnu sredinu - jer rezultati koje danas imamo naprosto nisu dobri...


Evo šta je napisala:



Moje djetinjstvo trajalo je sedamdesetih i osamdesetih..
Mama, tata, pet godina stariji brat i ja. Ne sjećam se da su se roditelji igrali sa mnom. Imala sam igračke i provodila sate u svijetu mašte. Mama je kuhala ili pospremala. Bavila se kućom i važnijim stvarima.


Niti sam htjela niti ju tražila da se igramo skupa. Zato valjda i danas imam bujnu maštu i uživam u rijetkim trenutcima samoće. Ljeti smo po cijele dane bili vani, penjali se, skakali, ali znalo se vrijeme ručka, večere i spavanja. Kada su nam dolazili gosti, znalo se da djeca, osim za vrijeme jela, nemaju što tražiti za stolom s odraslima.


'Ajmo, djeco, u sobu!
I bilo nam je super, odlično smo se zabavljali. Ne znam niti sam ikada čula temu razgovora koja se među starijima odvijala. Nije me uopće zanimalo. Kada smo išli u goste, pa bi domaćini ponudili kolače, a ja bih proždrljivo posegnula za trećim komadom, mama bi me prostrijelila pogledom tako da sam ruku istog trena povukla prema sebi. Ostalo mi je do dan danas usječeno u pamćenje njeno:


"Nisi se došla najesti, pristojno uzmeš komad, dva i staneš!"


Tako i ja danas s prijezirom gledam na ljude koji pobrste švedski stol na nekom eventu. Nismo plakali, vrištali i vikali da nam je dosadno. Ako bi nam i palo na pamet, odgovor bi bio:" zabavi se nečim." I zabavili bi se. Uh, kako je mašta radila..


Bili smo čisti, uredni, pristojni, mogli smo se kontrolirati kad smo trebali biti tiho, a itekako aktivni kad bi nas pustili s lanca.
Jeli smo sve, nije bilo pitanja:" Želiš li?" Nikada.
Išli smo gdje su roditelji htjeli, kada je njima pasalo.. I bilo nam je zabavno... Uvijek.


Veselili smo se izletima na koje smo redovito išli vikendom i putovanju vlakom na more. Tata je radio, a mama je bila kod kuće, brinula, hranila, prigovarala, slušala, bodrila. Bila je autoritet, nikako prijatelj.


Kasnije, kad je djetinjstvo preraslo u adolescenciju, bila je oslonac, psiholog, savjetnik, kritičar, podrška, bič božji. Sve po potrebi. Promatrala nas je, razgovarala o problemima, tješila. Znala je prepoznati svaku emociju i ništa od nje nisam mogla sakriti.
Nije bila prijatelj. I to se naglašavalo, da se ne zabunim, da ju ne tretiram poput svojeg vršnjaka, bez poštovanja.


Svako nepoštovanje odraslih kažnjavalo se rukom po guzi. Bez objašnjavanja, razgovaranja. Uvrijedio si starijeg, šamar. Pa ti uvrijedi i budi bezobrazan sljedeći put. Plaženje jezika, ružne riječi... opet onaj ranije spomenuti mamin pogled...


Ne smatram da je bilo idealno... Nakon izlaska subotom, tata me budio u 9 kako bi pomagala pospremati stan. Nakon 10 minuta telefoniranja vikao mi je da prekinem i da se nađem u četiri oka ako želim toliko razgovarati. Ograničeni izlasci su mi beskrajno išli na živce.


Nisam nikada došla doma pijana, nije mi palo na pamet.

A onda se nešto prelomilo usput, pa je takva vrsta odgoja postala previše surova. Vrijeme je izrodilo nove generacije roditelja. Beskrajno tolerantne, one koji podržavaju prijateljski odnos s djecom i to im je baš cool..


Nemojte me pogrešno shvatiti, promjene su potrebne, rekla bih nužne, ali imam osjećaj da smo otišli iz jedne krajnosti u drugu.


Zbog vlastitog bunta ili inata?

Ne znam, ali poput naših roditelja i mi smo pretjerali, samo na potpuno drugačiji način. Dotakli smo drugu krajnost.


Počeli smo voditi filozofske rasprave s dvogodišnjacima, gledamo na djecu kao na statusni simbol, poput novog automobila, pa ga lickamo, dotjerujemo, pokazujemo, hvalimo se:" Koliko kilometara ima tvoj? A konja? Kakve felge imaš? Moj može potegnuti bolje od tvog! A kakav je u zavoju?" -Tako vam to meni izgleda...


Trenutno su djeca u centru pažnje, sjede na čelu stola, štoviše, biraju mjesto gdje će sjediti i to im se odobrava.


Djeca prisluškuju razgovore odraslih, upadaju u riječ, vode glavnu riječ i glavna su tema razgovora. Dakako, uvijek vođene u superlativima... Moj mali je ovo, moja mala je bolje... Djeca dolaze u goste s rečenicom:" ja sam gladan!" pa ti pobrste pola frižidera, dok se roditelji smiju. Djecu se konstantno zabavlja, ne znaju se sami igrati, pa te vuku za rukav i traže pažnju. Ako im ne pružiš pažnju onda vrište, pa cijela obitelj sudjeluje u smirivanju.


Roditelji se svađaju s učiteljima, prijete im otkazima, prijete drugoj djeci, ako im netko u žaru igre dotakne vlastito dijete.


Roditelji pljuju pred djecom po učiteljima, tako da se i djeca usuđuju odgovarati učiteljima kad dođu u razred. Pa nestane svakog autoriteta. Djeca su postala smisao života svojih roditelja, životni projekt, jedina tema razgovora, nerealnog ponosa.


S ponosom bi trebali pričati o svojim dostignućima, interesima, iskustvima, a dijete o svojim. Umjesto toga, hvalimo se tuđim (djetetovim) dostignućima, prisvajajući ih kao svoju zaslugu.


Djeca su nam tu da ih odgojimo i pustimo da žive.. Da ih osposobimo za život, ujedno ne zanemarujući svoj. Nikako da im služimo i umjesto njih rastemo.


Da ih satima čekamo ispred noćnih klubova i vozimo kućama. (da, to je postalo normalno)

Da im držimo lavor kad nakon izlaska pijani dođu kući.

Da im toleriramo nedopustivo.

Da ih nagrađujemo za dobru ocjenu. Pobogu, pa ona bi sama po sebi trebala biti nagrada.


Čini li vam se da u osnovnim školama svi imaju petice? istina, ponekad je lakše djetetu zaključiti veću ocjenu nego imati posla s nabildanim taticom koji će ti prijetiti jer je "stara koza" oštetila njegovo iznadprosječno inteligentno dijete i dala mu 4. A ono zna za 10. Barem.


Pojam zlostavljanja i nestašne dječje igre se izjednačio.

Mi smo se grudali, borili se koprivama, dolazili kući opečeni, ozebli, crveni. Nitko nije zbog toga dizao paniku. Nismo bili toliko osjetljivi. Nismo tužakali, jer smo znali da ćemo zbog tužakanja dobiti još jedan šamar.
Kad razgovaram malo s novopečenim roditeljima, svima je zajednička jedna rečenica: "Najvažnije mi je da mi dijete bude sretno!"


Našim roditeljima je bilo važnije da usrećimo druge! Jer, shvaćali su da je u tome, indirektno, i naša sreća.


Obratiti pažnju na ljude, ne biti sebičan, samoživ, razvijati empatiju, suosjećati, brinuti, biti obazriv.. To se negdje putem izgubilo.



Odgajamo li samožive egomanijake?


Nikada zadovoljne osobe, vječno željne pažnje. One koji ne trpe autoritet, zabrane, uvjete, rokove, pa se cijeli život traže i čekaju savršenu priliku da padne s neba, a takve nema.


U međuvremenu ih roditelji financiraju, peru, hrane, tješe.. Jer njihovo zlato zaslužuje bolje. I ovaj svijet nije dovoljno dobar za njih. Jesam li pretjerala? U svakom slučaju, mislim da nam treba zlatna sredina. Nešto između odgojnih metoda naših roditelja i ovih danas. Vrijeme će pokazati, ako nas, u međuvremenu, vlastita djeca ne pojedu za doručak.
online

User avatar
lejlamo
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 12993
Joined: 23 Feb 2018, 18:17
Location: kamen i drača
Mood:
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: Pismo djeteta Jugoslavije zapalilo internet

Post by lejlamo » 26 Nov 2018, 17:31

hir vi go agen. :rol

User avatar
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 44805
Joined: 09 Jan 2016, 07:50
Location: . . . . . . . . .
Been thanked: 2 times
Status: Offline

Re: Pismo djeteta Jugoslavije zapalilo internet

Post by Socrates » 26 Nov 2018, 17:34

E pa ne mogu šuplje, da je još sto puta dijete Jugoslavije. :ćitire
. . . . . . . . .

User avatar
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 44805
Joined: 09 Jan 2016, 07:50
Location: . . . . . . . . .
Been thanked: 2 times
Status: Offline

Re: Pismo djeteta Jugoslavije zapalilo internet

Post by Socrates » 26 Nov 2018, 17:36

Čudo nije spomenula da se moglo na klupama spavati. :komita
. . . . . . . . .

Venera
Seksologinja
Seksologinja
Posts: 35700
Joined: 27 Mar 2016, 17:23
Location: bosansko jajčno mesto
Has thanked: 1075 times
Been thanked: 585 times
Status: Offline

Re: Pismo djeteta Jugoslavije zapalilo internet

Post by Venera » 26 Nov 2018, 19:02

nek' doticna pise u svoje ime, njeni rodtielji su bili bezveze :sok :lupa
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"

User avatar
Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena
Posts: 102580
Joined: 18 Dec 2015, 11:40
Has thanked: 2951 times
Been thanked: 3054 times
Status: Offline

Re: Pismo djeteta Jugoslavije zapalilo internet

Post by Chloe » 26 Nov 2018, 20:39

Kasnije, kad je djetinjstvo preraslo u adolescenciju, bila je oslonac, psiholog, savjetnik, kritičar, podrška, bič božji. Sve po potrebi. Promatrala nas je, razgovarala o problemima, tješila. Znala je prepoznati svaku emociju i ništa od nje nisam mogla sakriti.
Nije bila prijatelj. I to se naglašavalo, da se ne zabunim, da ju ne tretiram poput svojeg vršnjaka, bez poštovanja.
- Ibretite se koliko hočete moj stav je pa skoro ovakav.... Ne želim da mi detaljišu neke situacije, ne želim s njima piti i pušiti kao što neke mame rade da pokažu kako su cool mame. Izadjem u kafić, diskać s njma ali mora biti granica, roditelj - dijete.


A ovo.. je ovako sve više. Ssvakodnevno čujem roditelje koji kukaju kako ne mogu nișta djetetu ili kako mora ispuniti šta traži ako hoće mir u kući i sl. Meni to nije ok.
Roditelji pljuju pred djecom po učiteljima, tako da se i djeca usuđuju odgovarati učiteljima kad dođu u razred. Pa nestane svakog autoriteta. Djeca su postala smisao života svojih roditelja, životni projekt, jedina tema razgovora, nerealnog ponosa.

Mi smo se grudali, borili se koprivama, dolazili kući opečeni, ozebli, crveni. Nitko nije zbog toga dizao paniku. Nismo bili toliko osjetljivi. Nismo tužakali, jer smo znali da ćemo zbog tužakanja dobiti još jedan šamar.
Kad razgovaram malo s novopečenim roditeljima, svima je zajednička jedna rečenica: "Najvažnije mi je da mi dijete bude sretno!"

Našim roditeljima je bilo važnije da usrećimo druge! Jer, shvaćali su da je u tome, indirektno, i naša sreća.

Obratiti pažnju na ljude, ne biti sebičan, samoživ, razvijati empatiju, suosjećati, brinuti, biti obazriv.. To se negdje putem izgubilo.

Odgajamo li samožive egomanijake?

Nikada zadovoljne osobe, vječno željne pažnje. One koji ne trpe autoritet, zabrane, uvjete, rokove, pa se cijeli život traže i čekaju savršenu priliku da padne s neba, a takve nema.
Ima u tekstu istine, itekako, samo şto ne vidim poveznicu sa Jugoslavijom. Jer i u toj Jugi moj tata i ja smo imali različita djetinjstva.
Jednostavno promjene idu...
:srce ... You are my sunshine, my only sunshine ... :srce

User avatar
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Posts: 86350
Joined: 28 Nov 2015, 20:04
Has thanked: 853 times
Been thanked: 1641 times
Status: Offline

Re: Pismo djeteta Jugoslavije zapalilo internet

Post by Mutevelija » 26 Nov 2018, 21:57

Dobit cu dijareju a nisam sjedio na hladnom betonu
Last edited by Mutevelija on 26 Nov 2018, 22:03, edited 1 time in total.
Pero la suerte se ensañó contigo
Y te dejó con el alma
Hecha pedazos
Tú corazón
Quedó herido y sin perdón
Ya no sabe como amar
Como piedra endureció

🍉🍉🍉🍉

User avatar
ina
Mjesečarka
Mjesečarka
Posts: 25660
Joined: 20 Feb 2015, 22:36
Location: izmedju neba i mora
Has thanked: 3109 times
Been thanked: 4104 times
Contact:
Status: Offline

Re: Pismo djeteta Jugoslavije zapalilo internet

Post by ina » 26 Nov 2018, 21:58

Iako ima receno dobrih stvari, ovo je obicni pljuvac na danasnje roditelje. A ne sugeriranje kako pronaci zlatnu sredinu.
Svijest ima sidrište.

User avatar
Bla
i dva polipa
i dva polipa
Posts: 75774
Joined: 30 Aug 2013, 14:21
Location: Rodna grudva
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 34 times
Contact:
Status: Offline

Re: Pismo djeteta Jugoslavije zapalilo internet

Post by Bla » 26 Nov 2018, 23:08

ja sam odgojen sedamdesetih i osamdesetih kao samoživi egomanijak :hm
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

User avatar
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 44805
Joined: 09 Jan 2016, 07:50
Location: . . . . . . . . .
Been thanked: 2 times
Status: Offline

Re: Pismo djeteta Jugoslavije zapalilo internet

Post by Socrates » 26 Nov 2018, 23:14

Uvijek si bio čovjek ispred vremena.
. . . . . . . . .

User avatar
Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena
Posts: 102580
Joined: 18 Dec 2015, 11:40
Has thanked: 2951 times
Been thanked: 3054 times
Status: Offline

Re: Pismo djeteta Jugoslavije zapalilo internet

Post by Chloe » 26 Nov 2018, 23:22

Formulisano jeste grubo, a mogla je i drugačije da ukaže na razlike odgoja i odnosa prema djeci, nekad i sad.
A komotno je početkom devedesetih neka mama mogla napisati ovako nešto poredeći svoje djetinjstvo sa tadašnjim.
Bez obzira kako ko od vas dożivljava ovaj tekst, ja polazim od sebe, roditelj sam danas, dijete sam bila famoznih osamdestih i bilo je tad manje egoizma i više empatije, a to su ipak ( bar meni) bitne ljudske osobine.
:srce ... You are my sunshine, my only sunshine ... :srce

User avatar
Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena
Posts: 102580
Joined: 18 Dec 2015, 11:40
Has thanked: 2951 times
Been thanked: 3054 times
Status: Offline

Re: Pismo djeteta Jugoslavije zapalilo internet

Post by Chloe » 26 Nov 2018, 23:25

Bla wrote: 26 Nov 2018, 23:08 ja sam odgojen sedamdesetih i osamdesetih kao samoživi egomanijak :hm
Heeej, u svakom žitu ima kukolja.



Šalim se.
:srce ... You are my sunshine, my only sunshine ... :srce

User avatar
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Posts: 95678
Joined: 17 Oct 2010, 17:29
Mood:
Has thanked: 33899 times
Been thanked: 20673 times
Contact:
Status: Offline

Re: Pismo djeteta Jugoslavije zapalilo internet

Post by Rum » 26 Nov 2018, 23:25

Chloe wrote: 26 Nov 2018, 23:25
Bla wrote: 26 Nov 2018, 23:08 ja sam odgojen sedamdesetih i osamdesetih kao samoživi egomanijak :hm
Heeej, u svakom žitu ima kukolja.

zizaka

Šalim se.
Neka si nam Živa I Zdrava Sultanija 💚

User avatar
Tokmak
Vucin apostol
Vucin apostol
Posts: 15119
Joined: 08 Jul 2015, 17:31
Location: Ulica Rajkovačića i Čalušića bb
Has thanked: 959 times
Been thanked: 946 times
Status: Offline

Re: Pismo djeteta Jugoslavije zapalilo internet

Post by Tokmak » 26 Nov 2018, 23:28

opet gori internet??
pa i nije odavno se zapalio...čudi me samo da Hana tu ne igra glavnu ulogu... :hm

a što se tiče texta,gospođa je pogodila samu srž i bit... :ok
Vuk dlaku mijenja, ćud nikada.

User avatar
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 44805
Joined: 09 Jan 2016, 07:50
Location: . . . . . . . . .
Been thanked: 2 times
Status: Offline

Re: Pismo djeteta Jugoslavije zapalilo internet

Post by Socrates » 26 Nov 2018, 23:39

Ja ne znam na osnovu čega vi možete odbraniti te teorije. Empatija. :hm

Da ne zaboravimo, te vaše, navodno bolje, generacije i generacije prije njih su započele ratove u bivšoj Jugoslaviji, u srcu Evrope. :cudi Il' je to ona empatija koja ubija ljude oko sebe? :hm

Doduše, ove nove generacije još moraju proći takve ispite, ali ne vidim da mogu ikako biti gori.

Ne želim da izazovem kontroverzu. :ne
. . . . . . . . .

User avatar
Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena
Posts: 102580
Joined: 18 Dec 2015, 11:40
Has thanked: 2951 times
Been thanked: 3054 times
Status: Offline

Re: Pismo djeteta Jugoslavije zapalilo internet

Post by Chloe » 27 Nov 2018, 00:06

Soc... Sebičnost se itekako može osjetiti već u mojim generacijama, kod mladjih genracija je sve ćešća.

Empatije je sve manje povećanjem sebičnosti.

Majka sam troje djece, znači samim tim sebičnost im je umanjena, jer dijele kao prvo roditelje ( i sve ono što roditelji prużaju i emotivno i materijalno) , te dijele i medjusobnu ljubav, djedove, majke, dajdžu itd. ... pa opet nekad moram s nekim sjesti i popričati na tu temu.
:srce ... You are my sunshine, my only sunshine ... :srce

User avatar
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 74128
Joined: 16 Oct 2013, 12:19
Status: Offline

Re: Pismo djeteta Jugoslavije zapalilo internet

Post by storm » 27 Nov 2018, 05:34

Socrates wrote: 26 Nov 2018, 23:39 Ja ne znam na osnovu čega vi možete odbraniti te teorije. Empatija. :hm

Da ne zaboravimo, te vaše, navodno bolje, generacije i generacije prije njih su započele ratove u bivšoj Jugoslaviji, u srcu Evrope. :cudi Il' je to ona empatija koja ubija ljude oko sebe? :hm

Doduše, ove nove generacije još moraju proći takve ispite, ali ne vidim da mogu ikako biti gori.

Ne želim da izazovem kontroverzu. :ne
Pobise te "ljudine empaticne" cca 150.000 ljudi u periodu 91-95...
Habibti, ya nour el - ain... :srce

User avatar
Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena
Posts: 102580
Joined: 18 Dec 2015, 11:40
Has thanked: 2951 times
Been thanked: 3054 times
Status: Offline

Re: Pismo djeteta Jugoslavije zapalilo internet

Post by Chloe » 27 Nov 2018, 07:42

Nisam ni pomišljala na rat i ono što se zbilo, al' opet .... ne možemo porediti jer ne
znamo šta ćemo iznjedriti mi kao roditelji i naša djeca.
Ako doživim starost možda ću tad imati realniju sliku i mišljenje.
:srce ... You are my sunshine, my only sunshine ... :srce

Post Reply

Return to “EX YU”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 17 guests