Kako se rijesiti negativnih misli??

Diskusije o životu i životnim problemima, stavovima. Savjetovanje.

Moderator: Krokodil Behko

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times
Status: Offline

Re: Kako se rijesiti negativnih misli??

Post by carobnjak N » 23 Mar 2012, 18:54

Namazom ( molitvom ) ,pet puta dnevno dobijaš pozitivne vibracije ,pa čak i kad nisi skroz skoncentrisan tijelo ti registruje pokrete koje mozak podsjeća na osjećaj smirenosti i zadovoljstva.
Sabah je poseban doživljaj i kad se budi priroda budiš se i ti i uz onu neku nestvarnu tišinu dočekaš rađanje sunca ,a to je ujedno odličan početak dana
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 2 times

Post by Dust » 23 Mar 2012, 18:57

anaksimenu wrote:Kako vi izlazite na kraj sa mislima koje vas obuzmu? Da li lako sebi mozete reci da vise necete misliti o tome, i onda prestanete, ili vas gombaju dok same nekako ne popuste?/

Mislim uvijek pozitivno i sam nagovjestaj neke ruzne pomisli potisnem duboko, tako da nemaju sansu da me maltretiraju.

Meditacija je korisna, muzika, setnja, pisanje dnevnika (kao tinejdzer), soping.
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora

alma75
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by alma75 » 24 Mar 2012, 01:13

Kad mi se počnu skupljati takve misli, najviše volim da budem sama. Da popričam sama sa sobom i vidim šta, kako...

blento59
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by blento59 » 24 Mar 2012, 01:15

dodjes na ovaj forum probudalas se i zaboravis na derte
Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak

Ideja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Ideja » 26 Mar 2012, 19:17

U trenucima kad su negativne misli najintenzivnije nastojim da budem sama dok malo ne popusti. Ne volim zvati bliske osobe i povjeravati se jer uvijek postoji mogućnost da se raspekmezim i počnem cmizdriti a to je nešto što najviše mrzim. Kad odlučim da ne smijem puno razmišljati onda izvlačim iz svoje "arhive" sve moguće ljude kojima bih mogla na neki način pomoći, to je valjda ono - utješi me tuđa muka. Ako ništa drugo obično uzmem papir i nešto bez veze crtam, krugove, kvadratiće spirale i vremenom se oni počnu pretvarati u slova, slova polako u riječi, riječi u rečenice... i tako kad se malo saberem obećam sebi da novonastalu "smisaonu cjelinu" niko nikada ne smije pročitati
Što bi rekli naši stari "e moj sinko, sabur, ne mereš ništa, doli tvrdo - gori visoko :D.
"Jer, bez imalo sumnje, drvo za moj tabut raste. I platno posmrtno, moje, neko negdje tka... "

silence
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by silence » 26 Mar 2012, 19:28

Negativne misli utiču i na naš san. Kako se riješiti negativnih misli i zaspati?

Jednostavna tehnika koja će vas brzo uspavati

Bez zdravog sna nema zdravog tijela, a ipak ukoliko vam nešto u životu ne ide čvrst san postaje nedostižan cilj.

Da biste zaspali brzo potrebne su vam dvije stvari: umorno tijelo i miran um. Nevažno koliko vaše tijelo bilo umorno, ako um nije miran, tijekom noći ćete se buditi ili nećete uspjeti zaspati. Kada je um aktivan i kreira ocean mentalnih scenarija, san je nemoguć. S druge strane ako tijelo nije umorno, bez obzira na mirnoću uma, teško ćete zaspati.

Ključ bi bio tijekom dana umoriti tijelo, a u krevetu smiriti um. Može li se to učiniti?

Neki kažu da može. Već i sami znate kako umoriti tijelo. Popodne se nemojte izležavati pred televizorom ili monitorom, nego nešto radite. A minimum od 30 minuta tjelovježbe dnevno neka vam postane rutina.

Kako smiriti um pred spavanje?

Neki znanstvenici kažu kako smirivanje uma pred spavanje nije interni nego eksterni proces. Drugim riječima ne možete smiriti misli bučnim mislima. Rješenje morate potražiti negdje drugo. Cilj bi trebao biti tražiti mislima mirno i tiho mjesto izvan uma.

Kojom metodom se to postiže?

1. Duboko udahnite i usredotočite se na neki zvuk koji dopire do vas. Može biti zvuk kiše, prometa, motora hladnjaka ili klime. Bitno je da je zvuk jednoličan.

2. Nemojte ništa raditi nego samo slušajte zvuk. To je sve.

Kada svoju pažnju prebacite na nešto izvan vašeg uma, beznačajnu buku, autopilot u vašem mozgu se isključuje. Misli se smiruju. Vi spavate. Pokušajte.

Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)

String
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 1 time
Been thanked: 26 times

Post by String » 26 Mar 2012, 19:37

Jednostavno e...dokucite sta je razlog tih negativnih misli i to je to...
Image

Heidi
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 6 times

Post by Heidi » 26 Mar 2012, 20:37

mene samo negativni ljudi tjeraju na negativne misli :lup ja sam po prirodi prilicno pozitivna pa ih zato preskacem :oo

pa-pa :zubi
Be mindful of your self-talk. It's a conversation with the universe.

anaksimenu
Na probnom
Na probnom

Post by anaksimenu » 31 Mar 2012, 22:34

silence wrote:Negativne misli utiču i na naš san. Kako se riješiti negativnih misli i zaspati?

Jednostavna tehnika koja će vas brzo uspavati

Bez zdravog sna nema zdravog tijela, a ipak ukoliko vam nešto u životu ne ide čvrst san postaje nedostižan cilj.

Da biste zaspali brzo potrebne su vam dvije stvari: umorno tijelo i miran um. Nevažno koliko vaše tijelo bilo umorno, ako um nije miran, tijekom noći ćete se buditi ili nećete uspjeti zaspati. Kada je um aktivan i kreira ocean mentalnih scenarija, san je nemoguć. S druge strane ako tijelo nije umorno, bez obzira na mirnoću uma, teško ćete zaspati.

Ključ bi bio tijekom dana umoriti tijelo, a u krevetu smiriti um. Može li se to učiniti?

Neki kažu da može. Već i sami znate kako umoriti tijelo. Popodne se nemojte izležavati pred televizorom ili monitorom, nego nešto radite. A minimum od 30 minuta tjelovježbe dnevno neka vam postane rutina.

Kako smiriti um pred spavanje?

Neki znanstvenici kažu kako smirivanje uma pred spavanje nije interni nego eksterni proces. Drugim riječima ne možete smiriti misli bučnim mislima. Rješenje morate potražiti negdje drugo. Cilj bi trebao biti tražiti mislima mirno i tiho mjesto izvan uma.

Kojom metodom se to postiže?

1. Duboko udahnite i usredotočite se na neki zvuk koji dopire do vas. Može biti zvuk kiše, prometa, motora hladnjaka ili klime. Bitno je da je zvuk jednoličan.

2. Nemojte ništa raditi nego samo slušajte zvuk. To je sve.

Kada svoju pažnju prebacite na nešto izvan vašeg uma, beznačajnu buku, autopilot u vašem mozgu se isključuje. Misli se smiruju. Vi spavate. Pokušajte.

Ovo si u pravu, ne znam kako neko moze spavati ako ima neke negativne misli po cijeli dan, ili ako ima nekih problema upste. Mislim da se sve to odrazava prvenstveno na san,..Ove tehnike su dobre,..mogu posluziti !

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 625 times

Post by Zagorka » 31 Mar 2012, 23:09

Sheval wrote:Nikad u životu nisam bio u depresiji...to je do mog karaktera...dobre stvari pamtim dugo,loše zaboravljam brzo.
Jednostavno sam takav.Život je jedan.
:sok je li moguce da ovo postoji? :cudi
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica

Post by Zagorka » 31 Mar 2012, 23:19

Ma vjerujem,samo se cudim,nikad do sad nisam srela takvu osobu :hm
p.s.bio ti je bolji onaj potpis-pjesma iz serije ;)
i najbolji je malkolm,nezz zasto ljudi vole ovog maleckog :cudi
ali to bas i nema veze s temom,to ja usput :oo

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica

Post by Zagorka » 31 Mar 2012, 23:27

nije da ga ne volim,ali malkolm :klanja dva puta sam seriju odgledala,kazem bicu onakva mama :ha

bubica
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time

Post by bubica » 31 Mar 2012, 23:35

Ah te negativne misli i nisu tako strasne kao zalost. Sto se negativnih misli tice vrlo ih se lahko otarasim, a zalost mi se nekako ugrize u dushu da mi ju je jako tesko zaobici.
Kada sam onako od stresa opterecena , najbolje mi pomogne torbu na rame i pjesaka par km , bas se poslije hodanja super osjecam. Kada je neko negativnim mislima opterecen mislim da mu je najbolje da ide medju narod, nikako se sam zatvoriti i cekati. To moze samo do depresija dovesti. Svako treba da bude jaci od negativnog stanja.
siromah nema sta a bogatas nema kad

silence
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by silence » 31 Mar 2012, 23:47

Ima jedna izreka. Mi gradimo svoje misli. Misli su onakve kakvim ih mi učinimo.Znači da je u nama uzrok tih negativnih misli koje nam ne daju mira, a ne od okoline ili od događaja. Pozitivno razmišljanje tjera negativne misli.
Ako posmatramo ovako: Odakle mi znamo da nešto u datom momentu što nam se čini negativno,odakle znamo da to neće imati pozitivan ishod? Odakle znamo da to nešto ne ide nama u prilog? Ako pogledamo unazad šta je sve kroz naše mozgove prošlo i oko čega smo se zamarali, vidjećemo da su to obično bile samo gluposti sa kojim smo se zamarali i da se sve završavalo kao da je unaprijed sve isplanirano. Na kraju se sve posloži, kao po nekoj sili, a mi se bezpotrebno nervirali.
(Arapska poslovica)

blento59
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by blento59 » 31 Mar 2012, 23:57

odmah na forum i sve negativne misli ko rukom odnesene

silence
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by silence » 31 Mar 2012, 23:59

:plavi :plavi :plavi :plavi

Baš tako...kakav me smijeh spopao kada vidjeh da je zadnji post pisao Zgembo Adisić...Mislila neko novi....

:plavi :plavi :plavi
(Arapska poslovica)

blento59
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by blento59 » 01 Apr 2012, 00:01

i ja isto
tri puta sam otvarao dok nisam skonto

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 2773 times
Been thanked: 2207 times

Post by Calla » 13 Apr 2012, 12:04

plesom i koncentracijom na korake a u pozadini melodija i zvuci intrigantnog vatrenog argentinskog tanga ,,nemas vremena ni za jednu negativnu misao sa strane ,,sve negativne kanale propuses
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)

STrendzer
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 1 time

Post by STrendzer » 02 Mar 2013, 12:03

nije to bas tako lako kako mi mislimo rijesiti se tih negativnih misli..one imaju svoj razlog zasto su dosle i zasto su tako intezivno prisutne u nasim zivotima...negativne misli ne dolaze preko noci,dug je to proces...
i nije slucajno da su tu...,dok smo bili djeca uglavnom nismo imali takvih misli nikad ili ako ih je i bilo to je trenutno i uglavnom s nekim razlogom(recimo losa ocjena u skoli ili sl.)..
postoji mnogo nacina kako ih se rijesiti ali je sve opet usko povezano sa razlogom dolaska tih misli i naravno sa intezitetom djelovanja tih misli,odnosno nasa procjena(cesto i pogresna) inteziteta stetnosti/opasnosti/neizbjeznosti itd. date situacije koja je dovela do negativnosti u nasoj misli..
i treba razlikovat uzrok i simptom negativnih misli,shodno tome treba djelovat na pravom mjestu..

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9190 times
Been thanked: 10913 times
Status: Online

Post by Krokodil Behko » 02 Mar 2013, 12:14

Negativne misli su sastavni dio naše svakodnevnice. Ne baš stalno ali poneka takva pomisao
prodje nam kroz glavu svaki dan. Ne možemo baš uvijek biti nasmijani i optimistični.
To ne postoji. Ukoliko postoje takvi, ja bih im predložio da se posavjetuju sa psihologom :D

Post Reply

Return to “Filozofija & Psihologija”