Jeftinije je kupiti 1x10kg boje nego 10x1kg. (Ja obično svake godine farbam drugom bojom)
Oduvijek! (I u ratu sam imao par košnica)
Moderator: Krokodil Behko
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
Jeftinije je kupiti 1x10kg boje nego 10x1kg. (Ja obično svake godine farbam drugom bojom)

ta slojevitost ima neki uchinak ili..KOMESAR wrote: 01 Dec 2018, 13:29Jeftinije je kupiti 1x10kg boje nego 10x1kg. (Ja obično svake godine farbam drugom bojom)
Kad početi-što prije.
U praksi sam koristio skoro sve boje i nisam primjetio razliku.sajlent wrote: 01 Dec 2018, 13:40ta slojevitost ima neki uchinak ili..KOMESAR wrote: 01 Dec 2018, 13:29Jeftinije je kupiti 1x10kg boje nego 10x1kg. (Ja obično svake godine farbam drugom bojom)
Kad početi-što prije.
boja nije fizichka velicina.. boja je subjektivni dozivljaj uzrokovan i izazvan fizichkim uzrokom.
iliti vidljivo svjetlo svako dozivljava na svoj nacin..
kad su pcele u pitanju, onda se tu isticu bijela, zuta i plava.. kao najpuzdanije, naravo.
ostale boje ne vide ili ih vide kao izrazito tamne ili jednostavno crne.
tako da.. zelenu i crvenu izbjegavaj.
bez obzira na cijenu..![]()

tesko je to izmjerit i izvagat.. suvishe je tu parametara.KOMESAR wrote: 01 Dec 2018, 13:44U praksi sam koristio skoro sve boje i nisam primjetio razliku.sajlent wrote: 01 Dec 2018, 13:40ta slojevitost ima neki uchinak ili..
boja nije fizichka velicina.. boja je subjektivni dozivljaj uzrokovan i izazvan fizichkim uzrokom.
iliti vidljivo svjetlo svako dozivljava na svoj nacin..
kad su pcele u pitanju, onda se tu isticu bijela, zuta i plava.. kao najpuzdanije, naravo.
ostale boje ne vide ili ih vide kao izrazito tamne ili jednostavno crne.
tako da.. zelenu i crvenu izbjegavaj.
bez obzira na cijenu..![]()
p.s.
Naravno da toliko znamo

med rijetko dolaza u kontakt sa poklopcem tegle...Chloe wrote: 01 Dec 2018, 11:39Postoje priče da med gubi svoja svojstva u dodiru sa metalom. Nije dokazano ali opet se mnogi medari drže tog "mita" pa koriste i plastične poklopce.Maja wrote: 01 Dec 2018, 00:03 Chloe zasto plasticni poklopci. Mislis da ovi smetaju medu. Sad kad skontam i ne znam koji je to materijal.

R.Mujo,iz Surmanaca,najpoznatiji na tom kraju,po kvalitetu,ne kolicini....Chloe wrote: 01 Dec 2018, 15:45 Ne znam kako veliki medari drže med.
Meni je najljepșe nakon hladjenja i isparavanja, med procijediti u tegle, i lijepo odložiti u tamno i hladno mjesto. Ali, nisu to velike količine pa mogu.

Baș ću ih pitati.Pasaga wrote: 01 Dec 2018, 15:51R.Mujo,iz Surmanaca,najpoznatiji na tom kraju,po kvalitetu,ne kolicini....Chloe wrote: 01 Dec 2018, 15:45 Ne znam kako veliki medari drže med.
Meni je najljepșe nakon hladjenja i isparavanja, med procijediti u tegle, i lijepo odložiti u tamno i hladno mjesto. Ali, nisu to velike količine pa mogu.
...drzao je med u emajliranim velikim loncima.
Nikad vise lonce nisam vidio,cak i do 50. litara.
To mora biti cisto,i nigdje nesmije biti otuceno,sto je najbitnije.
Danas,tu je prednost u procromu,inoxu....sto i najvise ljudi koriste.

... valjda da se zastiti drvo...

... nevjerujem ... da ce ti reci ....Chloe wrote: 01 Dec 2018, 15:54Baș ću ih pitati.Pasaga wrote: 01 Dec 2018, 15:51R.Mujo,iz Surmanaca,najpoznatiji na tom kraju,po kvalitetu,ne kolicini....Chloe wrote: 01 Dec 2018, 15:45 Ne znam kako veliki medari drže med.
...drzao je med u emajliranim velikim loncima.
Nikad vise lonce nisam vidio,cak i do 50. litara.
To mora biti cisto,i nigdje nesmije biti otuceno,sto je najbitnije.
Danas,tu je prednost u procromu,inoxu....sto i najvise ljudi koriste.
Ako budu htjeli reći...