storm wrote: 15 Dec 2018, 13:00Ne dragi... Prvo se morate mijenjati vi... Izbori i rezultati su nuspojava![]()
Treba organizirati izbore kad bude sezone dijaspore i zabraniti domaćim da glasaju

Moderator: Krokodil Behko
storm wrote: 15 Dec 2018, 13:00Ne dragi... Prvo se morate mijenjati vi... Izbori i rezultati su nuspojava![]()
rekao bih idiotima....a ta sorta nema određeni prirodni habitat...Mutevelija wrote: 15 Dec 2018, 14:35storm wrote: 15 Dec 2018, 13:00
Ne dragi... Prvo se morate mijenjati vi... Izbori i rezultati su nuspojava![]()
Treba organizirati izbore kad bude sezone dijaspore i zabraniti domaćim da glasaju![]()
ja sam bio precizan: balkanski poluotokKrokodil Behko wrote: 15 Dec 2018, 10:00KREMENAC wrote: 15 Dec 2018, 01:41 sta sve spada u Balkansko poluostvo?
kad odgovoris na ovo pitana pomjesaj to sa istorijom pa ces vidjeti da vise nisi u pravu nego sto jesi
Balkan je istočno od Drine.
KREMENAC wrote: 15 Dec 2018, 15:43ja sam bio precizan: balkanski poluotok
Highest point: Musala (Bulgaria)![]()
![]()
![]()
![]()
(ovo:svira promjeniti u: serbo)
politicki
srednja klasa je problemu. to je svjetski problam koji se rjesava u francuskoj. kako onaj 1789 tako i sada... mi smo vazda copy/paste tako ce bit i sad ..
ja bih po staro-bosanskom obicaju: saceko
treba bjezat na selo ... tamo se moze prezivjeti
cuuuj google.. pa i ovo je sa googletaKrokodil Behko wrote: 15 Dec 2018, 17:22KREMENAC wrote: 15 Dec 2018, 15:43
ja sam bio precizan: balkanski poluotok
Highest point: Musala (Bulgaria)![]()
![]()
![]()
![]()
(ovo:svira promjeniti u: serbo)
politicki
srednja klasa je problemu. to je svjetski problam koji se rjesava u francuskoj. kako onaj 1789 tako i sada... mi smo vazda copy/paste tako ce bit i sad ..
ja bih po staro-bosanskom obicaju: saceko
treba bjezat na selo ... tamo se moze prezivjeti
Čak nije ni poluotok, pogotovo ne u tim granicama.
Imaš gugl pa provjeri. Kopnena kateta Trst-Odesa, duža je od dviju vodenih kateta, a to znači da može biti poluostrvo samo u top listi nadrealista,.
balkan je geografski pojam definisan daaaavo prije googleta
KREMENAC wrote: 15 Dec 2018, 17:32cuuuj google.. pa i ovo je sa googletaKrokodil Behko wrote: 15 Dec 2018, 17:22
Čak nije ni poluotok, pogotovo ne u tim granicama.
Imaš gugl pa provjeri. Kopnena kateta Trst-Odesa, duža je od dviju vodenih kateta, a to znači da može biti poluostrvo samo u top listi nadrealista,.
Da bi neki dio kopna mogao geografski uopće biti poluotokom, morske tj. vodene katete moraju biti duže od kopnene. To kod tzv. Balkanskog poluotoka nije slučaj. Kopnena kateta od Trsta do Odese duga je oko 1330 km, što je više od morske istočne katete Odesa – Rt Matapan (Peloponez) koja je duga 1230 km. I druga, zapadna morska kateta od Trsta do rta Matapana (Peloponez) nešto je kraća od kopnene – duga je 1270 km.
Zapravo, nikomu u geografskoj znanosti nije jasno kako je kopno koje je tako širokim krakom vezano za kontinent uopće moglo biti proglašeno poluotokom. Da bi ti geografski parametri bili još nevjerojatniji, valja spomenuti da je od crte Trst – Odesa (1330 km) mnogo bliže Trstu luka Szczecin (920 km) ili Rostock (950 km) na Baltičkome moru! Ipak nikomu nije palo na pamet da europski “poluotok” nazove recimo, Uralski ili Alpski poluotok.
Geographers and politicians divide up the Balkan peninsula in a variety of ways.
ne can't understand the Balkans without understanding its ethnic groups, and one can't understand the ethnic groups and their history without knowing the influence of the region's geography.
Even the geographic extent of the "Balkan" region is a matter of controversy. Many scholars, especially those writing in the Cold War era, have included only the Communist states and linked them with Czechoslovakia, Poland and East Germany, while omitting Greece and ignoring Turkey and the Ottoman era. Other historians exclude Hungary, Croatia and other Habsburg lands, because of their "central" European character, supposedly contrary to Balkan themes. But the presence of contradictory themes is itself characteristically Balkan.
For the purposes of this course of lectures, the Balkan area includes Greece, Bulgaria, Yugoslavia, Romania, Albania and Hungary.
Ne pomaže Turskoj puno NATO članstvo (u kojem i jest jer je strateški strahovito bitan teritorij, ne radi nekih dosega društva) , kako ni Hrvatskoj ni EU ni NATO zajedno...nije se ni Slovenija još sasvim odmakla od te misli, ali je do sad ponajbolje odradila posao od exyu...Socrates wrote: 15 Dec 2018, 18:08 Balkan je ponajvise politicka etiketa, da pojasnim na jednostavan nacin. Evropske, manje - vise, zemlje koje su se nasle u uzavrelom politickom loncu nakon propasti prvo Otomanskog, a onda i Austro-Ugarskog Carstva.
Danas bi se moglo reci da Balkanu ne pripadaju vise zemlje koje ne zele ili nisu vise dio tog politickog lonca.
Turska je tako izasla sa Balkana pristupom NATO-u, mada uvijek samo djelimicno, zbog nerijesenih problema sa Grckom. Grcka, isti slucaj.