Sve vijesti u BiH

Društvene teme iz naše zemlje.

Moderator: Krokodil Behko

nezaboravna
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Status: Offline

6 april dan pocetka rata u BiH

Post by nezaboravna » 03 Apr 2012, 10:15

Bijeljina: Generalna proba rata

FOTO: DW.Iako je 6. april zvanični početak rata u BiH, za Bijeljince je rat počeo 1. aprila 1992., ulaskom Arkanovaca u grad. I nakon 20 godina, za jedne je to Dan odbrane, a za druge generalna proba rata i zločin nad civilima, piše DW.

Svečanom akademijom, 31. marta uveče, Općinska boračka organizacija obilježila je Dan odbrane Bijeljine. Prisustvovali su općinski čelnici i gradski uglednici, a kako je rečeno, "na ovaj datum srpski narod Semberije organizovao se da bi se odbranio i spriječio novi Jasenovac i ozloglašenu 13. Handžar diviziju". U prva četiri dana aprila '92, Arkanovci i domaći pomagači ubili su najmanje stotinu civila, a prema podacima udruženja Povratak, do '95 u ovom gradu ubijeno je najmanje 500 civila.

Ne mogu povratiti svoju djecu
"Niko mene ne dira, nit' ja koga nit' ko mene. Živim o sebi, pri sebi. Ja znam da povratiti moju djecu ne mogu. I čovjeka. A bilo je dobrijeh ljudi, pa mi je pomoglo. A ne bi bilo mnoge briga što sam ja danas gladna i što sam u hladnoj sobi bila cijelu zimu. Niko mi nije došao da upita kako si."

Živana Delić, rođena Doknić, rodom je iz semberskog sela Čengić. U prostranoj porodičnoj kući u bijeljinskoj mahali Živana i Redžo lijepo su živjeli u mješovitom braku sa tri sina i dvije kćerke. Policajac Nebojša Narandžić 3. aprila '92 došao je po sinove Sulejmana, Berzada i Beriza. Redžo je rekao da i njega vodi. Živana ih više nije vidjela. Samo Sulejmanovi posmrtni ostaci su pronađeni i sahranjeni kako dolikuje. Ostali se vode kao nestali. Nebojša Narandžić je napustio Bijeljinu i živi negdje u Srbiji, a Živana se nada da će krivce stići kazna. "Samo mi je kasno sve. Mrtva glava ne govori i bolje mi je da ćutim. Ne da se ja nekoga bojim, ja se samo dragoga Allaha bojim i više nikog."

Generalna proba rata
Povodom "Dana odbrane", bijeljinska Bošnjačka zajednica kulture Preporod oglasila se saopćenjem u kojem se kaže: "I pored propagandnih laži o navodnim borbama, nije ubijen niko u uniformi i s oružjem u ruci, niko takav nije ni ranjen, ni zarobljen, ni izveden pred sud, niko takav nije viđen na ulicama Bijeljine. Ko je počinio zločine, ko je kriv za stradanja civila? Zar su se takozvani 'branioci Bijeljine' borili protiv žena i djece?"

Jusuf Trbić, predsjednik Preporoda i poznati novinar i publicista, dobro pamti kako ga je četnički vojvoda Mirko Blagojević, danas advokat, uhapsio i odveo u Krizni štab SDS-a. Tu je posljednji put vidio braću Belkić, Ibrahima (17) i Almira (16).

"Usput sam vidio mrtve ljude na ulicama, ispred kuće Redžepa Šabanovića. Bio sam prestravljen. Tamo u štabu, sve je bilo krvavo. Tada sam vidio šta rade, dovode ljude, premlaćuju. Koga god sam tamo vidio, nikad ga niko više nije vidio."

Trbić je teško premlaćen i pukim slučajem ostao je živ. Dugo se krio kod komšija Srba, a potom uspijeva pobjeći u Njemačku. Danas živi u Bijeljini, a o zločinima u ovom gradu objavio je dvije knjige. "Bijeljina je bila izabrana za generalnu probu iz jednostavnog razloga što tu nije bilo nikakve mogućnosti otpora, nikakve mogućnosti pobune. Bijeljina je u potpunom okruženju srpskih sela, na samoj granici sa Srbijom."

Zločin bez kazne
Početkom aprila '92 ubijeni su Bisera Bišanović, njene kćerke Nermina i Mirsada, unuk Damir Danović (16), koji je bio kod nane u gostima, te Radmila Novaković, podstanarka kod Bišanovića. Psa rase dalmatinac Arkanovci su zaklali.

Sahranivši najmilije, Damirova majka Jasmina Danović, sa suprugom Jusufom odlazi u Njemačku. Poslije rata vraćaju se u Hadžiće, a 2000. u Bijeljinu. Kćerka Dijana ostaje da živi u Holandiji. Nakon smrti supruga i svekra, Jasmina živi sama. Veli da se vratila tamo gdje su njeni ukopani.

"Dobijam 150 maraka kao civilna žrtva rata. Navodno su htjeli da ga, da vade ih, pa da se to ispituje. Ne dolazi u obzir da se prenosi, nema od toga ništa. Gdje je ukopan, tu nek' leži i gotovo." Arkanovci Marko Pejić Ciganin, Vladimir Homa Rus, Nebojša Đorđević Šuca, Srđan Golubović Maks, te izvjesni Bojke i Bokser, iza sebe su ostavili krvavi trag. Ne zna se njihova sudbina, ali za zločine im nije suđeno.

Duhovna prostitucija
Lazar Manojlović, član Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH i dobitnik brojnih priznanja za svoj rad na zaštiti ljudskih prava, početkom aprila '92 bio je direktor Osnovne škole Sveti Sava u Bijeljini. Početkom rata u BiH smijenjen je sa mjesta direktora, a Za Deutsche Welle govori o tim danima.

"Što smo dalje od toga, sve su laži veće i morbidnije. Slušam tog Blagojevića (vojvoda Mirko Blagojević, op.a.) i sve mislim kako je on za liječenje. To ja zovem duhovna prostitucija. Bio sam u centru događaja u Bijeljini i moram priznati da nisam vidio naoružanog muslimana, ali sam, dolazeći iz Velike Obarske, kod fabrike Sava vidio mnogo roditelja svojih učenika koji su se plašili srpske odmazde," kaže Manojlović. Podsjeća da je u tim danima ubijen njegov najbolji pomoćni radnik Maid Sinanović. "On je bio tako dobar čovjek, dobar radnik, a mene su optužili da sam držao neprijatelja. Neću govoriti ime, ali mi je jedan zaposleni u policiji tada rekao da se tri dana i tri noći voze leševi i bacaju u Savu i Drinu. Zašto se ne kaže istina pa da živimo zajedno?" svjedoči Manojlović.

Gubljenje glave zbog komšija
Idriz Hujdurović, jedan je od lidera povratka u Bijeljinu, ali još uvijek nije vratio svoju kuću. "Ja mislim da je sve ono događanje 2. aprila, i dan prije, bilo potpuno nepotrebno. Bijeljinci su uvijek bili u velikoj slozi. I nisam vidio potrebe za onakvim ponašanjem Arkanovih snaga koji su došli da oslobađaju Bijeljinu, ne znam od koga."

Sa svojih 88 godina života, Hujdurović dobro pamti Drugi svjetski rat u kojem je učestvovao na strani Titovih partizana. "Jedan od slučajeva gubljenja glave je moj otac Mujo Hujdurović, koji je ubijen od ustaša i Nijemaca, samo što je spašavao komšije pravoslavce i druge poštene ljude.
Svi se dobro sjecamo 6 aprila,92 godine kada je ratni vihor poceo da bukti u BiH,Pocela su ubijanja Bijeljina,Zvornik,Visegrad itd,nase prve komsije su nam cestitale te kogine KURBAN BAJRAM granarama puskama nozevima ,samo da se ne zaboravi da je 6 april i rodzendan grada Sarajeva tj oslobodzenja od fasizma. :D
Tko ti priča o tuđim manama, drugima će pričati o tvojim
Ako ti život da 1000 razloga za plač, ti nađi 1001 razlog za smijeh.

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Re: Sve vijesti u BiH

Post by mrki62 » 03 Apr 2012, 22:14

Publikacija Fondacije "Friedrich Ebert": Predviđa se i raspad BiH do 2025. godine!

Prema jednom od rješenja, 2022. godine predviđa se "Dejton 2" i mirni razlaz unutar države

Image

Fondacija "Friedrich Ebert" jučer je u Sarajevu javnosti prezentirala publikaciju pod nazivom "Bosna i Hercegovina 2025.: Scenariji budućeg razvoja događaja", u kojoj je kao jedan od mogućih scenarija za našu državu ponuđen njen raspad!

Prema ovom scenariju, kako se navodi u publikaciji, od 2013. do 2020. godine susjedne države Hrvatska, Srbija, Crna Gora i Makedonija pristupaju EU, dok BiH "zbog neriješenog nacionalnog pitanja ostaje izolirana".

Mirni razlaz

- Nakon 2015. godine i međunarodna zajednica i same zajednice u BiH vidjele su mirni razlaz, kao što je to postignuto u nekim drugim zemljama, kao jedino moguće rješenje. Bošnjački politički predstavnici i većina bošnjačkog naroda bili su sve više frustrirani zbog stalnih neuspjeha da se zemlja održi cijelom te su se pomirili s tom činjenicom - kaže se, između ostalog, u scenariju koji je ponuđen u ovoj publikaciji.

Nadalje, prema ovom scenariju, predviđa se da se o disoluciji BiH postiže konsenzus između Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država, Rusije i Turske, tako da 2022. godine dolazi do konferencije "Dejton 2", koja rezultira sporazumom o disoluciji, koji, kako se predviđa, potpisuju čelnici tri konstitutivna naroda.

Ovaj scenarij čak predviđa da dio bošnjačkog stanovništva, nezadovoljan sporazumom, svoje razočarenje izražava nasilnim akcijama. BiH, kako se navodi, podijeljena je između RS i dvije grupe kantona, jedne s hrvatskom, a druge s bošnjačkom većinom, dok je Srebrenica proglašena eksteritorijalnim distriktom.

Ova publikacija navodi i još četiri scenarija razvoja događaja u narednih više od dvije decenije. Prema jednom od njih, 2025. godine ustavna struktura BiH i dalje je nepromijenjena, ali je naša država, ipak, članica EU. Prema drugom scenariju, BiH je decentralizirana i funkcionalna država, a prema trećem, na scenu dolazi regionalno povezivanje BiH sa susjednim zemljama. Dosta radikalan je i četvrti scenarij, koji govori o funkcionalnoj centraliziranoj BiH, koja kao takva postaje tek nakon nasilnih sukoba i intervencije NATO-a!

Intelektualna vježba

Prema riječima direktora ureda Fondacije Paula Paša (Pasch), ponuđeni scenariji u publikaciji nisu predviđanja, već "polazišta za intelektualnu vježbu" koja će, kako je istakao, podstaći kreatore politika u BiH da budu odlučniji u reformskim aktivnostima te u provođenju svojih političkih strategija. On je kazao da su scenariji izrađeni prema "Shell metodologiji" te da nude nekonvecionalan pogled na situaciju, ali nisu predložak za bilo kakvo političko postupanje.

Špekulacije su neproduktivne

Zbog ponuđenog scenarija u publikaciji zatražili smo stav Američke ambasade.

- Teritorijalni integritet i suverenitet BiH garantirani su Dejtonskim mirovnim sporazumom. Dejton i Ustav BiH ne pružaju mogućnost bilo kojem od entiteta da se odvoji od BiH. Vizija SAD-a ostaje ista: multietnička, demokratska BiH kao članica NATO-a i EU. Špekulacije o raspadu zemlje ili secesiji bilo kojeg dijela BiH su neproduktivne - rečeno je "Avazu" u Uredu Ambasade SAD-a za odnose s javnošću.

Image

klik
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma
Been thanked: 1 time

Post by Konsultant » 04 Apr 2012, 01:30

Toliko pricaju o raspadu BiH a niko o cjepanju RS na istocno i zapadno carstvo koja su spojena kao nekim disktriktom na Savi.

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 04 Apr 2012, 08:14

Mi smo mali ljudi i kao takvi pojma nemamo kakvi su planovi a ja ću pokušati dočarati u par rečenica ono što ja kontam; Rat je nastao jer Srbi nisu htjeli da idu sa BiH van iz Yu a Bošnjaci i Hrvati nisu htjeli da bdu pod srpskim jarmom i došlo je do referenduma, do osamostaljenja i samim tim i do rata.
E sad, mnogi ratovi širom BiH su bili po nekom dogovoru - scenariju , da se izvrši podjela a podjela se vršila po nacionalnom ključu.
Nisu u BiH džabe tri nacije a ako ćemo biti pošteni u BiH bi trebalo biti tri NARODNOSTI a ne tri nacionalnosti.
Razlika, ako bi u BiH živjeli Bošnjaci, Srbi i Hrvati kao NAROD, onda ne bi moglo da se BiH dijeli po nacionalnom ključu jer nacionalnost bi trebala biti Bosansko Hercegovačka a narodnost Bošnjačka , Srpska i Hrvatska .
Ovako te tri nacije u BiH sada imaju pravo svako na svoju državu ; Srbi = RS , Bošnjaci = Federacija i Hrvati = Herceg-Bosna.
Da bude veći apsurd, narod se borio u ratu protiv srpske nadvlade a izdajnička aždaja je taj isti narod uvalio ljude sa svojim potpisom pod srpsku vlast a to narod sve podnosi i čak se buni ako neko to spomene , umjesto da izdajniku yebadu mamicu na svakom koraku :pusi

Dr.Vejsil Hetjimitj
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Dr.Vejsil Hetjimitj » 04 Apr 2012, 17:22

mrki62 wrote:Publikacija Fondacije "Friedrich Ebert": Predviđa se i raspad BiH do 2025. godine!

Prema jednom od rješenja, 2022. godine predviđa se "Dejton 2" i mirni razlaz unutar države

Image

Fondacija "Friedrich Ebert" jučer je u Sarajevu javnosti prezentirala publikaciju pod nazivom "Bosna i Hercegovina 2025.: Scenariji budućeg razvoja događaja", u kojoj je kao jedan od mogućih scenarija za našu državu ponuđen njen raspad!

Prema ovom scenariju, kako se navodi u publikaciji, od 2013. do 2020. godine susjedne države Hrvatska, Srbija, Crna Gora i Makedonija pristupaju EU, dok BiH "zbog neriješenog nacionalnog pitanja ostaje izolirana".

Mirni razlaz

- Nakon 2015. godine i međunarodna zajednica i same zajednice u BiH vidjele su mirni razlaz, kao što je to postignuto u nekim drugim zemljama, kao jedino moguće rješenje. Bošnjački politički predstavnici i većina bošnjačkog naroda bili su sve više frustrirani zbog stalnih neuspjeha da se zemlja održi cijelom te su se pomirili s tom činjenicom - kaže se, između ostalog, u scenariju koji je ponuđen u ovoj publikaciji.

Nadalje, prema ovom scenariju, predviđa se da se o disoluciji BiH postiže konsenzus između Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država, Rusije i Turske, tako da 2022. godine dolazi do konferencije "Dejton 2", koja rezultira sporazumom o disoluciji, koji, kako se predviđa, potpisuju čelnici tri konstitutivna naroda.

Ovaj scenarij čak predviđa da dio bošnjačkog stanovništva, nezadovoljan sporazumom, svoje razočarenje izražava nasilnim akcijama. BiH, kako se navodi, podijeljena je između RS i dvije grupe kantona, jedne s hrvatskom, a druge s bošnjačkom većinom, dok je Srebrenica proglašena eksteritorijalnim distriktom.

Ova publikacija navodi i još četiri scenarija razvoja događaja u narednih više od dvije decenije. Prema jednom od njih, 2025. godine ustavna struktura BiH i dalje je nepromijenjena, ali je naša država, ipak, članica EU. Prema drugom scenariju, BiH je decentralizirana i funkcionalna država, a prema trećem, na scenu dolazi regionalno povezivanje BiH sa susjednim zemljama. Dosta radikalan je i četvrti scenarij, koji govori o funkcionalnoj centraliziranoj BiH, koja kao takva postaje tek nakon nasilnih sukoba i intervencije NATO-a!

Intelektualna vježba

Prema riječima direktora ureda Fondacije Paula Paša (Pasch), ponuđeni scenariji u publikaciji nisu predviđanja, već "polazišta za intelektualnu vježbu" koja će, kako je istakao, podstaći kreatore politika u BiH da budu odlučniji u reformskim aktivnostima te u provođenju svojih političkih strategija. On je kazao da su scenariji izrađeni prema "Shell metodologiji" te da nude nekonvecionalan pogled na situaciju, ali nisu predložak za bilo kakvo političko postupanje.

Špekulacije su neproduktivne

Zbog ponuđenog scenarija u publikaciji zatražili smo stav Američke ambasade.

- Teritorijalni integritet i suverenitet BiH garantirani su Dejtonskim mirovnim sporazumom. Dejton i Ustav BiH ne pružaju mogućnost bilo kojem od entiteta da se odvoji od BiH. Vizija SAD-a ostaje ista: multietnička, demokratska BiH kao članica NATO-a i EU. Špekulacije o raspadu zemlje ili secesiji bilo kojeg dijela BiH su neproduktivne - rečeno je "Avazu" u Uredu Ambasade SAD-a za odnose s javnošću.

Image

klik

Image Image
izbjeglicaizbezsmisla

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times

Post by carobnjak N » 04 Apr 2012, 19:03

Saznali smo od našeg dopisnika iz Exluziva, da jedna od viđenijih internetskih faca u stvari jako napaljen na Aliju i da ga niko ne razumije jer on je samo želio voditi ljubav sa Predsjednikom ,pa makar samo oralni sex.
Vratimo se mi na kompilaciju i samo za vas ,cjenjeni čitatelji objavljujemo premijerno te naslove:

BiH ne postoji od Daytona: 29. augusta 1189. napisana Povelja Kulina bana

VIDEO / Berko Zečević: "Građane BiH su izdali njihovi politički predstavnici"

Uslovi za pokretanje novog biznisa: BiH na 160. mjestu od 183 države

Dodik: "Nema drugog načina, ova Bosna se mora razići"

Dodik: "Ja branim Dejton, a bošnjačke partije sve čine da ga promijene na štetu RS"

Trebinje: Ko o čemu, Dodik o "mirnom razlazu" i "unitarnim" Bošnjacima

VIDEO: Kako se pljačka marketinško tržište u BiH i ko je na čelu kriminalne hobotnice?

Stalni pozivi na secesiju: "Raspad BiH nije moguć bez nasilja"

Nesaglediva šteta bh. sportu: Banda lopovska, oličena u savezu i njihovim patronima iz političke elite!

Izetbegović dobio ponudu od Dodika: "Izbacimo Lagumdžiju iz vlasti i neću praviti probleme"

Biskup Franjo Komarica: Hercegovački političari izdali su pola naroda!

Već viđeni "plan B" iz 1992. godine: Povlačenje Srba paralisaće BiH!?

Analitičari upozoravaju: Referendum u RS je početak kraja države BiH! (sjećate se ovoga)

Novi skandal: Skinuta zastava BiH ispred zgrade vlade Republike Srpske!

GENERAL ARMIJE RBIH STJEPAN ŠIBER: Alija Izetbegović je trebao završiti u Hagu

Na šta je Divjak "spao"

Sarajevo: Peticija vladi Austrije za hitan povratak Jovana Divjaka kući

Puno više proizvoda susjeda: U tržnim centrima u BiH samo 26 posto domaćih proizvoda

Murat Šabanović: "Poginuo bih za Dodika da je musliman... Ostali su obične jajare"

170 miliona KM "gubitaka": Ulaskom Hrvatske u EU zatvaraju se granice za proizvode iz BiH

Potvrda Wikileaksa: bošnjačkoj politici nije stalo do Hercegovine, autoput se treba samo graditi u Bosni

Tužno i žalosno: Čak je i Afganistan bolji od Bosne i Hercegovine!

Zabrinjavajući podaci: Polovina stanovništva u BiH na granici siromaštva

"The Economist": Turska novac ulaže u Srbiju, a Bosancima šalje pozdrave!

Glad masovno zavladala BiH: Kako sa 50 ili 100 maraka prehraniti 10 gladnih usta!?

Na novoj ličnoj karti i podaci o "entitetskom državljanstvu"

NEDIPLOMATSKE IZJAVE SINA ¨NAŠE DINASTIJE¨

Slučaj "Sejdić i Finci": BiH prijeti isključenje iz Vijeća Evrope

Publikacija Fondacije "Friedrich Ebert": Predviđa se i raspad BiH do 2025. godine!

Uglavnom to bi bilo nekih 10 % njegovih djela ,kako nam reče Čoki . Na pitanje otkud tolika zainteresovanost sa BiH njegovog partnera ,Čoki je samo slegao ramenima.
Izvor vijesti bosanski forum
Napomena : redakcija se ograđuje od bilo kakvih sličnosti sa bilo kim na ovom forumu
Last edited by Krokodil Behko on 04 Apr 2012, 23:09, edited 1 time in total.
Reason: brisana provokacija
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)

Dr.Vejsil Hetjimitj
Sitna buranija
Sitna buranija

Re: Kraj države, Republike Bosne i Hercegovine ???

Post by Dr.Vejsil Hetjimitj » 04 Apr 2012, 19:21

Krokodil Behko wrote:A ko to naglasava kraj BiH?
rek'o bih da to cenzura hrvatskog sela Gunja,sa slovenackim pasosom i mjestom boravka,inace veliki internet "bosansko-hercegovac" :valja
Last edited by Krokodil Behko on 04 Apr 2012, 20:20, edited 1 time in total.
Reason: cenzurisana uvreda
izbjeglicaizbezsmisla

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9192 times
Been thanked: 10913 times
Status: Online

Post by Krokodil Behko » 04 Apr 2012, 23:16

Zamilo bih Carobnjaka i Vejsila, da se suzdrze od provokacija.
Malo ste pretjerali danas.
Mrki, vec deset forumasa ima, kojima sam cenzurisao postove
zbog tebe, pa budi uvjeren, da vise ni tebi nece biti dopusteno
offiranje i provociranje.

Dr.Vejsil Hetjimitj
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Dr.Vejsil Hetjimitj » 04 Apr 2012, 23:58

Krokodil Behko wrote:Zamilo bih Carobnjaka i Vejsila, da se suzdrze od provokacija.
PO CEMU SAM PRETJERAO?On je rekao da voli mene i moju sestru a ja sam mu ostavio voljeni narodni instrument,i opanak,dobro to se ne vidi al da ga sjeti na rodni kraj.Ma sve je to ljubav behko moj :jupi :jupi
izbjeglicaizbezsmisla

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7472 times
Been thanked: 17414 times

Post by Maja » 05 Apr 2012, 00:08

Stvarno jeste pretjerali u zadnje vrijeme. Evo sad i na Norveškom viđenju Srebrenice.
Zadnjih par dana više i ne diskutujete na temama. Samo se svađate.
Krokodil Behko wrote:Zamilo bih Carobnjaka i Vejsila, da se suzdrze od provokacija.
Podržavam. Slobodno briši, pa nek onda trče na temu Žalbe i sugestije.

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 05 Apr 2012, 00:12

Majo , zbroji 2+2 i skontaj ko koga dovodi , da bi neko nekome pomogao u obračunavanju :pusi

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7472 times
Been thanked: 17414 times

Post by Maja » 05 Apr 2012, 00:14

Griješiš. Ja sam Vejsila pozvala.

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 05 Apr 2012, 00:16

Ok, greška u koracima, onda ga sama smiruj :pusi

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N » 05 Apr 2012, 08:23

mrki62 wrote:Majo , zbroji 2+2 i skontaj ko koga dovodi , da bi neko nekome pomogao u obračunavanju :pusi
Image

:D.

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 05 Apr 2012, 11:26

Hubjer: Ako danas prođe "obaranje" našeg zakona, mi bismo poslije toga bili spremni na apsolutno sve

Image

Bivši pripadnici Oružanih snaga BiH nezadovoljni su jer će na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH, osim Nacrta zakona o budežtu institucija BiH za 2012. godinu biti i Prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o dopuni Zakona o službi u Oružanim snagama BiH.

[24 sata info]

Jedan od predstavnika bivših pripadnika OSBiH Senad Hubjer kazao je jutros Feni da je Nikola Špirić ponovo uzeo sebi za pravo da prekrši zaključak, odnosno odluku s prošle sjednice Vijeća ministara i neće da čeka izmjene i dopune zakona.

„Po zaključku s prošle sjednice dogovoreno je da idu u isto vrijeme u proceduru prijedlog budžeta, stavljanje zakona van snage i izmjene i dopune zakona. On je bez izmjena i dopuna stavio na dnevni red ukidanje zakona“, kazao je Hubjer.

Ističe da penzionirani vojnici nisu saglasni s tim te su zbog toga pozvali sve svoje pripadnike da dođu ispred zgrade institucija BiH.

„Danas i narednih dana ćemo apsolutno sve uraditi po cijenu ugrožavanja naših života. Nećemo dozvoliti čovjeku poput Špirića da radi u ovoj državi šta hoće“, odlučan je Hubjer.

On ističe da je ovo samo jedan pokušaj podvale.

„Mi znamo, sigurni smo da neće proći, jer tu sjede tri bošnjačka ministra od kojih imamo pouzdane garancije i ni najmanje ne sumnjamo da ti ljudi, ne da neće nas izdati, nego da neće izdati Ustav BiH. Ako danas prođe obaranje našeg zakona, to je grubo kršenje Ustava BiH, i mi bismo poslije toga bili spremni apsolutno na sve“, kazo je Hubjer, dodajući da se nada da do toga neće doći.

Hubjer navodi da „oni hoće da nam isplate sve izostatke, međutim, uporedo s tim na dnevnom redu je prijedlog stavljanja van snage zakona, dopuna Zakona o službi u Oružanim snagama, kojim je nama dato pravo na penzije“.

On podsjeća da do 10. aprila treba da se uradi prijedlog izmjena i dopuna osnovnog zakona.

„Međutim, to je njegov pokušaj podvale da bi ukinuo zakon i kao naknadno će se to usvajati. Mi na to ne pristajemo, jer ako nam danas oduzmu pravo mi opet moramo čekati kad će se neko smilovati, a što se tiče njih iz RS-a, nikad više niko ne bi podigao ruku za nas, nama je to jasno i svjesni smo da od toga nema ništa“, kazao je Hubjer.

Po njegovim riječima jutros je pred zgradu institucija BiH došlo oko 70 posto bivših pripadnika OSBiH, ima ih oko 1.200 s tim da su na putu prema Sarajevu penzionirani vojnici iz dva-tri kantona.

Bivšim pripadnicima OSBiH danas bi se trebale pridružiti i porodice, ali samo onih iz Kantona Sarajevo jer ostali nisu, zbog finansijske situacije, u mogućnosti doći.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

BiH objavljuje trgovinski rat Hrvatskoj?

Post by Krokodil Behko » 06 Apr 2012, 11:46

Image

U Hrvatskoj je sa iznenađenjem dočekana izjava ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije nakon povratka iz Zagreba da Hrvatskoj i BiH prijeti "neka vrsta trgovinskog rata" ne riješe li se otvorena pitanja u sljedećih petnaest mjeseci.Prema pisanju riječkog Novog lista, ova diplomatski šamar službenog Sarajeva iznenađuje tim više jer ...

... takvoga tona u Zagrebu nije bilo, prenose agencije.

Sve izjave i zatvoreni razgovori u Zagrebu su odisali dobrosusjedstvom, a Lagumdžija je lično najavio potpisivanje međudržavnog sporazuma o euroatlantskom partnerstvu.

Međutim, nakon povratka u Sarajevo Lagumdžija je rekao "da na dnevnom redu ne smiju biti samo ona pitanja koja Hrvatska smatra bitnim", iako to u Zagrebu niko nije ni tražio. "U suprotnom, ne treba isključiti intervenciju Brisela", upozorio je Lagumdžija.

Šef diplomatije BiH je rekao da treba otvoriti sedam, a ne predviđena dva granična prelaza za robu animalnog porijekla kada Hrvatska uđe u EU. "Jer, ako budemo imali dva, završićemo bez ijednoga", naveo je Lagumdžija.

"Ako se ove stvari ne riješe sistemski, za godinu ćemo biti u poziciji da ništa nije riješeno, a ako se to dogodi, bojim se da ćemo ući u ekonomsko-trgovinski haos između dvije zemalje koji će biti na štetu svih", rekao je Lagumdžija.

On tvrdi da Hrvatska BiH prodaje 90 posto proizvoda koje ne može prodati nigdje drugo, a da BiH takve proizvode može kupovati bilo gdje.

Hrvatski diplomatski izvori potvrdili su Novom listu da je u Zagrebu govorio sasvim drukčije.

Problem graničnih prelaza, naime, nije problem Hrvatske, nego BiH - EU komisija pregovarala je s BiH o mogućnosti otvaranja dodatnih prelaza, ali samo pod uslovom da BiH ima dovoljno robe evropskog standarda koja bi preko tih prelaza mogla biti prevezena.

Vlasti BiH nisu u to uvjerile Evropsku komisiju, pa zasad vrijedi odluka da će Hrvatska prema BiH otvoriti samo dva prelaza za prevoz robe animalnog porijekla.

Problem je za BiH još i veći, jer još nije počela pripreme za prilagođavanje čak ni ta dva granična prelaza za izvoz u EU. Prilagođavanje ulaska Hrvatske u EU koštaće BiH najmanje 15 miliona eura, prema računici Direkcije za evropske integracije BiH, ali konačan iznos mogao bi biti i veći.

Opremanje samo jednoga graničnog prelaza s BiH strane moglo bi koštati 13 miliona eura. Još veći problemi mogli bi iskrsnuti unutar BiH, jer RS i Federacija BiH moraju usuglasiti stav o pregovorima s Hrvatskom, što neće biti lako, konstatuje Novi list.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Re: BiH objavljuje trgovinski rat Hrvatskoj?

Post by Krokodil Behko » 06 Apr 2012, 11:48

On tvrdi da Hrvatska BiH prodaje 90 posto proizvoda koje ne može prodati nigdje drugo, a da BiH takve proizvode može kupovati bilo gdje.
I ne samo bilo gdje, nego mozemo i samo proizvesti.
Kao da im je roba nesto vrijedna?
I tu nije kriva Hrvatska, nego ovi domaci, koji kupuju, robu,
"nacionalnog porijekla".

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 06 Apr 2012, 11:54

Malo je to sve nelogično, jer dok je bio HDZ na vlasti , takvih tonova nije bilo.
Ja sam inače svojevremeno pisao po forumima sa kritikom do BiH vlasti i kao primjer sam davao cigarete, koje se širom biH prodaju , porijeklom Hrvatska a u Hrvatskoj BiH cigareta nema.
Mnogo je proizvoda u takvom smislu al je očito nešto drugo u igri.

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N » 06 Apr 2012, 15:08

Malo je Lagumdžija ljut što ga Milanović nije htio primiti ali je i u pravu za ova dva granična prelaza BiH faktički prema EU ,pa to je smiješno.
Problem zaštite domaćih proizvoda je tipični problem kapitalističke ekonomije jer kapitalizam ne poznaje porijeklo robe,poznaje samo cijenu i u tom slučaju je pravilo da se vlade uključuju i maximalno zaštite domaće tržište.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Mediji u RS također obilježavaju 6. april

Post by Krokodil Behko » 06 Apr 2012, 15:32

"Dan kada je počelo etničko čišćenje Srba"

Image

Na dan kad se obilježava 20. godišnjica od početka opsade Sarajeva, tokom koje je pokazana neviđena brutalnost u novijoj historiji, banjalučki "Glas Srpske" donosi naslov: "Dan kada je počeo progon i etničko čišćenje Srba"?!

U tendecioznom tekstu punom netačnih navoda, zlonamjerno i ciljano, izvrću se historijske činjenice.

"Početak rata u Sarajevu 6. aprila 1992. godine bio je 'početak progona' i 'etničkog čišćenja' Srba iz Sarajeva, 'najvećeg etničkog čišćenja u Evropi' od Drugog svjetskog rata, slažu se političari i istaknuti srpski intelektualci", kaže nekakav nazovi novinarčić Mahunaga.

Pišući i insistirajući na ratnohuškačkoj tezi, koje su prije njega koristio i Đoko, da u Sarajevu sada ima manje Srba nego u vrijeme osmanske vladavine, autor-zlonamjernik čitaocima nudi i golu statistiku:

"U Sarajevu je prije rata živjelo 160.000 Srba, a danas ih nema ni 10.000, uglavnom starih".

Namjerno ne ulazeći u suštinu problema (odlazak velikog broja Sarajlija sve tri nacionalnosti još na početku rata, te isforsirano preseljenje čitavih sarajevskih naselja uoči reintegracije obećavajući im da će izgraditi bolje, ljepše i još starije "Srpsko Sarajevo"), autor "Glasa Srpske" za sagovorika, između ostalih, ima i osuđenu ratnu zločinku Biljanu Plavšić.

"Rušenje Ustava za mene je značilo početak rata. Srbi ga nisu željeli. Oni nisu željeli da se razori Jugoslavija. Nisu imali nikakvog interesa za rat, ali je očigledno da su muslimani imali", ustvrdila je zločinka.

Plavšićka, koja je od ranije poznata kao, blago rečeno, nepouzdana kada su priče o početku rata u pitanju, nije stala samo na tome.

"Znate kako kažu, Sarajevo je drugi po veličini 'srpski grad' u onoj velikoj Jugoslaviji. Sada to više nije. Kada bi se u Sarajevo onako dobro protreslo, ono što bi se našlo po podrumima i po tavanima bio bi užas. Taj odnos komšija muslimana, i to nažalost većine, koji su pod izgovorom da dolaze zaštititi svoje komšije, uzimali njihove ključeve i puštali naoružane ljude u stanove. Sarajevo je jedna jeza", kaže Plavšićka.

Ima tu, na žalost, još pregršt laži i gluposti koje nemaju veze sa zdravom pameću, ali ćemo ih preskočiti ovaj put.

Post Reply

Return to “BiH”