BiH u očima drugih
Moderator: Krokodil Behko
- Konsultant
- Legenda foruma
- Been thanked: 1 time
- Status: Offline
Re: "Tako slična, tako različita i tako Evropska":
U EU je bolje nego kod nas, ali nije zlatno i bajno. Zemlje Adriatic regije nisu lose, uz malo poboljsanja dosta toga bi se promijenilo na bolje.
Medjutim... pod pritiskom zapada to "bolje" cemo jos dugo cekati.
Medjutim... pod pritiskom zapada to "bolje" cemo jos dugo cekati.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9447 times
- Been thanked: 11199 times
Bosanska pita na listi najbolje ulične hrane na svijetu!

Prema istraživanju britanskog lista "Guardian", burek je peti na listi najbolje ulične hrane na svijetu jer je veoma ukusan i hrskav. Provjerite da li ste ikada okusili ostale gastronomske pikanterije koje se nalaze na listi.
1. Bohinga, Burma - Vrsta riblje čorbe sa pirinčanim rezancima i povrćem. Na meniju je svih restorana brze hrane i kioska u svakom gradu Burme. Obično se pakuje u plastične posude za ponijeti, a najčešće je kupuju u prijepodnevnim časovima.
2. Banh mi, Vijetnam - Malo je onih koji znaju da osim Rima, Njujorka i Kopenhagena najbolji sendvič mogu da probaju u Vijetnamu. Bijeli baget se malo podgrijeje na roštilju, potom se premaže majonezom i paštetom, dodaju se hrskave školjke, svježe povrće i svježi začini. Tome se doda nekoliko kapi soja sosa i malo čilija. Ovi ukusni sendviči kupuju se isključivo kod uličnih prodavaca, a začini se biraju po ukusu.
3. Daulat ki chaat, Indija - Ova slatka i ukusna indijska poslastica napravljena je od mlijeka, pistaća, a začinjena šafranom koji joj daje svjetlo narandžastu boju. Ovaj slatkiš koji se topi u ustima popularan je na ulicama Delhija i najbolje se prodaje tokom zime.
4. Phat Kaphrao, Tajland - Tajlanđani obožavaju ovo tradicionalno jelo koje je napravljeno od mesa i dobro začinjeno. “Kaphrao” znači bosiljak koji je glavni sastojak. Listići bosiljka prže se sa mljevenom svinjetinom, piletinom i morskim plodovima i sjeckanim bijelim lukom , a ponekad i pasuljom. Jelo je začinjeno sa sosom od ribe i prstohvatom šećera, a obično se služi sa pirinčem i prženim jajima.
5. Burek, Bosna i Hercegovina - Burek je prema pisanju “Guardiana” najpopularnija ulična hrana na Balkanu. Opisali su ga kao hrskavi, ukusni specijalitet koji se pravi od tankih kora, a može biti sa mesom, sirom i zeljem. Može se jesti u bilo koje doba dana, a za doručak se najbolje slaže uz crni čaj iako svi u znamo da najbolje ide uz jogurt.
6. Sfenj, Maroko - Ono što su kroasani za Francuzi to je sfenj za Marokance. To je tijesto prženo u dubokom ulju u obliku prstena bez mlijeka i putera. Najčešće ga u Maroku jedu ujutru i kasno uveče.
7. Walkie-talkies, Južna Afrika - Ovaj specijalitet čine kuvane kokošje nožice i glave kojima se dodaju samo začini, a mogu da se služe i sa povrćem. U posljednje vreme sve češće se mogu kupiti i ispečene na žaru.
8. Temales, Meksiko - Meksičko jelo koje se priprema od kuvanog kukuruznog brašna sa pikantnim komadićima mesa koji se zamotaju u osušene ljuske kukuruza i kuvaju na pari. Ovo je odlična užina u kojoj uživaju čak i oni najprobirljiviji gastronomi.
9. Red red, Gana - Slatko ljuti crveni pasulj koji je pržen na palminom ulju sa tradicionalnim začinima iz Gane. Teško je reći šta su sve sastojci ovog jela jer je u pitanju povrće koje gaje isključivo u toj zemlji. Red red se služi za ručak i kupuje na tezgama pored puta. Služi se toplo na listu bokvice, a zrna pasulja su meka i hrskava.
10. Currywurst, Njemačka - Čak i oni koji ne znaju njemački jezik mogu da pogode da je najpoznatiji obrok u restoranima brze hrane u toj zemlji kobasica i pomfrit. Uz to se služi kari-kečap, ili sos od paradajiza sa velikom količinom karija, kao i hljeb po izboru.
Re: Bosanska pita na listi najbolje ulične hrane na svijetu!

Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora
Napravili su grešku....
Ja bih našu pitu stavila na prvo mjesto na listi....
Ne bi mi nikako došao poslije Bohinga, Banh mi, Daulat ki chaat i Phat Kaphrao...
Mogla bih pojesti burek, a onda se zasladiti sa ovim Phat Kaphrao...

Ja bih našu pitu stavila na prvo mjesto na listi....

Ne bi mi nikako došao poslije Bohinga, Banh mi, Daulat ki chaat i Phat Kaphrao...

Mogla bih pojesti burek, a onda se zasladiti sa ovim Phat Kaphrao...

Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)
- bboyFireFish
- Sitna buranija
- Luna.
- Inventar foruma
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 15 times
zdraviji je turski döner, ia i salate osim mesa u njeme a i manje je mastan
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole
Djole
- Maja
- Administrator
- Has thanked: 7709 times
- Been thanked: 18171 times
a za doručak se najbolje slaže uz crni čaj iako svi u znamo da najbolje ide uz jogurt.

- Krokodil Behko
- Globalni moderator
Yock baa.. Oni (Englezi) piju caj sa mlijekom, pa su pretpostavili, da to rade svi,
samo bez mlijeka, jer samo oni znaju sta je dobro
Doduse, dosta je zemalja, u kojima se caj,pije vise nego kafa. Ili su bar priblizni u tome.
samo bez mlijeka, jer samo oni znaju sta je dobro

Doduse, dosta je zemalja, u kojima se caj,pije vise nego kafa. Ili su bar priblizni u tome.
- Maja
- Administrator
Re: BiH u očima drugih
Britanski reper izražava zadovoljstvo zbog priznanja njegovom omiljenom bureku

U britanskom Guardianu je izašao članak u kojem Richard Johnson ubraja burek među najbolja jela ulične hrane na svijetu.
Isti taj članak je pročitao i britanski reper Nick Semwogerere, poznatiji kao Nick "Smooth Deep", koji je našoj javnosti postao poznat nakon pjesme "Sarajevo grade moj".
On putem svog YouTube kanala redovno objavljuje video zapise o BiH i Sarajevu, a ovaj posljednji se odnosio na objavljeni članak Richarda Johnsona.
Nick izražava zadovoljstvo zbog priznanja njegovom omiljenom bureku, te upozorava na greške poput nazivanja zeljanice ili sirnice burekom.
Izvor vijesti: http://www.24sata.info/zabava/zanimljiv ... z1oEamIbRj
[media]rCQ2JeAG05M[/media]

U britanskom Guardianu je izašao članak u kojem Richard Johnson ubraja burek među najbolja jela ulične hrane na svijetu.
Isti taj članak je pročitao i britanski reper Nick Semwogerere, poznatiji kao Nick "Smooth Deep", koji je našoj javnosti postao poznat nakon pjesme "Sarajevo grade moj".
On putem svog YouTube kanala redovno objavljuje video zapise o BiH i Sarajevu, a ovaj posljednji se odnosio na objavljeni članak Richarda Johnsona.
Nick izražava zadovoljstvo zbog priznanja njegovom omiljenom bureku, te upozorava na greške poput nazivanja zeljanice ili sirnice burekom.
Izvor vijesti: http://www.24sata.info/zabava/zanimljiv ... z1oEamIbRj
[media]rCQ2JeAG05M[/media]
- Maja
- Administrator
Od njega komentar na youtubu
@AndMaida Yes, but trust me if you walk into a Pekara in Zagreb for example and ask for BUREK the person at the counter will ask you "burek sa sirom ili burek sa mesom" EVERY TIME haha
smoothdeep 3 days ago
hehehehhehe
@AndMaida Yes, but trust me if you walk into a Pekara in Zagreb for example and ask for BUREK the person at the counter will ask you "burek sa sirom ili burek sa mesom" EVERY TIME haha

smoothdeep 3 days ago
hehehehhehe
- Maja
- Administrator
Sarajevo u finalu s portugalskim Guimaraesom
Nakon šest krugova glasanja za najatraktivniju i najisplativiju turističku destinaciju Sarajevo je uspješno porazilo sve svoje konkurente i sada se u finalu takmiči sa portugalskim Guimaraesom.
Sarajevo je u polufinalu takmičenja koje organizira web-stranica Foxnomad.com pobijedilo turski grad Fethiye sa više od 3.000 glasova. U ranijoj fazi takmičenja glavni grad Bosne i Hercegovine potukao je špansku Sevillu, turski Izmir te talijanske gradove Rim i Vernazzu.
U posljednjem okršaju sa Guimaraesom, Sarajevo, ako je suditi prema dosadašnjem uspjehu, ima blagu prednost.
Naš protivnik je u polufinalu bio bolji od Istanbula za nešto manje od 200 glasova osvojivši 2.809 glasova dok je Sarajevo imalo imalo puno više, tačnije 4.755.
Ukoliko uspješno savlada i posljednju prepreku, bh. prijestolnica će se okititi titulom najisplativije i najatraktivnije turističke destinacije koju treba posjetiti u 2012. godini.
Nakon šest krugova glasanja za najatraktivniju i najisplativiju turističku destinaciju Sarajevo je uspješno porazilo sve svoje konkurente i sada se u finalu takmiči sa portugalskim Guimaraesom.
Sarajevo je u polufinalu takmičenja koje organizira web-stranica Foxnomad.com pobijedilo turski grad Fethiye sa više od 3.000 glasova. U ranijoj fazi takmičenja glavni grad Bosne i Hercegovine potukao je špansku Sevillu, turski Izmir te talijanske gradove Rim i Vernazzu.
U posljednjem okršaju sa Guimaraesom, Sarajevo, ako je suditi prema dosadašnjem uspjehu, ima blagu prednost.
Naš protivnik je u polufinalu bio bolji od Istanbula za nešto manje od 200 glasova osvojivši 2.809 glasova dok je Sarajevo imalo imalo puno više, tačnije 4.755.
Ukoliko uspješno savlada i posljednju prepreku, bh. prijestolnica će se okititi titulom najisplativije i najatraktivnije turističke destinacije koju treba posjetiti u 2012. godini.

dečki iz Finske ove zime u Sarajevu
[media]Mq2uFWTNHbI[/media]
super reklama

"Jer, bez imalo sumnje, drvo za moj tabut raste. I platno posmrtno, moje, neko negdje tka... "
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
Bravo Ideja 
Ja sam tu vijest procitao ali tamo nije bio naslov klipa
na youtube.. Svaka cast

Ja sam tu vijest procitao ali tamo nije bio naslov klipa
na youtube.. Svaka cast
- niska grana
- Aktivni forumaš
Simpa video skroz
A što se tiče najatraktivnije turističke destinacije, mislim da su se to najvjerovatnije naši internet-bojovnici masovno natakarili na tu anketu pa glasaju za Sarajevo kao sumanuti....sumnjam da je sve to skupa relevantno.

A što se tiče najatraktivnije turističke destinacije, mislim da su se to najvjerovatnije naši internet-bojovnici masovno natakarili na tu anketu pa glasaju za Sarajevo kao sumanuti....sumnjam da je sve to skupa relevantno.
Gratias ago Tibi, Domine, quia fui in hoc mundo.
Nisam u SA bila nikako od rata, Bas Carsija mi je ostala u sjecanju " onakva kakva je bila prije rata."Šefket Ramadani wrote:Zaista se ne sjecam,da je neki bosanski medij,pljuckao po stradunu ili Ilici i slicno..
Ali eto,dala im je nasa vlast povod.. Na toj bascarsiji,trebali bi biti standovi,prikladni
arhitekturi i samo suveniri u prodaji...
Al' bez uvrede, za moj licni ukus, onaj kujundziluk i one stare u Mostaru ne mogu se porediti sa sarajevskim !
Mostar mi se kao grad inache i ranije svidjao, uvijek smo stajali Mostaru da predahnemo do Herceg -Novog, pa sam jurila k'o mahnita samo u taj dio grada, toliko me privlacio taj stari dio. Ove godine abd ima da djeci pokazem sve ljepote nasih gradova, kad su mi djeca bila fascinirana Jajcem i okolinom Plivskog jezera, neka dozive i svoju zemlju u potpunosti !
Poznajem jednog svedskog policajca koji je bio u BIH u mirovnoj misiji, obisao mnoge gradove, al' mu Trebinje " leglo srcu ".
Licno sam kroz Trebinje prolazila, nisam bila u carsiji, tako da ne mogu dati komentar.
Sjecam se kao dijete da smo stajali u Pocitelju jedne prilike i da mi je ostala duboko urezana i samo to pamtim na spomen Pocitelja ...sahat kula ".

Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM

- carobnjak N
- Forum [Bot]
- Has thanked: 801 times
- Been thanked: 927 times
-
- Sitna buranija
obzirom da zivimo sa komsijama neandretalcima, ciji su mentalni sklopovi jos uvjek u dobu mracnog srednjeg vijeka krstaskih ratova i ispitivanja "poturica" moram reci da je to odlicno 99 mjesto.lako je dancima kada su im svabe,svedi i norvezani komsije.mrki62 wrote:

izbjeglicaizbezsmisla
- STrendzer
- Inventar foruma
bboyFireFish wrote:Sve su pite pitice samo je burek pitac
tako je,nek svi znaju...

- Krokodil Behko
- Globalni moderator
ZNATE LI GA NAĆI NA KARTI?: Togo zabrinut zbog situacije u BiH

O situaciji u BiH ne brinu se samo velike svjetske sile, već i manje države koje većina naših građana ne bi znala ni naći na karti svijeta
Tako je predstavnik afričke države Togo u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda održao govor o našoj zemlji ove sedmice tokom rasprave o BiH, prenosi Dnevni avaz.
- Moja zemlja prati sa zabrinutošću trenutni politički zastoj koji koči normalno funkcioniranje institucija BiH - kazao je predstavnik Toga u Vijeću sigurnosti Kođo Menan, nakon sarkastične opaske da je dobro što je vlada u BiH formirana nakon 15 mjeseci.
Dobro poznavanje prilika u BiH on je pokazao, između ostalog, kada je upozorio da nacionalistička retorika potkopava funkcioniranje državnih institucija u našoj zemlji.

O situaciji u BiH ne brinu se samo velike svjetske sile, već i manje države koje većina naših građana ne bi znala ni naći na karti svijeta
Tako je predstavnik afričke države Togo u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda održao govor o našoj zemlji ove sedmice tokom rasprave o BiH, prenosi Dnevni avaz.
- Moja zemlja prati sa zabrinutošću trenutni politički zastoj koji koči normalno funkcioniranje institucija BiH - kazao je predstavnik Toga u Vijeću sigurnosti Kođo Menan, nakon sarkastične opaske da je dobro što je vlada u BiH formirana nakon 15 mjeseci.
Dobro poznavanje prilika u BiH on je pokazao, između ostalog, kada je upozorio da nacionalistička retorika potkopava funkcioniranje državnih institucija u našoj zemlji.