BiH na putu u EU i NATO

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Imamo li alternativu mimo EU i NATO??

Nemamo
29
48%
Imamo ali je lošija
10
17%
I nije nešto ta EU
13
22%
Ne znam
1
2%
Glasam za Afriku
7
12%

Total votes: 60

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: Od 2021. godine državljanima BiH trebat će viza za EU

Post by storm » 24 Oct 2018, 15:27

Julia-Klara wrote: 24 Oct 2018, 14:28 Britanci imaju problem sa Irskom i granocom u slucaju Brexita, tako da je moguce i ponavljanje referenduma :kafa
Pisano je vec o tome na BREXIT temi.
Od raspadanja EU nema nista.

A ova viza i nije viza nego dozvola, tacnije registracija. Al' sto to novinari vole iskarikirat, to je cudo jedno
:ok
Habibti, ya nour el - ain... :srce

bosanceros
Na probnom
Na probnom

Re: BiH na putu u EU i NATO

Post by bosanceros » 06 Nov 2018, 23:50

Mutevelija wrote: 22 Jun 2018, 11:09 Ukini konstitutivnost ukinuo si dejton :cudi
Ostaje entitesko glasanje, entitetso drzavljanstvo, trokomponentna vojska i jos nebroj ubleha. :stop
Ne moli Boga da ti smanji teret nego ga moli da ti ojaca ledja....

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9578 times
Been thanked: 11333 times

Post by Krokodil Behko » 03 Dec 2018, 15:36

eres na aparatima "союз"

GEN-SEK NATO PAKTA, JENS STOLTENBERG: BiH će dobiti poziv za aktivaciju MAP-a!

Image

BiH dobija ponudu za Akcioni plan za članstvo u NATO-u (MAP), potvrdio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u Briselu.

"Očekujem da ćemo od BiH zatražiti izradu prvog godišnjeg programa. Sada je na vlastima BiH da prihvate ovu ponudu", kazao je.

“Trebamo čekati i vidjeti hoće li BiH iskoristiti ovu mogućnost. Mi smo im ponudili šansu. Bosna i Hercegovina je zatražila MAP, a mi smo sada spremni da primimo podnošenje njihovog godišnjeg nacionalnog programa. Sada je na njima da odluče da li će to učiniti”, izjavio je generalni sekretar NATO prenosi RSE.

Sutra i u srijedu se u Briselu održava sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO. MAP će prema najavi biti odobren u srijedu. To je prvi korak u procesu punopravnog članstva.

Od svake zemlje koja se zalaže za članstvo biće zatraženo da izradi godišnji nacionalni program pripreme za buduće članstvo.

(SB)

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3887 times
Been thanked: 2925 times

Post by Pasaga » 04 Dec 2018, 06:19

bosanceros wrote: 06 Nov 2018, 23:50
Mutevelija wrote: 22 Jun 2018, 11:09 Ukini konstitutivnost ukinuo si dejton :cudi
Ostaje entitesko glasanje, entitetso drzavljanstvo, trokomponentna vojska i jos nebroj ubleha. :stop
o ovom stalno pricam ...
Opet ce reci,strucnjaci foruma,da stranci nemaju nista sa neredom kojeg su napravili. :grana
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

telegraf
Na probnom
Na probnom

BiH za 20-30 godina ?

Post by telegraf » 22 Dec 2018, 19:42

Pozdrav svima , novi sam forumas ovdje i ovo je moja prva tema . BiH za 20-30 godina ? Posmatrajući ovu našu političku scenu, vidim samo jad i očaj i skoro nikakvu nadu da će ovdje ikada biti bolje. Idemo redom , koji su glavni razlozi zbog kojih nisam optimista da će ovdje ikada biti bolje;
1. domaći izdajnici (ovdje prije svega mislim na glavnu bošnjačku stranku SDA - skup kriminalaca i ratnih profitera , mislim da su oni veći problem i od hrvatskog i srpskog nacionalizma, zbog toga jer da mi imamo uređeno društvo koje stoji na pravdi , moralu i poštenju mi bismo već imali ogromnu prednost nad nacionalizmom komšija)
2. srpski i hrvatski nacionalizam
3. neobrazovanost stanovnistva
4. nesposobna opozicija
5. odliv stanovništva
6. nezainteresiranost međunardne zajednice i blage reakcije
Ovu temu sam iskljucivo pokrenuo iz razloga jer u zadnjih par godina izgubio sam trojicu najblizih prijatelja , sve obrazovani ljudi koji su otisli trbuhom za kruhom u bolji svijet. Gdje će biti BiH za 20 godina ? Da li će iko ostati? Gdje je riješenje?

lejlamo
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Been thanked: 1 time

Re: BiH za 20-30 godina ?

Post by lejlamo » 22 Dec 2018, 19:43

Neće nikad biti bolje, biće sve gore, za 20 godina neće ni biti beiha, niko neće ostati, nema rješenja.

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 13896 times
Been thanked: 22850 times

Post by Fuddo » 22 Dec 2018, 19:49

Bice kineska provincija sa specijalnim statusom, nesto k’o hong kong danas.
Sluzbeni jezik bice mandarinski.
Pravice se kisobrani i onaj yoyo.
Gabela ce imati nuklearnu elektranu a radioaktivni otpad ce se slijevati u rupu ispod peljeskog mosta.
Danasnje stanovnistvo ce naseliti Juznu Afriku.
Dozvolite da se obratimo

telegraf
Na probnom
Na probnom

Post by telegraf » 22 Dec 2018, 19:55

Ono što mene najviše iznenađuje je nezainteresiranost međ. zajednice , prije svega mislim na SAD. Posmatram situaciju u regionu , Makedonija - Zaev , prozapadni covjek , ima podršku zapada , samo da se ukloni ruski uticaj u Makedoniji, zatim Crna Gora , također pogurana od strane zapada da bi se uklonio uticaj Rusije , i sada Kosovo , snažno potpomognuto Amerikancima. E sad zasto im onda BiH nije zanimljiva , zasto ne postave svoje ljude na sve tri strane koji bi gurali BiH ka EU I NATU i tako uklonili srpski i ruski uticaj. Ovdje kao da zele status quo , gdje ce opet pokrenuti neko sranje kada bude trebalo, jedno to je logicno objasnjenje.

Podrinjac
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Podrinjac » 22 Dec 2018, 20:00

telegraf wrote: 22 Dec 2018, 19:55 Ono što mene najviše iznenađuje je nezainteresiranost međ. zajednice , prije svega mislim na SAD. Posmatram situaciju u regionu , Makedonija - Zaev , prozapadni covjek , ima podršku zapada , samo da se ukloni ruski uticaj u Makedoniji, zatim Crna Gora , također pogurana od strane zapada da bi se uklonio uticaj Rusije , i sada Kosovo , snažno potpomognuto Amerikancima. E sad zasto im onda BiH nije zanimljiva , zasto ne postave svoje ljude na sve tri strane koji bi gurali BiH ka EU I NATU i tako uklonili srpski i ruski uticaj. Ovdje kao da zele status quo , gdje ce opet pokrenuti neko sranje kada bude trebalo, jedno to je logicno objasnjenje.
Ma kome BiH može biti zanimljiva?
Tri predsjedništva, jedan proruski, drugi proturski, treći prohrvatski. Zašto Ameri da pomažu kada ni od samog naroda u BIH nemaju podršku?

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo » 22 Dec 2018, 20:01

telegraf wrote: 22 Dec 2018, 19:55 Ono što mene najviše iznenađuje je nezainteresiranost međ. zajednice , prije svega mislim na SAD. Posmatram situaciju u regionu , Makedonija - Zaev , prozapadni covjek , ima podršku zapada , samo da se ukloni ruski uticaj u Makedoniji, zatim Crna Gora , također pogurana od strane zapada da bi se uklonio uticaj Rusije , i sada Kosovo , snažno potpomognuto Amerikancima. E sad zasto im onda BiH nije zanimljiva , zasto ne postave svoje ljude na sve tri strane koji bi gurali BiH ka EU I NATU i tako uklonili srpski i ruski uticaj. Ovdje kao da zele status quo , gdje ce opet pokrenuti neko sranje kada bude trebalo, jedno to je logicno objasnjenje.
Mozda racunaju da im se vise ne isplati ulagati u rupu bez dna. Ti nasi majmuni na vlasti nikad ne propuste sansu da propuste sansu. Moguce je i da su tu sferu prepustili svojim saveznicima, braci Turcima.
Dozvolite da se obratimo

Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4328 times
Been thanked: 3255 times

Post by Melek » 22 Dec 2018, 20:02

Fuddo wrote: 22 Dec 2018, 19:49 Bice kineska provincija sa specijalnim statusom, nesto k’o hong kong danas.
Gabela ce imati nuklearnu elektranu a radioaktivni otpad ce se slijevati u rupu ispod peljeskog mosta.
Hajd’ da citiram nekog tamo papka i da velim: ”Duhovito, nema sta.”
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo » 22 Dec 2018, 20:03

Melek wrote: 22 Dec 2018, 20:02
Fuddo wrote: 22 Dec 2018, 19:49 Bice kineska provincija sa specijalnim statusom, nesto k’o hong kong danas.
Hajd’ da citiram nekog tamo papka i da velim: ”Duhovito, nema sta.”
:D.
Dozvolite da se obratimo

telegraf
Na probnom
Na probnom

Post by telegraf » 22 Dec 2018, 20:14

Haj da odgovorim obojici odmah, prvo ovdje Turska nikada nece imati dovoljan uticaj , koji mogu ostvariti samo kroz SDA , a znamo kako njima ide u zadnje vrijeme ,ne baš super.
Da li smo postali nezanimljivi zapadu, možda ali opet to mi je teško ostvarljivo.
Da li ce reagovati tek onda kada ruski uticaj postane toliko jak da zaprijeti opstanku zemlje, mozda , ne znam.
Poteze medjunarodne zajednice, zapada mi je tesko za shvatiti, zasto zele ovdje to stalno stanje tenzija , hladnog rata , mislim da SAD imaju dovoljno snage da ovdje postave svolje ljude , pa rusili su i mnogo jace zemlje od ovog jada .
U zadnje vrijeme sve vise razmisljam o tome da ustvari zele da isele ljude iz ove zemlje a da usele ove migrante , mozda smijesna teorija ali ko zna koji su planovi vecih igraca.

Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4328 times
Been thanked: 3255 times

Post by Melek » 22 Dec 2018, 20:22

Nisam bas ubijedjen da ti jadni migranti vide BiH kao neku tamo obecanu zemlju. Sto se tice iseljavanja, nikakav tu strani plan ne postoji osim sto su gradjani (inace mahom seljaci) prepusteni sami sebi i to bas zbog drzave.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.

telegraf
Na probnom
Na probnom

Post by telegraf » 22 Dec 2018, 20:29

Melek wrote: 22 Dec 2018, 20:22 Nisam bas ubijedjen da ti jadni migranti vide BiH kao neku tamo obecanu zemlju. Sto se tice iseljavanja, nikakav tu strani plan ne postoji osim sto su gradjani (inace mahom seljaci) prepusteni sami sebi i to bas zbog drzave.
Ne vjerujem da se migranti uopste nesto pitaju ovdje. Ali da li vjerujem da svjetske sile imaju neku AGENDU za slijedecih 50 godina, o tome kako one vide Evropu a tako i Bosnu , vjerujem da imaju. Samo da li je dobra za nas , čisto sumnjam

Podrinjac
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Podrinjac » 22 Dec 2018, 20:31

telegraf wrote: 22 Dec 2018, 20:14 Haj da odgovorim obojici odmah, prvo ovdje Turska nikada nece imati dovoljan uticaj , koji mogu ostvariti samo kroz SDA , a znamo kako njima ide u zadnje vrijeme ,ne baš super.
Da li smo postali nezanimljivi zapadu, možda ali opet to mi je teško ostvarljivo.
Da li ce reagovati tek onda kada ruski uticaj postane toliko jak da zaprijeti opstanku zemlje, mozda , ne znam.
Poteze medjunarodne zajednice, zapada mi je tesko za shvatiti, zasto zele ovdje to stalno stanje tenzija , hladnog rata , mislim da SAD imaju dovoljno snage da ovdje postave svolje ljude , pa rusili su i mnogo jace zemlje od ovog jada .
U zadnje vrijeme sve vise razmisljam o tome da ustvari zele da isele ljude iz ove zemlje a da usele ove migrante , mozda smijesna teorija ali ko zna koji su planovi vecih igraca.
Bošnjačka politika nema jasan stav i cilj oko države. Ne možeš ti na jednoj stolici dozivati Ameriku, a s druge strane ići na janje kod Erdogana. To je licemjerstvo i nedostatak jasnih ciljeva.
Kosovari nemaju problema sa tim. Oni odlučno idu ka cilju, s jedne strane da napakoste Srbima a s druge strane da održe scoju teritoriju (državu).
Bošnjaci ni tamo, ni amo. Zašto da Amerika ima posla sa tim?
A zašto bi Americi inače Bosna bila geostrateški važna?

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates » 22 Dec 2018, 20:38

Ne mogu Ameri "rušiti zemlje" po Evropi kako im se prohtije. Nisu mogli ni kad je Rusija bila mnogo slabija, a kamoli danas.

Izuzetak je bilo Kosovo, iz više razloga. Najvazniji je da Kosovari nemaju nikakvih rezervnih najboljih prijatelja. Uvijek su bili skoro 100% za Ameriku.

Eto, Podrinjac je isto spomenuo.
. . . . . . . . .

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates » 22 Dec 2018, 20:41

Bosna jeste geostrateski vazna. Bilo kako bilo, Bosna zbog unutrašnjeg uređenja ne može da se "rijesi" bez rješenja sa Srbijom.

Jesu vazne i jedna i druga zemlja ali još ne toliko da bi se vojno rješavala stvar.
. . . . . . . . .

Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena
Has thanked: 3405 times
Been thanked: 3483 times

Post by Chloe » 22 Dec 2018, 20:47

Nikad se neću složiti da smo mi Bošnjaci prvi i odgovorni krivci za stanje u BiH.

Na stranu SDA, nešto bitno ne bi ni napravila nijedna druga stranka dok su načelu druga dva naroda nacionalne stranke i njihove "matične" države se petljaju u unutarnju politiku BiH.

Dal' će BiH biti, ne znam, nadam se da hoće... Nada umire zadnja, po prirodi sam mirotvorac i optimista....

Ismijavajte, nazivajte me kako god hoćete, Bosne je bilo i biti će... I prije nas i poslije nas

Oni meni nema Bosne

"Kako bolan nema Bosne a Neretva huči, Kako bolan nema Bosne a Miljacka teče, Kako bolan nema Bosne a Sana ide.

Ti misliš da ona neide, al' sagni se hajvanu pogledaj, ide. Ide Sana, ide Sava, ide Drina, ide Ukrina, ide Vrbas, ide Bosna, ide Krivaja, ide Spreča. Svi oni i one idu, a ti đećeš, nemaš kud.
Ide bolan Turija . U nju utiče Bukovica .Tu riba ima .Tu si ti trebo ribe hvatat a ne moju kuću rušit.

Ti si trebo otići na onu Unu i zasjesti sa komšijama i zapjevati :Ah meraka u večeri rane, a ne se hvatat granata i djecu po gradovima ubijati . Sram te bilo.

Da imaš imalo duše kao što nemaš ti bi znao da dok god te rijeke teku Bosne ima , a tebe, tebe nema ni u onoj šubi na plafonu đe se đahkad hajvani zavlače, jer u moju šubu kad se hajvani zavlače postaju domaće životinje . Ti ni to nemoreš da znaš."

Nek' je nazvu kako hoće, neka rade šta hoće... Al' u mom srcu će biti i ostati moja Bosna i Hercegovina... ❤️ :bih
:srce ... You are my sunshine, my only sunshine ... :srce

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates » 22 Dec 2018, 20:51

I ja mislim da ta tvrdnja da su Bošnjaci najviše krivi nikako ne može biti istinita.

Da su neke stvari mogle da se odrade bolje, mogle su.
. . . . . . . . .

Post Reply

Return to “Politika u BiH”