Sve vijesti u BiH

Društvene teme iz naše zemlje.

Moderator: Krokodil Behko

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 2 times
Status: Offline

Re: Mediji u RS također obilježavaju 6. april

Post by Dust »

:bua
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times

Post by carobnjak N »

Oni će to ponavljati do besvijesti bez obzira što i sami znaju da to nije istina ali ne znaju njihova djeca. Treba njima "objasniti" ..kaoko ćeš im reći da su im roditelji podržavali ,a Bogami mnogi i lično učestvovali u ubijanju 11000 ljudi i djece samo u jednom gradu,a gdje su Srebrenica ,Manjača i svi drugi logori ....nemaju oni ni volje ni snage da to kažu .
Trebaju proći tu katarzu jer narodi koji to ne urade već se služe realativiziranjem istine ,obično njihovi nasljednici tj druge generacije su skloni da to ponovo urade bez grižnje savjesti.
One stolice su trebali postaviti u Banjaluku građani tog grada ,međutim oni su svjetlosne godine daleko od takve ideje
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
blento59
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by blento59 »

Sheval wrote:Razumljiva je bila propaganda za vrijeme rata ali toliko godina nakon da se ovako razmišlja,pa to je nevjerovatno.
Yebesh ti ideologiju gdje je Emir Nemanja Kusturica moralna veličina.
ima kamara (na zalost) kusturica
Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak
Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma
Been thanked: 1 time

Re: BiH objavljuje trgovinski rat Hrvatskoj?

Post by Konsultant »

On tvrdi da Hrvatska BiH prodaje 90 posto proizvoda koje ne može prodati nigdje drugo, a da BiH takve proizvode može kupovati bilo gdje.
Ne kontam zbog cega je ovo rekao?! Ovo moze samo imati negativan uticaj na BH robu koja se prodaje u HR. Nama trebaju sva moguca trzista gdje se moze sta prodati, a pogotovo susjedne zemlje su nam strateski interes i jako je bitno imati sa njima dobre odnose. MVP ne smije izjaviti ovako nesto. Medjutim istu recenicu SDP ili vec neka stranka moze reci na opstinskom nivou bez ikakvih problema i onda gradjani ne moraju kupovati HR proizvode.
Opremanje samo jednoga graničnog prelaza s BiH strane moglo bi koštati 13 miliona eura.
I sta je tu problem??? EU je definisala standard, nase je ispostovati ga inace nema EU. Za ove cifre i prelaze su znali vec godinama, bar 3-4 god, i sad od jednom prpa nema love. Love ima samo bi stoka guzovace, lafo EU bi trebala finansirati.
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Re: Sve vijesti u BiH

Post by mrki62 »

Zanimljiva vijest , političari i njihove pristalice šute o tome :pusi

Prioritetno pitanje: OHR pozvao vlasti BiH da osiguraju prava povratnika

Image

OHR je izrazio zabrinutost da nedavne sudske odluke ugrožavaju pravo izbjeglica i raseljenih osoba da se slobodno vrate u svoje predratne domove u BiH, pravo garantirano Aneksom 7 Daytonskog mirovnog sporazuma.

[24 sata info]

Kako se navodi u saopćenju iz OHR-a, u slučaju povratnika u Bijeljinu Faika Zulčića sudovi su dodijelili izuzetno visok iznos obeštećenja privremenom korisniku za radove izvršene tokom privremenog boravka.

Zbog nemogućnosti Zulčića da isplati dosuđeno obeštećenje, njegova kuća je prodata na aukciji da bi se djelomično isplatio zahtjev za obeštećenjem i on se sada suočava sa mogućom deložacijom 10. aprila 2012. godine.

OHR podsjeća da su izmjene i dopune zakona o povratu imovine koje je donio visoki predstavnik te naknadno usvojila domaća zakonodavna tijela imale za cilj da ubrzaju proces povratka i osiguraju brzo provođenje tih zakona na nediskriminatoran način.

Odredbe koje je donio visoki predstavnik obuhvataju obeštećenje za "nužne troškove" koji su bili neophodni da bi imovina ostala u stanju pogodnom za stanovanje.

Međutim, pravo privremenog korisnika na obeštećenje za nužne troškove ne smije ugroziti ili prevladati pravo povratnika i raseljenih osoba na povratak u skladu sa Aneksom 7., ističu iz OHR-a

Relevantni zakonski propisi također predviđaju da ukoliko sud dosudi obeštećenje privremenom korisniku, povratnik ima pravo na povrat tog iznosa od nadležnih vlasti ili davaoca imovine na korištinje, prema Zakonu o obligacijama.

OHR je pozvao nadležne vlasti na državnom i entitetskom nivou da se prioritetno pozabave ovim pitanjem kako bi prava povratnika bila zaštićena od nerazumnih zahtjeva za naknadom.

OHR vodi konsultacije s drugim međunarodnim organizacijama i domaćim institucijama kako bi se došlo do dugoročnog rješenja u vezi s mogućom prijetnjom koju zahtjevi za nesrazmjernim naknadama predstavljaju pravu povratnika da u miru uživaju u svojim predratnim domovima.

Izvor vijesti: http://www.24sata.info/vijesti/politika ... z1rMCW0Qtf
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi
Plavetnilo
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Plavetnilo »

Izvinjavam se ako je na pogrešnom dijelu foruma, ali nisam našla da je negdje objavljeno a mislim da je i više nego vrijedno spomena.

Danas, s početkom u 14 sati, izvođenjem stihova Alekse Šantića Što te nema otpočela je muzičko-scenska poema Sarajevska crvena linija, posvećena Sarajlijama koji su ubijeni za vrijeme četverogodišnje opsade (1992-1996).

Manifestaciju, koja je trajala 55 minuta, otvorili su Merima Ključo, umjetnica na harmonici i sarajevski ansambl klasičnih pjevača “Art Vivo” predvođen Danijelom Žontarom. Među solistima koji su danas nastupili su sopranistica Aida Čorbadžić, Ivica Šarić sa sinovima Leonardom i Ivanom... Jasna Diklić čitala je pjesmu Izvještaj iz opsjednutog grada koju je napisao veliki poljski pjesnik Herbert Zbignijew.

Okupljeni na sarajevskom pločniku u Titovoj ulici su mogli čuti obrade pjesama poputGrbavica, Da je tuga snijeg, Gdje Neretva hladna teče. Na samom kraju centralne manifestacije Sarajevske crvene linije, pjevajući Give peace a chance, nastupio je i hor učenika sarajevskih osnovnih i srednjih škola.

Jedinstven muzički performans, koji se može dogoditi samo u Sarajevu, Hiroshimi, Srebrenici, Vukovaru ili New Yorku, priređen je u organizaciji East West Centra, na čijem je čelu redatelj Haris Pašović. Manifestaciju su uživo prenosili brojne strane tv kuće.

Gledalište je bilo sastavljeno od 11.541 prazne crvene stolice, a proteže se od Vječne vatre, gdje je postavljena scena, kroz ulicu Maršala Tita sve do Ali-pašine džamije.

Ubijenih je Sarajlija za vrijeme opsade bilo 11,541. Oni danas nisu mogli prisustvovati koncertu. Prisustvo njihovog odsustva u praznom gledalištu strašno je podsjećanje na jedan od najvećih zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

Izvor : http://www.radiosarajevo.ba/novost/7833 ... -zaplakati
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by nezaboravna »

Naslovna strana » Vijesti » Teme » U dobojskom klubu napadnut bošnjački povratnik: Srbi pokušali zaklati Ahmeta Ibrahimovića!
Tupom oštricom noža su simulirali klanje, kaže Ibrahimović

Autor C. U. | Objavljeno 09.04.2012. u 06:04

Ibrahimović: Ostali ožiljci na vratu (Foto: C. Udovičić) Običan izlazak u noćni klub "Vendeta", koji se nalazi kod dobojske zelene pijace, umalo se pretvorio u tragediju za Ahmeta Ibrahimovića (33) iz naselja Čaršija kod Doboja. U noći između subote i nedjelje ovaj povratnik u Doboj napadnut je i preživio simulaciju klanja.

Uspio pobjeći

Poslije bijega iz noćnog kluba slučaj je prijavio Centru javne bezbjednosti Doboj.

- Nekoliko njih me ščepalo za glavu, uz povike: "Kolji baliju" i stavljali su mi nož pod grlo. Tupom oštricom noža su simulirali klanje. Više od ovih tragova boli duša, jer sam mislio da je vrijeme klanja na nacionalnoj osnovi prošlo. Želio sam samo da se provedem u klubu, koji nije daleko od moje kuće - prepričava Ibrahimović.

Kaže da napadače odranije ne poznaje i da nije nikoga izazivao, ali siguran je da su srpske nacionalnosti i da su imali tupe predmete u rukama dok su se iživljavali nad njim.
Dodaje i da je išao u dobojsku Opću bolnicu, ali da ga nisu htjeli primiti bez uputnice te su mu savjetovali da se obrati dobojskom Domu zdravlja.

Nije prvi put

- Ovo nije prvi put da proživljavam napade samo zato što sam Bošnjak. Postoje ljudi koji bi da nas ponovo protjeraju iz našeg grada, ali to neće moći. Napali su me iz čista mira i pokušali da zakolju. Bošnjaci u ovaj klub nisu dobrodošli - kaže Ibrahimović.

On u naselju Čaršija živi s ocem, koji je invalid bez nogu, i nezaposlenom majkom.

U policiji nikoga

U Centru javne bezbjednosti Doboj jučer se niko nije javljao na naše telefonske pozive, tako da nismo uspjeli dobiti zvaničnu verziju ovog incidenta
Dokaz kako u BiH vlada blagostanje pomirenje na sva zvona :D. :D.
Tko ti priča o tuđim manama, drugima će pričati o tvojim
Ako ti život da 1000 razloga za plač, ti nađi 1001 razlog za smijeh.
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 »

Ma sad će onaj Haris Silajdžić doletjeti u Doboj , pa da se buni kod vlasti - kao što je svojevremeno uradio u slučaju Ganić :pusi
nezaboravna
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by nezaboravna »

[quote="mrki62"]Ma sad će onaj Haris Silajdžić doletjeti u Doboj , pa da se buni kod vlasti - kao što je svojevremeno uradio u slučaju Ganić sve je moguce :D. :D.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9703 times
Been thanked: 11438 times
Status: Online

Skandal BH ministra Lagumdžije

Post by Krokodil Behko »

"Gospođa ministarka" boravila u Kuvajtu sa zvaničnom delegacijom MVP BiH

Image

Amina Lagumdžija, supruga Ministra vanjskih poslova Zlatka Lagumdžije pridružila se zvaničnoj delagaciji MVP BiH u Kuvajtu. Tačnije, nije se našla na službenom protokolu delegacije koju je predvodio njen suprug, ali izvor blizak našem portalu uvjerava nas da je bila u sastavu delegacije tokom cijele posjete naše delegecije, osim na zvaničnim susretima koji su inače bili praćeni brojnim medijima.

Nismo mogli doći do zvanične informacije ko je plaćao troškove putovanja "prve dame u sjeni", gospođe Lagumdžija.

Praksa "praćenja" svojih supružnika na važnim i nevažnim putovanjima (obično na egzotičnim lokacijama) nije strana brojnim bh političarima i privrednicima. Međutim, skandalozna za Lagumdžiju je činjenica da je kao lider opozicije mjesecima kritikovao Vahida Heću, ministra energetike i industrije u prošloj Vladi, upravo zbog činjenice da nije propuštao skoro niti jedno putovanje - a da mu supruga Sabina Hećo nije bila u "pratnji". Bila je to omiljena tema Lagumdžijih medijskih napada na ministra Heću, pišu "Vijesti.ba".

S pravom je kritikovan ministar Hećo, kao što je Lagumdžijina politika "dvostrukih arsina" za svaku kritiku i osudu. Pogubna praksa da su "mandat" i "funkcija" nešto što "podrazumijeva" bahatost, svaki oblik nasilja i samovolje - potvrdila se i u novoj reformskoj vlasti Države za čovjeka. Srećom, ničija nije do zore gorila, a pogotovo ovih i ovakvih skorojevića.
adacta
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Re: Skandal BH ministra Lagumdžije

Post by adacta »

Pa to je opcepoznata praksa kod vecine politicara da vode supruge na takva putovanja , ali eto sretna okolnost je ta sto vode supruge a ne ljubavnice jer supruge su ekonomicnije od ljubavnica :oo
pa u svakom slucaju porezni obveznici traba da im budu zahvalni zbog toga :plavi
nezaboravna
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Re: Skandal BH ministra Lagumdžije

Post by nezaboravna »

Ma svasta se pise samo prvo trebaju i novinari biti vise upuceni ko je gos.Lagumdzija sta je zavrsila,i koliko joj je obrazovanje?Dali radi i sta nasi nazovimo kvazi novinari lupaju bez veze samo radi tiraza i prodaje treba prvo poznavat zivot i karijeru pa onda iznosit bilo koje smetlje :stop
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 »

Ratno siroče spava na gradilištu u Tuzli

Image

Njegova životna priča počinje 1990. godine. Zna da je rođen u Sarajevu, ali ne zna ko su mu roditelji. Sabalhajrudin Suljagić danas je 22-godišnjak koji nema nikog svog.

"Sjećam se djeda s kojim sam živio. On mi je rekao kako su mi roditelji stradali u ratu, ali nikada nije rekao na koji način. Kasnije sam pokušao saznati nešto više, ali su mi samo rekli kako su mi roditelji poginuli. Poslije djedove smrti smješten sam u Dom za nezbrinutu djecu u Zenici, a potom i u Tuzli", počinje svoju tužnu priču Suljagić.

Haustori i gradilišta kao dom

U Tuzli je završio osnovnu školu. Potom se upisao u Srednju rudarsku školu u kojoj je završio dva razreda. Treći nije upisao…

"Postao sam punoljetan i morao sam napustiti Dom. Nisam imao novca za školovanje, ali ako ikada nađem posao i zaradim vanredno ću položiti treći razred", kaže on.

Već četiri godine spava na ulici. Krije se po haustorima i gradilištima.

"Ne vjerujem da ima ijedna zgrada u Tuzli u kojoj nisam bar jednom prespavao. Nađem kartonsku kutiju i tražim kutak u potkrovlju. Imao sam problema kada se probudim, jer stanari negoduju. Neki su drski, ali srećom, nisam dobio batine", priča Suljagić svoju nesretnu priču.

Trenutno noći provodi na gradilištu zgrade u naselju Zlokovac. Hrani se zahvaljujući dobrim ljudima, a ima i onih koji ga pozovu na ručak.

"Nisam od onih koji prose i to znaju moji poznanici. Oni znaju da nemam pa mi nekada daju marku, nekad pet, a nekad i 'cenera'. Taj novac trošim za hranu, dok mi prijatelji poklanjaju odjeću. Imam druga koji je podstanar u Skojevskoj ulici, nekad odem kod njega da prespavam i da se okupam", govori on.

Ne bira posao

Pokušao je pronaći posao, ali nije uspio. Njegova najveća želja je zaposlenje, jer će samo na taj način živjeti život dostojan čovjeka.

"Radio bih bilo šta u skladu sa svojim mogućnostima. Ne biram posao, do sada sam kosio travu, kopao kanale, unosio ugalj… Međutim, tim povremenim poslovima nisam mogao osigurati krov nad glavom. Znao sam unijeti po nekoliko tona uglja i za to dobiti 10 KM. Dakle, mogao sam samo kupiti da jedem i ništa više", kaže Suljagić.

Njegovi prijatelji kažu kako Sabalhajrudin nije problematičan momak i da nikada nije imao problema sa policijom. Mobitel su mu kupili, a on bateriju dopunjava u kafićima i na gradilištu gdje trenutno spava. Njegov broj je 065/708-102, a svaka vrsta pomoći ovom hrabrom mladiću je prijeko potrebna.
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N »

Tužna sudbina i treba tom momku pomoći naravno ali svi znamo da svi koji su stradali u ratu imaju njihova djeca bar neka primanja ,a djeca poginulih šehida imaju besplatno školovanje i stipendiju do kraja fakulteta. Ponavljam ,ovome momku treba pomoći ali evo ja znam zasigurno da Federacija BiH isplaćuje redovno primanja svima osim onima koji su se borili protiv BiH .
Ja blizu svog mjesta imam recimo slučaj i dosta ih je takvih da se isplaćuje penzija čak i autonomaškim porodicama čiji su sinovi ili muževi poginuli prije ili nakon autonomije ,a u sastavu 5.korpusa. Primanja su recimo za ženu oko 600km + za djecu sve dok idu u školu mislim oko 300km + ako su mu živi roditelji 300km . To je dakle osnovna boračko-šehidska penzija ,a ako je imao poginuli negdje staža i na to mu se onda donaplaćuje. U slučaju da jedan od roditelja umre (roditelja poginulog šehida) država isplaćuje 900km na osnovu troškova za ukop i naravno sve prednosti koje te porodice imaju ,bilo kad je riječ o čekanju na šalterima pa do pokretanja privatne firme .
I neka imaju i treba da imaju
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 »

Samo ću prenijeti sa neta , ono što se mene dojmilo ;

Ovog djecaka licno poznajem i zaista je vrijedan i hoce pomoci svakome.Ne prosi i ne trazi ni od koga,bas onako kako kaze,i zasluzio je da mu se pomogne.Jednom prilikom bio mi je na vratima,jadnicak sav pomodrio od zime,napolju snijeg,,a on u ljetnim patikicama,noge mokre,smrce......ja sam se posteno isplakala.Par puta smo mu tako davali toplu odjecu i koji dinar,da bar ima sta pojesti,a ima jos dosta ljudi u ovom gradu koji ga vole i na takav nacin pomazu.A onda me jedan dan tako iznenadio....8.mart,zvono na vratima,dusa draga s ruzom u ruci,koju je ne znam od cega kupio i donio da se zahvali:)) jedna dobra dusa koja ne zaboravlja,koja se bori za sve one male stvari o kojima mnogi ne razmisljaju a njemu znace punoooo,i cesto mislim na njega i pitam se...boze,gdje li spava veceras?????
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Zvornik: Vaskrsna jaja ili kamenice

Post by carobnjak N »

Vesko Đukanović, učitelj u jednoj zvorničkoj školi, tražio je od učenika prvog razreda bošnjačke nacionalnosti i islamske vjeroispovijesti da od svojih kuća i iz svojih muslimanskih porodica donesu jaja u školu, kako bi ih ceremonijalno farbali u vaskršnja jaja.

Bošnjačka djeca koja nisu izvršila tu obavezu istjerana su iz razreda i škole i natjerana da skupljaju kamenje u dvorišti, kao zamjenu za vaskršanja jaja. Među učenicima je bilo i dijete imama, hatiba i muallima u džematu Glumina Medžlisa Islamske zajednice Zvornik Vehida-ef. Muratbegovića.

Tim povodom muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović, danas je, 17. 04. 2012. g., izdao saopćenje za javnost u namjeri da upozna najširu javnost i sve relevantne faktore u Bosni i Hercegovini sa ovim grubim kršenjem ljudskih prava i sloboda.

"S tim u vezi, želimo Vam ukazati na to da Zakon o pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH štiti prava i slobode svih vjernika. Taj zakon zabranjuje svaki oblik prisile na religijske obrede, svečanosti, ili aktivnosti, kao i degradiranje bilo koje religije i njenih pripadnika. Njime se garantira svakoj osobi pravo na vjeronauku, ali samo od lica koja imenuje njena religijska zajednica. Državu obavezuje da ne smije dopustiti diskriminaciju i ugrožavanje prava i sloboda vjernika, posebno u okvirima državnih institucija", kaže se, između ostaloga, u saopštenju.
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Kamion s tabutima 26 ubijenih Bošnjaka kamenovan kod Vlaseni

Post by carobnjak N »

Kamion koji je večeras prevozio 26 tabuta sa posmrtnim ostacima ubijenih Vlaseničana, te kolona vozila u kojoj su se nalazili članovi porodica žrtava, napadnuta je kamenjem u mjestu Dragasevac na području vlaseničke općine.

Prema riječima Hazima Mujčinovića, člana Organizacionog odbora za organizaciju dženaze i ukopa žrtava, desetak muškaraca koji su se nalazili ispred jedne prodavnice u Dragasevcu zasulo je kamenicama kolonu i puka je slučajnost da niko nije povrijeđen.

-Svake godine dogodi se neka provokacija u vrijeme dženaze. Prošle godine napadnuti smo Mujo Hadžiomerović i ja, ove godine cijela kolona. Sve smo prijavili policiji i obećali su da će ispitati cio slučaj. Očekujemo da će sutrašnja dženaza proći bez incidenata, kazao nam je Mujčinović.

Inače, tabuti sa posmrtnim ostacima žrtava zločina u Vlasenicu su stigli večeras.
Sitna buranija
Sitna buranija

Re: Kamion s tabutima 26 ubijenih Bošnjaka kamenovan kod Vla

Post by avatar »

nikakvo čudo moj Nurudine
čini mi se da ovdje nikada više neće
biti rahatluka
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N »

avatar wrote:nikakvo čudo moj Nurudine
čini mi se da ovdje nikada više neće
biti rahatluka
nije čudno ali je žalosno da vijest stoji tu i da se niko osim tebe nije javio .
Budi uvjeren da se ovo desilo recimo u nekoj bošnjačkoj sredini da bi se ovdje digla kuka i motika (i treba i ja bih isto) ali kad je riječ o sopstvenom narodu onda je to nebitno
STrendzer
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by STrendzer »

sta ima tu da se kaze,od chetnika me nista ne iznenadjuje,oni ce biti uvijek takvi kakvi su...problem su nase prodane duse i politicari,sve su im to oni i omogucili,to i jeste taj problem...
Post Reply

Return to “BiH”