Teror vjernika nad nevjernicima !

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Fazlija
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Status: Offline

Re: Teror vjernika nad nevjernicima !

29 Dec 2018, 22:02

Laser wrote: 29 Dec 2018, 19:30 Nekorektno je vjerske obrede nazivati bajanjem.
Moje je misljenje... a pri tome sam vrlo otvoren i za razuvjeravanje.. da je to cisto praznovjerje. Covjek za zivota skuplja zasluge svojim dobrim djelima. U trenutku kada umre, badava mu je pjevanje na sahrani. Nista mu to nece pomoci, a niti odmoci.
Laser wrote: 29 Dec 2018, 19:30 Jesi li tu kulturu usvojio na seminarima ili si sam spoznao ispravnost takvog postupanja tokom brojnih meditacija?
Od svega pomalo, od svega pomalo, dragi sugovornice... Prvo sam sam razmisljao i zakljucio da sudbinu covjeka na ovom i na drugom svijetu, ako ga ima, odredjuju njegova djela i namjere, a ne obredi. Ne mos' krasti i lagati, a placati mise i bajanja pa ocekivati da ce ti se losa djela ponistiti ili da ces steci neke zasluge time.

Dakle, obredi su beskorisni. Treba prionuti na djela.

Onda sam u meditacijama shvatio da smo mi sami odgovorni za svoje djela. Da sve sto mislis, lose ili dobro, donosi vrlo brzo plod tu i sada u nasem zivotu.

Shvatio sam da mi u smrti vise ne mozemo svjedociti ovaj svijet. Kao sto ne mozemo znati sto se oko nas radi kada spavamo ili kada padnemo u nesvijest (samo sto je smrt jos mnogo dublja nesvijest). Opcenito je malo koristi od obreda koje drugi vrse za nas, cak i kada smo ih svjesni. Malo je toga sto drugi doista mogu napraviti za nas nekim obredima. A pogotovo jednom kada mi vise nismo niti svjesni tih bajanja koje drugi mantijaju u nase ime. Od toga mi se cini da bas nikakve koristi.

Tako i taj prijatelj pokojni. Sta su ljudi za njega mogli uciniti za zivota, ucinili su. A nakon smrti je posve svjedno je l' mu na sahrani pjevao pop ili hodza, ili niko... Tako nekako ja na to gledam.
http://forum.srednjiput.rs/

Čupava
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 10 times

29 Dec 2018, 22:08

Laser wrote: 29 Dec 2018, 18:02 U muslimansko groblje nemože biti sahranjen nemusliman. To je propis, sviđalo se nekome ili ne.

Islamska zajednica nemože mijenjati propise vjere islama. Zašto je to tako teško razumjeti?

Plaćao je članarinu u IZ koja je dobrovoljna. Ako izraziš želju biti član IZ, niko nema pravo provjeravati jesi li zbilja musliman ili ne. Čim si pristupio, IZ te smatra muslimanom.

Konačno, članarina u IZ se neplaća samo radi ukupa. Kome je samo to cilj, onda postoje pokopna društva koja ne pitaju za obrede.
A u muslimanskom groblju / haremu vidjela sam gospodu srbkinju koja je bila udata za muslimana i ukopali su je pored muza...a nije muslimanka..

Romi, takoder se kopaju u muslimanske hareme...a imena su im nemuslimanska...
.

lejlamo
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Been thanked: 2 times

29 Dec 2018, 22:16

ma valjda može sve, samo to sve ima različite cijene...

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1671 times
Been thanked: 3168 times

29 Dec 2018, 22:28

Ja znam samo za marginalizaciju vjernika.
Nema terora nad nevjernicima, nevjernici koriste svoju ljigavost i kriju se iza demokratije, napadnu pa se sakriju.
A kad im odgovoriš, onda dreče ti si ektremista vehabija iđi u Saudijsku Arabiju idi u Tursku, jake mi demokratije i slobode govora, sloboda govora je ono što se mi čoporativno dogovorimo izglasamo šta ti možeš pričati i šta ne i to nazovemu ljudskom normom a tebe psihološkim slučajem i budalom.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

Fazlija
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

29 Dec 2018, 22:52

Mislim da je suludo da grobljima upravljaju vjerske zajednice. Groblje treba biti komunalno, a onda svako sebi zove kojeg god popa hoce na sahranu...

Ne razumijem zasto ne bi mogao biti sahranjem vjernik do ateiste?

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

29 Dec 2018, 22:54

Fazlija wrote: 29 Dec 2018, 22:52 Mislim da je suludo da grobljima upravljaju vjerske zajednice. Groblje treba biti komunalno, a onda svako sebi zove kojeg god popa hoce na sahranu...

Ne razumijem zasto ne bi mogao biti sahranjem vjernik do ateiste?
Ateisa može biti i spaljen sta se mora sahranjivati :cudi
Stavis ga i baciš u more, ionako ne vjeruje u zagrobni život :cudi Džaba troši zemljišta a svakako mu paljevina ne gine.
Predlažem da ateističke mrtvace spaljujemo, mislim da ni njima neće biti krivo. Svejedno će im biti, moderan je to narod :cudi
Last edited by Mutevelija on 29 Dec 2018, 22:55, edited 1 time in total.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 1245 times
Been thanked: 3998 times

Čupava wrote: 29 Dec 2018, 22:08
Laser wrote: 29 Dec 2018, 18:02 U muslimansko groblje nemože biti sahranjen nemusliman. To je propis, sviđalo se nekome ili ne.

Islamska zajednica nemože mijenjati propise vjere islama. Zašto je to tako teško razumjeti?

Plaćao je članarinu u IZ koja je dobrovoljna. Ako izraziš želju biti član IZ, niko nema pravo provjeravati jesi li zbilja musliman ili ne. Čim si pristupio, IZ te smatra muslimanom.

Konačno, članarina u IZ se neplaća samo radi ukupa. Kome je samo to cilj, onda postoje pokopna društva koja ne pitaju za obrede.
A u muslimanskom groblju / haremu vidjela sam gospodu srbkinju koja je bila udata za muslimana i ukopali su je pored muza...a nije muslimanka..

Romi, takoder se kopaju u muslimanske hareme...a imena su im nemuslimanska...
Niko nemože biti ukopan u muslimansko groblje ako nije musliman i ako nije obavljen obred prema propisima.

Nemoj da te zbunjuju imena.

Može se desit i da je neko postupio i mimo propisa.
Klanjam džematile po parkovima.

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 41242 times
Been thanked: 27953 times

sta ako se posaketaju :ccc
Danas je zemlja ispod nas. Sutra već može biti iznad nas. Okreni se Allahu prije nego se vratiš Allahu.

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

29 Dec 2018, 22:55

Rudolph wrote: 29 Dec 2018, 22:54 sta ako se posaketaju :ccc
Znas li da daske nekoliko godina poslije padaju iz jednog kabura u drugi
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 1245 times
Been thanked: 3998 times

29 Dec 2018, 22:59

Fazlija wrote: 29 Dec 2018, 22:02
Laser wrote: 29 Dec 2018, 19:30 Nekorektno je vjerske obrede nazivati bajanjem.
Moje je misljenje... a pri tome sam vrlo otvoren i za razuvjeravanje.. da je to cisto praznovjerje. Covjek za zivota skuplja zasluge svojim dobrim djelima. U trenutku kada umre, badava mu je pjevanje na sahrani. Nista mu to nece pomoci, a niti odmoci.
Laser wrote: 29 Dec 2018, 19:30 Jesi li tu kulturu usvojio na seminarima ili si sam spoznao ispravnost takvog postupanja tokom brojnih meditacija?
Od svega pomalo, od svega pomalo, dragi sugovornice... Prvo sam sam razmisljao i zakljucio da sudbinu covjeka na ovom i na drugom svijetu, ako ga ima, odredjuju njegova djela i namjere, a ne obredi. Ne mos' krasti i lagati, a placati mise i bajanja pa ocekivati da ce ti se losa djela ponistiti ili da ces steci neke zasluge time.

Dakle, obredi su beskorisni. Treba prionuti na djela.

Onda sam u meditacijama shvatio da smo mi sami odgovorni za svoje djela. Da sve sto mislis, lose ili dobro, donosi vrlo brzo plod tu i sada u nasem zivotu.

Shvatio sam da mi u smrti vise ne mozemo svjedociti ovaj svijet. Kao sto ne mozemo znati sto se oko nas radi kada spavamo ili kada padnemo u nesvijest (samo sto je smrt jos mnogo dublja nesvijest). Opcenito je malo koristi od obreda koje drugi vrse za nas, cak i kada smo ih svjesni. Malo je toga sto drugi doista mogu napraviti za nas nekim obredima. A pogotovo jednom kada mi vise nismo niti svjesni tih bajanja koje drugi mantijaju u nase ime. Od toga mi se cini da bas nikakve koristi.

Tako i taj prijatelj pokojni. Sta su ljudi za njega mogli uciniti za zivota, ucinili su. A nakon smrti je posve svjedno je l' mu na sahrani pjevao pop ili hodza, ili niko... Tako nekako ja na to gledam.
Rasprave o pojavnim stvarima iz prirode imaju smisla, dok su teološke rasprave gubljenje vremena.

Poštovanje tuđeg vjerskog uvjerenja je dovoljno za miran život jednih pored drugih.

Zato, neće biti nikakvog razuvjeravanja. Ne sa moje strane.
Klanjam džematile po parkovima.

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

29 Dec 2018, 23:03

Mutevelija wrote: 29 Dec 2018, 22:55
Rudolph wrote: 29 Dec 2018, 22:54 sta ako se posaketaju :ccc
Znas li da daske nekoliko godina poslije padaju iz jednog kabura u drugi
Ovako nekako bude

Sad kad neko kaze sanduk mora se posebno ostaviti jedna stepenica zemlje da na nju stane fosna (daska 5 cm hrastova debela) jer sanduk je viši od tabuta i ne pripada šerijatskom stilu ukopa, tj da se daske stavljaju i da mejit se tako ukopava sto ima u hadisima.
"Kabur će se iskopati u dubinu koliko za pola ljudskog stasa ili koliko do grudi, a preporučljivo je još i dublje. Pri dnu kabura, od strane Kible, iskopaće se jedno udubljenje, takve duljine i širine da umrla osoba može stati, tako da se ona tu položi a kabur praktično ostane prazan i predviđen samo za daske koje se poredaju i zemlju koja se vrati u njega. To udubljenje naziva se lahd.Takva praksa ima uporište u Ibn ‚Abbasovoj, r.a, predaji koji prenosi da je Vjerovjesnik, s.a.v.s, napomenuo: Za nas je lahd a Za druge je šekk![42] Šekk, ustvari, znači ukopavanje umrle osobe na sredini kabura, pa je tako Vjerovjesnik, s.a.v.s, želio da se i u tome razlikujemo od drugih.
Svaka osoba ukopava se odvojeno u zasebnom kaburu, međutim, ako je nužda, dozovljeno je ukopavanje više umrlih osoba u jedan kabur, ali se tada svaka osoba odvaja od druge zemljom koja se ubaci između njih.
U slučaju da osoba umre na otvorenom moru, daleko od obale, okupaće se, umotati u ćefine, klanjaće joj se dženaze-namaz i biće položena u morske dubine".[43]
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Čupava
Forum [Bot]
Forum [Bot]

29 Dec 2018, 23:08

A zasto se te daske stavljaju kad i onako nakon odredenog vremena pucaju, struhnu?
.

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

29 Dec 2018, 23:10

Čupava wrote: 29 Dec 2018, 23:08 A zasto se te daske stavljaju kad i onako nakon odredenog vremena pucaju, struhnu?
Pa sta ces nebitno je vise, sta imas cuvati mejita?
Njegovo je gotovo, a vidis sad kako kabur propadne ostane vise mjesta opet ukopati nekoga za 100 200 godina ako ne bi stavili nisane :D. znaci samo bašluke (ono drveno) .
Jer nekako samo jedna poloina se iskoristi kabura.
/ ovako
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Čupava
Forum [Bot]
Forum [Bot]

29 Dec 2018, 23:12

Mutevelija wrote: 29 Dec 2018, 23:10
Čupava wrote: 29 Dec 2018, 23:08 A zasto se te daske stavljaju kad i onako nakon odredenog vremena pucaju, struhnu?
Njegovo je gotovo, a vidis sad kako kabur propadne ostane vise mjesta opet ukopati nekoga.
/ ovako
Pa zato i kazem, da se nepotrebno stavljaju... :cudi
.

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

29 Dec 2018, 23:13

Čupava wrote: 29 Dec 2018, 23:12
Mutevelija wrote: 29 Dec 2018, 23:10

Njegovo je gotovo, a vidis sad kako kabur propadne ostane vise mjesta opet ukopati nekoga.
/ ovako
Stavljaju se zbog tabuta, da nema njih sve one grude bi direktno na tabut padale :D.
Sto se kopa. Ne znas a pametujes :p

Image

Sad preko ovog ide samo platno i mejit u ćefinima sto je zamotan.
Eh zamisli da bacas grudve zemlje na ovo :D.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Čupava
Forum [Bot]
Forum [Bot]

29 Dec 2018, 23:15

Mutevelija wrote: 29 Dec 2018, 23:13
Čupava wrote: 29 Dec 2018, 23:12

Stavljaju se zbog tabuta, da nema njih sve one grude bi direktno na tabut padale :D.
Pa ne znas ni ti sta se desava , sa strana se sigurno zemlja odroni i pada po tabutu...

A jojjj o cemu ja pred spavanje..

:bjezi
.

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

29 Dec 2018, 23:16

Čupava wrote: 29 Dec 2018, 23:15
Mutevelija wrote: 29 Dec 2018, 23:13
Pa ne znas ni ti sta se desava , sa strana se sigurno zemlja odroni i pada po tabutu...

A jojjj o cemu ja pred spavanje..

:bjezi

Ja govorim dok se spusta u kabur :p I ukopaa dok se bacaju one grudve dok je friško. :ooo
A ne poslije.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Mala_Mu
atomica
atomica
Mood:
Has thanked: 551 times
Been thanked: 1391 times

29 Dec 2018, 23:16

Sve kontam Mute otvorio temu da nas i javno :oklagija terorise :D.

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

29 Dec 2018, 23:17

Mala_Mu wrote: 29 Dec 2018, 23:16 Sve kontam Mute otvorio temu da nas i javno :oklagija terorise :D.
Sta sam opet ja, pa pitala me :p vi pitate i ja opet terorišem :auf
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Fazlija
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

30 Dec 2018, 01:46

Mutevelija wrote: 29 Dec 2018, 22:54 Ateisa može biti i spaljen sta se mora sahranjivati
Pa valjda prvo treba ostaviti slobodu izbora porodici da odluce kako ce sahraniti svojeg preminulog. A svakako je za sve mnogo bolje spaljivanje, jer ukopavanje ionako nema smisla. Samo se zagadjuje zemlja. Ionako nakon par desetaka godina nista ne ostane od tijela jednako kao i da ga se spalilo. Cak se i grobovi zapuste i zarastu pa se ne zna ni gdje su bili...
Mutevelija wrote: 29 Dec 2018, 22:54 Stavis ga i baciš u more, ionako ne vjeruje u zagrobni život. Džaba troši zemljišta a svakako mu paljevina ne gine.
Pa sta ima lose od sahrane u moru za one koji umru na moru?! Kakve to ima veze s vjerovanjem u zagrobni zivot?!

A sto se tice paljevine, prije ce u paklu gorjeti neki vjerski licemjer koji je u ime vjere ubijao, pljackao i porobljavao... takvima paljevina ne gine. A ne moralnom ateisti koji nije nikakva zla cinio.
Mutevelija wrote: 29 Dec 2018, 22:54 Predlažem da ateističke mrtvace spaljujemo, mislim da ni njima neće biti krivo. Svejedno će im biti, moderan je to narod
To treba ostaviti na izbor obitelji. Ko smo mi da ista predlazemo?!

Post Reply

Return to “Religija”