Milorad Dodik - SNSD

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9762 times
Been thanked: 11494 times
Status: Online

Re: Milorad Dodik - SNSD

Post by Krokodil Behko » 14 Dec 2018, 10:43

Tema je SNSD.
Znam da zvuči nevjerovatno, ali nemaju sve političke teme veze sa bakirom i SDA.

Mala_Mu
atomica
atomica
Mood:
Has thanked: 551 times
Been thanked: 1391 times
Status: Offline

Post by Mala_Mu » 22 Dec 2018, 17:56

Dodik: Građani RS-a ponekad vole Srbiju više nego njeni građani

Image

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik istakao je u obraćanju zvanicama na kongresu Socijalističke partije Srbije u Beogradu da raspad bivše Jugoslavije nije bio pravedan za srpski narod i da su Srbi u BiH ne zato što žele, nego što moraju.

Dodik je napomenuo da je Republika Srpska zahvalna Srbiji i njenom predsjedniku Aleksandru Vučiću za podršku koju daju kada je najpotrebnija, ali je kazao da je RS godinama devastirana aktivnostima visokog predstavnika i da je u stalnoj borbi da se sačuva.

Prema njegovim riječima, RS samo želi mir i stabilnost i ne traži ništa osim onoga što joj je dao Dejtonski sporazum kome je bitno doprinijela Srbija.

Dodik je naglasio da je Srbija žrtvovala svoju stabilnost zbog Republike Srpske i bitno uticala da bude formirana, što joj RS sada vraća ljubavlju.

On je ocijenio da građani Republike Srpske ponekad vole Srbiju više nego njeni građani.

Dodik je tokom obraćanja zvanicama na kongresu socijalista rekao da mu je čast biti tu, te im je poželio uspjeh.

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1648 times
Been thanked: 3096 times

Post by Mutevelija » 24 Dec 2018, 19:00

:oo

Židovi i Srbi u koaliciji
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3912 times
Been thanked: 2947 times

Post by Pasaga » 24 Dec 2018, 22:00

Došli smo do tačke kad se Dodiku i Vučiću mora reći:
"Stanite ljudi, idete u rat"

Koalicija Dodik - Vučić odavno je pogubna i za interese Republike Srpske (RS), ali i Srbije, kaže u razgovoru za Vijesti.ba politički analitičar i direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.

- Onog časa kada je počeo da promoviše osamostaljenje RS-a, vezujući to za Kosovo, Dodik je postao ozbiljan problem svima, pa i Srbiji - mišljenja je Janjić.

Kako navodi, predsjedavajući Predsjedništva BiH svog konja vezao je za Moskvu i opredijelio se za anti-nato politiku, što ni Srbiji nikako ne odgovara.

- Vučić se tome približio, a već vidimo i da je dobio upozorenja - iduće godine u pristupnim pregovorima s EU Srbiji neće biti otvoreno nijedno poglavlje, osim poglavlja 31, koje se odnosi na vanjsku, sigurnosnu i odbrambenu politiku. I ništa dalje neće se otvarati dok ne uvede sankcije Rusiji - pojašnjava Janjić.

Poruke koje ovih dana šalju Dodik, predsjednik Aleksandar Vučić i premijerka Srbije Ana Brnabić, tvrdi naš sagovornik, slične su onima kojima se 1997. godine poigravao Slobodan Milošević.

- Tada je Milošević pokazivao zube NATO-u, govorio da će dobiti podršku iz Moskve, da se Srbija može braniti sama..., a dobro znamo šta se dogodilo dvije godine kasnije - napominje Janjić.

Prema njegovim riječima, Dodik, Vučić i Brnabić kao da ne žive na ovoj zemlji i ne razumiju da su SAD riješile da svoj posao završe na Kosovu.

- To što Dodik sada nasilno kandiduje i BiH kao jedan od nezavršenih poslova SAD-a je pogubno, prije svega za njega, jer u ovom izbornom ciklusu Bosna i Hercegovina ne može biti na agendi Donalda Trumpa. Ona je problem Evrope - ističe Janjić.

Ovakva retorika, upozorava, direktno udaljava Srbiju od EU i neke normalne saradnje s NATO-om, te je vezuje za gubitničku stranu.

- Po svim porukama iz Moskve, jasno je da je ruska prijestonica preko Sirije i Gruzije napravila dogovor koji se tiče zapadnog Balkana i članstva Srbije u NATO-u, a s druge strane, pitanje BiH vezala za federalizaciju Ukrajine. Tolika neupućenost u međunarodnu politiku, a dio tih rusko-američkih razgovora odvijao se upravo u Beogradu, prosto je fascinantna. Ili se radi o neznanju, što bi bilo i razumljivo, ili se radi o namjeri da se žrtvuju Srbi i ponovo uvuku u rat - kaže Janjić.

Naglašava kako smo došli do tačke kad se Dodiku i Vučiću mora reći: "Stanite ljudi, idete u rat. Ovo vas vodi u rat ponovo s najvećim silama svijeta - NATO-om, uz distancu Rusije".

- Niko neće braniti RS, a vojske nemaju, pare su potrošili na druge stvari - potcrtava Janjić.

Prokomentarisao je i sinoćnju donatorsku veče u okviru humanitarne akcije "S ljubavlju hrabrim srcima", koja je u Banjoj Luci održana pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RS-a Željke Cvijanović. Donatorskoj večeri prisustvovali su Dodik, Cvijanović, premijeri RS-a Radovan Višković i Srbije Ana Brnabić, i druge visoke zvanice, a prema prvim procjenama, prikupljeno je više od 1,4 miliona KM.

Janjić ocjenjuje kako se radi o vrhuncu cinizma i ignorisanja naroda.

- Pa, tamo su sjedili milioneri. Kako ih nije sramota? Prave cijeli cirkus oko tzv. pomoći djeci, umjesto da su anonimno otvorili novčanike i uplatili dva miliona. I da to niko od njih ni ne osjeti. Dakle, radi se o jednoj politici koja ne priznaje realnost, ljude, ali ni djecu - zaključuje Janjić u razgovoru za Vijesti.ba.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena
Has thanked: 3405 times
Been thanked: 3486 times

Post by Chloe » 24 Dec 2018, 22:02

Nije li njega joş niko koknuo?

Mislim na Dodu.... :ooo
:srce ... You are my sunshine, my only sunshine ... :srce

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by storm » 28 Dec 2018, 07:45

Dodikova republika straha
Goran Vojković
Image
Foto: Index/DailyMotion/Wikipedia
GLEDALI ste kako je pao Ceausescu? Nakon krvavo razbijenih nemira u Temišvaru, krenuo je održati jedan od svojih "državničkih govora" pred radnicima koji su silom pokupljeni po firmama u Bukureštu. U jednom trenutku, jedan glas, jedan jedini glas među više od 100.000 ljudi, počeo je vikati: "Temišvar, Temišvar!" To je prihvatio drugi, pa treći, pa stoti glas. Rezultat je bila rumunjska revolucija. Danas, 28 godina poslije, Rumunjska ima bolji životni standard od Hrvatske.

U obližnjoj Republici Srpskoj, državici unutar BiH stvorenoj u ratu etničkim čišćenjem, a zadržanoj milošću američke vlasti 90-ih (da, i mi smo potpisali!), suvereno vlada Milorad Dodik ponašajući se kao da je to njegovo vlasništvo. Dobio je na izborima, no dobivaju i mnogi drugi autokrati i diktatori, samozvani nacionalni mesije i borci protiv ugroženosti svake vrsti.

Milorad Dodik je čovjek kojeg nam je donio rat, ali i politika zapada u svom pokušaju da rat u BiH, koji je dijelom predstavljao i dokazani genocid, predstave kao: "Mir, mir, mir, ni(t)ko nije kriv!" (Slovo "t" u zagradi je zbog srpske inačice te riječi.)

Pojavio se kao "umjereni nacionalist"

Milorad Dodik proveo je rat kao zapovjednik vojne policije na aerodromu u Banjoj Luci s činom poručnika. Izvrsno mjesto da se poslije možete kurčiti kako ste bili u ratu, a najopasniji neprijatelj vam je mogla biti pokvarena klamerica. Time je stekao naklonost nacionalista, ali može glumatati i "umjerenog" pa je nekako isplivao kada je Zapad išao tamo tražiti "umjerenog" lidera. Dodik se pokazao kao vrlo promišljen političar – iako je 1995., nakon što su Martićeve snage raketirale Zagreb, rekao kako se "slaže da Zagreb treba tući, ali ne smijemo to reći", dvadeset godina kasnije pojavljuje se kao zaštitnik Hrvata jer su sada političke okolnosti drugačije. Hrvati su iz Republike Srpske gotovo potpuno etnički očišćeni, a oni u Hercegovini mogu mu biti politički saveznici.

Vlast Republike Srpske funkcionira prema tipičnom autokratskom modelu prošlog i ovog stoljeća: prvo morate naći neprijatelja. Kada vam je država nastala na etničkom čišćenju Hrvata i Bošnjaka, s kojima opet dijelite onu "kapa državu" BiH, nije teško naći neprijatelja. Uz to, ako je država i politika praktično jedini izvor novca i egzistencije, a povezanost politike i egzistencije je u Republici Srpskoj i općenito u BiH puno jača nego u Hrvatskoj, onda mnoge ljude držite u pokornosti pa čak i možete imati prividno demokratsku vlast.

Autokratski režimi hrane se strahom

Ukratko, kao vlast hranite se strahom. Imamo mi takvih primjera iz 90-ih u Hrvatskoj i previše – biti oporbenjak tih godina u Hrvatskoj značilo je da možete dobiti po glavi onako kako je dobio jedan Vlado Gotovac, koji je doslovno robijao za Hrvatsku. Bilo je to doba kada je Tuđman odbio kandidate za gradonačelnika Zagreba (formalno ih je morao potvrditi kao predsjednik Republike) i prozvao oporbu stokom sitnog zuba. Bilo je to doba kada su se dinamovci proglašavali neprijateljima, a na pankere u Samoboru su poslani specijalci. U Hrvatskoj su mirna reintegracija, potom i početak približavanja Europskoj uniji, ali i promjena vlasti 2000. doveli do toga da "atmosfera straha" više nije bila bitan politički čimbenik. Istina, neki političari u Hrvatskoj je pokušavaju vratiti, ali Hrvatska je tradicionalno previše otvorena prema zapadnim državama da bi to prošlo.

No u susjedstvu je drugačije. Primjerice, Orban i njegova borba protiv imigranata, koji uopće nemaju nikakvu volju ostati u Mađarskoj! Orban imigrante koji su za njegovu zemlju irelevantni, kao i za Hrvatsku, koristi kako bi gurao svoju politiku i zamaskirao svoje "nestašluke". Pogledajmo malo istočnije – Vučić, obrijani četnik koji kontrolira i državu i medije, i to do takve razine da Srbi iz Šumadije ako žele vidjeti što se događa u Banjoj Luci, moraju gledati HTV. Dobio je i on na izborima, ali što bi radio da nema straha od eskalacije sukoba na Kosovu? Zato i ne žele priznati očito – da su Kosovo izgubili. Naime, da se to stanje sredi, narod bi pitao zašto se loše živi. Konstantan lov na "vanjske i unutarnje neprijatelje" tipičan je model vladanja balkanskih autokracija u kojima je država sve i sva, a partijska iskaznica vrijedi više od diplome Oxforda.

Prosvjedi sada već imaju znatno šire ciljeve od razjašnjenja smrti jednog mladića

U međuvremenu u Republici Srpskoj, jedan mladić, David Dragičević, nađen je mrtav na obali rijeke Vrbas, a njegova smrt do danas nije razjašnjena. Njegov otac Davor Dragičević za smrt sina krivi rukovodstvo MUP-a Republike Srpske. Prosvjed "Pravda za Davida" u međuvremenu postaje politički znatno širi – građanima je dosta autokratske vlasti koja jedina u toj zemlji živi dobro. Prosvjedi jačaju iz dana u dan.

Vlast odgovara jedino kako zna – specijalcima. Stotine dobro opremljenih policajaca po Banjoj Luci sada već otvoreno cipelare pripadnike oporbenih stranaka. Poruka je jasna: ovdje se ide do kraja. Građani su, čini se, shvatili da se atmosfera straha uzgaja upravo kako bi se njima vladalo, da bi se osigurala krotkost građana i da bi iza kulisa "ugroženosti" vlasti radile za vlastite interese.

Balkanski lideri će ići do kraja, nema ovdje ništa jače od afrodizijaka vlasti – a da će se po Banjoj Luci i dalje pendrečiti, hoće, previše je toga u igri, i to ne samo u lokalnim okvirima. Upetljali su se zadnjih godina i Rusi, otkako Amerima ovo područje nije važno, pa je igra postala globalna.

Ovakva Bosna i Hercegovina ne funkcionira – uostalom, kako nešto što su potpisali Tuđman, Milošević i Izetbegović, tri genijalca, može funkcionirati? U zemlji koja trajno zaostaje, građanski nemiri će vjerojatno postati svakodnevica. No teško će promijeniti model vlasti. Previše se u ovim krajevima poštuje i cijeni vlast i traže rješenja od države, pa ako Dodik i ode, doći ne neki novi koji će rješenja opet nuditi u okviru velike i jake države.

Ne, neće se preliti na Hrvatsku

Što se Hrvatske tiče, ne brinite se, neće ovdje biti novih nereda, vlast je upravo prije nekoliko dana podijelila bakalar građanima, a bude i graha za Prvi svibnja pa zašto bi se itko bunio? Dobit ćete svoju plastičnu posudicu i plastičnu žlicu. I vikat ćete: "Živio!" Narod koji sebi dozvoljava da se gura pred političarima kako bi dobio obrok (plaćen porezom tog istog naroda) nije zaslužio bolji život od sluganskog.
Habibti, ya nour el - ain... :srce

Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga » 28 Dec 2018, 08:08

Ministar Mekrić uzburkao duhove:
Pripadnici MUP-a Srbije su bili u Banja Luci i tukli građane?

Ne bih isključio mogućnost da su pripadnici MUP-a Srbije bili u Banja Luci – kazao je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić nakon što su snimci policijske brutalnosti obišli svijet.

Policija je tukla građane i to je činjenica, a Mektić je to i potvrdio.
“Ja ne bih isključio ni tu mogućnost. Naravno da to niko neće priznati i da će to sada svi demantovati, ali u Banja Luci se javno govori o tome da su takve jedinice došle iz Srbije da pomognu Miloradu Dodiku. Ja znam neke izvore informacija, ali u ovom momentu ne bih direktno govorio o tim izvorima”, rekao je Mektić.

Podsjetimo, tokom nereda iz centra Banja Luke uklonjeno je Davidovo srce, spomen obilježje u čast preminulog Davida Dragičevića, a policija je formirala kordon na Trgu. Pojedini građani Banja Luke koji su bili na mjestu događaja istaknuli su da postoji mogućnost da su među pripadnicima policije bili i specijalci iz Srbije.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga » 28 Dec 2018, 08:14

Jadranka Kosor brutalno spustila nacionalistima:
“To je taj Dodik s kojim će Čović osigurati evropski put BiH”

Nema puta za one koji se boje i mrtve djece, poručila je bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor komentarišući nemila dešavanja u Banja Luci.

O stravičnim scenama iz BiH pisali su svi svjetski mediji sa posebnim naglaskom na radikaln politiku Milorada Dodika.

”Da, da, to je taj režim u kojem policajce šalju da tuku i uhićuju roditelje koji traže istinu o svom ubijenom djetetu. To je taj Dodik s kojim će, kako reče Dragan Čović, osigurati “europski put” BiH. Ali, nema puta za one koji se boje i mrtve djece. Jad i bijeda”, poručila je Kosor na svom Twitter profilu.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

Remzudin
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 270 times
Been thanked: 476 times

Post by Remzudin » 28 Dec 2018, 08:46

Pasaga wrote: 28 Dec 2018, 08:08 Ministar Mekrić uzburkao duhove:

Ne bih isključio mogućnost da su pripadnici MUP-a Srbije bili u Banja Luci – kazao je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić nakon što su snimci policijske brutalnosti obišli svijet.

“Ja ne bih isključio ni tu mogućnost. Naravno da to niko neće priznati i da će to sada svi demantovati, ali u Banja Luci se javno govori o tome da su takve jedinice došle iz Srbije da pomognu Miloradu Dodiku. Ja znam neke izvore informacija, ali u ovom momentu ne bih direktno govorio o tim izvorima”, rekao je Mektić.

Podsjetimo, tokom nereda iz centra Banja Luke uklonjeno je Davidovo srce, spomen obilježje u čast preminulog Davida Dragičevića, a policija je formirala kordon na Trgu. Pojedini građani Banja Luke koji su bili na mjestu događaja istaknuli su da postoji mogućnost da su među pripadnicima policije bili i specijalci iz Srbije.

banditi izmedju sebe,to je dobro :zao

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14 times
Been thanked: 2 times

Post by KOMESAR » 29 Dec 2018, 09:30

Remzudin wrote: 28 Dec 2018, 08:46
Pasaga wrote: 28 Dec 2018, 08:08 Ministar Mekrić uzburkao duhove:

banditi izmedju sebe,to je dobro :zao
Đe si Remzo,kućo stara!
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.

lisko
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Has thanked: 17 times
Been thanked: 11 times

Post by lisko » 29 Dec 2018, 09:50

Sve banda ziva, i slucaj david sad se pojavljuju po netu objave kao da je stari njegov Davor u ratu uprljo ruke ovo ono ko zna vise sta je istina tu . Al nesto vjerujem da mu je dodik sina rokno !!
Image

Remzudin
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 270 times
Been thanked: 476 times

Post by Remzudin » 30 Dec 2018, 19:29

KOMESAR wrote: 29 Dec 2018, 09:30

Đe si Remzo,kućo stara!
de si ti ?

da nisi valjda u Banja Luki bio istucen ?

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 41032 times
Been thanked: 27603 times
Status: Online

Post by Rum » 30 Dec 2018, 19:30

Dodik na aparatima
Danas je zemlja ispod nas. Sutra već može biti iznad nas. Okreni se Allahu prije nego se vratiš Allahu.

Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga » 30 Dec 2018, 19:32

Rudolph wrote: 30 Dec 2018, 19:30 Dodik na aparatima
.. samo ako ovi izdrze .....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 30 Dec 2018, 20:11

Pasaga wrote: 28 Dec 2018, 08:14 Jadranka Kosor brutalno spustila nacionalistima:
“To je taj Dodik s kojim će Čović osigurati evropski put BiH”

Nema puta za one koji se boje i mrtve djece, poručila je bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor komentarišući nemila dešavanja u Banja Luci.

O stravičnim scenama iz BiH pisali su svi svjetski mediji sa posebnim naglaskom na radikaln politiku Milorada Dodika.

”Da, da, to je taj režim u kojem policajce šalju da tuku i uhićuju roditelje koji traže istinu o svom ubijenom djetetu. To je taj Dodik s kojim će, kako reče Dragan Čović, osigurati “europski put” BiH. Ali, nema puta za one koji se boje i mrtve djece. Jad i bijeda”, poručila je Kosor na svom Twitter profilu.
Sad se javlja... A sama je preko kradezea držala stangu tom istom Covicu :roll
Onda kad ispadnu iz tala, iz igre, naglo ih posjeti naknadna pamet, razum i empatija...

Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga » 30 Dec 2018, 20:17

znas ono,kod nas u skutoriji kazu(z. herc.)
... znam te pusko kad si pistolj bila ....

znana je ona meni ite kako ...
jbg...vrjeme,prilike,vjetrovi...
znas i sam kako to ide .....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

lisko
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Has thanked: 17 times
Been thanked: 11 times

Post by lisko » 30 Dec 2018, 20:40

Neznam dokle ce to trajat sve al ubili su dijete to neko mora iza resetki kazu taj slucaj u Sarajevu slicno nesto.
A izglasali su isti ti Dodika na vlast , bas cudne okolnosti.
Image

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 30 Dec 2018, 20:47

U Sarajevu, Mostaru, itd... David se uredno spominje...
U Banjoj Luci, ni slova o Dzenanu, ni traga bih državnoj zastavi, štoviše... Redovna su pojava službene zastave Srbije.
Vidiš lisko... Bune se na Dodika... Ali kad je odlučiti o nečemu, kako je stvar sa izborima... Jos je to daleko od neke svijesti, nema te katarze... Neka se srbuje pa kaj god...
Nije stanje ni u hr korpusu bitno bolje...
Nije uputno generalizirati, ali nemaš tu puno prostora za neke druge zaključke.

Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga » 30 Dec 2018, 20:53

storm wrote: 30 Dec 2018, 20:47 U Sarajevu, Mostaru, itd... David se uredno spominje...
U Banjoj Luci, ni slova o Dzenanu, ni traga bih državnoj zastavi, štoviše... Redovna su pojava službene zastave Srbije.
Vidiš lisko... Bune se na Dodika... Ali kad je odlučiti o nečemu, kako je stvar sa izborima... Jos je to daleko od neke svijesti, nema te katarze... Neka se srbuje pa kaj god...
Nije stanje ni u hr korpusu bitno bolje...
Nije uputno generalizirati, ali nemaš tu puno prostora za neke druge zaključke.
...kuzim stvar ...pratim koliko mogu ...
Jos nikad i nigdje nisu spomenuli Drzavu BH,o zastavi necu....
Sta reci,neku vece napisah,dali ih podrzati....
Mladi zivoti su ugaseni na obje strane.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14 times
Been thanked: 2 times

Post by KOMESAR » 30 Dec 2018, 20:59

Remzudin wrote: 30 Dec 2018, 19:29
KOMESAR wrote: 29 Dec 2018, 09:30

Đe si Remzo,kućo stara!
de si ti ?

da nisi valjda u Banja Luki bio istucen ?
Imam ja posla,preko glave, i u Sarajevu.
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.

Post Reply

Return to “Politika u BiH”