silence wrote:Možda je ova stavila praška za pecivo.
Kukuruza (proha) se zamjesi vručom vodom, i ne soli se, prenoći i ujutro se peče. Znači da tijesto treba da odstoji nekoliko sati. Nisam je pravila, ali sam jela takvu. Odlična je bila.![]()

silence wrote:Možda je ova stavila praška za pecivo.
Kukuruza (proha) se zamjesi vručom vodom, i ne soli se, prenoći i ujutro se peče. Znači da tijesto treba da odstoji nekoliko sati. Nisam je pravila, ali sam jela takvu. Odlična je bila.![]()
I mi ovo zovemo kukuruzni kolac (jaja,brasno,so,prasak za pecivo,mali i bijelog brasna , umuti se onako ko smjesa za palacinke), i isprece se...Proha je ono tvrdo,sto ja volim nadrobit u kiselo mlijeko.jogurtmadam Bovary wrote:Dobro je da nije od komsinice sa prozora dok se hladilo ukradeno![]()
meni ovo lici na kukuruzni kolac,kukuruza je ono sto se "poležači" preko noci ili par sati,pa bude slatka i debela,kolac se pece odmah i bude tanak,tako je barem kod nas
Ovo nije proha ovo je kamen,ma nismo u ratu drugovi i drugarice i ja prohu volim od bijelog kokuruza ispod vodenicinog mlina (dobila iz Gracanice)i meni je bas steta pravit ove splacine sta vi prikazaste.Znam ja nju isto kako je dobra divna krasna sve zube odvali nisam u ratu ,proslo je sad hocu da uzivam i ne bacam moje brasno uzalud jer je za mene ono dragocijeno,ni u Bosni ga ne mozes vise naci bez trudablento59 wrote:silence wrote:Možda je ova stavila praška za pecivo.
merylin wrote:mmmm oliginale italianooo... evo i mery danas sklepala picu
pukla je ko bič
Pa cijeli roštilj, bona kupiš za deset markica.bubica wrote:, tako sam i ja govorila dok nisam probala ribu
. Da naglasim, kamen nije bio na groblju, to je takozvani rest. Znaci ova ploca je bila visak nekom grobu.
. Isla sam neki dan jos jednu donijela ako mi ona pukne.
Bubo....ma ribe su ti ....bubica wrote:, tako sam i ja govorila dok nisam probala ribu
. Da naglasim, kamen nije bio na groblju, to je takozvani rest. Znaci ova ploca je bila visak nekom grobu.
bubica wrote:
Nema bolje ribe od dorade na mrtvackom kamenu.
Prica o ""mrtvackom kamenu""
Bio moj sin sa biciklom vani. Dosao sav uspuhan kuci pitam ga sta se uzdisao, prica mi da je od kamenorezca donio granitni mrtvacki kamenkuci. (tako mu moj sin dao ime). Jednog dana smo posli u bastu i on uporan hoce da nosi plocu da na njoj grilamo meso, mi smo se malo bunili da bi mu popustili, ono hajde neka cvrlja svoje meso na mrtvackoj ploci. Proslo je dana i vremena a on uporan grila na kamenu, dok i mi nismo jednog dana probali,,mmaaa nesto fantasticno, i od tada se riba i riblji hepeci grilaju na mrtvackom kamenu.
Krokodil Behko wrote:Pa cijeli roštilj, bona kupiš za deset markica.bubica wrote:, tako sam i ja govorila dok nisam probala ribu
Taj kamen je skuplji, bar sedam puta ili je bar ovdje tako
Neka natpisa da se u ime preminulog napijemo.zagor wrote:bubica wrote:
Nema bolje ribe od dorade na mrtvackom kamenu.
Prica o ""mrtvackom kamenu""
Bio moj sin sa biciklom vani. Dosao sav uspuhan kuci pitam ga sta se uzdisao, prica mi da je od kamenorezca donio granitni mrtvacki kamenkuci. (tako mu moj sin dao ime). Jednog dana smo posli u bastu i on uporan hoce da nosi plocu da na njoj grilamo meso, mi smo se malo bunili da bi mu popustili, ono hajde neka cvrlja svoje meso na mrtvackoj ploci. Proslo je dana i vremena a on uporan grila na kamenu, dok i mi nismo jednog dana probali,,mmaaa nesto fantasticno, i od tada se riba i riblji hepeci grilaju na mrtvackom kamenu.
Mogla si bar uklonit natpis kad je rodjen i kad je umro pokojnik..jos se vidi..
Djeluje baš ukusnomerylin wrote:mmmm oliginale italianooo... evo i mery danas sklepala picu
pukla je ko bič
Ima i to da probamMaja wrote:Odlična pica, samo mi je iskustvo pokazalo da su uvijek bolje u okruglim tepsijama.
Users browsing this forum: No registered users and 1 guest