Maja wrote: 24 Jan 2019, 00:01
Na tv odmah napominju da je covjek umro prirodnom smrcu. Pa da je put bio prohodan velike su sanse da bi stigao na vrijeme do bolnice. Ili bi srcani imao negdje u civilizaciji a ne desitine kilometara od prve bolnice.
Onda kazu mostarska firma zaduzena za to podrucje nema adekvatnu opremu.. ko ti je onda dao dozvolu da radis ako nemas ono sto je neophodno.
Firma koja je zadužena za održavanje tog dijela puta je Babić. Posluju iz Jablanice, čini mi se. Ne znam da li imaju adekvatnu opremu, ali čini mi se da su bili i bez lopata, a ne čega drugog.
Inače se vozači žale na čišćenje kolovoza otkad je ova firma zadužena za to.Mislim da oni održavaju dio od Prozora do Jablanice, Konjica i ne znam dokle prema Mostaru.
Tačno dijelovi gdje evo već par godina dolazi do velikih zastoja. Krajem decembra je isto bio neki veći zastoj, ali ne kao nedavno.
Prošli smo ovom dionicom puta oko pola deset ujutru i već se vidjelo da će doći do problema. Padao je snijeg, bilo je hladno uz vjetar, na kolovozu već pet-šest cm snijega. Par kamiona su zastali kraj puta. Tada je već, ako ne i ranije tog jutra, trebalo posuti so i pijesak i ništa se poslije ne bi onako problematično dogodilo.
Zatim, zakazala je i policija.Trebali su na vrijeme i prije problematične dionice zaustavljati teretna vozila i autobuse i one bez opreme isključiti iz saobraćaja. Ali ne, ko bi se toga sjetio.
Za vrijeme blokade, zbog popriječenih teretnih vozila, slali su vozače obilaznicom koja nije bila ni očišćena, a nisu ni zaustavili saobraćaj iz pravca Jablanice

Tako da su se vozači vraćali u rikverc po uskom i neočišćenom putu.
Toliko propusta je teško opisati i dočarati.
Vozači u koloni i njihovi saputnici su teško dolazili do informacija. Jednostavno, ne znaš šta je uzrok zastoja, niko ne zna kad i kako će biti odblokirano.
Tako da nije ni čudno što je došlo i do smrtnog slučaja. Hvala Bogu pa je samo ostalo na tome. Bilo je mnogo djece i starijih osoba u koloni. Vozači su bili nervozni, snijeg je padao kao iz rukavice, hladnoća, nedostatak hrane i vode. Ne znam ,zamislite malu bebu u autu za vrijeme blokade od šest-sedam sati.
"Nećemo ništa razumeti od hoda sveta ako budemo zamišljali da ljudi uvek postupaju pravedno..."
Balada o Bohoreti