POVRATAK U DOMOVINU

Bosanci i Hercegovci širom svijeta

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3864 times
Been thanked: 2907 times
Status: Offline

Re: POVRATAK U DOMOVINU

Post by Pasaga » 25 Jan 2019, 04:44

navika wrote: 24 Jan 2019, 23:54
Socrates wrote: 24 Jan 2019, 08:25

Ono što meni nije jasno da Enesi i Rahime podrazumijevaju da je neko njima dužan činiti neke usluge za bilo koje pare. To je mentalitet "evo ti neka crkavica i onda si dužan ovo ili ono".
Ja to nisam tako shvatila.

Ako uzimas pare za neki posao onda se i podrazumijeva da ga odradjujes. Postivam i to da kazes necu, ne mogu, ne isplati mi se, sta god. Potrazit cu nekoga ko moze. Samo nije u redu da uzimas pare a ne radis ono zasto te placaju.
I nisu ljudi za 150 eura trazili da im odrzava kucu, vec da nadgleda - znaci jednom u dva- tri dana staviti kljuc u bravu, otvoriti vrata i pogledati da li je sve u redu.

Zamislimo da neko ima tri takve kuce. Eto mu solidne plate, a radio jedan sahat dnevno. Meni to uopce nije crkavica.

A ako odem u malo dalji proracun onda je trosak bez kojeg se moze. Godisnje Enes plati 1800 eura, za deset godina 18.000 eura. Za nista.
Deset kamera kosta $1000, skinem app na mob, kamere salju signal na svaki pokret u kuci i oko kuce.
Uzimao je 300 maruna....dzaba,iz have ....
I,sad je on posten,odgovoran....neduzan...i moralno i ljudski
Nigdje nevidjoh tako bjesnog naroda,ko u BH.
Ovi koji razmisljaju vako fino, Evropski,nek povade fino sve unazad do 10-tog koljena iz grobova
i nek nose ....stace dole....ha ja ....
Hajd ..sad.....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Socrates » 25 Jan 2019, 06:23

Ono što meni nije jasno da Enesi i Rahime podrazumijevaju da je neko njima dužan činiti neke usluge za bilo koje pare. To je mentalitet "evo ti neka crkavica i onda si dužan ovo ili ono".

Ako uzimas pare za neki posao onda se i podrazumijeva da ga odradjujes. Postivam i to da kazes necu, ne mogu, ne isplati mi se, sta god. Potrazit cu nekoga ko moze. Samo nije u redu da uzimas pare a ne radis ono zasto te placaju.
I nisu ljudi za 150 eura trazili da im odrzava kucu, vec da nadgleda - znaci jednom u dva- tri dana staviti kljuc u bravu, otvoriti vrata i pogledati da li je sve u redu.

Zamislimo da neko ima tri takve kuce. Eto mu solidne plate, a radio jedan sahat dnevno. Meni to uopce nije crkavica.

A ako odem u malo dalji proracun onda je trosak bez kojeg se moze. Godisnje Enes plati 1800 eura, za deset godina 18.000 eura. Za nista.
Deset kamera kosta $1000, skinem app na mob, kamere salju signal na svaki pokret u kuci i oko kuce.
Pa eto, što Enesko i Rahimce nisu uložili i instalirali kamere? :hm

Prije svega, ako je priča istinita, ovo je neodgovoran odnos prema svom kapitalu. Ko igdje u normalnoj zemlji ulozi 70 000 eura u izgradnju kuce i onda pusti da ta kuca stoji prazna? Koliko to godina treba da bude prazna? Eto, ja bih im dao nagradu za glupost. :ok

OK, Zijo je mozda bio neodgovoran. Ko ga je nadgledao? Ko uopste pusti 70 hiljada uloženih para da mu stoji negdje bez ikakvog ličnog nadgledanja? Kriviti nekog Ziju za očiglednu glupost koju sam radiš je bezveze. Dođeš da obidjes svoju kuću mozda jednom godišnje i tek onda saznaš za probleme. Ma vidi, molim te. I sad ja treba da suze lijem niz leđa radi njihove sudbine.

Druga je stvar da je to porodicna kuća koju su dobili u naslijeđe. Da je to slučaj, opet su mogli dobro razmisliti sta sa tim. Ne mogu očekivati ni u tom slucaju da neko to nadgleda decenijama.
. . . . . . . . .

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by storm » 25 Jan 2019, 06:27

Tih deset kamera... Ni njih sto ne zna ventil zatvoriti, kad cijev pukne, a ni provalnike na vrijeme otjerati... Opet fali faktor Zijotristamaraka :valja
Korisne su jedino da gledaš live prijenos, kako se kuća natapa vodom, kako majstori iznose i tak to :D.
Habibti, ya nour el - ain... :srce

Čupava
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 9 times

Post by Čupava » 25 Jan 2019, 07:23

Ako će se nešto desiti 100 kamera da imaš one ne mogu štošta spriječiti ... provalnici podzemnim kanalima stigli opljačkati banku, a da neće običnu kuću u BiH... :D.

Najbolje imati kuću onde gdje živiš .. a tamo gdje ne provodiš vise od 2 mjeseca u godini - hotel majka...
.

Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 35 times
Been thanked: 345 times

Post by Mirelam » 25 Jan 2019, 07:30

Kak'e ba kamere, i njih ce odnijeti.

ina
Mjesečarka
Mjesečarka
Has thanked: 4784 times
Been thanked: 6441 times

Post by ina » 25 Jan 2019, 09:27

Čupava wrote: 25 Jan 2019, 07:23 Ako će se nešto desiti 100 kamera da imaš one ne mogu štošta spriječiti ... provalnici podzemnim kanalima stigli opljačkati banku, a da neće običnu kuću u BiH... :D.

Najbolje imati kuću onde gdje živiš .. a tamo gdje ne provodiš vise od 2 mjeseca u godini - hotel majka...
Nije to uvijek moguce i jednostavno u svim zemljama.
Pogotovo obicnim radnicima.

Socrates wrote: 25 Jan 2019, 06:23
Pa eto, što Enesko i Rahimce nisu uložili i instalirali kamere? :hm
Zato sto zele dati povjerenje Ziji, Husi ili Hasi.
Ljudskm ocima.
Prije svega, ako je priča istinita, ovo je neodgovoran odnos prema svom kapitalu. Ko igdje u normalnoj zemlji ulozi 70 000 eura u izgradnju kuce i onda pusti da ta kuca stoji prazna? Koliko to godina treba da bude prazna? Eto, ja bih im dao nagradu za glupost. :ok
Ako su moji odlucili napraviti opet tamo kucu, uradili su to iz vise razloga. Ako ta kuca stoji prazna i po sest mjeseci to nije niciji problem. Ako se Ziji, Husi ili Hasi nesto plati da odradi, onda i treba odraditi.
Moji su ulozili vjerovatno i vise. Ne da bi se pokazivali komsijama ili bilo kome, nego zato sto su se i neki radovi/materiali/desavanja/cijene vrtjeli u nezeljnom pravcu. A i ako neko zeli napraviti kucu po zelji, u kojoj namjerava provesti zadnje godine zivota, ostaviti djeci ili nekome sa puta, treba mu se zamjeriti?

Zijo u prici nije mozda neodgovoran, nego sigurno.
Kont'o eto zahebace ga Remzo i Rahima. Malo placaju (vidi koliko oni zaradjuju :lupa) da bi on svoje oko bacio ponekad i na njihov stomak i krov. I to ne dzabe nego onoliko koliko je dogovorio. Ako mu se nije isplatilo ima Zlocek usta da kaze. Ljudi se mogu dogovoriti da odgovara i jednoj i drugoj strani. Da niko nikoga ne muze, ili pravi budalom.
Svijest ima sidrište.

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40243 times
Been thanked: 26329 times

Post by Rum » 25 Jan 2019, 09:36

Ina jel ti to bivsi Zijo :p
"Kad bismo znali šta se o nama priča iza leđa, ne bismo se osmjehivali mnogim ljudima."

ina
Mjesečarka
Mjesečarka

Post by ina » 25 Jan 2019, 09:40

Rudolph wrote: 25 Jan 2019, 09:36 Ina jel ti to bivsi Zijo :p
Ne kontam pitanje. De razjasni :heidi

Eeee skontah.
:D.

Nisam zlatna to sigurno ali sam postala i opsesivni posmatrac i tudjeg ponasanja. :p
Svijest ima sidrište.

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40243 times
Been thanked: 26329 times

Post by Rum » 25 Jan 2019, 09:42

Momak ti se zvao Zijo
"Kad bismo znali šta se o nama priča iza leđa, ne bismo se osmjehivali mnogim ljudima."

ina
Mjesečarka
Mjesečarka

Post by ina » 25 Jan 2019, 09:45

Rudolph wrote: 25 Jan 2019, 09:42 Momak ti se zvao Zijo
Moj se momak tamo zvao Damir. K'o forumski kolega Damir. :D
Svijest ima sidrište.

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 25 Jan 2019, 10:55

Lecgo :gace :pusi

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7580 times
Been thanked: 17800 times

Post by Maja » 25 Jan 2019, 11:07

Ama Enes i Rahima su izmisljeni likovi.
Kad ste vidjeli normalnu vijest na doznajemo.com

Ja samo znam da ovdje masovno placaju zene koje ce im paziti na roditelje (njega, kupovina namirnica, idu po lijekove, placaju racune, kuhanje, ciscenje) za tu crkavicu od 150 eura. Znam samo jednu zenu koja dobiva vise - 200 eura.
Starcima dobro jer su u svojoj kuci, djeci dobro jer ne moraju placati dom 3x vise.
Sramota.

Hannibal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 6850 times
Been thanked: 2190 times

Post by Hannibal » 25 Jan 2019, 11:08

svima dobro, nema tu sramote
🐽

ina
Mjesečarka
Mjesečarka

Post by ina » 25 Jan 2019, 11:17

storm wrote: 25 Jan 2019, 10:55 Lecgo :gace :pusi

Ima i takvih ali i normalnih ljudi.....
Svijest ima sidrište.

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 25 Jan 2019, 11:32

Maja wrote: 25 Jan 2019, 11:07 Ama Enes i Rahima su izmisljeni likovi.
Kad ste vidjeli normalnu vijest na doznajemo.com

Ja samo znam da ovdje masovno placaju zene koje ce im paziti na roditelje (njega, kupovina namirnica, idu po lijekove, placaju racune, kuhanje, ciscenje) za tu crkavicu od 150 eura. Znam samo jednu zenu koja dobiva vise - 200 eura.
Starcima dobro jer su u svojoj kuci, djeci dobro jer ne moraju placati dom 3x vise.
Sramota.
Zašto je sramota?
Plaćaju... A nije njihov problem, što ljudi ne znaju postaviti cijenu... Što će se uvijek netko naći i otići daleko ispod realne vrijednosti usluge.
A sasvim je prirodno, da hoćemo svi što jeftinije proći...
Meni recimo nekad bude ponuda i duplo veća od konkurentske... I ne krivim mušteriju ako ne prodjem.
E šta će dobiti za onu duplo nižu ponudu, druga je priča :hihi
Tržište to riješi...

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates » 25 Jan 2019, 12:26

Pa ne bi bila problem ta briga o nečijim roditeljima za crkavicu, samo je pitanje koliko je u skladu sa BIH zakonom o radu. To je radni odnos po svakom kriterijumu.

U kanadskom imigracionom zakonu je donedavno bila posebna imigraciona kategorija za osobe koje ulaze u zemlju da brinu o nekome dan i noc. Ne znam da li je jos. Znači, nije to naivno pitanje, ni na globalnom nivou.

I ovaj Zijo je bio u radnom odnosu. :cudi Je li to bilo u skladu sa zakonom?

Ina, svako ima pravo da troši svoje pare kako hoće, samo neka ne plače kada mu se dese stvari kao Enesu i Rahimi.

Da ja sagradim kuću dole za stare dane našao bih nekog bez rijesenog stambenog pitanja da u njoj živi, ako uopste ima takvih. :hm

I posto se ne bih nikad bavio rentanjem, živjeli bi džabe u kući. Ili za 1 km mjesečno, jer ipak je to neka vrsta biznisa, pa treba nekako ozvaniciti. :djed
. . . . . . . . .

damir5
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by damir5 » 25 Jan 2019, 12:33

Čuj cijevi smrzle i popucale :roll ... Pa kad krenes na more preporucuje se da zatvoris glavni ventil za vodu i oboris osigurace od svega sto ne treba da radi non stop.
Me? Wrong? Never! Image

Vanilla
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 4958 times
Been thanked: 6491 times

Post by Vanilla » 25 Jan 2019, 12:40

Socrates wrote: 25 Jan 2019, 12:26 To je radni odnos po svakom kriterijumu.

I ovaj Zijo je bio u radnom odnosu. :cudi Je li to bilo u skladu sa zakonom?

Ugovor o djelu - stopa doprinosa cca 18,5% - platiš državi njen dio kolača.... za Ziju dodatna zarada ali ne i pravi radni odnos jer on od tih doprinosa nema hajra :kafa
U turskom jeziku postoji jedna predivna riječ, sensizlik, koje nema ni u jednom drugom jeziku. Označava nedostajanje jedne konkretne osobe, odsutnost jednog čovjeka ili jedne žene. Stanje bez tebe. Ne samoća. Ne usamljenost. Nego jednostavno beztobost...

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates » 25 Jan 2019, 12:57

Radni odnos nije samo pitanje necijeg hajra nego i činjenica. Ti možeš biti u radnom odnosu a da toga nisi ni svjestan.

Ja govorim o čistim (legalnim) odnosima između ljudi. Enes i Zijo nisu imali legalizovan odnos, pa sad placu nama, obojica.
. . . . . . . . .

Vanilla
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 4958 times
Been thanked: 6491 times

Post by Vanilla » 25 Jan 2019, 13:09

Pitao si je li u skladu sa zakonom.
A hajr koji spomenuh je činjenica da na dodatna primanja (ugovor o djelu iliti honorarni posao; autorski ugovor....isl.) koja nisu klasični radni odnos jedini hajr, iliti korist, ima država. Od plaćanja takvih doprinosa ili da prostiš nameta, koje državi plaća poslodavac - osoba koja je angažovala nekoga za honorarni posao, izvršilac posla nema nikakve koristi (ni PIO, ni zdravstvo).
U turskom jeziku postoji jedna predivna riječ, sensizlik, koje nema ni u jednom drugom jeziku. Označava nedostajanje jedne konkretne osobe, odsutnost jednog čovjeka ili jedne žene. Stanje bez tebe. Ne samoća. Ne usamljenost. Nego jednostavno beztobost...

Post Reply

Return to “Dijaspora”