Moze li religija biti opasna

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma
Status: Offline

Re: U Iraku ubijaju "emo" tinejdžere zbog njihovog izgleda

11 Mar 2012, 20:53

madam Bovary wrote:Ne mislim da je bas zbog toga,vjerujem da je rijec o podudarnosti,mnogo je tamo ubistava,pa desetak petnaest ovakvih osoba samo su slucajno jedne u nizu zrtava,bar mislim,a opet ne mora biti.....gledala sam kad ih tjeraju da se okupaju i pocesljaju,mislim hipije i te tako....i rijeseno... :kafa
Ma ja, novinari lažu a lažu i očevidci .
U islamu nema prisile al je pitanje čemu vjerska policija ?
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

Obrisan profil

11 Mar 2012, 21:04

Nemam adekvatnu rec za te spodobe

Necivilizovani i zaostali, odvratni, sovinisti...FUJ
Jadna ta deca, koliko su pretrpili dok nisu umrli...KAMENOVALI SU DECU

Pa gde bre to ide sa verom????????????

Zar nisu pred bogom svi ljudi isti????

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 626 times

11 Mar 2012, 23:29

mrki62 wrote:
madam Bovary wrote:Ne mislim da je bas zbog toga,vjerujem da je rijec o podudarnosti,mnogo je tamo ubistava,pa desetak petnaest ovakvih osoba samo su slucajno jedne u nizu zrtava,bar mislim,a opet ne mora biti.....gledala sam kad ih tjeraju da se okupaju i pocesljaju,mislim hipije i te tako....i rijeseno... :kafa
Ma ja, novinari lažu a lažu i očevidci .
U islamu nema prisile al je pitanje čemu vjerska policija ?
Iznosim misljenje bolan,rekla sam ne mora biti,sta se odmah pjenis,ne podrzavam ja njihov nacin zivota i odnosa prema zeni i svemu opcenito... :kafa
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9870 times
Been thanked: 11665 times
Status: Online

Ubila se Marokanka koja se trebala udati za svog silovatelja

16 Mar 2012, 09:34

Image

Ministrica iz marokanske islamističke vlade pozvala je u četvrtak na reviziju zakona koji dopušta brak silovatelja sa žrtvom, nakon samoubistva 16-godišnje Marokanke prisiljene da se uda za čovjeka koji ju je silovao.

Oko 300 ljudi je organiziralo proteste na poziv Demokratske lige za ženska prava pred zgradom suda u kojem je izrečena presuda koja potvrđuje sklapanje braka.

Djevojka se otrovala mišomorom prošle sedmice i sahranjena je u nedjelju u gradu Larašu.

Ministrica za solidarnost, žene i porodicu Besima Hakavi, jedina žena članica islamističke vlade, priznala je u razgovoru za državnu televiziju 2M da se radi o "pravom problemu" i preporučila raspravu o reformi zakona.

Nuza Skali, koja je obavljala istu funkciju u prethodnoj vladi, izrazila je šokiranost ovim slučajem koji je za nju "krik društva".

Obje žene su govorile na televiziji koja je u četvrtak skoro cijelu emisiju podnevnih vijesti posvetila tom slučaju.

Amina el-Filali je bila prisiljena da se uda za svog silovatelja koji je izbjegao zatvor zahvaljujući jednom članu marokanskog krivičnog zakona.

"Zakon smatra silovanu maloljetnicu prijestupnicom iako je ona žrtva nasilja", kazala je Nuza Skali i izrazila žaljenje što ne postoji zaštita maloljetnica.

"Treba promijeniti zakon kako bi se uskladio s novim ustavom usvojenim na referendumu u julu koji zabranjuje nasilje nad ženama i osigurava jednakost spolova", dodala je ona.

Obrisan profil

Re: Ubila se Marokanka koja se trebala udati za svog silovat

16 Mar 2012, 09:40

2012..i jedan zakon dopustava brak silovatelja i zrtve.
Silovatelj je tako izbegao kaznu.

Ali na kaznu sirote devojke niko nije mislio.

Ponajmanje njeni roditelji, kojima treba najveca kazna sto postoji.

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times

16 Mar 2012, 13:38

Treba napomenuti da to nema veze sa islamom ,taj zakon ,jer vrlo dobro se zna da su vanbračni odnosi zabranjeni pa tako i silovanje ,naravno. Mislim da je za neoženjenog muškarca kazna za silovanje 100 udaraca bičem .
Takvi nakaradni i monstruozni zakoni su dio tradicije i kulture tog naroda kojeg su oni uvrstili kao "islamski" zakon ,što nije rijedak slučaj u zemljama koje su nedovoljno obrazovane
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)

Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time

16 Mar 2012, 14:47

pitam se samo da li je ikako mogla doći do skota da njega ubije prvo.Žalosno.
Kao što kaže čarobnjak, žalosno je što u nedostatku obrazovanja takve i slične monstruozne zakone pripisuju islamu što nema nikakve veze sa istim.
Ne znam ni koliko dobra donosi ova demokratija ali eto bar se ovakve stvari ne dešavaju
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica

String
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 1 time
Been thanked: 27 times

16 Mar 2012, 15:45

Ja bih sve ove primitivne zemlje i narode zbrisao sa lica Zemlje.....
Image

partijski
Na probnom
Na probnom

Re: Moze li religija biti opasna

17 Apr 2012, 23:38

komsija wrote:I sami ste svjedoci koliko ima fanatika u raznim religijama
Uopste nije potrebno isticati neku vjeru posebno, jer je apsolutno tacno da se danas u svim religijama mogu naci ljudi koji su pravi fanatici u tome i jednostavno oni vise ne zive u realnosti
Koliko je to opasno po okolinu u kojoj takvi fanatici zive?
I previse je opasno samo sto vecina ljudi misli da je to mala opasnost
Fanatici su spremni i na zlocine da bi ostvarili neke svoje zamisljene ideje i da bi (po njihovom misljenju) uradili ono sto Bog zahtijeva
Kada vidim koliko se ljudi predaju religiji i da tu logika nema mjesta ja se tacno zgrozim
Nisam uopste protiv religije, naprotiv, ali ovo danas je i previse sta se radi
Zapravo, religija je vrlo opasna, jer djeluje institucionalno (koja god bila) i represivno (prijetnjom nekakve fiktivne kazne za "besmrtne duše" vjernika).
Kao represivni aparat, efikasnija je od pravosuđa i policije. Ostvaruje svoje ciljeve pomoću sredstava (obično je bog u pitanju) kojima manipulira masama.

Da kratko rezoniram: sve što je umjereno, ne mora nužno biti štetno. Na žalost, povijest nas uči da religija postaje vrlo štetna čim je se malo pusti s uzde, a najkrvavija od svih religija jest kršćanstvo. Pritom nemam u vidu samo inkviziciju i križarske ratove, već i sam Srednji vijek u kojem je kršćanska religija stvarala uvjete za razvoj smrtonosnih zaraznih bolesti ("ne treba se prati, bitna je "duhovna" čistoća") i osujećivala razvoj svih znanosti.
Pišem onako kako pišem. Trpite me dok možete :)

Blackhawk

18 Apr 2012, 08:52

Religija kao religija ne moze biti opasna, bez obzira o kojoj se radi.. Ali oni sto slijede religiju i sto pogresno tumace svaki njen dio, oni mogu biti itekako opasni..

Nijedna religija ne podrzava nasilje prema drugima, ali su ljudi iz nekog konteksta izvukli neku recenicu i po njoj kao dokazuju da mogu vrsiti nasilje prema drugima..

Da su svi pravi i iskreni vjernici, nebitno da li su muslimani, krscani ili neki treci, nebi bilo nasilja ovoliko na zemlji.. Nebi bilo ratova, nebi bilo patnje..

Biti pravi vjernik i pripadati vjeri od rodjenja nije isto.. Mozes se ti roditi u islamu, ali ako ne ides islamskim putem, ti nisi musliman.. Isto tako ako se rodis kao krscanin, ali nisi ni blizu onog sto krscanstvo propagira, ti si nevjernik...
I sva zla sto su se desila na zemlji, nije kriva religija ni vjera, nego krivi pojedinci koji su iskrivili ucenje vjere radi svojih nekih prohtjeva..

Strootman
Sitna buranija
Sitna buranija

18 Apr 2012, 11:50

Svaki vid ekstremizma je opasan. Vjera je odlicna stvar, smiruje covjeka, tjera ga od zla, poroka... ali sve pada u vodu kada se i u njoj pretjera. Evo vidimo sta rade razni ljudi u ime vjere, ubijati u ime vjere i ocekivati da ce Bog to uvaziti kao dobro djelo? Taj tip nije dobar s vuglom. Ne postoje vjerske policije, postoje drzavne. To je taj ekstremizam kada vjera preraste u nesto sto nebi smjela. Evo nedavno citam, blazi "dogadjaj" doduse, kao u S. Arabiji zabranili zenama da im se vide oci AKO SU PREVISE LIJEPE! :hm Pa onda nekom tipu je odrezana ruka zbog par dolara sto je ukrao. Sto je previse - previse je. Imas brate zatvore, valjda, pa ih mlati do mile volje i utjeruj mu strah u kosti. Sve vjere su za mene odlicna stvar, mada nisam nesto duboko niti u jednoj ali imam drskosti reci za sebe da sam musliman, jer nekako drze covjeka na lancu, prave od njega bolju osobu ili su bar pravile, danas kada vidim za sta se sve vjera koristi zapitam se dali je i potrebna vise? Nije "ona" kriva naravno, kriv je covjek jer ju je zloupotrijebio...

Dakle, vjera - OK, ljudi koji je praktikuju - :dole (natristodvadesetpetu)

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14601 times
Been thanked: 10087 times

18 Apr 2012, 12:11

Strootman wrote:Svaki vid ekstremizma je opasan. Vjera je odlicna stvar, smiruje covjeka, tjera ga od zla, poroka... ali sve pada u vodu kada se i u njoj pretjera. Evo vidimo sta rade razni ljudi u ime vjere, ubijati u ime vjere i ocekivati da ce Bog to uvaziti kao dobro djelo? Taj tip nije dobar s vuglom. Ne postoje vjerske policije, postoje drzavne. To je taj ekstremizam kada vjera preraste u nesto sto nebi smjela. Evo nedavno citam, blazi "dogadjaj" doduse, kao u S. Arabiji zabranili zenama da im se vide oci AKO SU PREVISE LIJEPE! :hm Pa onda nekom tipu je odrezana ruka zbog par dolara sto je ukrao. Sto je previse - previse je. Imas brate zatvore, valjda, pa ih mlati do mile volje i utjeruj mu strah u kosti. Sve vjere su za mene odlicna stvar, mada nisam nesto duboko niti u jednoj ali imam drskosti reci za sebe da sam musliman, jer nekako drze covjeka na lancu, prave od njega bolju osobu ili su bar pravile, danas kada vidim za sta se sve vjera koristi zapitam se dali je i potrebna vise? Nije "ona" kriva naravno, kriv je covjek jer ju je zloupotrijebio...

Dakle, vjera - OK, ljudi koji je praktikuju - :dole (natristodvadesetpetu)
:cool
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

20 Apr 2012, 12:36

Ljudi u ime religije svašta rade, jes da ovo nije tema o vehabijama al oni su upravo dokaz za ovu temu.
Dolaskom Sauda na vlast u Arabiji, oni su privatizirali Arabiju i nazvali je po sebi, proširili vehabizam i u zadnjih 20 godina se je vehabizam proširio i na teritoriji bivše Yu.
Imamo svi mi nekoga i vani, koji su 30 - il 40 godina u Austriji, Njemačkoj,...... al tih vehabija prije nije bilo.
E sad, te vehabije u ime religije postavljaju opasnost u svakom pogledu , donose nemir gdje god se pojavljuju i donose pomutnju jer se agresivno ponašaju u promoviranju vjere i kao takvi oni u stvari objašnjavaju kako religija može biti opasna .
Da bude veći apsurd, oni uče svoje sljedbenike kako je njih nazvati vehabijama grijeh i zato njihovi sljedbenici njih nazivaju vehabijama u navodnim znakovima.
Koliko oni odgovaraju ovoj temi ; U ime religije se opasaju bombama i raznesu tu bombu na način da bi što više žrtava bilo ,.......... zadnje su mu riječi pominjanje Allaha i u ime svoje religije uništava one koji nisu njegove religije.

Nema psovanja na temi

String
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 1 time
Been thanked: 27 times

20 Apr 2012, 15:21

partijski wrote:Zapravo, religija je vrlo opasna, jer djeluje institucionalno (koja god bila) i represivno (prijetnjom nekakve fiktivne kazne za "besmrtne duše" vjernika).
Kao represivni aparat, efikasnija je od pravosuđa i policije. Ostvaruje svoje ciljeve pomoću sredstava (obično je bog u pitanju) kojima manipulira masama.

Da kratko rezoniram: sve što je umjereno, ne mora nužno biti štetno. Na žalost, povijest nas uči da religija postaje vrlo štetna čim je se malo pusti s uzde, a najkrvavija od svih religija jest kršćanstvo. Pritom nemam u vidu samo inkviziciju i križarske ratove, već i sam Srednji vijek u kojem je kršćanska religija stvarala uvjete za razvoj smrtonosnih zaraznih bolesti ("ne treba se prati, bitna je "duhovna" čistoća") i osujećivala razvoj svih znanosti.
Konacno neko trijezan ovdje... :ok
Image

silence
Inventar foruma
Inventar foruma

20 Apr 2012, 16:40

Religija kao religija ne može biti opasna, ali može da bude opasna samo onda kada se nađe u "rukama" opasnih ljudi. Onda to više nije religija, nego sasvim nešto drugo: rekla bih da tada postaje opasno oružje protiv čovječanstva, a kao takva nema aposulutno ništa zajedničko sa Bogom.
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)

komsija
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 2 times

01 Jul 2012, 17:32

Naravno da moze a opet sve zavisi iz kojeg ugla posmatrate
Sta mislite ako u braku jedno od tih dvoje pripada drugoj religiji a onaj drugi nastoji da je privoli njegovoj
eh sad, neko ce reci da to nije religija krivi vec ljudi
OK, ali ako religija nekoga opije do te mjere i izgubi svoj razum tada on postaje opasan prije svega za svoju porodicu

Imamo ovih dana jedan tipican primjer pa evo sa index.hr jedan mali dio
Scijentologija

Različite religije kod parova često utječu na neslaganje u vezi, pogotovo kad je kod jednog u pitanju tako žestoka varijanta kao što je to u slučaju Toma Cruisea. Holmes u dokumentima za rastavu navodi "nepomirljive razlike" (što i nije toliko čudno), ali TMZ prenosi da se par nikako nije mogao dogovoriti oko Surinih odlazaka u crkvu. Holmes je prešla s katoličanstva na scijentologiju prije udaje za Cruisea, ali navodno je zabrinuta zbog kćerkinog uključivanja u tu religiju. Suri je sad dovoljno odrasla da sudjeluje u "ritualu" nazvanom "sec checking" u kojem crkveni nadležnik za etiku propituje vjernika o pitanjima sigurnosti. Navodi se također i da se Katie nije svidjelo ono što je u crkvi vidjela u posljednjih šest godina te da je tražila pravi trenutak da se povuče.
Kada ljudi odu od tebe, pusti ih neka idu.Tvoja sudbina nikada nije vezana za nekoga ko te napusti. To ne znači da je ta osoba loša, nego da je njena uloga u tvom životu završena."
I, obratno!

blento59
Forum [Bot]
Forum [Bot]

01 Jul 2012, 17:40

i te kako moze biti opasna
ne bih se zamarao sa primjerima jer ih ima previse
Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak

gospođa Brams
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 196 times
Been thanked: 843 times

05 Aug 2012, 17:01

Ja vjerujem da sve religije u osnovi naučavaju ljubav prema bližnjima, samom sebi i "bogu" kojega predstavljaju.
U tome nauku samome nema ništa loše.
Međutim, religije itekako mogu biti opasne. Ono što je problem je što svaka za sebe govori kako je ispravnija od drugih i onda to dovodi do vjerskih ratova i potrebe ljudi da "preobrate" sve druge koji su "krivovjernici", "pogani" i slično.

Religija dakle postaje opasna kada više nije ljubav, nego kada je prisila. Kada se nameće kao obavezna za sve. Kada se ne poštuje čovjekov osobni izbor. Kada se žene tjera po zakonu da pokrivaju i oči iako one to ne žele. Kada se ljude kamenuje na smrt jer su počinili preljub, itd.

Da nije bilo sekularizacije i odvajanja države i religije u većini civiliziranog svijeta ko zna šta bi bilo. Sjetimo se samo srednjeg vijeka, inkvizicije, spaljivanja toliko nevinih ljudi na lomačama. Religija kada dođe u krive ruke može biti izuzetno opasna i sredstvo manipulacije ljudima. Nažalost, i danas još postoje države koje nisu sekularne, i u kojima vladaju vjerski zakoni kao obavezni za sve. I tamo ljudi nemaju slobodu, ne mogu birati, nego im je vjera i religija nametnuta silom. Ja mislim da takva nametnuta vjera gubi svoj osnovni smisao.

Nemam ništa protiv religioznih ljudi, jedino imam protiv toga ako se netko postavlja iznad drugih i tvrdi da svi koji nisu pripadnici te religije da su krivovjernici, grešnici i pogani. Isto tako imam i protiv ateista koji tvrde kako su jedini oni pametni a svi ostali su zatupljene zavedene ovce. Ne volim kada ljudi sebe uzdižu i kada osuđuju druge, jer nemaju pravo suditi drugima i govoriti tko je grešnik a tko nije.

Uvijek mi je nekako smiješno i ironično kad pomislim da bi nekakav fundamentalni kršćanin bio isto tako fanatični musliman da se rodio negdje drugdje.
somehow I manage

blento59
Forum [Bot]
Forum [Bot]

05 Aug 2012, 17:06

cista ,izvorna religija ne moze biti opasna, naprotiv
opasni mogu biti ljudi koji je nakaradno tumace zbog raznoraznih interesa
Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

05 Aug 2012, 17:10

blento59 wrote:cista ,izvorna religija ne moze biti opasna, naprotiv
opasni mogu biti ljudi koji je nakaradno tumace zbog raznoraznih interesa
Upravo tako al zbog religije i zbog nakaradnog tumačenja iste većina strada ,........ pogledajmo hArapske države i njihov odnos do žena.

Post Reply

Return to “Religija”