Vjeronauka

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times
Status: Offline

Re: Vjeronauka

Post by carobnjak N »

Ne. Treba učiti smisao i pojam religije, te njezinu povijest i značaj, a to se ne može naučiti kod kuće.
Stoga o religijama trebaju podučavati nastavnici-laici, a nikako svećenstvo.
Naravno, pod uvjetom da se želi čuti istina...
Prvo merhaba :ruke .Nadam se da nisi još jedan frustrirani lik koji je našao da mu je vjera kriva za sve životne nedaće već da si za konstruktivnu raspravu .

Ne razumijem kako misliš da laici podučavaju ? Laik ne može da podučava nikoga ,to je blaži izraz za neznanje
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 »

carobnjak Nurudin wrote:
Ne razumijem kako misliš da laici podučavaju ? Laik ne može da podučava nikoga ,to je blaži izraz za neznanje
Vehabija ne može biti laik, vehabija tvrdi ko sivonja kako je ovo u hadisu , kako je ono u hadisu i tako tumba sav život a laik je neko ko uči u smislu kao geografiju , povijest, il bilo koji predmet.
To je sva umjetnost :pusi
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 »

Mene su moji učili i u mejtef slali , pa danas imam probleme sa vehabijama , sunce im kalaisano :pusi
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14592 times
Been thanked: 10073 times

Post by Julia-Klara »

mrki62 wrote:Mene su moji učili i u mejtef slali , pa danas imam probleme sa vehabijama , sunce im kalaisano :pusi
Mene nisu nigdje slali, rekli : "Od volje ti" ... Meni od volje bilo da ne idem u mejtef, religija me zanimala samo kao pojava koja daje mogucnosti za manipulaciju sirokim narodnim masama... I ta me pojava i dan danas fascinira :)

Moje misljenje o vjeronauci i o religiji uopste je da je religija privatna stvar, privatna odluka, kojoj nije mjesto ni u skolama ni u javnom zivotu. Nismo u jednonacionalnoj drzavi da bi "oni drugi i drugaciji" bili "neosteceni" odlukama jedne grupacije. Ovdje ne mislim ni na jedne nego na sve opcenito. Nista protv vjere dokle god mi je neko ne namece (kao uostalom i sve ostalo). Od nameta nema selameta, davno receno...
Pustite djecu da budu djeca, imace vremena da odluce zele li vjerovati i u sta
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 »

:aplauz

Mnogo je stvari s kojim se treba danas baviti - da bi se preživjelo
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 »

Sheval wrote:Da,samo što se ne dopušta djeci da budu djeca.
Znam primjera gdje je npr. jedno bošnjačko dijete u razredu od 30 učenika.
I tako dođe vrijeme za sat,vjeronauka,njih 29 idu na predavanje,ovaj jedan ne.
Automatski se pravi podjela nad djecom.
Dok sam radio u Sarajevu,nerijetko su ljudi koji su dolazili pozdravljali sa Selam Alejkum,iako je u firmi bilo i nebošnjaka.Slične stvari se mogu doživjeti u Hercegovini gdje se nerijetko u javnim ustanovama pozdravlja sa Hvaljen Isus.
Apsolutno nemam ništa protiv vjernika ali vjeru treba izbaciti iz javnih ustanova jer ne doprinosi ničem dobrom,naprotiv.
Vjera se čuva u srcu a za upražnjavanje iste postoje bogomolje,postoje domovi.
Ako je za vrijeme Jugoslavije prolazilo jednoumlje,danas prolazi demokracija kao demagogija.
To vehabije nikako da prihvate al ni oni koji se prodaše Vatikanu :ok
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N »

Julia-Klara wrote:
mrki62 wrote:Mene su moji učili i u mejtef slali , pa danas imam probleme sa vehabijama , sunce im kalaisano :pusi
Mene nisu nigdje slali, rekli : "Od volje ti" ... Meni od volje bilo da ne idem u mejtef, religija me zanimala samo kao pojava koja daje mogucnosti za manipulaciju sirokim narodnim masama... I ta me pojava i dan danas fascinira :)

Moje misljenje o vjeronauci i o religiji uopste je da je religija privatna stvar, privatna odluka, kojoj nije mjesto ni u skolama ni u javnom zivotu. Nismo u jednonacionalnoj drzavi da bi "oni drugi i drugaciji" bili "neosteceni" odlukama jedne grupacije. Ovdje ne mislim ni na jedne nego na sve opcenito. Nista protv vjere dokle god mi je neko ne namece (kao uostalom i sve ostalo). Od nameta nema selameta, davno receno...
Niko ne odlučuje u ime djece hoće li vjerovati ili ne ,već se podučavaju što je bitna razlika . Tvojom logikom bi onda trebali djeci pustiti na volju hoće li uopće učiti bilo šta?
Objasni mi razliku između toga da roditelj želi da mu djete uči o recimo muzičkom vaspitanju i nitko ne pita dijete jel mu se uči ili ne i između vjeronauke?
Hoće li nam to sva djeca biti muzičari kad odrastu ? Neće ali će znati osnove o muzici . Hoće li biti svi vjernici kad odrastu ? Neće ali će znati osnove o vjeri :cudi
To je pravednost koju vi gubite iz vida čim se spomene vjeronauk
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 »

To je pravednost koju vi gubite iz vida čim se spomene vjeronauk
To je qurac od ovce a ne pravednost.
Vjeronauka u školi je neprirodna stvar i tvoje poređenje vjeronauke sa muzičkim je buuuuuhaaaa :pusi
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N »

Pa gledaj to je zloupotreba jer nemaš pravo djecu druge vjeroispovijesti prisiljiavti da rade nešto što nije dio vjere njihovih očeva . Također ni djecu ateista ukoliko njihovi roditelji odluče tako i to je to. :cudi Ja sam tebi rekao da tvojoj djeci sigurno nebi štetilo da idu na vjeronauk ali ako si ti tako odlučio ,to je tvoje pravo . Međutim ne možeš to pravo oduzimati drugima koji žele da im djeca uče o vjeri
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara »

carobnjak Nurudin wrote:Pa gledaj to je zloupotreba jer nemaš pravo djecu druge vjeroispovijesti prisiljiavti da rade nešto što nije dio vjere njihovih očeva . Također ni djecu ateista ukoliko njihovi roditelji odluče tako i to je to. :cudi Ja sam tebi rekao da tvojoj djeci sigurno nebi štetilo da idu na vjeronauk ali ako si ti tako odlučio ,to je tvoje pravo . Međutim ne možeš to pravo oduzimati drugima koji žele da im djeca uče o vjeri
Skola sluzi za opste obrazovanje, u koje spada i naobrazba iz muzike, te svih ostalih oblasti zivljenja.
Vjeronauka je stvar religije, i kao takvoj joj je mjesto u religijskim ustanovama, kao sto je bio prije mejtef. Nikad niko nikome nije branio (bar u mom gradu) da se religijski obazuje, vec sam spomenula na jednoj temi da sam imala prijateljica i prijatelja koji su pohadjali nastavu u mejtefu.

mene samo nervira jedna stvar, a to je kada me neko samo zato sto nisam vjernik zeli prikazati losijim COVJEKOM. na prvom mjestu treba ljude (djecu) uciti da budu COVJEKOM pa tek onda sve ostalo,izmedju ostalog i religiji. Ali ne u skolama, samo iz razloga razlicitosti, koje je jedno od navecih nasih bogatstava, a koje neki ljudi gurnuse u blato, i napravise je najgorom mogucom manom.
Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 626 times

Post by Zagorka »

Mene su moji slali u mejtef,naucila sam klanjati i postila sam....
Danas ja imam vlastito poimanje vjere,ono se ukratko receno sastoji od nastojanja da niko nikada ne zaplace zbog mene :kafa
(p.s.postujem vjernike ali bih stavljanje marame na dijete od 7 godina zakonom zabranila....to vise nema veze sa vjerom)
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N »

Julia-Klara wrote:
carobnjak Nurudin wrote:Pa gledaj to je zloupotreba jer nemaš pravo djecu druge vjeroispovijesti prisiljiavti da rade nešto što nije dio vjere njihovih očeva . Također ni djecu ateista ukoliko njihovi roditelji odluče tako i to je to. :cudi Ja sam tebi rekao da tvojoj djeci sigurno nebi štetilo da idu na vjeronauk ali ako si ti tako odlučio ,to je tvoje pravo . Međutim ne možeš to pravo oduzimati drugima koji žele da im djeca uče o vjeri
Skola sluzi za opste obrazovanje, u koje spada i naobrazba iz muzike, te svih ostalih oblasti zivljenja.
Vjeronauka je stvar religije, i kao takvoj joj je mjesto u religijskim ustanovama, kao sto je bio prije mejtef. Nikad niko nikome nije branio (bar u mom gradu) da se religijski obazuje, vec sam spomenula na jednoj temi da sam imala prijateljica i prijatelja koji su pohadjali nastavu u mejtefu.

mene samo nervira jedna stvar, a to je kada me neko samo zato sto nisam vjernik zeli prikazati losijim COVJEKOM. na prvom mjestu treba ljude (djecu) uciti da budu COVJEKOM pa tek onda sve ostalo,izmedju ostalog i religiji. Ali ne u skolama, samo iz razloga razlicitosti, koje je jedno od navecih nasih bogatstava, a koje neki ljudi gurnuse u blato, i napravise je najgorom mogucom manom.
Koliko vidim tebi je glavni razlog zbog kojega bi ti zabranila vjeronauk taj što se zbog toga djeca počnu razlikovati. Naravno da među djecom ne treba naglašavati razlike ali ne mislim da ih treba držati zatvorenih očiju jer oni će i kod kuće naučiti opet da recimo njegov prijatelj iz klupe nije iste vjere . Razlike među ljudima postoje od izgleda do jezika pa i vjere i tu nije riješenje da se djeci to ne objašnjava već baš suprotno ,učiti ih da postoje razlike i da su one tu da nam svijet bude zanimljiviji i da nikako ne trebaju biti nešto zbog čega ćemo se mrziti.
Pa imamo takav pristup koji vi zagovarate iz perioda komunizma i kakve je rezultate dao nakon 50godina kljucanja u glavu? Užasne...Ljudi su se poštovali i tolerisali sve dok je bio milicajac tu ,a dok nema milicije eto belaja. Znači nije to riješenje .
U turski vakat pa i sada stariji ljudi su bili više tolernatniji nego u komunizmu ,a o sadašnjem zemanu da ne pričamo. Znali su stariji ljudi (pa i sad se to može čuti ) reći za nekog druge vjere
: "dobar ,ne faleć mu vjere"
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara »

Ja nigdje ne rekoh da djecu ne treba uciti vjeri, sve je do roditelja,ali joj nije mjesto u skolama...Hoces da ucis o vjeru eno ti popa,hodze... Ali da moje dijete ima slabiju prolaznu ocjenu radi vjeronauke,eh,to mi nije u redu. Mlad si, prije je nekada u skoli postojala izborna nastava, neka se organizuje kao takva-ako hoces mozes, ali nece utjecati na krajnji prosjek, i molim lijepo.

A ako su se u tvojoj carsiji ljudi postovali medjusobno samo dok je milicija bila tu nije moj problem. Meni je moj komsija Srbin valjao nego ijedan musliman , on je svoju glavu u torbu stavio da bi nas zive i zdrave izvukao iz grada. Tako sa su sve te tvrdnje o "savrsenijim"bicima,boljim ljudima ako si vjernik po meni totalne nebuloze. POnavljam opet, treba biti covjek, pa onda sve ostalo.
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N »

Ja nigdje ne rekoh da djecu ne treba uciti vjeri, sve je do roditelja,ali joj nije mjesto u skolama...Hoces da ucis o vjeru eno ti popa,hodze... Ali da moje dijete ima slabiju prolaznu ocjenu radi vjeronauke,eh,to mi nije u redu. Mlad si, prije je nekada u skoli postojala izborna nastava, neka se organizuje kao takva-ako hoces mozes, ali nece utjecati na krajnji prosjek, i molim lijepo.
Ne razumijem JK odakle ti to da vjeronauka nije izborni predmet ,a pogotovu ne razumijem kako misliš da utječe na prosjek onih koji je ne pohađaju?! Jok :jok Djeci koja pohađaju vjeronauk kao izborni predmet ,vjeronauka ulazi u prosijek ukupnog ocjenjivanja ,a onima koji ne pohađaju ne ulazi i nema nikakve veze sa ocjenjivanjem prosijeka.
P.S. nisam ja baš tako mlad divi mi bijele brade :cvike
A ako su se u tvojoj carsiji ljudi postovali medjusobno samo dok je milicija bila tu nije moj problem. Meni je moj komsija Srbin valjao nego ijedan musliman , on je svoju glavu u torbu stavio da bi nas zive i zdrave izvukao iz grada
Gledaj,postoje izuzetci koji potvrđuju pravila ali ipak ja ti govorim da sistem u kojem se pokušavaju zagušiti vjere jer bi mogle pokazati različitost među nama nije dobar jer je polučio strašne rezultate. Recimo zločinac Mladić je bio u doktrinaciji JNA cijeli svoj život i opet je u Srebrenici rekao kako je to istorijski dan osvete nad turcima ,isto kao što je rekao njegov prethodnik Draža prije 50godina kad je izveo pokolj na tim prostorima.
Nije ovo huškanje i podizanje tenzija nego ti govri da takav sistem nije uopšte preodgojio ljude .
Na kraju krajeva zašto je tebe tvoj komšija morao uopće izvlačiti iz tvog rodnog mjesta?
Tako sa su sve te tvrdnje o "savrsenijim"bicima,boljim ljudima ako si vjernik po meni totalne nebuloze. POnavljam opet, treba biti covjek, pa onda sve ostalo.
Ti nisi ateista uopće kao ni većina koja to kaže za sebe jer stalno govoriš i vidim da želiš biti dobra osoba.
Ateizam nije samo nevjera u Boga već je to i negacija morala i za ateizam dobro i zlo ne postoje ,postoje samo periodi društva u istoriji, pa se nekad nešto proglasi moralnim ili dobrim,a nekad skroz suprotno. Hoću da kažem da sve dok ti želiš biti dobra osoba ti nisi ateista ti ga samo iz nekih svojih razloga poričeš
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 »

Ateizam nije samo nevjera u Boga već je to i negacija morala i za ateizam dobro i zlo ne postoje ,postoje samo periodi društva u istoriji, pa se nekad nešto proglasi moralnim ili dobrim,a nekad skroz suprotno.
Vjernika na svijetu je 10 - 12 %, yebote, šta to ti radiš većini ?
Hoćeš da ih podrediš sebi , da budu svi vjerovanja kao ti i onda sve forume i net uništit, jer ćemo svi imati jednoumlje :pusi

cenzura
Last edited by Maja on 20 Apr 2012, 11:06, edited 1 time in total.
Reason: Uklonjen link. Tema nisu vehabije.
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N »

O čemu ovaj priča ?
gejsha
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 4 times

Post by gejsha »

Vjeronauka je potrebna u školama i nipošto je ne treba ukidati.
Isto tako ne treba je smatrati manje važnim predmetom, ona je itekako bitna za razvoj čovjeka.. mislim da se svakom ljudskom biću na vrijeme treba skrenuti pažnja na neke stvari, a na njemu je hoće li on to poslije prihvatiti ili ne.
Nije sloboda sa neba pala, za nju je sestra dva brata dala..
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9843 times
Been thanked: 11601 times

Balkan među najreligioznijim regijama u svijetu

Post by Krokodil Behko »

Image

Prema rezultatima istraživanja Gallupa za 2012. godinu, regija Balkana je označena kao jedna od regija sa najmanjim brojem ateista gdje svega oko 4 posto žitelja sebe smatra atesitima.

Prema tome, Gallupovo istraživanje zaključuje da je Balkan među najreligioznijim dijelovima svijeta.

S druge strane, najviše ateista u Evropi nalazi se u Češkoj gdje skoro 50 posto stanovnika sebe smatra ateistima.

Od ostalih zemalja, ateistima se smatra 30 posto Francuza, oko 20 posto Nijemaca i Amerikanaca i oko 10 posto Rusa.

Prema ovom istraživanju, ateistima se smatra oko 13 posto ukupne svjetske populacije.

Ukupno gledajući, Gallupovo istraživanje je pokazalo da je najveći broj ateista zabilježen u Kini gdje 47 posto osoba sebe smatra atesitima.

Također, visok procenat ateista zabilježen je i u Japanu, gdje oko 31 posto stanovnika sebe vidi ateistima.

Zanimljiv je, također, podatak da se u Saudijskoj Arabiji oko 5 posto stanovništva izjašnjavaju kao ateisti.

Navedena studija je pokazala da su najreligizniji u svijetu stanovnici Afganistana, Iraka, Gane, Nigerije i Jermenije, gdje devet od deset osoba sebe smatra religioznom osobom.

Također, istraživanje je pokazalo da je religija mnogo prisutnija u nerazvijenim i siromašnim zemljama.

U istraživanju Gallupa za 2012. godinu, koje je tematiziralo nivo religioznosti u svijetu, učestvovalo je 50.000 osoba iz 40 zemalja svijeta.
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Re: Balkan među najreligioznijim regijama u svijetu

Post by mrki62 »

Code: Select all

Zanimljiv je, također, podatak da se u Saudijskoj Arabiji oko 5 posto stanovništva izjašnjavaju kao ateisti.
Ima njih mnogo više, samo se nema muda pa to i priznati al ipak i oni moraju biti zakorjeli vjernici , sve u skladu vehabijskog tumačenja i nema ove il one mode a pogotovo ženi biti gologlava pa makar milion puta bila ateistkinja.
Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 626 times

Re: Balkan među najreligioznijim regijama u svijetu

Post by Zagorka »

S druge strane, najviše ateista u Evropi nalazi se u Češkoj gdje skoro 50 posto stanovnika sebe smatra ateistima.

ovo Julijina propaganda garant :plavi
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
Post Reply

Return to “Religija”