DEPRESIJA

Diskusije o životu i životnim problemima, stavovima. Savjetovanje.

Moderator: Krokodil Behko

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1677 times
Been thanked: 3195 times
Status: Offline

Re: DEPRESIJA

Post by Mutevelija »

Sibila wrote: 01 Mar 2019, 20:40
Mutevelija wrote: 01 Mar 2019, 20:14

A vjesanje :hm
Ne zezam te , ali bas je jezivo kad imas "neki plan" u.glavi kako sve okoncati.
Ja uvijek razmisljam sta bi bilo sa prezivim, kakve trajne posljedice zdravstvene bi imao nakon toga.
Skok sa visine :hm sta ako prezivis kao invalid.
Tablete - sta ako ti isperu zeludac I imas trajno ostecenje zeluca I neke komplikacihe
Vjesanje - nasurfao sam da moze kasnije ako osoba nekako prezivi neko je nadje ili nesto se desi imati trajne posljedice za mozak.

vidi....sam si sebi i prijatelj i neprijatelj.....

eh...kod mene je malo i zeznutiji problem...ali nijr to tems..

a evo....ja od lijekova koje pijem.....eh.....jedan od njih....kada je doza po potrebi pojacana.....izaziva mi tremor ruku.....dakle uredno mi se ruke treskaju :haha
ne sad previde i non stop....ali tada npr. soljicu od espresko kafe dizem i drzim sa obje ruke gahaha...

i iskreno.....zabole me za nus pojave. to je moj stav.

ali....zaista je i depr.i anx nesto sto se da savladati.....napisala sam samo neke crtice.....
i zato....sto znam da moze da se savlada mi je zao.....ne znam sta cinis stane cinis.....to je do tebe.

eh mute....ja koliko znam....zavisno koja tableta je u pitanju....i o tomeponesto znam...

antidepresiv.....znas....nema sanse da si popio tri dana i da ti bude bolje....

trus me........imas antidepresiva kojima treba ....da pijes mjesec dana bez prestanka.....da on tek pocne djelovatii itd.

ne znam kako je kicma....ali fizicka aktivnost....ma koliko se tesko ibolno nanju natjerati ....zaaista pomaze....ali isto tako ne odmah....

ja sam kroz svoje iskustvo naucila......znam ja jako dobro kako krevet mami.....aznsm i u sta te namami kada legnes i predas mu se....

zato sebi kazem....ako legnes stara.....najebala si.....i znas to dobro.

uspjels sam dotle....da ...radim....tj....trpim radim
....i dozvolum sebi jedan dan lezanja....baskaf mije tesko...

ali upirem svom silom u sebe samu....ja bgmi ne bjezim od tableta....i imals sam zaista. srecu utoj podrski oko sebe....
Ja znam da nisam sam sebi dao dijagnozu :cudi
Ali jesam trosio skroz malo, meni je eto pomogao taj razgovor sa nekim ko ce me saslusati i dati strucno objektivno misljenje, mada i kad odes psihologu imas opet dozu da te nekako sazaljeva :oo sto je malo cudno kod mene cim me sazaljeva nije objektivan valjda.
Pa eto sad sta bi mogao nabrojati ali "napisala je svasta u dijagnozi tog Januara, " ....Integracija dobivenih podataka ukazuje na značajno povšene anksiozno-depresivne smetnje, kaze naglasena somatizacija, narocito u periodu stresa. Niskog je nivoa socijabilnosti i pristuan osjećaj društvene nekompetentonosit i manje vrijednosit, pružen suport preporuka za tretman psihijatra. kontrola psihologu za 2 3 mjeseca.
I onda opet dosao pa napisano.

U odnosu na prethodnu psiholosku procjenu uočava se poboljšanje psihičkog stanja . (otkud nemam pojma nisam trosio te lijekove.
Znacajno su reducirane psihosomatske tegobe, dok je još uvijek prisutno anksiozno depresivno reagovanje, pasivno- ovisno ponašanje te nizak nio radne životne energije. Opet :D. slabije socijabilnosit, Nastaviti tretman psihijatra (valjda one lijekove koje nisam pio a koji ni/su pomogli) Kontrola za 3-4 mjeseca trebao u Julu ali sam tad radio, pa rekoh sam mislim ako si mi rekla da se zaposlim kako cu doc na kontorlu :?? i eto tako ostalo do dan danas. :D.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Sibila
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 39 times
Been thanked: 905 times

Post by Sibila »

ne znam dalje sta da kazem.......niti mi je namjera davati savjete upute billo sta. ja sam u sigurnim rukama svoje doktorice...u svojim uhodanim metodama borbe....kada treba i lijekovima naravno....

a ti nesto...ok imas to sve navedeno...napisano...eh ...ja ti necu soliti pamet...ali ono.....ne znas ni bil se borio...bil sepredo....sav si gejast po pitanju pronalazenja rjesenja.

ne kazem...i meni je trebalo i vremena i muke....i svega...

ali znam da je tuzaista i puno toga do nas samih.

ok. batarija mi je 9 posto...

alajahmanet.. :pusi
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 41483 times
Been thanked: 28274 times
Status: Online

Post by Rum »

Sibila wrote: 01 Mar 2019, 21:07 ne znam dalje sta da kazem.......niti mi je namjera davati savjete upute billo sta. ja sam u sigurnim rukama svoje doktorice...u svojim uhodanim metodama borbe....kada treba i lijekovima naravno....

a ti nesto...ok imas to sve navedeno...napisano...eh ...ja ti necu soliti pamet...ali ono.....ne znas ni bil se borio...bil sepredo....sav si gejast po pitanju pronalazenja rjesenja.

Postoje ljudi koji te zaborave
s takvom lakoćom
kao što se zaboravi kišobran,
i sjete te se samo kad pada kiša.
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

Sibila wrote: 01 Mar 2019, 21:07 ne znam dalje sta da kazem.......niti mi je namjera davati savjete upute billo sta. ja sam u sigurnim rukama svoje doktorice...u svojim uhodanim metodama borbe....kada treba i lijekovima naravno....

Ma ne vjerujem da je imam uvihek otu depresiju :oo
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Sibila
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 39 times
Been thanked: 905 times

Post by Sibila »

u tom slucaju....j... se lagano.....i ne zahebavaj mali... :pusi
alcapone
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by alcapone »

Image
1n73LL1g3nc3 15 7h3 4b1L17Y 70 4D4P7 70 CH4NG3
gospođa Brams
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 196 times
Been thanked: 844 times

Post by gospođa Brams »

Mutevelija wrote: 01 Mar 2019, 19:59
Sama pomisao da moras nesto trositi cijeli zivot je losa I zato sam se zaustavio na tri tablete.
Tko ti je rekao da ćeš piti tablete cijeli život? To uopće nije istina.
Od 3 tablete nemaš ništa...tablete protiv anx se piju barem par mjeseci prije nego što osjetiš puni efekt.
A nuspojave ima doslovno svaka tableta, pa i ona "obična" protiv glavobolje.
Ja pijem već par mjeseci AD i nisam imala baš nikakvih nuspojava i iskreno život mi se promijenio na tim tabletama, anx je otišla za 90%
Da sam recimo slušala svoju mamu koja razmišlja kao ti i koja je htjela da te tablete bacim u smeće isti dan kad sam ih dobila, vjerojatno bi se i dalje puno više patila, ali eto, ne bih pila tablete, jer tablete su zlo, a mučit vlastitu psihu i tijelo sa anx nije nikakvo zlo :roll
Depresija i visoki nivo anx se liječi psihoterapijom i farmacima...ništa ne piješ doživotno, piješ koliko je potrebno.
Ne znam zašto ljudi imaju toliki otpor prema psihofarmacima. Al ćeb bez problema popit neku drugu tabletu.
A i ti doktori bi trebali dobro objasnit šta propisuju...meni je moja doktorica uzduž i poprijeko objasnila sve u vezi tableta, šta mogu očekivat, i nisam imala nikakvih nedoumica ni strahova.
Uostalom, svaka terapija se može promijeniti ako ti ne paše.
Nađi si psihijatra koji radi u dvije smjene. Ja kod svoje idem poslije posla.
Nema nikakvog razloga da živiš sa tom anksioznošću.
somehow I manage
gospođa Brams
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by gospođa Brams »

Napisi ako se sjecas sta su ti tocno propisali

Naravno neces nista pocet pit bez ikakvih pitanja i razmisljanja...nego ces procitat, istrazit, na internetu imas iskustva u vezi svega.
Mislim da je bitno da ti ne propise nesto na sta organizam s vremenom razvije rezistenciju pa ti mora povecavat doze. S tog se teze skinut.
Al ti bi trebao barem nac psihijatra za razgovor za pocetak, pa ako ti nesto i propise onda vidis. Samo nemoj lagat da si nesto pio ako nisi, od toga nemas bas nikakve koristi.
somehow I manage
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

gospođa Brams wrote: 02 Mar 2019, 13:53
Mutevelija wrote: 01 Mar 2019, 19:59
Sama pomisao da moras nesto trositi cijeli zivot je losa I zato sam se zaustavio na tri tablete.
Tko ti je rekao da ćeš piti tablete cijeli život? To uopće nije istina.
Od 3 tablete nemaš ništa...tablete protiv anx se piju barem par mjeseci prije nego što osjetiš puni efekt.
A nuspojave ima doslovno svaka tableta, pa i ona "obična" protiv glavobolje.
Ja pijem već par mjeseci AD i nisam imala baš nikakvih nuspojava i iskreno život mi se promijenio na tim tabletama, anx je otišla za 90%
Da sam recimo slušala svoju mamu koja razmišlja kao ti i koja je htjela da te tablete bacim u smeće isti dan kad sam ih dobila, vjerojatno bi se i dalje puno više patila, ali eto, ne bih pila tablete, jer tablete su zlo, a mučit vlastitu psihu i tijelo sa anx nije nikakvo zlo :roll
Depresija i visoki nivo anx se liječi psihoterapijom i farmacima...ništa ne piješ doživotno, piješ koliko je potrebno.
Ne znam zašto ljudi imaju toliki otpor prema psihofarmacima. Al ćeb bez problema popit neku drugu tabletu.
A i ti doktori bi trebali dobro objasnit šta propisuju...meni je moja doktorica uzduž i poprijeko objasnila sve u vezi tableta, šta mogu očekivat, i nisam imala nikakvih nedoumica ni strahova.
Uostalom, svaka terapija se može promijeniti ako ti ne paše.
Nađi si psihijatra koji radi u dvije smjene. Ja kod svoje idem poslije posla.
Nema nikakvog razloga da živiš sa tom anksioznošću.
Ma ja sam isao u dom zdravlja bio kod psihologa
Saslusala me uputila psihijatru, ona opet saslusala propisala 1/2 lisetre (evo sad ti moram propisati jer je psihologinja napisala, I oklijevala je I vidio na njoj da nerado propisuje)
Kaze popij jednu po noci I zaspani :D.
Lisetra 1/2 I helex za anksioznost je bio po potrebi.
Ne znam ne zelim da budem ovisan o tome, kad mi bude tesko da se hvatam toga, mozda kad ni bas bas bio lose uzeo bi jednu ali nekako me podsjeca na drogu.
Meni je samo trebao razgovor a ne da pijem tablete, jer smatram da nije to problem te prirode bio, opet kad me spuca istrpit cu izdurati volim tako nego da se navucem na svaku tezu situaciju tabletu, ode zeludac koliko mogu cu izbjegavat, e sad ne znam da li je to ispravno :cudi
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Heidi
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 7 times

Post by Heidi »

Tebi je vjerovatno potrebna osoba od povjerenja, da razgovaras o svemu sto te muci.
Be mindful of your self-talk. It's a conversation with the universe.
toxic
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by toxic »

Mozes da pitas psihologa i za terapiju razgovorima. Lekovi pomazu, ali nisu obavezni ako ne zelis da ih koristis, i ne podnose ih svi isto.
Ako ne vidis napredak, i promene na bolje poseti drugog psihologa. Ja licno bi u svakom slucaju cula second opinon :cudi
𝗪𝗲'𝗿𝗲 𝗔𝗹𝗹 𝗠𝗮𝗱 𝗛𝗲𝗿𝗲
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

toxic wrote: 02 Mar 2019, 15:53 Mozes da pitas psihologa i za terapiju razgovorima. Lekovi pomazu, ali nisu obavezni ako ne zelis da ih koristis, i ne podnose ih svi isto.
Ako ne vidis napredak, i promene na bolje poseti drugog psihologa. Ja licno bi u svakom slucaju cula second opinon :cudi
Ma procedura je to dodjes narucis se I onda te naruci u jedan dan neki npr kroz 15 dana I onda odes, I sad da odes moras uzeti bolocanje taj dan,I zacudo mene to stanje "spuca" kad ne radim u slobodno vrijeme kad ne znam kud cu sta cu radit e onda pocne razmisljanjee I anksioznost I to pretezno nocu bude, prije kad nisam radii znao sam danima lezati I eto nisam imao volju nizasto.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

gospođa Brams
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by gospođa Brams »

Lisetra je ok AD za piti
Puno bolji nego Helex "po potrebi"
Helex i Xanax su primjer tih na koje mozes razvit rezistenciju
Ja sam od Helexa bila uzasno pospana
Ja pijem Cipralex, koji je isto SSRI (selektivni inhibitor ponovnog preuzimanja serotonina) kao i Lisetra. Nemam nikakvih nuspojava ni problema.

A razgovor je jako bitan, kao i svi standardni savjeti poput odlaska u prirodu, bavljenja fizickom aktivnoscu, druzenja s ljudima... al ako imas disbalans kemikalija u mozgu sto anx jest, tesko da ce ti samo to pomoci.
Idealna je kognitivno bihevioralna terapija, al tesko je to naci kod nasih psihica.
Mnogi odmah propisuju tablete, al eto meni su stvarno trebale nakon sto sam od visokih razina anx i panike par puta skoro zavrsila na hitnoj.
Nema potrebe da se covjek tako pati.
Nađi si drugog psihijatra. Mozes i psihologa...meni psiholog nista nije pomogao, al dobro. Uglavnom idi, na nekakav oblik terapije, pricaj sa strucnom osobom o svojim problemima, smanji anx ako je potrebno i lijekovima... psiha treba lijek isto kao i tijelo.
somehow I manage
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

gospođa Brams wrote: 02 Mar 2019, 16:01 Lisetra je ok AD za piti
Puno bolji nego Helex "po potrebi"
Helex i Xanax su primjer tih na koje mozes razvit rezistenciju
Ja sam od Helexa bila uzasno pospana
Ja pijem Cipralex, koji je isto SSRI (selektivni inhibitor ponovnog preuzimanja serotonina) kao i Lisetra. Nemam nikakvih nuspojava ni problema.

A razgovor je jako bitan, kao i svi standardni savjeti poput odlaska u prirodu, bavljenja fizickom aktivnoscu, druzenja s ljudima... al ako imas disbalans kemikalija u mozgu sto anx jest, tesko da ce ti samo to pomoci.
Idealna je kognitivno bihevioralna terapija, al tesko je to naci kod nasih psihica.
Mnogi odmah propisuju tablete, al eto meni su stvarno trebale nakon sto sam od visokih razina anx i panike par puta skoro zavrsila na hitnoj.
Nema potrebe da se covjek tako pati.
Nađi si drugog psihijatra. Mozes i psihologa...meni psiholog nista nije pomogao, al dobro. Uglavnom idi, na nekakav oblik terapije, pricaj sa strucnom osobom o svojim problemima, smanji anx ako je potrebno i lijekovima... psiha treba lijek isto kao i tijelo.
Ja sam trosio te dvije tri tablete, radio u sobi na kompijuteru jedno sedmicu I nisam mogao biti u sobi da radim web design jednostavno me bilo aktiviralo samo moro hodati, nenormalno bilo I ja ostavim prekinem I taj posao I te tablete ostavim.
I odem onda rjesavam kicmu na dekompresiju I kako sam to oporavio popravilo mi se stanje, nije u mene jaka anksioznost sta ja znam nekad se zabrinem I imam malo gusenja ili bi rekao neugodnog osjecaja u prsima slicno strahu ali nikad toliko jako da bi morao ici u hitnu zbog toga :cudi
Strasno sam introvertna osoba I ne smeta mi to ali znam da mi pravi problem.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

gospođa Brams
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by gospođa Brams »

Mutevelija wrote: 02 Mar 2019, 16:09
Ja sam trosio te dvije tri tablete, radio u sobi na kompijuteru jedno sedmicu I nisam mogao biti u sobi da radim web design jednostavno me bilo aktiviralo samo moro hodati, nenormalno bilo I ja ostavim prekinem I taj posao I te tablete ostavim.
I odem onda rjesavam kicmu na dekompresiju I kako sam to oporavio popravilo mi se stanje, nije u mene jaka anksioznost sta ja znam nekad se zabrinem I imam malo gusenja ili bi rekao neugodnog osjecaja u prsima slicno strahu ali nikad toliko jako da bi morao ici u hitnu zbog toga :cudi
Jesi li postupno pio? (Ja sam morala prvo cetvrtinu tablete, pa pola, pa onda tek cijelu). Ne valja naglo pocet.

Postoje ljudi koji su introverti bez socijalne anksioznosti i oni koji imaju soc. anks.
Ako ti to pravi problem u zivotu onda to trebas rjesavat.
Mozda je stvar u soc. anks. Imam ju i ja, i smanjila se dosta otkad sam na AD.
somehow I manage
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

gospođa Brams wrote: 02 Mar 2019, 16:15
Mutevelija wrote: 02 Mar 2019, 16:09
Jesi li postupno pio? (Ja sam morala prvo cetvrtinu tablete, pa pola, pa onda tek cijelu). Ne valja naglo pocet.

Postoje ljudi koji su introverti bez socijalne anksioznosti i oni koji imaju soc. anks.
Ako ti to pravi problem u zivotu onda to trebas rjesavat.
Mozda je stvar u soc. anks. Imam ju o ja, i smanjila se dosta otkad sam na AD.
Pa samo malu dozu trebao piti
Sertalin (lisetra 50mg 1/2 to je 25 miligrama dnevno
I helex 0,25 mg poof potrebi
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

gospođa Brams
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by gospođa Brams »

Mutevelija wrote: 02 Mar 2019, 16:21

Pa samo malu dozu trebao piti
Sertalin (lisetra 50mg 1/2 to je 25 miligrama dnevno
I helex 0,25 mg poof potrebi
I ja imam malu dozu (10mg), pa sam ju morala postupno uvoditi
Al to ti treba dr reci
U svakom slucaju nuspojave prolaze kroz tjedan-dva, ako ih i ima
Uglavnom od antidepresiva SSRI je najbolje sta ti moze propisati

No i te tablete nisu trajno rjesenje i ne bi trebale biti jedina terapija...one ti sluze da ti srede disbalans u mozgu, ostalo je na tebi
Odi opet i reci da prvenstveno zelis razgovor...al ak ti uz to i propise nesto, nemoj automatski odbacit. Al drzi se dalje od Helexa i Xanaxa, ako mozes.

I imala sam i ja blagu anks godinama...dok jednom nije eskaliralo. Zato ako mozes nesto rjesavat na vrijeme, rjesavaj.
somehow I manage
Divlja_u_srcu
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Divlja_u_srcu »

Sorry sto ovako upadam kao padobranac ali mogu komotno biti na ovakvoj temi.. Imam svoju temu, nekad sam o tome pisala ali je ne mogu naći..
Ja imam sve, od depresije, do straha, pa panike..
Prije dvije godine sam išla kod psihijatra koji je bio nas, i to mi je puno pomoglo u smislu da se puno bolje mogu otvoriti na našem jeziku nego ovom norveškom.. Mislim norveški znam savršeno, ali nekako kad se o ovakvim stvarima radi, bilo mi je puno lakše na našem jeziku.
Bio je dobar psihijatar, ali uvjek mi je postavljao pitanja nikad mi nije davao neke odgovore, pa neke domaće zadatke recimo hajmo pokušati ovako ili hajmo ovako pa da vidimo.. Ne,, samo pitanja, ja dam odgovore kolikogod mogla i tako stalno. Pa skoro duže od godinu dana smo pokušavali da me stavimo na tablete, posto imam strah od tableta tako da je taj proces potrajao.. Kad sam uspjela da krenem sa tabletama, odmah me se kutarisao..kao to je to! Inače ovdje su poznati po tome da čim te stave na tablete, prestaje terapija.
Tako da sam bila prepuštena samoj sebi,,ni od kog pomoć ništa!
Pijem i dalje te tablete ali uvjek istu dozu (25mg)..
Nije Cipralex, njega ne bih nikad smjela uzeti!
One su dobre za spavanje, da umire malo mozak, i da ako se pojavi strah u vidu paničnog napada one drže, ne daju da ide dalje..
Prije njih sam znala dobiti panične napade koje uvjek završe tako da padnem u nesvijest,,dosta puta sam se znala i povrijediti jer tako brzo se odvije..
Kako njih pijem, nijednom se nisam onesvijestila..
Do sinoć; probudila sam se kao znojna i sidjem dole da se presvučem,, odjednom osjetim srce u grlu,,odmah sam sjela i pokušala da se smirim,,međutim potrajalo je par minuta sa nenormalnim znojenjem ali se nisam onesvijestila..
To je tako gadno bilo da riječima ne mogu da opišem..
Danas nikakva, ni apetita ništa..

Neznam vise šta da radim, gdje da pomoć trazim? nemogu da se borim sama sa ovim.. Nemogu vise da gledam da mi život prolazi ispred očiju a ja nemogu ništa da učinim.
Da odem kod doktora da me uputi psihologu, bojim se da mi neće moći pomoći.. To me je najviše strah!

Ovako nemogu vise,,osjecam da u meni život ponestaje.. Ništa me vise ne ispunjava, ništa me ne čini sretnom..
Stalno u sebi pomišljam blago onome ko nema ovakvih sranja sa mozgom,,kad je psiha u pitanju gore ne postoji!
Barem za mene.. Nisam ovako zamišljala svoj život kad sam bila mlada..
Ne pričam ni ‘skim o ovome,,jer niko ne razumije.. A i ako pokušam, počnu odmah da mi sjele savjete, koje je lakše nekako primiti nego pretvoriti u djelo!

Sjećam se jedne noći decembarske 2015 godine,, te noći kad sam legla ja sam se probudila kao druga osoba. Moje je tijelo i dalje ali ona sto sam bila unutra nje vise nema.. Ako nekome to spomenem ili ne može da povjeruje ili ih to fascinira..
Sve bih na ovome svijetu dala, sve sto imam samo kad bi opet legla i probudila se kao ona stara JA,,koja iako je borila se sa psihom je opet bila puna života, sreće, osmijeha...a ne ova kojoj kao da je neko ispuhao život, svu radost, sreću i uživanje u zivotu.......
❤️ Majka❤️
Jedina osoba koja može svačije mjesto da zamjeni a njeno niko nemože. ❤️
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

toxic wrote: 02 Mar 2019, 15:53 Mozes da pitas psihologa i za terapiju razgovorima. Lekovi pomazu, ali nisu obavezni ako ne zelis da ih koristis, i ne podnose ih svi isto.
Ne vjerujem da je takva procedura ili sam ja puno bio zatvoren da sa njom pricam ili sam stekao dojam da je to samo popij ove tablete hajmo sljedeci.
Mozda sam tad bas bio loseg stanja evo gledam u papirima datum 04.01. 2018godina pise kako sam.isao ali opet sta ja znam da ni se pogorsalo stanje znao bi :cudi pise sa imam naglasenu somatizaciju :cudi u periodu stresa, niskog nivoa socijabilnosti prisutan isjecaj drustvene nekompetentnosti I manje vrijednostu.

Pa onda poslije toga pise datum 20.04 2018
U odnosu na prethodnu psiholosku ptocjenu uocava se poboljsanje psihickog stanja.
Znacajno su reducirane psihosomatske tegobe, dok je jos uvijek prisutno anksiozno-depresivno ponasanje, pasivno-ovisno ponasanhe, te nizak nivo zivotne radne energije .
Slabije socijabilnosti.
Nastaviti tretnab psihijatra.
Kontrola za 3-4 mjeseca I nisam vise isao zaposlio se tad nekad.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

gospođa Brams
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by gospođa Brams »

Divlja_u_srcu wrote: 02 Mar 2019, 16:37 Sorry sto ovako upadam kao padobranac ali mogu komotno biti na ovakvoj temi.. Imam svoju temu, nekad sam o tome pisala ali je ne mogu naći..
Ja imam sve, od depresije, do straha, pa panike..
Prije dvije godine sam išla kod psihijatra koji je bio nas, i to mi je puno pomoglo u smislu da se puno bolje mogu otvoriti na našem jeziku nego ovom norveškom.. Mislim norveški znam savršeno, ali nekako kad se o ovakvim stvarima radi, bilo mi je puno lakše na našem jeziku.
Bio je dobar psihijatar, ali uvjek mi je postavljao pitanja nikad mi nije davao neke odgovore, pa neke domaće zadatke recimo hajmo pokušati ovako ili hajmo ovako pa da vidimo.. Ne,, samo pitanja, ja dam odgovore kolikogod mogla i tako stalno. Pa skoro duže od godinu dana smo pokušavali da me stavimo na tablete, posto imam strah od tableta tako da je taj proces potrajao.. Kad sam uspjela da krenem sa tabletama, odmah me se kutarisao..kao to je to! Inače ovdje su poznati po tome da čim te stave na tablete, prestaje terapija.
Tako da sam bila prepuštena samoj sebi,,ni od kog pomoć ništa!
Pijem i dalje te tablete ali uvjek istu dozu (25mg)..
Nije Cipralex, njega ne bih nikad smjela uzeti!
One su dobre za spavanje, da umire malo mozak, i da ako se pojavi strah u vidu paničnog napada one drže, ne daju da ide dalje..
Prije njih sam znala dobiti panične napade koje uvjek završe tako da padnem u nesvijest,,dosta puta sam se znala i povrijediti jer tako brzo se odvije..
Kako njih pijem, nijednom se nisam onesvijestila..
Do sinoć; probudila sam se kao znojna i sidjem dole da se presvučem,, odjednom osjetim srce u grlu,,odmah sam sjela i pokušala da se smirim,,međutim potrajalo je par minuta sa nenormalnim znojenjem ali se nisam onesvijestila..
To je tako gadno bilo da riječima ne mogu da opišem..
Danas nikakva, ni apetita ništa..

Neznam vise šta da radim, gdje da pomoć trazim? nemogu da se borim sama sa ovim.. Nemogu vise da gledam da mi život prolazi ispred očiju a ja nemogu ništa da učinim.
Da odem kod doktora da me uputi psihologu, bojim se da mi neće moći pomoći.. To me je najviše strah!

Ovako nemogu vise,,osjecam da u meni život ponestaje.. Ništa me vise ne ispunjava, ništa me ne čini sretnom..
Stalno u sebi pomišljam blago onome ko nema ovakvih sranja sa mozgom,,kad je psiha u pitanju gore ne postoji!
Barem za mene.. Nisam ovako zamišljala svoj život kad sam bila mlada..
Ne pričam ni ‘skim o ovome,,jer niko ne razumije.. A i ako pokušam, počnu odmah da mi sjele savjete, koje je lakše nekako primiti nego pretvoriti u djelo!

Sjećam se jedne noći decembarske 2015 godine,, te noći kad sam legla ja sam se probudila kao druga osoba. Moje je tijelo i dalje ali ona sto sam bila unutra nje vise nema.. Ako nekome to spomenem ili ne može da povjeruje ili ih to fascinira..
Sve bih na ovome svijetu dala, sve sto imam samo kad bi opet legla i probudila se kao ona stara JA,,koja iako je borila se sa psihom je opet bila puna života, sreće, osmijeha...a ne ova kojoj kao da je neko ispuhao život, svu radost, sreću i uživanje u zivotu.......
Divlja...nijedan doktor koji je dobar nece te otkantat kad ti propise tablete. Dapace, kad propise bas onda MORA zakazat kontrolne preglede i pratit kako napreduje terapija. Taj tvoj doktor ako je takav on ne zna svoj posao.
Ovo sve sto prolazis je uzasno i tesko mi je uopce citat...i poznato mi je dosta toga nazalost tako da te razumijem.
Sto se tice okoline, drzi se samo ljudi koji te podupiru, makni se od onih koji pametuju oko necega sto nisu dozivjeli, jer oni ne znaju sta je to.
Moj savjeti ti je da potrazis drugo misljenje...te tablete ti mozda ne odgovaraju, mozda bi ti bilo bolje na necemu drugom. I uz razgovor. Nemoj odustajati od sebe.
Blago onom tko ne zna sta je depresija i anks. Ja mislim da nama jednostavno mozak nije dobro isprogramiran...nego se pregrijava i preopterecuje.
I mozda se nikad toga necemo u potpunosti rijesit, ali mozemo imati bolje i gore faze i vjerujem da mozemo zivjet koliko toliko normalno.
Ako mozes potrazi drugog doktora, pa makar i "njihovog", mozda ti sjedne...nemoj se mucit :pusa
somehow I manage
Post Reply

Return to “Filozofija & Psihologija”