Sretan 8. mart

Dio foruma koji se ne cenzuriše

Moderator: VIP

Venera
Seksologinja
Seksologinja
Has thanked: 1306 times
Been thanked: 717 times
Status: Offline

Re: Sretan 8. mart

Post by Venera »

mad_max_ba wrote: 08 Mar 2019, 13:38
statebriga wrote: 08 Mar 2019, 13:34

ali, ti si dio naroda, znaci, pitala sam i tebe :

haj'de reci, zasto cestitas 8 Mart :jutarnja
eto zato što mi se čestita, da mi se ne čestita ne bih čestitao.

A vidim i svi nešta čestitaju pa reko da i ja, mada pojma nemam što, čuj dan žena, ženama je mjesto u kuhinji. Ta one imaju nešta tamo neki svoj dan, sve su ovo nama amerikanci napravili, oni neka prava i neke demokratije nešta,
ma hajte molim vas.
pa nisi ti jedini koji cestita, a nema pojma , ni kako , ni zasto :ok

sto konkretno znaci , imati svoj dan , i zasto je to bas njihov dan, a nije i vas dan , mislim, i vi ste doprinjeli istom danu, negativno i pozitivno u povijesti, zar ne :hm
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
Fuddo: "Jadni spermatozoidi,pa sto ih ubijate?"
Salko
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Salko »

statebriga wrote: 08 Mar 2019, 13:43
mad_max_ba wrote: 08 Mar 2019, 13:38

eto zato što mi se čestita, da mi se ne čestita ne bih čestitao.

A vidim i svi nešta čestitaju pa reko da i ja, mada pojma nemam što, čuj dan žena, ženama je mjesto u kuhinji. Ta one imaju nešta tamo neki svoj dan, sve su ovo nama amerikanci napravili, oni neka prava i neke demokratije nešta,
ma hajte molim vas.

sto konkretno znaci , imati svoj dan , i zasto je to bas njihov dan, a nije i vas dan , mislim, i vi ste doprinjeli istom danu, negativno i pozitivno u povijesti, zar ne :hm
šta ti mogu što ne čitaš između redova...

Al eo
8 marta 1857-e godine u New Yorku su u strajk stupile radnice fabrike tekstila, zahtijevajuci bolje uvjete rada za zene. Na isti dan, na istom mjestu samo 51-godinu kasnije, ponovo je doslo do strajka zena. Radnice su najprije bile zatvorene u fabrici, iz koje nisu mogle izaci, a potom je izbio pozar.
Pozar u kojem su izgorile 129-e zene. U sjecanje na ovaj dogadjaj , godinu dana kasnije u New Yorku je po prvi put obiljezen 8.mart, Dan zena.

1910-te u Kopenhagenu, na Drugoj internacionalnoj konferenciji zena dogovoreno je da se jedan dan u martu proglasi Danom borbe zena za njihova prava. Tako je za prvi medjunarodni Dan zena najprije proglasen 19-ti a ne 8-i mart. Naime, tada su zene Njemacke, Danske, Austrije, Svajcarske i Amerike zatrazile pravo glasa.
U Njemackoj je tako, Klara Cetkin izvela milion ljudi na ulice. 1912-e su i zene u Francuskoj zatrazile da dobiju pravo glasa, u koje spada i pravo da budu izabrane, a potom i zene u Holandiji, Svedskoj i godinu dana kasnije, dakle 1913-e Rusiji.

1918-te je u Njemackoj po prvi put uvedeno pravo zena da glasaju ali i da budu izabrane. To je bio prvi veliki uspjeh pokreta zena u ovoj zemlji. Prvi zenski poslanik u njemackoj Nacionalnoj Skupstini u Weimaru bila je clanica socijaldemokratske partije Marie Juchacz:

Moje dame i gospodo, zena je od sada punopravna gradjanka ove zemlje. Razmislite dobro sta to znaci. To znaci da je puno vise zena u starosnoj izbornoj dobi, nego muskaraca. Zena je sada, s obzirom da ima pravo glasa, u stanju da utice na politicki zivot u zemlji.Svakog prijatelja socijaldemokratije to bi trebalo prisliliti da se zalozi za pravo zena na glas."

Dvije godine ranije, 8, marta u Petersburgu, zene,Ruskinje zaposlene u tekstilnoj industriji stupile su, po ugledu na Amerikanke u strajk. Ovaj strajk doveo je kasnije do izbijanja februarske revolucije u Rusiji. Na Drugoj medjunarodnoj konferenciji zena u Moskvi, 1921-e odluceno je da se 8 mart, u cijelom svijetu proglasi Medjunarodnim Danom zena. Na ovaj dan podsjeca se na njihovu dugogodisnju borbu, u kojoj su najveci uspjesi bili uvodjenje 8-casovnog radnog vremena, ujednacavanje plata za muskarce i zene, ali i zastita majki, te uvodjenje porodiljskog odmora.
U vrijemeekonomske krize izmedju dva svjetska rata, povecao se broj abortusa u Njemackoj. Samo je 1931-e u ovoj zemlji od posljedica ilegalno uradjenog abortusa umrlo 44.000 zena. Kada su Hitlerovi nacisti dosli na vlast zabranili su Dan zena i uveli Dan majki. Zena je od tada u Njemackoj bila reducirana na suprugu i porodilicu. Nakon Drugog svjetskog rata, Dan zena 8 mart ponovo je uveden u dijelu Njemacke pod sovjetskom okupacijom. Emancipacija zena u socijalistickim zemljama politicki je forsirana. Tek kasnih 60-tih godina zene u tada Zapadnoj Njemackoj, ponovo su otkrile 8. Mart, medjunarodni Dan zena.
"ignorance is bliss"
Venera
Seksologinja
Seksologinja

Post by Venera »

mad_max_ba wrote: 08 Mar 2019, 13:52
statebriga wrote: 08 Mar 2019, 13:43

šta ti mogu što ne čitaš između redova...

Al eo
8 marta 1857-e godine u New Yorku su u strajk stupile radnice fabrike tekstila, zahtijevajuci bolje uvjete rada za zene. Na isti dan, na istom mjestu samo 51-godinu kasnije, ponovo je doslo do strajka zena. Radnice su najprije bile zatvorene u fabrici, iz koje nisu mogle izaci, a potom je izbio pozar.
Pozar u kojem su izgorile 129-e zene. U sjecanje na ovaj dogadjaj , godinu dana kasnije u New Yorku je po prvi put obiljezen 8.mart, Dan zena.

1910-te u Kopenhagenu, na Drugoj internacionalnoj konferenciji zena dogovoreno je da se jedan dan u martu proglasi Danom borbe zena za njihova prava. Tako je za prvi medjunarodni Dan zena najprije proglasen 19-ti a ne 8-i mart. Naime, tada su zene Njemacke, Danske, Austrije, Svajcarske i Amerike zatrazile pravo glasa.
U Njemackoj je tako, Klara Cetkin izvela milion ljudi na ulice. 1912-e su i zene u Francuskoj zatrazile da dobiju pravo glasa, u koje spada i pravo da budu izabrane, a potom i zene u Holandiji, Svedskoj i godinu dana kasnije, dakle 1913-e Rusiji.

1918-te je u Njemackoj po prvi put uvedeno pravo zena da glasaju ali i da budu izabrane. To je bio prvi veliki uspjeh pokreta zena u ovoj zemlji. Prvi zenski poslanik u njemackoj Nacionalnoj Skupstini u Weimaru bila je clanica socijaldemokratske partije Marie Juchacz:

Moje dame i gospodo, zena je od sada punopravna gradjanka ove zemlje. Razmislite dobro sta to znaci. To znaci da je puno vise zena u starosnoj izbornoj dobi, nego muskaraca. Zena je sada, s obzirom da ima pravo glasa, u stanju da utice na politicki zivot u zemlji.Svakog prijatelja socijaldemokratije to bi trebalo prisliliti da se zalozi za pravo zena na glas."

Dvije godine ranije, 8, marta u Petersburgu, zene,Ruskinje zaposlene u tekstilnoj industriji stupile su, po ugledu na Amerikanke u strajk. Ovaj strajk doveo je kasnije do izbijanja februarske revolucije u Rusiji. Na Drugoj medjunarodnoj konferenciji zena u Moskvi, 1921-e odluceno je da se 8 mart, u cijelom svijetu proglasi Medjunarodnim Danom zena. Na ovaj dan podsjeca se na njihovu dugogodisnju borbu, u kojoj su najveci uspjesi bili uvodjenje 8-casovnog radnog vremena, ujednacavanje plata za muskarce i zene, ali i zastita majki, te uvodjenje porodiljskog odmora.
U vrijemeekonomske krize izmedju dva svjetska rata, povecao se broj abortusa u Njemackoj. Samo je 1931-e u ovoj zemlji od posljedica ilegalno uradjenog abortusa umrlo 44.000 zena. Kada su Hitlerovi nacisti dosli na vlast zabranili su Dan zena i uveli Dan majki. Zena je od tada u Njemackoj bila reducirana na suprugu i porodilicu. Nakon Drugog svjetskog rata, Dan zena 8 mart ponovo je uveden u dijelu Njemacke pod sovjetskom okupacijom. Emancipacija zena u socijalistickim zemljama politicki je forsirana. Tek kasnih 60-tih godina zene u tada Zapadnoj Njemackoj, ponovo su otkrile 8. Mart, medjunarodni Dan zena.
ama to znam, zato mi nije jasno, kako ti ne razumijes cijelu pricu :D.

zelis reci da su muskraci radnici bili bolje tretirani od zena , oni nisu stradlai radi nepostojiecih zakona o zastiti radnika na poslu :jutarnja

informiraj se o formiranju zakona rada i zastite radnika na raadnim mjestima :ok
Podrinjac
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Podrinjac »

Sretan vam ovaj komercijalizovani dan, Dan žena.
Salko
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Salko »

statebriga wrote: 08 Mar 2019, 13:55

zelis reci da su muskraci radnici bili bolje tretirani od zena , oni nisu stradlai radi nepostojiecih zakona o zastiti radnika na poslu :jutarnja

informiraj se o formiranju zakona rada i zastite radnika na raadnim mjestima :ok
maloprije mi je sve bilo jasno

sad ništa...

šta ti mene u stvari želiš pitati?
i nemoj mi okolišat, šta god da je pitaj, jerbo ja bosanac pa genetski i metamorfološki sklon ne kontanju, a vlika mi glava.
"ignorance is bliss"
Venera
Seksologinja
Seksologinja

Post by Venera »

Podrinjac wrote: 08 Mar 2019, 13:58 Sretan vam ovaj komercijalizovani dan, Dan žena.
pa danas je svaki praznik komercijlizrian, npr. Dan Oceva :D.

8 mart je propagandni produkt koji je najbolje prihvacen i zadrzan u drzavama tadasnje istonog Bloka, a , u istim, su prava zena upravo bila najjadnija :ok
Salko
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Salko »

"ignorance is bliss"
Venera
Seksologinja
Seksologinja

Post by Venera »

mad_max_ba wrote: 08 Mar 2019, 13:59
statebriga wrote: 08 Mar 2019, 13:55

sad ništa...

i nemoj mi okolišat, šta god da je pitaj, jerbo ja bosanac pa genetski i metamorfološki sklon ne kontanju, a vlika mi glava.
pa to je dobar, znak, ako se sad osjecas konfuzna, znaci, da pocienjs biti svijestan da nesto ne stima sa doticnim praznikom :ok

ja sam tebe vlro jasno pitala , no , ti imas problem pronaci adekvatan odgovor , da ponovim, nisi ti jedini , koji nema pojma , a cestita :D. :pusa
Salko
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Salko »

statebriga wrote: 08 Mar 2019, 14:02
mad_max_ba wrote: 08 Mar 2019, 13:59

sad ništa...

pa to je dobar, znak, ako se sad osjecas konfuzna, znaci, da pocienjs biti svijestan da nesto ne stima sa doticnim praznikom :ok

ja sam tebe vlro jasno pitala , no , ti imas problem pronaci adekvatan odgovor , da ponovim, nisi ti jedini , koji nema pojma , a cestita :D. :pusa
dobro onda
tebi sretan 9-ti mart :D. :D.

edit:
ja nisam pojela nego pojeo
:ooo
Last edited by Salko on 08 Mar 2019, 14:06, edited 1 time in total.
"ignorance is bliss"
Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena
Has thanked: 3405 times
Been thanked: 3486 times

Post by Chloe »

mad_max_ba wrote: 08 Mar 2019, 14:05

dobro onda
'dje osmomartovski selfie ... :123
:srce ... You are my sunshine, my only sunshine ... :srce
Venera
Seksologinja
Seksologinja

Post by Venera »

dobro onda
a zasto sebi nisi cestitao 9-ti mart :hihi
Salko
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Salko »

statebriga wrote: 08 Mar 2019, 14:08

dobro onda
jer su meni čestitali sedmi
"ignorance is bliss"
Venera
Seksologinja
Seksologinja

Post by Venera »

mad_max_ba wrote: 08 Mar 2019, 14:09
statebriga wrote: 08 Mar 2019, 14:08

eh ovo vec pralzi na teritoriju ispaznih izjava , kako bi se izbjegla ozbiljna debata :D.

Makosnja, da li ti imas kapaciete za ozbiljne debate :hm
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14698 times
Been thanked: 10229 times

Post by Julia-Klara »

nema , ne zapocinji :D.
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed
Salko
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Salko »

statebriga wrote: 08 Mar 2019, 14:12
mad_max_ba wrote: 08 Mar 2019, 14:09

eh ovo vec pralzi na teritoriju ispaznih izjava , kako bi se izbjegla ozbiljna debata :D.

pa jel rekoh gore da nemam, vlika glava a ništa u njojzi.
međ ušima žica, čuva da ne spadnu zglave
"ignorance is bliss"
Venera
Seksologinja
Seksologinja

Post by Venera »

Julia-Klara wrote: 08 Mar 2019, 14:14 nema , ne zapocinji :D.
a ozbiljno me ovo iritira kod muskraca, sve zivo okrenu na salu , kako bi izbjgli daljnju ozbiljnu konveerzaciju , pa dobro, gdj su ti hrabri muskraci :hihi
Venera
Seksologinja
Seksologinja

Post by Venera »

mad_max_ba wrote: 08 Mar 2019, 14:15
statebriga wrote: 08 Mar 2019, 14:12

pa jel rekoh gore da nemam, vlika glava a ništa u njojzi.
međ ušima žica, čuva da ne spadnu zglave
da zakljucimo, Maksonja cestitoa 8 Mart. kao i vecina njegovih drugara, nemaju pojma ni kako , ni zasto :hihi
Salko
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Salko »

statebriga wrote: 08 Mar 2019, 14:17

da zakljucimo, Maksonja cestitoa 8 Mart. kao i vecina njegovih drugara, nemaju pojma ni kako , ni zasto :hihi
pa normalno
kud svi Turci tu i mali Mujo. Što ću ja mimo svijet.

Vidla krava gdje se konji kuju pa i ona digla noge.

Per aspera ad astra

ček nije ta
"ignorance is bliss"
Venera
Seksologinja
Seksologinja

Post by Venera »

mad_max_ba wrote: 08 Mar 2019, 14:21
statebriga wrote: 08 Mar 2019, 14:17

pa normalno
kud svi Turci tu i mali Mujo. Što ću ja mimo svijet.

Vidla krava gdje se konji kuju pa i ona digla noge.

Per aspera ad astra

ček nije ta
Maksonja, shvati, ne krivim iskljucivo, tebe, ti slijedis obiaj bez razmisljanja , nisi jedini, kao sto si rekao, " sto cu ja mimo svijeta" , ali shvati , malo je cudno tako stanje , jel' tako :p nema ni svrhe ni smisla :hm
Heidi
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 7 times

Post by Heidi »

Brigaaa, bitte Mars kontrollieren :valja
Be mindful of your self-talk. It's a conversation with the universe.
Post Reply

Return to “Pričaona”