Tema za ljubitelje fine kapljice
Moderator: VIP
- Hannibal
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Mood:
- Has thanked: 6850 times
- Been thanked: 2191 times
- Status: Offline
Re: Tema za ljubitelje fine kapljice
joj nzm za vas al meni je onaj absint najjaci. kako te ono cudo brzo napije haaos
🐽
- Mutevelija
- Selonačelnik

- Has thanked: 1664 times
- Been thanked: 3157 times
Kad sam u proljeće AD 1869. stigao u ovaj kraj, zamijetih nešto što nigdje i nikad vidio nisam. Ovdje, naime, svi piju, što je zapravo najblaži izraz za uživanje u rakiji, što se ogleda u cjelodnevnom napajanju tim vražjim eliksirom. Piju Turci, piju kmetovi, piju i katolici i pravoslavni podjednako revnosno, a vidjeh i svećenike (od sve tri vjere – neka im Bog oprosti!) kako im nije mrsko to smeće. Svima su od rakije lica zemljane boje, oči se jedva naziru kroz nabubrele kapke, i gotovo da ne možeš sresti čovjeka koji ide pravo, a da ne tetura. Turci – begovi još i nekako (oni i ne hodaju nego jašu na konjima), ali nadničari mogu raditi najviše sat-dva, a onda se svale u jarak (ako ga kopaju).
Ili, nakon sudaranja sa stablima koja su kanili posjeći, naprosto zamru od rakije.
Muka je to velika jer ovdje šljive uzgajaju isključivo da bi od njih destilirali rakiju. Pa da bar to čine na način kako se to u svijetu radi. Ovdje su, naime, u stanju iz deset kilograma prevrelog voća izvući dvadeset litara otrova koga niko živ i nigdje u svijetu okusio ne bi. A ovi ga piju umjesto vode, jer kažu – od vode obole bubrezi, ispadaju zubi, napada kostobolja.
Vidjevši tu muku i propast, odlučim podučiti bijednike da se šljive mogu sušiti, pa u zimi, okrepljujući i hranljivi kompot od njih praviti. Trapisti oduvijek suše voće pa ponudili seljacima da ga kušaju. I bijahu zadivljeni. Da bih im nekako šljive uskratio, lani sam s ostalom braćom sagradio sušionicu. Onda sam ponudio dobru cijenu i otkupljivao to voće, punio sušnicu, a pred prošli Božić, besplatno, raji i kmetovima, bez razlike vjere, to sušeno voće dijelio. Vjerovao sam da će im se oči otvoriti: uzeli su novce (a ostali bez šljiva) i onda te šljive sušene dobili. Bilo je očekivati da će ove godine i sami početi šljive sušiti jer sam razglasio da ću sve viškove otkupiti.
Niko sretniji od mene kada sam prošloga oktobra i novembra zaključio da se šljiva destilira tek na dva-tri mjesta u cijelome kraju. Jer ovi jadnici su gotovo cijeli urod prodali za našu sušnicu. Minula je Nova godina, stigao januar, snijeg je cijeli kraj gotovo zatrpao, tek smo put do samostana uspjeli malo prokrčiti. A onda se moja zamisao srušila, a bolje bi bilo, neka mi Svevišnji oprosti, da su se nebesa provalila i još jedan opći potop nastao! Hulio sam u sebi, a sada nastavljam perom. Da skratim: jednoga dana dolazi samostanu brojno izaslanstvo. I nose darove. Neko mlijeko, neko kolcu, tjeraju i nekoliko ovčica, napiti li svježe ispečenih ogromnih kruhova, i svi pjevaju (bolje je kazati – zavijaju kao vukovi) i, dragi moj brate u Kristu Ivane – svi pijani da ne mogu pijaniji biti!
Sklopljenih ruku zaustih se obratiti Svevišnjem, no najstariji među zabludjelima pristupi s nakanom da mi ruku poljubi, ali se onako pijan nosom svali u snijeg. Prignuh se da ga podignem, no on se izvali, i blaženog izraza otpoče govoriti: “Neka Bog blagoslovi pater Vranju i sve patere, i ovaj samostan, i sve trapiste koliko god i gdje god ih ima! Dok vi, sveti oci, ne dođoste, mi smo, bijedni, ujesen rakiju pekli, popili bi je do iza Božića, a onda cijelu zimu suha grla tugovali. Kad ste nas prosvijetlili da se šljiva sušiti može, nama su se Nebesa otvorila. Neka vam Bog da zdravlja i veselja, jer sada, i u pola zime, mi rakiju od suhih šljiva peći moremo! I bolja je, oče duovniče, od one sirove, jesenske. Ilija dodaj-de našem premilostivom i učevnom pater Vranji plošku da se i on pričesti ovom blagoslovljenom mučenicom od njegovih suhih šljiva!
Ili, nakon sudaranja sa stablima koja su kanili posjeći, naprosto zamru od rakije.
Muka je to velika jer ovdje šljive uzgajaju isključivo da bi od njih destilirali rakiju. Pa da bar to čine na način kako se to u svijetu radi. Ovdje su, naime, u stanju iz deset kilograma prevrelog voća izvući dvadeset litara otrova koga niko živ i nigdje u svijetu okusio ne bi. A ovi ga piju umjesto vode, jer kažu – od vode obole bubrezi, ispadaju zubi, napada kostobolja.
Vidjevši tu muku i propast, odlučim podučiti bijednike da se šljive mogu sušiti, pa u zimi, okrepljujući i hranljivi kompot od njih praviti. Trapisti oduvijek suše voće pa ponudili seljacima da ga kušaju. I bijahu zadivljeni. Da bih im nekako šljive uskratio, lani sam s ostalom braćom sagradio sušionicu. Onda sam ponudio dobru cijenu i otkupljivao to voće, punio sušnicu, a pred prošli Božić, besplatno, raji i kmetovima, bez razlike vjere, to sušeno voće dijelio. Vjerovao sam da će im se oči otvoriti: uzeli su novce (a ostali bez šljiva) i onda te šljive sušene dobili. Bilo je očekivati da će ove godine i sami početi šljive sušiti jer sam razglasio da ću sve viškove otkupiti.
Niko sretniji od mene kada sam prošloga oktobra i novembra zaključio da se šljiva destilira tek na dva-tri mjesta u cijelome kraju. Jer ovi jadnici su gotovo cijeli urod prodali za našu sušnicu. Minula je Nova godina, stigao januar, snijeg je cijeli kraj gotovo zatrpao, tek smo put do samostana uspjeli malo prokrčiti. A onda se moja zamisao srušila, a bolje bi bilo, neka mi Svevišnji oprosti, da su se nebesa provalila i još jedan opći potop nastao! Hulio sam u sebi, a sada nastavljam perom. Da skratim: jednoga dana dolazi samostanu brojno izaslanstvo. I nose darove. Neko mlijeko, neko kolcu, tjeraju i nekoliko ovčica, napiti li svježe ispečenih ogromnih kruhova, i svi pjevaju (bolje je kazati – zavijaju kao vukovi) i, dragi moj brate u Kristu Ivane – svi pijani da ne mogu pijaniji biti!
Sklopljenih ruku zaustih se obratiti Svevišnjem, no najstariji među zabludjelima pristupi s nakanom da mi ruku poljubi, ali se onako pijan nosom svali u snijeg. Prignuh se da ga podignem, no on se izvali, i blaženog izraza otpoče govoriti: “Neka Bog blagoslovi pater Vranju i sve patere, i ovaj samostan, i sve trapiste koliko god i gdje god ih ima! Dok vi, sveti oci, ne dođoste, mi smo, bijedni, ujesen rakiju pekli, popili bi je do iza Božića, a onda cijelu zimu suha grla tugovali. Kad ste nas prosvijetlili da se šljiva sušiti može, nama su se Nebesa otvorila. Neka vam Bog da zdravlja i veselja, jer sada, i u pola zime, mi rakiju od suhih šljiva peći moremo! I bolja je, oče duovniče, od one sirove, jesenske. Ilija dodaj-de našem premilostivom i učevnom pater Vranji plošku da se i on pričesti ovom blagoslovljenom mučenicom od njegovih suhih šljiva!
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
- gospođa Brams
- Forum [Bot]
- Has thanked: 196 times
- Been thanked: 843 times
Joj sto volim sjesti u pivnicu i popiti pivo koje nije iz boce nego ga oni sami proizvode i vrhunsko je. Sinoc smo nas cetvero popili svatko po jedno dvije litre piva, svega je bilo, pale ale, red ale, tamno pivo, ipa... jos onako hladno a vani vruce, bas uzivancija, a nismo se uopce napili
Bas mi je to ceif 
somehow I manage
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
- Has thanked: 14601 times
- Been thanked: 10087 times
visnjevaca, koju mama pravi 
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
- Has thanked: 41213 times
- Been thanked: 27887 times
Stuko 6 tocenih pivona u birtiji ,sada se nazdero ma ko pisca podrig
Danas je zemlja ispod nas. Sutra već može biti iznad nas. Okreni se Allahu prije nego se vratiš Allahu.
Pijem samo u rijetkim i posebnim prilikama. Crno, domaće vino. Ponekad miksam s kolom. Ništa drugo od alkoholnih pića ne volim. Belaje ne pravim, samo tada budem brutalno iskrenaMaja wrote: 24 Oct 2010, 00:04 pošto vidim da na forumu ima dosata ljudi koji konzumiraju alkohol u velikim količinamada vas pitam šta pijete najčešće, šta preporučujete drugima, šta se ne smije miješati, šta smije
jeste li se ikad napili pa napravili neki belaj
ili neko od vaših prijatelja
"Nećemo ništa razumeti od hoda sveta ako budemo zamišljali da ljudi uvek postupaju pravedno..."
Balada o Bohoreti
Balada o Bohoreti
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
Danas je zemlja ispod nas. Sutra već može biti iznad nas. Okreni se Allahu prije nego se vratiš Allahu.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9870 times
- Been thanked: 11666 times
Alkoholizam je skup u pm.
popih pola flaše francuskog burbona i nije mi ništa.
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
Dabome
- Mister No
- The Good, the Bad and the Ugly

- Has thanked: 9036 times
- Been thanked: 5790 times
- Vanilla
- Forum [Bot]
- Mood:
- Has thanked: 5118 times
- Been thanked: 6647 times
Krokodil Behko wrote: 10 Mar 2019, 21:56 Alkoholizam je skup u pm.
U turskom jeziku postoji jedna predivna riječ, sensizlik, koje nema ni u jednom drugom jeziku. Označava nedostajanje jedne konkretne osobe, odsutnost jednog čovjeka ili jedne žene. Stanje bez tebe. Ne samoća. Ne usamljenost. Nego jednostavno beztobost...
- Hannibal
- Forum [Bot]
- Mood:
gospodja zna znanje!gospođa Brams wrote: 23 Jul 2018, 00:35 Joj sto volim sjesti u pivnicu i popiti pivo koje nije iz boce nego ga oni sami proizvode i vrhunsko je. Sinoc smo nas cetvero popili svatko po jedno dvije litre piva, svega je bilo, pale ale, red ale, tamno pivo, ipa... jos onako hladno a vani vruce, bas uzivancija, a nismo se uopce napiliBas mi je to ceif
![]()
🐽
- Mister No

A ima i imanje.Hannibal wrote: 21 Mar 2019, 09:28gospodja zna znanje!gospođa Brams wrote: 23 Jul 2018, 00:35 Joj sto volim sjesti u pivnicu i popiti pivo koje nije iz boce nego ga oni sami proizvode i vrhunsko je. Sinoc smo nas cetvero popili svatko po jedno dvije litre piva, svega je bilo, pale ale, red ale, tamno pivo, ipa... jos onako hladno a vani vruce, bas uzivancija, a nismo se uopce napiliBas mi je to ceif
![]()
Sto bi rekli znanje/imanje!
The Dark Side Of The Forum...
- Mister No

Inace u "Tuzlanskoj pivnici" nude toceno nefiltrirano pivo i vrijedi ga probat.
Nisam neki ljubitelj piva al ovo je dosta dobro!
The Dark Side Of The Forum...
- carobnjak N
- Forum [Bot]
- Has thanked: 801 times
- Been thanked: 927 times
Ja imam svoje periode kad pijem svako malo konjak ili pivo , a onda samo prestanem i ne pijem nista pola godine niti mi naumpada.
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
Ja sam I prestao piti pivo skoro, ali nefiltrirano ne odbijamMister No wrote: 21 Mar 2019, 12:19 Inace u "Tuzlanskoj pivnici" nude toceno nefiltrirano pivo i vrijedi ga probat.
Habibti, ya nour el - ain... 
- Hannibal
- Forum [Bot]
- Mood:
ja ovdje u sarajevskoj svaki dan pijem toceno nefiltrirano haha nema boljegMister No wrote: 21 Mar 2019, 12:19 Inace u "Tuzlanskoj pivnici" nude toceno nefiltrirano pivo i vrijedi ga probat.
🐽
- gospođa Brams
- Forum [Bot]
- Has thanked: 196 times
- Been thanked: 843 times
Sad se pokušavam sjetit s kim sam to bilaHannibal wrote: 21 Mar 2019, 09:28gospodja zna znanje!gospođa Brams wrote: 23 Jul 2018, 00:35 Joj sto volim sjesti u pivnicu i popiti pivo koje nije iz boce nego ga oni sami proizvode i vrhunsko je. Sinoc smo nas cetvero popili svatko po jedno dvije litre piva, svega je bilo, pale ale, red ale, tamno pivo, ipa... jos onako hladno a vani vruce, bas uzivancija, a nismo se uopce napiliBas mi je to ceif
![]()
somehow I manage
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
koje si sinoc cijepo