Nađem sve, donesem sve
Moderator: spacebound
Nađem sve, donesem sve
Udajete se i vaš izabranik ima sve, kuću, auto, dobar posao, novac, a sa druge strane vi nemate. Da li bi ste svoje želje kontrolisali ili bi zahtijevali da i vi imate sve, odjednom vam se svidio novi skupi auto i sl.
Udajete se i vaš izabranik nema ništa a vi sve da li bi udovoljavali svim njegovim željama?
Sad zamislimo da njegovi/njeni ili vaši roditelji imaju sve i vi dosta toga unosite u vašu zajednicu, kako bi se ponašali?
Šta biste više voljeli da vi imate sve, partner ili da se samo borite za bolje sutra.
Moj muž i ja smo otprilike imali isto, ne tako mnogo, tačnije skoro pa ništa. Posao (što smatram najvažnijim) nismo htjeli živjeti u njegovoj porodičnoj kući pa smo otišli u podstanare. Sve što imamo sami smo se izborili za to. I mogu vam reći da je jako lijepo. Ne možeš imati odmah sve što želiš ali svaka sitnica koju ostvarite je velika i mnogo joj se radujemo. Za godinu dana smo dosta toga ostvarili a ubrzo ćemo akobogda ono najbitnije- stan ili kuću.
Nekako mi je glupo tražiti pomoć roditelja i mojih i njegovih i ne bih nikad, ovako je malo teže ali puno slađe.
Udajete se i vaš izabranik nema ništa a vi sve da li bi udovoljavali svim njegovim željama?
Sad zamislimo da njegovi/njeni ili vaši roditelji imaju sve i vi dosta toga unosite u vašu zajednicu, kako bi se ponašali?
Šta biste više voljeli da vi imate sve, partner ili da se samo borite za bolje sutra.
Moj muž i ja smo otprilike imali isto, ne tako mnogo, tačnije skoro pa ništa. Posao (što smatram najvažnijim) nismo htjeli živjeti u njegovoj porodičnoj kući pa smo otišli u podstanare. Sve što imamo sami smo se izborili za to. I mogu vam reći da je jako lijepo. Ne možeš imati odmah sve što želiš ali svaka sitnica koju ostvarite je velika i mnogo joj se radujemo. Za godinu dana smo dosta toga ostvarili a ubrzo ćemo akobogda ono najbitnije- stan ili kuću.
Nekako mi je glupo tražiti pomoć roditelja i mojih i njegovih i ne bih nikad, ovako je malo teže ali puno slađe.
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica
- merylin
- Aktivni forumaš

- Been thanked: 9 times
- Status: Offline
Re: Nađem sve, donesem sve
Jedino sto bih mozda zahtijevala je da se potrudi da pronadjemo nekakav posao za mene(u slucaju da ga nemam)Udajete se i vaš izabranik ima sve, kuću, auto, dobar posao, novac, a sa druge strane vi nemate. Da li bi ste svoje želje kontrolisali ili bi zahtijevali da i vi imate sve, odjednom vam se svidio novi skupi auto i sl.
Sve ostalo je cisti materijalizam,meni to ne znaci mnogo i ne bih zahtijevala nista od toga!
Ono sto imam ja,pruzila bih i njemu...ni manje ni vise...ako smo se vec odlucili na zajednici zivot onda treba i da dijelimo ono sto posjedujemo.Udajete se i vaš izabranik nema ništa a vi sve da li bi udovoljavali svim njegovim željama?
Sve ostalo ne dolazi u obzir...ne volim parazite
Kad imas odakle poceti,lakse je i komotnije naravno.Šta biste više voljeli da vi imate sve, partner ili da se samo borite za bolje sutra.
Mozda i ima prednosti kada dvoje ljudi zajedno gradi svoj svijet ispocetka...barem neces nikada docekati da ti partner prebaci da je sve sto imas samo zahvaljujuci njemu i njegovima
Give a girl the right shoes,and she can conqer the world!
Marilyn Monroe
Marilyn Monroe
- Konsultant
- Legenda foruma

- Been thanked: 1 time
Ima logike od njih posuditi novac jer ako zagusti uvijek ratu mozes malo pomjeriti. Sada da oni te nesto skuce, nabavljaju, doniraju konstantno, donose... to je totalno bezze. Sami sve raditi je uvijek sladje.Nela wrote:Nekako mi je glupo tražiti pomoć roditelja i mojih i njegovih i ne bih nikad, ovako je malo teže ali puno slađe.
- Luna.
- Inventar foruma

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 15 times
mi nismo imali nista... bukvalno nista... po jednu torbu odjece i to je sve... bilo ratno vrijeme, on zivio sa svojima na par kvadrata, osim odjece nije nista ni imo a tako i ja... u normalnim uslovima imas bar nesto sto imas u svojoj sobi.mi nismo ni casu ni kasiku svoju imali...
a ne bi mi smetalo ni da sam dosla a da sve ima ili da on nema nista a ja sve donesem... maislim da bi mi bilo svejedno, mada nisam nikad o tome ni razmisljala...
a ne bi mi smetalo ni da sam dosla a da sve ima ili da on nema nista a ja sve donesem... maislim da bi mi bilo svejedno, mada nisam nikad o tome ni razmisljala...
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole
Djole
- Zagorka
- Žena, majka, forumašica

- Has thanked: 424 times
- Been thanked: 626 times
Ja sam doslovce pocela od kasike....dakle,kupila set kasika,pa nadalje....nisam htjela od mojih iako su me pitali treba li mi sta,govorila sam da ne treba,jer je mm bilo stalo da oni vide kako on meni moze kupiti sta trebam,pa sam ga podrzala u tome....
Svekrva me nikad nista u zivotu mom nije upitala trebam li,osim sto je znala navesti sta ona treba.....
Danas sam presretna sto je sve tako ispalo,imamo sve sto nam je potrebno,i sve je samo i iskljucivo nase..
Svekrva me nikad nista u zivotu mom nije upitala trebam li,osim sto je znala navesti sta ona treba.....
Danas sam presretna sto je sve tako ispalo,imamo sve sto nam je potrebno,i sve je samo i iskljucivo nase..
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
Osjecam da je obozavasmadam Bovary wrote: Svekrva me nikad nista u zivotu mom nije upitala trebam li,osim sto je znala navesti sta ona treba.....
Najbolje je kada obadvoje imaju podjednako. Ali, nista ne bi trebalo da smeta ako je ljubav na prvom mjestu... tada bi trebalo da je sve moje njegovo i sve njegovo moje.
.....................................................................................................................
Pa i ne mrzim je,ali cinjenica da su sva njena djeca fakticki pobjegla od nje,govori sama za sebe.
Kao i to da joj muz radije spava na radnom mjestu,nego kod kuce.
Ali da se to nebi pretvorilo u ogovaranje svekrve
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora
- Zagorka
- Žena, majka, forumašica

- Has thanked: 424 times
- Been thanked: 626 times
ala sam uzhebala ovaj post,sto nikad,sta se desi pa ispade da ti napisa i tvoje i moje....ajd nema veze 
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
-
Ruana
Od nule kao i svi ostali u to vrijeme ovdje. Imali smo samo odjecu i nista vise.
- Pasaga
- Hadžija

- Has thanked: 3940 times
- Been thanked: 2966 times
Imali smo pdjednako.
Od onog ruha,sto bijase obicaj,nista nisam zahtjevao niti sam uzeo.
Imao sam novu opremljenu kucu,posao,fin autic.
Jest,zivjelo se u zajednici,a imao sam posebne prostorije za nas dvoje kao i ulaz.
Ovdje smo dosli bez iceg...apsolutno bez iceg.
Danas fb. opet imamo sve,nismo toliko prohtjevni....mada skruseni,nekako u dusi.
Od onog ruha,sto bijase obicaj,nista nisam zahtjevao niti sam uzeo.
Imao sam novu opremljenu kucu,posao,fin autic.
Jest,zivjelo se u zajednici,a imao sam posebne prostorije za nas dvoje kao i ulaz.
Ovdje smo dosli bez iceg...apsolutno bez iceg.
Danas fb. opet imamo sve,nismo toliko prohtjevni....mada skruseni,nekako u dusi.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 14698 times
- Been thanked: 10229 times
sve sto imam stvaram svojim rukama... uvijek sam rekla da ona kuca nije moja, to je kuca mojih roditelja, i ne mogu je posmatrati kao svoje vlasnistvo.
ni od koga ne ocekujem da mi da nesto,pokloni,pogotovo ne stvari koje se tesko mogu zaraditi... jednostavno ne volim biti duzna...
od doticnog, (ako se ikad pojavi jel) ocekujem da radi, d anije lijen,i da se zajedno sa mnom bori "za nase"... njegov stan ce biti njegov, auto isto tako, kuca.. nije zajednicko
nekako je meni sam taj proces stvaranja "zajednickog imanja" jako lijep, zblizava ljude, i oblikuje ih ... ne zelim da mi ikad iko u zivotu prebaci "da nije bilo mene ne bit mi imala ovo ili ono"...
ni od koga ne ocekujem da mi da nesto,pokloni,pogotovo ne stvari koje se tesko mogu zaraditi... jednostavno ne volim biti duzna...
od doticnog, (ako se ikad pojavi jel) ocekujem da radi, d anije lijen,i da se zajedno sa mnom bori "za nase"... njegov stan ce biti njegov, auto isto tako, kuca.. nije zajednicko
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 
-
Ruana
Ja bih voljela da sam sve nasla, sta me briga cije je, na kraju ce ipak biti moje djece.
- Peggy Sue
- Aktivni forumaš

Zanimljiva tema...
Zapravo sam imala neke svoje stavove prije ulaska u brak.. Obicno su pocinjali onim cuvenim "ne bih nikad..." Greska, jel?
Kad sam se udala, shvatila sam da je od svega najbitniji njegov stav i nacin na koji ce ti dati ono sto nemas, ili uzeti ono sto on nema... Mi smo kupili stan prije ulaska u brak. On je digao kredit, ali posto i ja radim i doprinosim, smatram da je to i moj stan.. Zapravo, svejedno mi je ciji je na papiru... Ovo je moj dom... Auto je imao i ranije, ali i ja ga vozim..
Prije braka smo kalkulisali koliko nam novca treba za useljenje. Kad je ta cifra postala smijesno visoka, kupili smo tri osnovne stvari bez kojih se ne moze - kauč, tepih i kuhinju i odmah se vjencali. Svaki mjesec kupimo nesto u kucu i to je nesto najsladje sto se moze desiti u braku. On je jako ekonomican, racionalan, tako da mi moze priustiti sve sto zelim. A s druge strane moji apetiti su smijesno mali, jer me ispunjavaju sasvim druge stvari, kao npr ovaj zuti sticker koji mi je jutros prije odlaska na posao zalijepio na monitor, a na koejm pise: "Volim te A....., Allaha mi moga"
I jos samo nesto da dodam.. Nafaka je cudna stvar.. Od Boga.. Prije braka mi je posao bio jako klimav. Kad sam se udala ugovor mi je produzen, a kad sam saznala da sam trudna moja situacija se potpuno rijesila, hvala Bogu... Udvoje je sve lakse...
Zapravo sam imala neke svoje stavove prije ulaska u brak.. Obicno su pocinjali onim cuvenim "ne bih nikad..." Greska, jel?
Kad sam se udala, shvatila sam da je od svega najbitniji njegov stav i nacin na koji ce ti dati ono sto nemas, ili uzeti ono sto on nema... Mi smo kupili stan prije ulaska u brak. On je digao kredit, ali posto i ja radim i doprinosim, smatram da je to i moj stan.. Zapravo, svejedno mi je ciji je na papiru... Ovo je moj dom... Auto je imao i ranije, ali i ja ga vozim..
Prije braka smo kalkulisali koliko nam novca treba za useljenje. Kad je ta cifra postala smijesno visoka, kupili smo tri osnovne stvari bez kojih se ne moze - kauč, tepih i kuhinju i odmah se vjencali. Svaki mjesec kupimo nesto u kucu i to je nesto najsladje sto se moze desiti u braku. On je jako ekonomican, racionalan, tako da mi moze priustiti sve sto zelim. A s druge strane moji apetiti su smijesno mali, jer me ispunjavaju sasvim druge stvari, kao npr ovaj zuti sticker koji mi je jutros prije odlaska na posao zalijepio na monitor, a na koejm pise: "Volim te A....., Allaha mi moga"
I jos samo nesto da dodam.. Nafaka je cudna stvar.. Od Boga.. Prije braka mi je posao bio jako klimav. Kad sam se udala ugovor mi je produzen, a kad sam saznala da sam trudna moja situacija se potpuno rijesila, hvala Bogu... Udvoje je sve lakse...
Sto se kaze Bog pomaze kad se djevojka udaje i kad se kuca pravi. Mi kad smo poceli praviti kucu mislili smo da ce nam moci biti novca koji smo imali, medjutim, trebalo je puno vise. Ni sama ne znam kako smo uspjeli ovoliko. Ima naravno jos sitnica koje trebamo kupiti ali nisu neophodne i to cu polahko s merakom.
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica
-
Ruana
Peggy Sue wrote:Zanimljiva tema...
Bolje sve na gotovo, šta ćeš se patiti. 
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima
USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456
Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456
Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9979 times
- Been thanked: 11851 times
Predbračni ugovori u BiH

Naime, predbračni ugovori pripremaju se kod notara, a cilj im je da, u slučaju razvoda, reguliraju imovinske svojine bračnih partnera. Do sada su se uglavnom javne ličnosti odlučivale na ovaj korak, ali je u posljednje vrijeme sve veći broj i prosječnih građana koji potpisuju ovakve ugovore. S druge strane, na Zapadu se svaki drugi brak sklapa uz bračni ugovor.
Erdin Kardunić, koji radi kao sudski tumač u Njemačkoj, govori da se primjećuje porast reguliranja imovinskih stanja, poslovnih prostora i finansija kod prosječnih građana. Prema njegovim tvrdnjama, to svakako ima veliku prednosti.
Sve osiguravamo
- Dobro je da se definira i tačno zna ko šta ima i dobiva. Loša stvar je, prema mojoj procjeni, da ljudi jedni drugima ne vjeruju tako da stvaljaju na papir neke stvari kako ne bi bili prevareni i iznevjereni. Žele da, jednostavno, u startu stave stvari na svoje mjesto kako bi, u slučaju problema, razvoda ili sličnih situacija, mogli ostvariti svoja prava - govori Kardunić.
Dodaje da je teško pogledati u srca i glave ljudi, otkriti šta žele ili namjeravaju te da je bolje na vrijeme se osigurati.
- Danas imamo naviku da sve osiguravamo, zašto ne bismo i bračnu zajednicu. Ljudi se, vjerovatno poučeni nekim prethodnim iskustvom, odlučuju na bračne ugovore - smatra Kardunić.
Uvijek je praksa da oba bračna partnera budu saglasna oko sklapanja ugovora. U najvećem broju slučajeva u ugovor se stavljaju nekretnine te finansijske stavke.
- Imamo i nekih drugih, pomalo smiješnih varijanti. Spominje se čak i vrijeme koje jedan partner treba da posveti onome drugom. Gledajući stvari koje sam do sada radio, ni BiH ne zaostaje po pitanju ovih stvari. Brak je uvijek isti bilo gdje da živite, moderna su vremena, prate se trendovi, a i mi nismo van toga - govori Kardunić.
Ugovor se može napraviti neposredno prije sklapanja braka, ali i naknadno. Porodičnim zakonom koji je skoro 10 godina na snazi u Federaciji BiH, prvi put je propisana mogućnost sklapanja bračnih ugovora izmđu osoba koje namjeravaju sklopiti brak ili su već u braku.
Čist račun
Vesna Softić, bh. notarka, govori da je u samom Porodičnom zakonu navedeno da se ugovor mora sklopiti u formi notarski obrađene isprave. Stupanjem na snagu ovog zakona, počela se uvoditi praksa sklapanja ovakvih pravnih poslova.
- U našoj tradiciji ovakvi postupci su bili skoro nepoznati, ali u okruženju i u svijetu svakako da. Cilj im je da bračni partneri u toku braka urede svoje imovinske odnose za slučaj razvoda braka, po principu čist račun duga ljubav. Posebno je u našem zakonodavstvu važan ovaj ugovor zbog činjenice da naš Porodični zakon ima odredbu koja kaže da se sve što dvoje ljudi steknu radom u toku braka, smatra bračnom stečevinom te da se dijeli na jednake dijelove. Ne može se dokazivati da je jedan bračni partner, koji je više radio i zarađivao, više učestvovao u stjecanju te da mu na ime toga pripada veći dio suvlasništva koje je, prema ranijem zakonodavstvu, trebalo dokazivati - pojašnjava Softić.
Iz notarskih iskustava, pametno je zaključiti predbračni ugovor. Softić navodi da je on potreban ako jedna osoba ima enormnu imovinu pa se iz nje stječe dodatno imovina u toku braka, ali i kada neko stupa u brak drugi put pa iza sebe već ima stečenu imovinu.
- U Francuskoj, bračni partneri prije zaključivanja braka moraju imati predbračni ugovor i prezentirati ga notaru. To su sve nekakve stvari koje upućuju na važnost tog dokumenta. Ovaj pravni posao ima značaj u slučaju razvoda. Mi od januara ove godine u primjeni imamo novi Zakon o nasljeđivanju, koji sada prvi put na prostoru BiH ima odredbu da je dozvoljeno zaključivanje ugovora o nasljeđivanju između vanbračnih partnera. Dvije osobe koje su u bračnoj ili vanbračnoj zajednici, osim što mogu na temeljima bračnog ugovora urediti imovinu, sada mogu obuhvatiti primjenom zakonske odredbe i pitanje smrtnog slučaja - govori Softić.
Ističe da su ovakvi primjeri najčešći u slučajevima drugog braka. Ovim zakonom prilagodili smo se savremenim trendovima pa je to jedan izuzetno pozitivan korak. Danas mnogo starijih ljudi živi u vanbračnoj zajednici, ne žele da se vjenčavaju zato što su udovac ili udovica te imaju svoju imovinu.
- Ukoliko vanbračna zajednica postoji duže od tri godine i ukoliko se u toj zajednici stekne dijete, oni imaju pravo na nasljedstvo. Veoma je važno da ljudi jednu takvu zakonsku odredbu znaju i, ukoliko žive u vanbračnoj zajednici, bolje je da dođu kod notara da urede te stvari. Posebno zato što postoje i slučajevi smrti pa se dešavaju sporovi između nadživjelog vanbračnog partnera i djece umrlog ili braće i sestara - pojašnjava Softić.
Na koncu, rezultat je da u BiH bračne ugovore prave ljudi koji imaju jedan brak iza sebe. No, ni mladi ne zaostaju mnogo, sve više pokazuju interesiranje za ovaj pravni segment.
Razvod Borisa Bekera
Jedna od osoba iz javnog života koja je sklopila bračni ugovor bio je nekadašnji teniserski as Boris Beker. Ugovor između Borisa i njegove supruge Barbare zaključen je u Njemačkoj i, prema tom ugovoru, za slučaj razvoda braka, ona je mogla dobiti samo određenu svotu novca. No, kako je Barbara bila američka državljanka, ona je iskoristila svoje pravo te postupak razvoda nije vodila u Njemačkoj nego u Americi.
- Američko pravo ne priznaje taj ugovor nego je sudilo prema svojima propisima. Ona je, prema njemačkim propisima, mogla dobiti samo onoliko koliko je navedeno u ugovoru. Sudija to nije prihvatio nego je Bekera obavezao da isplati veću sumu novca. U notarskim krugovima polemisalo se je li notar morao uputiti strane da se taj ugovor primjenjuje samo u Njemačkoj. Barbara je, očigledno, imala pametne savjetnike, koji su je uputili da može dobiti više novca. Mi, notari, kada radimo jedan tako ozbiljan posao, moramo proučavati uporedno pravo te kako se u drugoj državi definira - ističe Vesna Softić.
Od 300 do 2.000 KM
U BiH sklapanje predbračnih ugovora kreće se od 300 do 2.000 KM sa PDV-om. Vesna Softić pojašnjava koji faktori utječu na raspon cijene.
- Kod nas se 2.000 KM može naplatiti nekome čija vrijednost imovine prelazi tri miliona maraka. Minimalna cijena obrađenog bračnog ugovora uključuje imovinu čija vrijedost ne prelazi 50.000 KM. Ukoliko prelazi ovu cifru, notarska usluga lagano se uvećava - dodaje Softić.
- Konsultant
- Legenda foruma

- Been thanked: 1 time
- Melek
- Deer Hunter

- Has thanked: 4449 times
- Been thanked: 3406 times
Re: Predbračni ugovori u BiH
Joj, ja bi ovoj svojoj dao sve, samo da se kotarisem svega. Al' nece.. 
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 8210 times
- Been thanked: 19309 times