Koji automobili se najviše kvare, a koji najmanje?

Sve o ljubimcima na točkove

Moderator: Krokodil Behko

Venera
Seksologinja
Seksologinja
Has thanked: 1306 times
Been thanked: 716 times
Status: Offline

Re: Ovi se polovni automobili najviše kvare

27 Mar 2019, 15:38

mad_max_ba wrote: 27 Mar 2019, 15:25
statebriga wrote: 27 Mar 2019, 15:08

ali maksonja je postavio primjer upravljanja i kontorliranja masine elektronikom :jutarnja

ja sma pisala o standradnim manuelnim kretanja masine , bez utjcaja elektornike na interni rad masine :jutarnja
nije istina
daleko najmanje elektronike ima u wenkel motorima
skica wenkel-a opremljenog za paliti
Image

Opelov SIDI 1.6 petrol skica
Image

evo na slikama samim mogu pobrojati gdje je više elektronike....

evo sad citam o doticnoj masini :

https://www.autoevolution.com/news/gm-o ... 68707.html

ali, moj auto ima aplikaciju Ecotec masine

ne znam zasto spominejs wenkel masinu, jer ista nije u mom autu :rumenko

wenkel amsine se krostie vise na sprotskim automobilima :cvijece
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
Fuddo: "Jadni spermatozoidi,pa sto ih ubijate?"

Venera
Seksologinja
Seksologinja

27 Mar 2019, 15:39

mad_max_ba wrote: 27 Mar 2019, 15:30
statebriga wrote: 27 Mar 2019, 15:24

Maksonja, psotavio si dvije poptuno razlicite komponente masini, nemoguce je da je motor mog 14 godina starog auta pd jednakom kotrolim kao masina koju si postavio na prehtdnom postu :lupa

ovtoris haubu mog auta , vidis kablove, to kuzim , ali ti si postavio primjer masine potpuno ovisne o eektronskoj kontorli :jutarnja

meni nije nikad stalo auto radi pojave greske ili kvara elektornike :jutarnja

to za ABS ti kazu kad kupujes to, narovito se obracala paznja rije 10 godina, a danas, pa to je poznato, da delar ni ne mora reci, nista novo :jutarnja i da ti kazem, jos nisam cula da je netsko imao problme sa ABS kavroom i strtanjem auta , eto kako je to kriticno :jutarnja
de mi reci
da li ti je 2.0 petrol motor u tvog auta?
koji ti je saab jel 9-3?

Ustvari
bez obzira, na svakom motoru su one pobrojane stvari sastavni dio elektronike motora još od 98 godine...

A postavio sam jer si rekla da je najbolji motor onaj sa najviše valves a ja ti postavio motor bez valves
pa si se malo provalila za intake and exhaust valves ali to ću prepustiti slučaju....
nemoj meni prodavati mangupske fore, postavio so mi primjer wenkelove masine , mogao si bar obrazloziti fotku koju si postavio :hm

Venera
Seksologinja
Seksologinja

27 Mar 2019, 15:42

mad_max_ba wrote: 27 Mar 2019, 15:30
bez obzira, na svakom motoru su one pobrojane stvari sastavni dio elektronike motora još od 98 godine...
osnovne postavke elektornike su razumljive, ali iste ne prave kriticnu ovisnost masine o elektornskoj kontorli

pa kako meni auto 14 godina radi sa doticnom elektronikom , nema potrebe praviti frku oko necega sto je uobicajena osnova relcije motora i elektornike

Salko
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

27 Mar 2019, 15:43

statebriga wrote: 27 Mar 2019, 15:39

nemoj meni prodavati mangupske fore, postavio so mi primjer wenkelove masine , mogao si bar obrazloziti fotku koju si postavio :hm
da sam sebe citiram:
A postavio sam jer si rekla da je najbolji motor onaj sa najviše valves a ja ti postavio motor bez valves.

I de mi sad fakat reci

koji ti je saab jel 9-3?
"ignorance is bliss"

Venera
Seksologinja
Seksologinja

27 Mar 2019, 15:46

mad_max_ba wrote: 27 Mar 2019, 15:43
statebriga wrote: 27 Mar 2019, 15:39

da sam sebe citiram:
A postavio sam jer si rekla da je najbolji motor onaj sa najviše valves a ja ti postavio motor bez valves.

I de mi sad fakat reci

koji ti je saab jel 9-3?
ne mozes tako voditi razgovor, preusmejravas nelogicno :D.

znam tocno sto sam pokusala obrazloziti, i ti si odmah skocio na masine bez velves, hajde vrati traku price i napisi koje masine sa velvs su dobre :jutarnja zaboravi na primjer gore psotavljene bezvlevne masine :jutarnja

Salko
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

27 Mar 2019, 15:47

statebriga wrote: 27 Mar 2019, 15:42

osnovne postavke elektornike su razumljive, ali iste ne prave kriticnu ovisnost masine o elektornskoj kontorli

pa kako meni auto 14 godina radi sa doticnom elektronikom , nema potrebe praviti frku oko necega sto je uobicajena osnova relcije motora i elektornike
pa ti si rekla za wenkela da je problem elektronika koja ga pokreće, pa i tu ti ukazah da si malo preletila....

a dobro nisi znala šta sam postavio....
"ignorance is bliss"

Venera
Seksologinja
Seksologinja

27 Mar 2019, 15:49

mad_max_ba wrote: 27 Mar 2019, 15:47
statebriga wrote: 27 Mar 2019, 15:42

pa ti si rekla za wenkela da je problem elektronika koja ga pokreće, pa i tu ti ukazah da si malo preletila....

a dobro nisi znala šta sam postavio....

pa jeste problem elektornika, jer je 100% svaki mali kvar , i masine stane :D. to sam volonterski dodalal infomraciju :p

ali, daj se vrati na moju pocentu pricu o velves , rci mi ,koji Opel kod tebe ima tako dobru masinu :hm

ti si kriv , jer si skocio i preusmjerio razgovor u pogresnom smijeru , hajde sad fino reci, koji Opel u tvojoj poslovnici ima najbolju masiu i zasto :jutarnja

Salko
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

27 Mar 2019, 16:05

statebriga wrote: 27 Mar 2019, 15:46

znam tocno sto sam pokusala obrazloziti, i ti si odmah skocio na masine bez velves, hajde vrati traku price i napisi koje masine sa velvs su dobre :jutarnja zaboravi na primjer gore psotavljene bezvlevne masine :jutarnja
:valja

Pa vidi, normalno je da ovi "normalni" motori sa više ventila bolje "dišu" ali to je toliko prevaziđeno da o tome ne vrijedi diskutovati.
Nekada su to bila dva valves po cilindru sada je standard 4 valves. Više zraka ulazi u combustion chamber samim tim više i izlazi. Više zraka u komori znači bolja explozija, tj bolja iskoristivost iste količine goriva odnosno proizvodnja više kilovata sa jednakim utroškom.
Upravo taj dodatni "ulaz zraka" osigurava turbina ili kompresor, pa dodajmo i sisteme ubrizgavanja goriva i imamo veliku snagu iz male zapremine motora.
Mala zapremina motora znači i manja potrošnja goriva, što uzrokuje manju proizvodnju CO2 pa sada svi proizvođači idu u downsizing motora zbog euro normi.
A koja mašina je dobra tu broj ventila apsolutno ne igra ulogu jer je standardizacija 4 po cilindru, i sada su, što se toga tiče svi proizvođači motora isti.

Druge stvari to odlučuju.
Kada govorimo o ventilima na atmosferskim motorima samo, onda bih izdvojio sistem koji imaju japanci VVT(Variable Valve Timing) a Suzuki do savršenstva doveo.
Ponovo ponavljam 4 ventila po cilindru ali način na koji rade ti ventili makes difference u iskoristivosti.

....
Nastavljam u narednom postu kojeg pišem...
"ignorance is bliss"

Salko
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

27 Mar 2019, 16:15

Međutim
Iako odlični u iskoristivosti benzina, ovi ventili, pa samim tim i motor, ne podnose tako dobro primjenu alternativnih goriva, konkretno LPG plin, koji ima znatno jaču exploziju.
Usljed te explozije i načina rada (variable timing) ventila koji su sačinjeni od "mekšeg" materijala (u odnosu na Opelove motore 1.4, 1.6, 1.8 recimo) dešava se da izgore ventili i klipovi u cilindrima što je fatal malfunction za ovaj motor.

Ah da
Kompletan post sam napisao za atmosferski 1.6 VVT (88 kW)motor iz Suzukija.
"ignorance is bliss"

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 13881 times
Been thanked: 22830 times

27 Mar 2019, 16:19

Odoh se ranit...
Bregastom osovinom u bubreg.
Ona pojma nema, on ozbiljno raspravlja.
Maxo ti se drogiras.
Dozvolite da se obratimo

Salko
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

27 Mar 2019, 16:22

Fuddo wrote: 27 Mar 2019, 16:19 Odoh se ranit...
Maxo ti se drogiras.
oko

Da ubacimo priču o hemi-ju u ventile
:888

daj ba makar me pofali
"ignorance is bliss"

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 13881 times
Been thanked: 22830 times

27 Mar 2019, 16:24

mad_max_ba wrote: 27 Mar 2019, 16:22
Fuddo wrote: 27 Mar 2019, 16:19 Odoh se ranit...
Maxo ti se drogiras.
oko

Da ubacimo priču o hemi-ju u ventile

daj ba makar me pofali
Dobro si ti to skonto.
Sam ne kontam kako ne kontas da ona veze nema o cemu pricas :D.
Dozvolite da se obratimo

Salko
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

27 Mar 2019, 16:25

Fuddo wrote: 27 Mar 2019, 16:24

Dobro si ti to skonto.
Sam ne kontam kako ne kontas da ona veze nema o cemu pricas :D.
ma ovo je moralo izletit iz mene

znaš kolko sam trpio
"ignorance is bliss"

Salko
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

27 Mar 2019, 16:26

Mister No wrote: 27 Mar 2019, 15:37 Ovdje, da ponovim, nigdje ne procitah vrste kvarova koje su registrovali

Daciu drzi Reno i isporucuje im motore.
Renoovi motori manje kubikaze (1,5 dci) se takodje isporucuju i ugradjuju u Mercedesa.

Ovo lici na pitanje na temi automatski ili manuelni mjenjac???
Naime poznato je da nekim autima bolje odgovara automatski nego manuelni mjenjac i obrnuto.

Sirok pojam!
evo ovi vrše istraživanja
za svaki model imaš, šta kako...

https://www.dekra.de/de/startseite/
"ignorance is bliss"

Venera
Seksologinja
Seksologinja

27 Mar 2019, 16:46

mad_max_ba wrote: 27 Mar 2019, 16:05
statebriga wrote: 27 Mar 2019, 15:46

:valja

Pa vidi, normalno je da ovi "normalni" motori sa više ventila bolje "dišu" ali to je toliko prevaziđeno da o tome ne vrijedi diskutovati.
Nekada su to bila dva valves po cilindru sada je standard 4 valves. Više zraka ulazi u combustion chamber samim tim više i izlazi. Više zraka u komori znači bolja explozija, tj bolja iskoristivost iste količine goriva odnosno proizvodnja više kilovata sa jednakim utroškom.
Upravo taj dodatni "ulaz zraka" osigurava turbina ili kompresor, pa dodajmo i sisteme ubrizgavanja goriva i imamo veliku snagu iz male zapremine motora.
Mala zapremina motora znači i manja potrošnja goriva, što uzrokuje manju proizvodnju CO2 pa sada svi proizvođači idu u downsizing motora zbog euro normi.
A koja mašina je dobra tu broj ventila apsolutno ne igra ulogu jer je standardizacija 4 po cilindru, i sada su, što se toga tiče svi proizvođači motora isti.

Druge stvari to odlučuju.
Kada govorimo o ventilima na atmosferskim motorima samo, onda bih izdvojio sistem koji imaju japanci VVT(Variable Valve Timing) a Suzuki do savršenstva doveo.
Ponovo ponavljam 4 ventila po cilindru ali način na koji rade ti ventili makes difference u iskoristivosti.

....
Nastavljam u narednom postu kojeg pišem...
a zasto ovo nisi napisao nakon mog prvo posta :sjedi

da ponovim , standardizacija se mijenja, nije fiksna ni fatalna opcija :sjedi

ipak, sam bez obzir na tvoje skakutanje,postavila jako vazan detalj :jutarnja
mad_max_ba wrote: 27 Mar 2019, 16:15 Međutim
Iako odlični u iskoristivosti benzina, ovi ventili, pa samim tim i motor, ne podnose tako dobro primjenu alternativnih goriva, konkretno LPG plin, koji ima znatno jaču exploziju.
Usljed te explozije i načina rada (variable timing) ventila koji su sačinjeni od "mekšeg" materijala (u odnosu na Opelove motore 1.4, 1.6, 1.8 recimo) dešava se da izgore ventili i klipovi u cilindrima što je fatal malfunction za ovaj motor.

Ah da
Kompletan post sam napisao za atmosferski 1.6 VVT (88 kW)motor iz Suzukija.

malo osoba koristi alternativna gooriva, ja sma pisala o generlano, najvisem borju upotrebe regulanorg beznzina , i najvise se takvih proizvodi i prodaje :jutarnja

a' dzaba i ti dalje ne zelis priznati da znam o cemu pricam, ne razumijem, zasto je tebi to tesko priznati , nece ti pimpek otpasti :cvijece

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 49506 times
Been thanked: 8800 times
Status: Online

27 Mar 2019, 16:53

Image

Ja mislio cut koju pametnu o autima...
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio 🤗😊

Salko
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

27 Mar 2019, 16:57

statebriga wrote: 27 Mar 2019, 16:46

a' dzaba i ti dalje ne zelis priznati da znam o cemu pricam, ne razumijem, zasto je tebi to tesko priznati , nece ti pimpek otpasti :cvijece
Kako ba da te ozbiljno shvatim nakon ove rečenice:

statebriga wrote: 27 Mar 2019, 14:43

jesi bukvalan, znad da pisem o vleves kod sagorijevanja benzina , ne iskljucivo o valves tokom primanja beznina prije sagorijevanja istog :123
Svaki cilindar ima ba najmanje 1 usisni i 1 ispušni ventil, barem ovi SUS motori.

Usisni i ispušni ventili najčešće su smješteni u glavi cilindra, tj. na vrhu cilindra motora. Najčešća izvedba je od dva ventila po cilindru, kod većine četverotaktnih motora, dakle, 1 usisni i 1 ispušni ventil. Kod novijih benzinskih motora pojavljuje se izvedba od 4 ventila po cilindru: 2 usisna i 2 ispušna. Rijetko se pojavljuje i izvedba s 3 ventila po cilindru. Kod takve izvedbe jedan je usisni ventil, a dva su ispušna. Ventili se pogone bregastim vratilom, koje je zupčastim remenom spojeno s koljenastim vratilom. Najvažnija stvar je usklađenost položaja bregastog s položajem koljenastog vratila zbog pravovremenog otvaranja i zatvaranja usisnih i ispušnih ventila, da se ne bi desilo da klip dođe u dodir s ventilima za vrijeme svog pravolinijskog kretanja u cilindru. Dvotaktni motori imaju samo ispušni ventil (ili više njih) dok se usisavanje obavlja pomoću kanala na košuljici cilindra.
"ignorance is bliss"

Venera
Seksologinja
Seksologinja

27 Mar 2019, 16:59

mad_max_ba wrote: 27 Mar 2019, 16:57
statebriga wrote: 27 Mar 2019, 16:46

Kako ba da te ozbiljno shvatim nakon ove rečenice:

statebriga wrote: 27 Mar 2019, 14:43

jesi bukvalan, znad da pisem o vleves kod sagorijevanja benzina , ne iskljucivo o valves tokom primanja beznina prije sagorijevanja istog :123
Svaki cilindar ima ba najmanje 1 usisni i 1 ispušni ventil, barem ovi SUS motori.

Usisni i ispušni ventili najčešće su smješteni u glavi cilindra, tj. na vrhu cilindra motora. Najčešća izvedba je od dva ventila po cilindru, kod većine četverotaktnih motora, dakle, 1 usisni i 1 ispušni ventil. Kod novijih benzinskih motora pojavljuje se izvedba od 4 ventila po cilindru: 2 usisna i 2 ispušna. Rijetko se pojavljuje i izvedba s 3 ventila po cilindru. Kod takve izvedbe jedan je usisni ventil, a dva su ispušna. Ventili se pogone bregastim vratilom, koje je zupčastim remenom spojeno s koljenastim vratilom. Najvažnija stvar je usklađenost položaja bregastog s položajem koljenastog vratila zbog pravovremenog otvaranja i zatvaranja usisnih i ispušnih ventila, da se ne bi desilo da klip dođe u dodir s ventilima za vrijeme svog pravolinijskog kretanja u cilindru. Dvotaktni motori imaju samo ispušni ventil (ili više njih) dok se usisavanje obavlja pomoću kanala na košuljici cilindra.
kasno si Marko na Kosovo stigao :sjedi

znas vrlo dobro sto sam napisala :sjedi

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 49506 times
Been thanked: 8800 times
Status: Online

27 Mar 2019, 16:59

Sta je velves, vleves, valves, jel to neko ulje sto se mece u katalizator?
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio 🤗😊

Salko
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

27 Mar 2019, 17:00

statebriga wrote: 27 Mar 2019, 16:59

kasno si Marko na Kosovo stigao :sjedi

znas vrlo dobro sto sam napisala :sjedi
de de

nemam pojma šta ti ono znači, a nisi nijednom pokušala obrazložiti ovu izjavljenu (izvini ali) glupost.
"ignorance is bliss"

Post Reply

Return to “Auto / Moto”