Alija Izetbegović
Moderator: Krokodil Behko
- Fuddo
- Maliciozni seronja

- Has thanked: 14408 times
- Been thanked: 24183 times
- Status: Online
Re: Miralem Pjanić uvrstio Aliju Izetbegovića u "tim snova" poznatih svjetskih ličnosti
Ne, u rovu, u tenku...njega se naravno nista nije pitalo.

Dozvolite da se obratimo
- Mister No
- The Good, the Bad and the Ugly

- Has thanked: 9147 times
- Been thanked: 5837 times
- Status: Offline
Re: Miralem Pjanić uvrstio Aliju Izetbegovića u "tim snova" poznatih svjetskih ličnosti
Niko ne zna Melek. Niko.Melek wrote: 07 Apr 2019, 18:19 Mene zanima kako bi se situacija razvijala sa Tunjom, da je on kojim slučajem bio...
Tu je sto je!
Od ljudi, koji bas nesto znaju i vrijede, sam cuo da je najsposobniji i daleko najjaci Bosnjacki politicar Haris Silajdzic.
Kao najzasluznijeg za nasu odbranu i razlog sto su Bosnjaci uopce opstali, navode tadasnjeg glavnog kreatora namjenske proizvodnje Rusmira Mahmutcehajica.
Alija je bio lider BiH i Bosnjaka u tom teskom vremenu.
Mogao je ovo ili ono uraditi drugacije, ali kako bi to ispalo niko ne zna.
Sigurno je da je iz svega izasao kao pozitivna istorijska licnost i "babo" Bosnjackog naroda.
Svaka cast Pjanicu sto to navodi.
The Dark Side Of The Forum...
Mene nekako nerviraju ti nazivi "otac nacije"Mister No wrote: 07 Apr 2019, 18:46Niko ne zna Melek. Niko.Melek wrote: 07 Apr 2019, 18:19 Mene zanima kako bi se situacija razvijala sa Tunjom, da je on kojim slučajem bio...
Tu je sto je!
Od ljudi, koji bas nesto znaju i vrijede, sam cuo da je najsposobniji i daleko najjaci Bosnjacki politicar Haris Silajdzic.
Kao najzasluznijeg za nasu odbranu i razlog sto su Bosnjaci uopce opstali, navode tadasnjeg glavnog kreatora namjenske proizvodnje Rusmira Mahmutcehajica.
Sigurno je da je iz svega izasao kao pozitivna istorijska licnost i "babo" Bosnjackog naroda.
A tako i hrvati nazivaju franju...
Bilo je vrijeme, opća situacija, ne samo na balkanu, za promjene. Počevši od rumunjske revolucije, rušenja berlinskog zida, raspad sssr, Čehoslovačke... Znači dogodilo bi se to i bez alije i bez franje... S tim da su ovdje to prilično loše odradili.
Ne zna se, da li bi netko bolje, no oni definitivno nisu dobro, što se vidi i po stanju danas.
Habibti, ya nour el - ain... 
- Laser
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Mood:
- Has thanked: 1273 times
- Been thanked: 4065 times
1. Ni danas neznamo koliko snažno su zavrtane ruke tamo u Dejtonu.Krokodil Behko wrote: 07 Apr 2019, 18:05Laser wrote: 07 Apr 2019, 18:00
Pa da sad kuneš Ganića ili Silajdžića?
Kako god, neko bi ti bio kriv.
Gore nismo mogli proći i da nije potpisao.
Ne bi imali šta izgubiti, a volio bih i da mi se objasni kako bi nam naškodili, kad nam je ionako sve bilo porušeno. Srpska vojska u banani, a hrvatska tigar od papira, pred kojom se srpska dogovorno povlačila.
Molim? Puno hrabrih dobrovoljaca sa ladnu Moravu? E to bi stvarno bilo presudno![]()
2. Kurva Evropa nikad ne bi dopustila da Armija BiH porazi pravoslavne i katolike. Ni po koju cijenu.
3. Uslov za neformalno skidanje embarga i dotok ozbiljnijih količina oružja i opreme je bilo formiranje federacije. Čak se ni Amerika ne bi usudila naoružat jebene muslimane koji će usred Evrope porazit kršćane. Zato je pod prisilom potpisan Vasingtonski sporazum, pa su Ameri naoruzali katolike i muslimane kao saveznike.
4. Alija je bio beskrajno usamljen, a Franjo i Slobodan nisu. Jasno ti je i zašto je bilo tako.
5. Znas ti to sve vrlo dobro, pa se cudim zasto to gubis iz vida.
Klanjam džematile po parkovima.
- Mister No

Hrvati su bili i prije Tudjmana, kao i Srbi sto su bili prije Milosevica.storm wrote: 07 Apr 2019, 18:56Mene nekako nerviraju ti nazivi "otac nacije"Mister No wrote: 07 Apr 2019, 18:46
Niko ne zna Melek. Niko.
Tu je sto je!
Bilo je vrijeme, opća situacija, ne samo na balkanu, za promjene. Počevši od rumunjske revolucije, rušenja berlinskog zida, raspad sssr, Čehoslovačke... Znači dogodilo bi se to i bez alije i bez franje... S tim da su ovdje to prilično loše odradili.
Ne zna se, da li bi netko bolje, no oni definitivno nisu dobro, što se vidi i po stanju danas.
Prije Alije su bili izmisljeni Muslimani, tako da je za njegovog vakta vraceno nasem narodu ono sto nam je kroz istoriju oteto.
Cjelokupna uloga Alije u raspadu bivse YU je nikakava, bas kao i npr. Kire Gligorova. Niko ih nista nije pitao.
Za dogadjanja u Bosni mozemo realno reci da inicijator istih sigurno nije bio.
Sa Karadzicem na suprotnoj strani sta je mogao?
Dal je mogao sta uciniti pametnije ili mudrije, vjerovatno da jeste, al ko ce ga znat?
Last edited by Mister No on 07 Apr 2019, 19:24, edited 1 time in total.
- Mutevelija
- Selonačelnik

- Has thanked: 1677 times
- Been thanked: 3195 times
Da nije bilo mudzahedina rat ne bi bio zaustavljen tako je Lasere 
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Ja sam juče bio takav
- Mutevelija
- Selonačelnik

Famozna kleveta za zlatne kasike na predsjenika.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Laser
- Forum [Bot]
- Mood:
Mene nekako nerviraju ti nazivi "otac nacije"...
[/quote]
I mene nervira.
Prije svega, kako su to Hrvati ili Bošnjaci nacija? Nikakva. To su dva mala beznacajna naroda i nista vise od toga.
Hrvati su, kao narod, mnogo stariji od Franje, a sa njim i poslije njega nisu ništa značajniji.
Konačno, hebeš narod koji je prije nekog pojedinca bio niko i ništa pa postao neko pregnućima tog nekog oca.
- Podrinjac
- Forum [Bot]
- Been thanked: 5 times
To mu je najgora stvar što je učinio. Ukaljao je obraz ABIH kao multinacionalne armije.
Sama formulacija naziva nacije Bošnjaci, da....ali, to bi i netko drugi izveo jednako...nacija je postojala i prije, a točno da zakinuta za identitet...dobro, tu se slažem, da su hrvati i srbi po pitanju toga već imali riješeno kroz republike.Mister No wrote: 07 Apr 2019, 19:22Hrvati su bili i prije Tudjmana, kao i Srbi sto su bili prije Milosevica.storm wrote: 07 Apr 2019, 18:56
Mene nekako nerviraju ti nazivi "otac nacije"
Prije Alije su bili izmisljeni Muslimani, tako da je za njegovog vakta vraceno nasem narodu ono sto nam je kroz istoriju oteto.
Cjelokupna uloga Alije u raspadu bivse YU je nikakava, bas kao i npr. Kire Gligorova. Niko ih nista nije pitao.
Za dogadjanja u Bosni mozemo realno reci da inicijator istih sigurno nije bio.
Sa Karadzicem na suprotnoj strani sta je mogao?
Dal je mogao sta uciniti pametnije ili mudrije, vjerovatno da jeste, al ko ce ga znat?
Ono muslimani kao nacija, jest bilo
- Mutevelija
- Selonačelnik

Ali je ucinio da se Evropa i Amerika malo uplasePodrinjac wrote: 07 Apr 2019, 19:31 To mu je najgora stvar što je učinio. Ukaljao je obraz ABIH kao multinacionalne armije.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Podrinjac
- Forum [Bot]
Amerika da se uplaši?
Takvu svjetsku velesilu su uspjeli uplašiti. Svaka im čast.
Takvu svjetsku velesilu su uspjeli uplašiti. Svaka im čast.
- Laser
- Forum [Bot]
- Mood:
Da nije bilo, da je bilo? Šta bi bilo kad bi bilo. Ako već miram špekukirat, bilo bi mnogo bolhe da arapski birci nisu dolazili.Mutevelija wrote: 07 Apr 2019, 19:23 Da nije bilo mudzahedina rat ne bi bio zaustavljen tako je Lasere
Bio sam beskrajno ljut kad je formiran jebeni odred El Mudžahid.
Nikad neću shvatit čija je idiotska ideja skupit sve arapske probisvijete na jedno mjesto u jednu vojnu jedinicu, da ti im oružje i dopustit tako glupavo ime El - Mudžahid.
Takođe ne shvatam ni ine Sedma nuslimanska, mada skidam kapu toj jedinici i njenom doprinosu.
- Mister No

Na ovo sto Laser gore navede.
Smijurija od naroda smo svi.
Pa u BiH trenutno zivi max. 3,5 miliona ljudi.
To je jedan dio nekog veceg svjetskog grada.
Vise zivi i radi Turaka u Njemackoj nego sto Hrvatska ima ukupno stanovnika.
Sve u svemu smijurija smo od beznacajnih drzavica i naroda, zajedno sa nasim"razlicitim" jezicima.
Smijurija od naroda smo svi.
Pa u BiH trenutno zivi max. 3,5 miliona ljudi.
To je jedan dio nekog veceg svjetskog grada.
Vise zivi i radi Turaka u Njemackoj nego sto Hrvatska ima ukupno stanovnika.
Sve u svemu smijurija smo od beznacajnih drzavica i naroda, zajedno sa nasim"razlicitim" jezicima.
- Socrates
- Forum [Bot]
Kad već razmatrate sta je bilo i sta bi bilo kad bi bilo oko Alije Izetbegovica treba se osvrnuti na vrijeme prije rata, tokom rata i Dayton zasebno.
Možda ću ja to poslije uraditi, ali možda prvo treba obratiti pažnju na naoko periferne stvari.
Recimo, njegovi intervjui poslije rata. Čovjek konstantno sam preispituje svoju ulogu tokom čitavog raspada Jugoslavije, pogotovo rata, da li je moglo bolje. Nađite mi jedan intervju gdje se Milošević i Tudjman preispituju. To ipak govori nešto. O tom ću možda poslije, jer neke stvari i vi spominjete, recimo mudžahedine.
Ili, recimo, izjave mnogih stranih zvaničnika i drugih intelektualaca nakon njegove smrti. Pozitivne ili negativne?
Ili, kad Vikic priča kako ga je Alija pozvao da ga vidi pred smrt. I jos mnoge druge naoko periferne stvari.
On je bio čovjek uhvaćen u matricu događaja koje bas nije mogao nimalo kontrolirati. To jest, njegova kontrola nad svim je bila ekstremno limitirana.
Možda ću ja to poslije uraditi, ali možda prvo treba obratiti pažnju na naoko periferne stvari.
Recimo, njegovi intervjui poslije rata. Čovjek konstantno sam preispituje svoju ulogu tokom čitavog raspada Jugoslavije, pogotovo rata, da li je moglo bolje. Nađite mi jedan intervju gdje se Milošević i Tudjman preispituju. To ipak govori nešto. O tom ću možda poslije, jer neke stvari i vi spominjete, recimo mudžahedine.
Ili, recimo, izjave mnogih stranih zvaničnika i drugih intelektualaca nakon njegove smrti. Pozitivne ili negativne?
Ili, kad Vikic priča kako ga je Alija pozvao da ga vidi pred smrt. I jos mnoge druge naoko periferne stvari.
On je bio čovjek uhvaćen u matricu događaja koje bas nije mogao nimalo kontrolirati. To jest, njegova kontrola nad svim je bila ekstremno limitirana.
. . . . . . . . .
- greeneyes
- Hadžija

- Has thanked: 6125 times
- Been thanked: 6707 times
Pa neka je 
Samo sabura
- Socrates
- Forum [Bot]
Da prvo razbijemo floskulu da je osnivanje nacionalnih stranaka izazvalo rat u BIH.
Svi ključni osnivači nacionalnih stranaka u BIH su ostali u Sarajevu pod blokadom čitav rat. Vladimir Srebrov je osnovao SDS, umro u Sarajevu 1999. Stjepan Kljuic, osnivac HDZ-a i danas živi u Sarajevu. Čak nema ni hrvatsko državljanstvo. I Alija, naravno.
Pitanje je, dakle, koji su majmuni preuzeli kontrolu nad tim strankama pod direktivama Beograda i Zagreba.
Rata bi bilo i da nije bilo nacionalnih stranaka. Rata bi bilo u svakom slučaju u kojem BIH proglasi nezavisnost. Opet bi Srbija napala, i sve bi se isto izdesavalo.
Dakle, prvo i ključno pitanje nisu nacionalne stranke nego da li je BIH trebala izglasati nezavisnost u tom trenutku. E onda se igrajte sta bi bilo kad bi bilo.
Svi ključni osnivači nacionalnih stranaka u BIH su ostali u Sarajevu pod blokadom čitav rat. Vladimir Srebrov je osnovao SDS, umro u Sarajevu 1999. Stjepan Kljuic, osnivac HDZ-a i danas živi u Sarajevu. Čak nema ni hrvatsko državljanstvo. I Alija, naravno.
Pitanje je, dakle, koji su majmuni preuzeli kontrolu nad tim strankama pod direktivama Beograda i Zagreba.
Rata bi bilo i da nije bilo nacionalnih stranaka. Rata bi bilo u svakom slučaju u kojem BIH proglasi nezavisnost. Opet bi Srbija napala, i sve bi se isto izdesavalo.
Dakle, prvo i ključno pitanje nisu nacionalne stranke nego da li je BIH trebala izglasati nezavisnost u tom trenutku. E onda se igrajte sta bi bilo kad bi bilo.
Last edited by Socrates on 07 Apr 2019, 20:36, edited 1 time in total.
. . . . . . . . .
- Mister No

Stjepan Kljujic unjesto Stipe Mesic.
- Mirelam
- Forum [Bot]
- Has thanked: 36 times
- Been thanked: 350 times
Ne hvataj se u kolo ako ne znas igrati, kaze stara narodna.Socrates wrote: 07 Apr 2019, 20:06
Ne vidim, kako bi drukčije moglo postojati višestranačje, osim nezavisnosti i razlaza...Socrates wrote: 07 Apr 2019, 20:24 Da prvo razbijemo floskulu da je osnivanje nacionalnih stranaka izazvalo rat u BIH.
Svi ključni osnivači nacionalnih stranaka u BIH su ostali u Sarajevu pod blokadom čitav rat. Vladimir Srebrov je osnovao SDS, umro u Sarajevu 1999. Stipe Mesic, osnivac HDZ-a i danas živi u Sarajevu. Čak nema ni hrvatsko državljanstvo. I Alija, naravno.
Pokušaj zamisliti cijelu SFRJ i sve te stranke...kako bi to skupština izgledala
Juga je koncipirana za jednostranačje....e da se odabrao konfederativni model 1974....drugo bi to nešto bilo.
Taman bi stigli u 15 tak godina sve posložiti za ulazak u EU vlak ili ti ga voz početkom devedesetih.