TROSJED
Moderator: VIP
- Hannibal
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Mood:
- Has thanked: 6850 times
- Been thanked: 2191 times
- Status: Offline
Re: TROSJED
Ohne dich kann ich nicht sein, Ohne dich
Mit dir bin ich auch allein (ohne dich)
Ohne dich zähl ich die Stunden ohne dich
Mit dir stehen die Sekunden, Lohnen nicht
Mit dir bin ich auch allein (ohne dich)
Ohne dich zähl ich die Stunden ohne dich
Mit dir stehen die Sekunden, Lohnen nicht
🐽
- Hannibal
- Forum [Bot]
- Mood:
Rastanka se naseg secam
jesenje su lile kise
starom stazom sad prolazim
ali tebe nema vise
jesenje su lile kise
ali tebe nema vise
🐽
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
- Has thanked: 41557 times
- Been thanked: 28338 times
- Status: Online
Hannibal wrote: 05 Apr 2019, 18:50 Rastanka se naseg secam
jesenje su lile kise
ali tebe nema vise
Postoje ljudi koji te zaborave
s takvom lakoćom
kao što se zaboravi kišobran,
i sjete te se samo kad pada kiša.
s takvom lakoćom
kao što se zaboravi kišobran,
i sjete te se samo kad pada kiša.
- Hannibal
- Forum [Bot]
- Mood:
- Mutevelija
- Selonačelnik

- Has thanked: 1679 times
- Been thanked: 3209 times
Krenule su bitke za javni prostor. Ne dozvolimo da nas zguraju u naša četiri zida!
Krenule su bitke za javni prostor. Ne dozvolimo da nas zguraju u naša četiri zida!
Sve je više razloga za zabrinutost zbog intervencija vlasti u javni život društva. U toku su neke od odlučnih bitaka za slobodu govora i mišljenja
Posljednjih turbulentnih sedmica u Bosni i Hercegovini jasno se definiraju dvije opozitne političke teritorije: „javni prostor“ i ono što protivnici Povorke ponosa s ubitačnom kombinacijom neznanja i agresije nazivaju – „između svoja četiri zida“. Sve što se tim povodima dešavalo u Sarajevu i Banjoj Luci zapravo je bitka za ideološku nadmoć. Ideološka supremacija je temeljni preduslov kontrole finansijskih tokova. Snage koje građane ove zemlje tjeraju s „javnih prostora“ u omeđeni ideološki zabran sopstvenih zidova već su zabilježile nekoliko važnih pobjeda. Tri aktuelna primjera pokazuju suštinu ovog političko-teritorijalnog rata.
Napad Huse Ćesira na novinara Žurnala – koji će, zahvaljujući nevjerovatnoj deskripciji Bakira Izetbegovića, u istoriji ostati upamćen kao napad na kameru – desio se na ulici, koja je po definiciji javni prostor. Sve što je nakon toga uslijedilo – kontraoptužbe, objašnjenja, vađenja, izvinjenja, intervjui i konferencije za štampu, svelo se na neuspio pokušaj privatizacije javne sfere kao ekskluzivne zone nad kojom imaju pravo samo odabrane tender-efendije i ideološki vlasnici općina, kantona, entiteta i države. Kakve su zakonske i političke implikacije ovog slučaja, najbolje je objašnjeno u ovom tekstu.
Najava sarajevske Povorke ponosa otvara nekoliko dilema. Najvažnija među njima – kako li će tek proći sama Povorka kad je već njeno zakazivanje izazvalo ovakvu polarizaciju društva. Sve je kulminiralo nasiljem, o čemu pišemo u drugom tekstu. Potencijalna Povorka (kažemo potencijalna jer još ništa nije izvjesno: SDA kao jedan od ključnih političkih igrača poziva organizatore na otkazivanje manifestacije, a s društvenih mreža lako je iščitati da se izvjesne militantne snage već pripremaju za nasilnu destrukciju događaja) prava je slika stanja u kojem je zaglavilo kompletno bosanskohercegovačko društvo – u svemu što radimo fatalno kasnimo. Neki dan smo, kao posljednji u Evropi, trijumfalno i do neukusa samohvalisavo, u promet pustili, tj. opet samo najavili, 4G mrežu. U septembru ćemo, kao posljednji u regionu, možda organizirati Povorku ponosa. Dinamični 21. vijek, sa svim svojim izazovima, ovdje dolazi sporo, uz tragikomična zakašnjenja i tradicionalno u najgorem izdanju. Masovni odlazak ljudi više nije potraga za poslom – to je sada panični bijeg u snošljivija podneblja. Sa zebnjom čekamo osmi septembar i sve njegove uznemirujuće konsekvence.
Svih ovih sedmica i mjeseci u Banjoj Luci traje još jedna izgubljena bitka za javni prostor, odnosno za onaj trg koji se alternativno zove Davidovim. Ta je bitka pred kraj prošle godine eskalirala u otvoreno nasilje države (preciznije rečeno – entiteta) nad sopstvenim građanima, a nakon toga nastavljena je taktika represije i pravosudnog mrcvarenja. Sve je kulminiralo najavom zakona kojim bi se, između ostalog, zabranilo snimanje policajaca, što snagama odmetnutog Dragana Lukača daje još više moći. Tako su još jedan javni prostor i još jedna bitka za minimalne političke slobode izgubljeni. Jedina šansa da se nešto izmijeni je dolazak nove vlasti, koja bi poništila staljinističke mjere sadašnje garniture. Ali to je u ovom trenutku nemoguća misija.
Da zaključimo: javni prostor, to su u fizičkom smislu sve one ulice, trgovi, parkovi i šetnice koji čine društveni život jedne zajednice. Kad se taj život želi reducirati i staviti pod kontrolu, onda se građane gura među njihova četiri zida. Ako vlast uspije u tome, onda ćemo s javnog prostora moći slaviti Bruneje i njihov fašistički režim, ali ne i mirno šetati tražeći elementarna prava. Ili, na javnom prostoru moći će da mlade ljude ubija kome god se ćefne, ali s istog tog prostora neće biti dozvoljeno protestirati protiv pomenutog ubistva. Po ulicama i trgovima nećete smjeti snimati, protestirati, izražavati mišljenje, nećemo moći da se na njemu okupljamo. Huso Ćesir i Dragan Lukač postaju mjera, relevantan kriterij za to šta je dozvoljeno na javnom prostoru.
Za sve ostalo – imate svoja četiri zida
Sve je više razloga za zabrinutost zbog intervencija vlasti u javni život društva. U toku su neke od odlučnih bitaka za slobodu govora i mišljenja
Posljednjih turbulentnih sedmica u Bosni i Hercegovini jasno se definiraju dvije opozitne političke teritorije: „javni prostor“ i ono što protivnici Povorke ponosa s ubitačnom kombinacijom neznanja i agresije nazivaju – „između svoja četiri zida“. Sve što se tim povodima dešavalo u Sarajevu i Banjoj Luci zapravo je bitka za ideološku nadmoć. Ideološka supremacija je temeljni preduslov kontrole finansijskih tokova. Snage koje građane ove zemlje tjeraju s „javnih prostora“ u omeđeni ideološki zabran sopstvenih zidova već su zabilježile nekoliko važnih pobjeda. Tri aktuelna primjera pokazuju suštinu ovog političko-teritorijalnog rata.
Napad Huse Ćesira na novinara Žurnala – koji će, zahvaljujući nevjerovatnoj deskripciji Bakira Izetbegovića, u istoriji ostati upamćen kao napad na kameru – desio se na ulici, koja je po definiciji javni prostor. Sve što je nakon toga uslijedilo – kontraoptužbe, objašnjenja, vađenja, izvinjenja, intervjui i konferencije za štampu, svelo se na neuspio pokušaj privatizacije javne sfere kao ekskluzivne zone nad kojom imaju pravo samo odabrane tender-efendije i ideološki vlasnici općina, kantona, entiteta i države. Kakve su zakonske i političke implikacije ovog slučaja, najbolje je objašnjeno u ovom tekstu.
Najava sarajevske Povorke ponosa otvara nekoliko dilema. Najvažnija među njima – kako li će tek proći sama Povorka kad je već njeno zakazivanje izazvalo ovakvu polarizaciju društva. Sve je kulminiralo nasiljem, o čemu pišemo u drugom tekstu. Potencijalna Povorka (kažemo potencijalna jer još ništa nije izvjesno: SDA kao jedan od ključnih političkih igrača poziva organizatore na otkazivanje manifestacije, a s društvenih mreža lako je iščitati da se izvjesne militantne snage već pripremaju za nasilnu destrukciju događaja) prava je slika stanja u kojem je zaglavilo kompletno bosanskohercegovačko društvo – u svemu što radimo fatalno kasnimo. Neki dan smo, kao posljednji u Evropi, trijumfalno i do neukusa samohvalisavo, u promet pustili, tj. opet samo najavili, 4G mrežu. U septembru ćemo, kao posljednji u regionu, možda organizirati Povorku ponosa. Dinamični 21. vijek, sa svim svojim izazovima, ovdje dolazi sporo, uz tragikomična zakašnjenja i tradicionalno u najgorem izdanju. Masovni odlazak ljudi više nije potraga za poslom – to je sada panični bijeg u snošljivija podneblja. Sa zebnjom čekamo osmi septembar i sve njegove uznemirujuće konsekvence.
Svih ovih sedmica i mjeseci u Banjoj Luci traje još jedna izgubljena bitka za javni prostor, odnosno za onaj trg koji se alternativno zove Davidovim. Ta je bitka pred kraj prošle godine eskalirala u otvoreno nasilje države (preciznije rečeno – entiteta) nad sopstvenim građanima, a nakon toga nastavljena je taktika represije i pravosudnog mrcvarenja. Sve je kulminiralo najavom zakona kojim bi se, između ostalog, zabranilo snimanje policajaca, što snagama odmetnutog Dragana Lukača daje još više moći. Tako su još jedan javni prostor i još jedna bitka za minimalne političke slobode izgubljeni. Jedina šansa da se nešto izmijeni je dolazak nove vlasti, koja bi poništila staljinističke mjere sadašnje garniture. Ali to je u ovom trenutku nemoguća misija.
Da zaključimo: javni prostor, to su u fizičkom smislu sve one ulice, trgovi, parkovi i šetnice koji čine društveni život jedne zajednice. Kad se taj život želi reducirati i staviti pod kontrolu, onda se građane gura među njihova četiri zida. Ako vlast uspije u tome, onda ćemo s javnog prostora moći slaviti Bruneje i njihov fašistički režim, ali ne i mirno šetati tražeći elementarna prava. Ili, na javnom prostoru moći će da mlade ljude ubija kome god se ćefne, ali s istog tog prostora neće biti dozvoljeno protestirati protiv pomenutog ubistva. Po ulicama i trgovima nećete smjeti snimati, protestirati, izražavati mišljenje, nećemo moći da se na njemu okupljamo. Huso Ćesir i Dragan Lukač postaju mjera, relevantan kriterij za to šta je dozvoljeno na javnom prostoru.
Za sve ostalo – imate svoja četiri zida
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Ja sam juče bio takav
- Mala_Mu
- atomica

- Mood:
- Has thanked: 551 times
- Been thanked: 1391 times
Re: Krenule su bitke za javni prostor. Ne dozvolimo da nas zguraju u naša četiri zida!
Cudi me da si ti objavio ovaj tekst. 
- Mutevelija
- Selonačelnik

Re: Krenule su bitke za javni prostor. Ne dozvolimo da nas zguraju u naša četiri zida!
Nisam ja 
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
Ma samo naslov pročitao i bio mu simpa
Habibti, ya nour el - ain... 
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 10001 times
- Been thanked: 11892 times
Krenule su bitke za javni prostor
Javni prostor pripada svima, pa tako da je naslov ovog članka retardiran do kraja.
Javni prostor pripada i gejevima, jednako koliko i vjernicima koji iftare na sred srede Sarajeva, a to niti su unaprijed najavili, niti su platili za korištenje tog prostora. Meni se važnijim čini da očistimo javni prostor od tih ufuranih vjernika,. Kući pa iftari do zore ako hoćeš.
- Mutevelija
- Selonačelnik

Imas problem I sa ugostiteljvom onda.
De Behko sta oni imaju izlazit u Ferhadijinu ulicu za Bajram kako se usuddjuju naulici.klanjat.
Javni prostor kao I planeta Zemlja pripafa Allahu bez obzira bio Island ili Niggerija I ljudi to samo posudjuju generacijama
De Behko sta oni imaju izlazit u Ferhadijinu ulicu za Bajram kako se usuddjuju naulici.klanjat.
Javni prostor kao I planeta Zemlja pripafa Allahu bez obzira bio Island ili Niggerija I ljudi to samo posudjuju generacijama
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Veca
- Uvijek slobodna!

- Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
- Has thanked: 25322 times
- Been thanked: 6637 times
...tko je to pismo dao u javnost? ...mozda neko iz grupe PzD?
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 10001 times
- Been thanked: 11892 times
Mutevelija wrote: 09 Apr 2019, 18:12 Imas problem I sa ugostiteljvom onda.
Javni prostor je područje ili mjesto koje je otvoreno i dostupno svim građanima, bez obzira na spol, seksualnu orijentaciju, rasu, nacionalnu ili socio-ekonomsku pripadnost i dob.
Jedan od najranijih primjera javnih prostora su gemajde gdje su seljaci mogli dovoditi stoku na slobodnu ispašu.
Javni prostor je kriterij za pojmove kao urbani zemljopis, likovnu umjetnost, kulturalnih studija, socijalne studije i oblikovanje gradskih stredišta.
- Mutevelija
- Selonačelnik

Sviđa mi se kmekava autora ove kolumne.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Mala_Mu
- atomica

- Mood:
- Has thanked: 551 times
- Been thanked: 1391 times
Re: Mladi milioner traži nekoga da putuje s njim po svijetu, nudi visoku platu
Ako se ko odavde prijavio.. Velika je konkurencija 
Milioner koji je tražio nekoga s kim će putovati po svijetu dobio 40 hiljada prijava
Milioner koji je tražio nekoga s kim će putovati po svijetu dobio 40 hiljada prijava
Australski milioner Matthew Lepre koji je nedavno tražio privatnog asistenta koji bi sa njim putovao po svijetu i za to primao platu, dobio je 40 hiljada prijava i mnoštvo ponuda za brak, prenosi The Sun.
"Najbolji posao na svijetu" privukao je veliki broj znatiželjnika, a Matthew kaže kako jedva stiže pročitati sve prijave među kojima su i romantične ponude.
"Dobio sam preko 40 hiljada prijava iz svih dijelova svijeta, 75 posto ih je od žena dok je 25 posto muškaraca. Neki od njih su mi ponudili i brak. Većina su ih obični ljudi koji žele razbiti svoju dosadnu svakodnevnicu s putovanjima", kazao je Matthew.
Ovaj 26-godišnjak je svoje bogatstvo zaradio sam, a mjesečno ima prihode od 70 hiljada eura dok će svog budućeg asistenta plaćati oko 30 hiljada eura. Još uvijek nije odlučio koga će voditi sa sobom na poslovni krug oko svijeta, ali je naglasio kako je u pitanju dug i težak proces biranja.
- Podrinjac
- Forum [Bot]
- Been thanked: 5 times
Re: Mladi milioner traži nekoga da putuje s njim po svijetu, nudi visoku platu
Svi/sve potrčale za pare. Većinom žene, kao što i članak kaže.
- Fuddo
- Maliciozni seronja

- Has thanked: 14432 times
- Been thanked: 24304 times
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
- Has thanked: 14701 times
- Been thanked: 10242 times
- Hannibal
- Forum [Bot]
- Mood:
- Salko
- Forum [Bot]
- Mood:
- Hannibal
- Forum [Bot]
- Mood:
Re: Tri forumaša
mogo si vala nekoj trebi proslijedit
🐽