Mislim da nisi fulala mnogo u iznosu i za neki prosjek u tvojoj okolini. Zivi se mozda malo slobodnije, opet i to slobodnije je relativan pojam jer svako gleda i ustediti i priustiti svojoj djeci. Anyway.... Kako to izgleda u BiH, vec sam napisao, sada cu obrazloziti:navika wrote: 14 Apr 2019, 21:22 Jedan dan je na forumu osvanula temu o zivotu i troskovima nekog naseg Balkanca u Njemackoj i ja sam taj dan (opet) uzela olovku i biljeznicu i sracunala svoje. Dosla sam do sume od $4700. Onih $4700 su mi potrebni za solidan zivot, zapravo za solidan zivot cetveroclane porodice.
1. Skolovanje, sada vec ide par milja KM po godini i na privatnim i na drzavnim fakultetima, 3+2 Bolonja pa skontajte koja je to lova. Skinuto glavno obrazovanje s budzeta. Nesto malo se jos izdvaja iz javne raspodjele. Osnovno je jos uvijek dzabera, a srednja tu i tamo poneko placa privatne srednje
2. Stan, hoces rentati haj recimo za cetvoroclanu porodicu treba jedno 60 m2, to je jedno 450 kermi sumarno mjesecno. Ako ces kredit onda jedno 600-800 rata na 15 godina
3. Kupiti posao, postalo normalno uhljebiti djecu, deder nadji 10 000+.
4. Zdravstvo, pokriva drasticno manje nego prije 15 godina, lijekove placate, ako hocete privatno treba se dobro izut za bolji pregled oko 200-300 KM, operacije su par milja pa na vise.
5. Kredite, sada je kao nesto manja kamata, ali je iznos koji se vraca je drasticno veci zbog skupljeg kvadrata.
6. Putarine, osim one kroz registraciju, pa autoput, ide jos skromnih 15 pf po litri. Cijena goriva je pogurala blago inflaciju.
Pusi li ko? Koliko se placalo prije u odnosu na sadasnje cigare?
Za pristojan zivot, cetvoroclana porodica treba imati prihode preko 2-2500 KM mjesecno, a solidan bar jedno 3 milje.
Sumarno, trenutni zivotni standard u odnosu na prije 15 godina je drasticno devalvirao.
Bravo Mister No, bruka ih je na minimalcu, penzionerima kao malo povecaju iznos, zato su nabili vecinu na minimalac ili neznatno iznad. Samo jos da pocnu kasniti bice ljepota.
Sto nece u pekare? Nije to lak zanat, nocne smjene, a ni nesto posebno placen. Mada sto rece Julija, nasli su jednu pekaru i eto, nema radnika kuku. Jok nema.
Nedavno sam se zatekao u jednom restoranu za koji znam da konobari imaju iznad prosjeka plate i pozicija o kojoj mnogi konobari sanjaju. Dvojica konobara pricaju izmedju sebe, jedan se hvali, ceka nekog da mu se javi ide raditi u Njemacku, ovdje vise ne moze, nikakvi uslovi. Jaro znam otprilike koliki su ti prihodi i zivotni troskovi, kontam dobro je pa ne znas sta ce te snaci.

![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)