Moderator: spacebound
Nije samo s muskarcima. Moja starija sestra je morala puno vise stvari radit a meni se popustalostorm wrote: 18 Apr 2019, 08:57Mame tu dosta prave "invalide" od muškaraca...gospođa Brams wrote: 18 Apr 2019, 08:48 Prvo i osnovno mislim da bi svaka odrasla osoba trebala znati raditi osnovne poslove po kuci da moze prezivjet sama. Znaci da si moze ak nista drugo ispec jaje, da zna stavit ves u masinu, ocistit nesto, promijenit zarulju i slicno. Nebitno bilo musko ili zensko. To su jednostavno neke vjestine koje ti trebaju da zivis, sve i ako imas nekog tko to radi za tebe nikad ne znas kad mozes ostat sam ili kad ces ti to morat pocet radit.
Dalje, svi mozemo te stvari obavit na neki nacin ali neki ce obavit bolje, neki losije.
Ovisi o afinitetima
Nas dvoje imamo skroz razlicite sklonosti obavljanja tih poslica i uglavnom se preklapaju sa tradicionalno "musko-zenskom" podjelom, uz mozda pokoju iznimku. A to nije tako bez razloga, sta god o tome mislili.
Ja vidim već ogromnu razliku između brata i mene...
Za mene nije bilo pardona, a njemu cijelo djetinjstvo... Aj pusti ga mali je, mladji je... Ajde ti, pokaži mu... Dok sam ja njemu ispokazivo i odselio sam![]()
Vecina muskih radi duze. U slucaju pariteta (satnice) inace obavljaju teze poslove. Neke kulture su i pretjerano konzervativne po tom pitanju. A i dobar broj zena gleda kucu kao "svoj" ekskluzivni prostor. Tako naucene.statebriga wrote: 17 Apr 2019, 14:43treba podvuci pitanje i misjenj emnogih : zasto se rad u kuci od strane muskarca podrazumijeva kao pomoc , a od strane zena kao obavezaina wrote: 17 Apr 2019, 12:45 Tepanje uopste ne mora podrazumijevati medenaste rijeci. Moze to biti i dodir ruke, iznenadni poljubac, nekoliko rijeci napisanih na papir poslije zestoke svadje itd
Sto se tice kucnih poslova... Svako ima vecinom svoj zadatak.
A i kad musko pomogne (nece mu otpasti testis ako izvadi ves iz ves masine i prostre, ili i usisa) valjda to uradi najprije iz ljubavi...a ne (eto maksuz) radi vagine.![]()
Ma ima, a i nema veze... Mislim da je bitnije što je "ponijeo od kuće" ...Zagorka wrote: 18 Apr 2019, 12:25 Moj muž je živio sam, prije mene.
Sad kad vidim, svakoj bi preporučila da traži takvog koji je živio sam.
Najsice, ja sam vidjela mnogo vise tih izuzetaka , a koji to u sustinni nisuNice try wrote: 18 Apr 2019, 08:28Imastatebriga wrote: 17 Apr 2019, 16:00
nema muskih i zenskih poslova, to zelim podvuci, zato je sve bazrano na dogoovru dvije osobe![]()
a imas osobe koje jednsotavno znaju ili ne znaju popravlajti u kuci , ne znam sto se od muskaraca ocekuje da znaju sve zanate i popravke u uci![]()
zasto se ocekuje da zene moraju znati sve napraviti u kuhinji , kuhanje najcesce nije produkt ljubavi, vec je obaveza , a muskarac je jednako obavezan , jer i no mora jesti , jel' tako![]()
![]()
Pa ne moraju muškarci znati sve zanate, ali poželjno je bar ono osnovno.
Žene, isto tako, ne moraju znati ni kuhati, ni spremati bilo šta, ali je poželjno.
Šta znam, spomenula si kuhanje, nije produkt ljubavi.Kažem,ne moraju ni kuhati,ali na dugoročne staze,,,po tom pitanju malo sam ograničena i ipak ću ostati pri svojoj tvrdnji da postoje poslovi koje većina žena bolje radi i poslovi koje većina muškaraca bolje obavlja.Zamjene poslova, pomoć i slično se dešavaju i nisu isključeni,ali ne garantuju da je obavljeno kako treba.
Moj muž će uvijek bolje od mene pokositi travu ispred kuće, ja ću bolje napraviti kolač,bubam.On će ljepše okrečiti, ja ću ljepše napraviti raspored namještaja(koji će on nositi, naravno)![]()
To je tako.Pišem iz svog iskustva,primjera mog,ljudi oko mene, mojih roditelja i sl.
Naravno,postoje stvari za koje je svejedno ko će ih obaviti.
Pišem za većinu,a izuzeci uvijek postoje,naravno.
danas, vecina parova nisu kuci cijeli dan , nema potrebe kuhati , svi jedu vaniina wrote: 18 Apr 2019, 09:32Vecina muskih radi duze. U slucaju pariteta (satnice) inace obavljaju teze poslove. Neke kulture su i pretjerano konzervativne po tom pitanju. A i dobar broj zena gleda kucu kao "svoj" ekskluzivni prostor. Tako naucene.statebriga wrote: 17 Apr 2019, 14:43
treba podvuci pitanje i misjenj emnogih : zasto se rad u kuci od strane muskarca podrazumijeva kao pomoc , a od strane zena kao obaveza![]()
Nedavno kazem muzu da mi pomogne skinuti zavjese (trebala ih prati) a on ce ti: Ja bih to definitivno poskid'o, cemu uopste sluze....![]()
Niti ga zanima da li se sudoper "blista" itd
Hocu reci da mi zene i muski, u pojedinim stvarima, zivimo na dva razlicita planeta i intenziteta.
Moj je jako mlad zivio sam nekoliko godina. Zna svasta ali neke stvari vecinom radim ja a neke on. Neke zajedno.
I naravno da ima i izuzetak situacija, i ko prije stigne.
Ja sam se smestila, naj volim kad je moj muskarac u kuhinji, em sto bolje kuha od mene em sto to radi s ljubavlju:)
To ti je inače tako. Volimo jedni drugima trpat u ustastatebriga wrote: 18 Apr 2019, 14:04 autor clanka je napisao muskarac, on bolje znaod zena , sto zene zele![]()