Islam

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1643 times
Been thanked: 3080 times
Status: Online

Re: Islam

Post by Mutevelija »

Bozic bi i mogao proci a uskrs sumnjam nisam siguran.

Jer muslimani ne vjeruju da je Isus razapet, a Isa a.s sot se rodio da se cestita opet nekako bi i mogloproci.
Mada reis cestita.
https://www.google.com/search?source=hp ... mDU2yevf3Q
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Kyuukyokutai
Na probnom
Na probnom
Status: Offline

Post by Kyuukyokutai »

pa da ali ako cestitas to ne mora da znaci da se slazes sa tim uvjerenjem

https://sandzakpress.net/reisu-l-ulema- ... uskrs-2015

https://www.doznajemo.com/post/glavni-i ... nije-haram
rethna
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 2 times

Post by rethna »

Kyuukyokutai wrote: 18 Apr 2019, 18:02 ummmm, ljudi.. Zna li neko koji je stav islama oko cestitanje bozica, vaskrsa i tih praznika..

Na mesihatu Bih lijepo mi pise da je dozvoljeno radi odrzavanja rodbinskih odnosa a slusam selefije (vehabije) kazu da je haram...

Mislim, lose mi ispadne da ne cestitam majci praznik..
Mala opaska.. niti su to selefije, a niti ih vidim kao sljedbenike Abdulwahaba, bar po praksi koju pruzaju i cijeloj retorici kad zaglibis u razgovoru s njima.
Za shvatanja vjere i zakona, onih dubljih znacenja, treba malo otvoriti um i biti rasterecen od indoktrinacije drugih, sto s ovima nasim nije slucaj.

Cestitaj, ako vec imas kome, nece ti nista biti.
Question everything.
Kyuukyokutai
Na probnom
Na probnom

Post by Kyuukyokutai »

Znam nego ljudi su se ovjde navikli na taj izraz pa da iskoristim onaj za koji znaju
rethna
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by rethna »

Ma ja, bosnje nase drage. Med i mlijeko, a ne znaju ni u sta vjeruju. Bitno da nije druge vjere samo :oo
Question everything.
Podrinjac
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Podrinjac »

Ja znam u šta vjerujem... ni u šta. :plavi
rethna
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by rethna »

Svako vjeruje u nesto :cudi
Question everything.
Vertigo
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Vertigo »

Kyuukyokutai wrote: 18 Apr 2019, 18:02 ummmm, ljudi.. Zna li neko koji je stav islama oko cestitanje bozica, vaskrsa i tih praznika..

Na mesihatu Bih lijepo mi pise da je dozvoljeno radi odrzavanja rodbinskih odnosa a slusam selefije (vehabije) kazu da je haram...

Pa ako ce oni tebi cestitat ramazan i bajram, onda bi bilo pozeljno i ti njima njihove praznike da cestitas. Mislim, moralno je, a to sto pricaju ti (Pezic, Kuduzovic Ljakic(Koji podrzava FGM) i Golos) batali to. Zivi se u multinacionalnoj i multietickoj sredini

Jesi li iz mjesovitog braka ili se presao u Islam?
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by storm »

Fino cestitas "sretan vam praznik" i sve je u redu, nisi ništa doveo u pitanje... Ako te već toliko muči.
Mada ja volim izvorno imenovati praznik, čisto iz poštovanja prema slavljenicima...
I opet ti nista neće biti :D
Habibti, ya nour el - ain... :srce
Cvrle
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 12 times

Post by Cvrle »

Ljudi se opterecavaju nepotrebnim stvarima. Nekako je danas sve prenapuhano i upravo se desava ono sto nam je zabranjeno - pretjerivanje.
Ni u cemu ne treba pretjerivati, pa ni u vjeri. "Postuj, da bi bio postovan." Kako volim da cujem kada mi prijatelji druge vjere cestitaju praznik, tako i ja njima uputim lijepu rijec. "Lijepa rijec i gvozdena vrata otvara!"
Poput nekog starog kopača zlata, moraš se pomiriti s time da trebaš iskopati mnogo pijeska iz kojeg ćeš poslije strpljivo isprati nekoliko sićušnih komadića zlata
mehaning
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by mehaning »

rethna wrote: 18 Apr 2019, 22:39 Svako vjeruje u nesto :cudi
:jok
Kyuukyokutai
Na probnom
Na probnom

Post by Kyuukyokutai »

Pa da, mozda ste u pravu. Bolje da prestanem slusat sta radikalci pricaju. Pa kad Mustafa Ceric i Yusuf Karadawi cestitaju, onda ne bi trebalo biti problema
rethna
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by rethna »

mehaning wrote: 19 Apr 2019, 09:07
rethna wrote: 18 Apr 2019, 22:39 Svako vjeruje u nesto :cudi
:jok
:hm
Question everything.
Cvrle
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 12 times

Post by Cvrle »

Kyuukyokutai wrote: 19 Apr 2019, 09:25 Pa da, mozda ste u pravu. Bolje da prestanem slusat sta radikalci pricaju. Pa kad Mustafa Ceric i Yusuf Karadawi cestitaju, onda ne bi trebalo biti problema
Svako za se travu pase... Ono sto osjetis u srcu da je ok, sto osjetis da ne bi nikoga povrijedilo, da neces uciniti nista sto ne bi volio da tebi ucine, tako i postupi.
Poput nekog starog kopača zlata, moraš se pomiriti s time da trebaš iskopati mnogo pijeska iz kojeg ćeš poslije strpljivo isprati nekoliko sićušnih komadića zlata
Vertigo
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Vertigo »

Alo ljudi jel ovaj Lik NORMALAN!!?!?!

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1643 times
Been thanked: 3080 times
Status: Online

Post by Mutevelija »

Interesantan hadis kojeg treba proučiti malo :hm
A dolazi iz Muslimove zbirke.
Žene ratnice :hm
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Fazlija
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Fazlija »

Kojem mezhebu pripadaju sufije?

Jesu li oni prisutni u svakom mezhebu + kod shiita ili se smatraju posebnim?
http://forum.srednjiput.rs/
Deliler
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Deliler »

Fazlija wrote: 25 Apr 2019, 15:38 Kojem mezhebu pripadaju sufije?

Jesu li oni prisutni u svakom mezhebu + kod shiita ili se smatraju posebnim?
Sufije generalno ne pripadaju ni jednom od mezheba. Iako se medju sunitima oni smatraju kao "svoji", postoje misljenja da su neki od ucenjaka, koji su njima uzor, izasli iz granica islama.

S druge strane, si'iti ih ne prihvataju kao svoje, dok bi ih selefije, koliko sam mogao da primijetim, bukvalno podavile.

Oni su uvijek teska tema za sunite, obzirom da ih ne mozes potpuno odbaciti, ali neki njihovi postupci i obicaji ih cine teske za crvrsto mjesto medju sunitima.
Fazlija
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Fazlija »

Deliler wrote: 25 Apr 2019, 16:06 si'iti ih ne prihvataju kao svoje, dok bi ih selefije, koliko sam mogao da primijetim, bukvalno podavile.
Hm, zanimljivo... a ja sam cuo da i medju shiitima postoji jaka sufijska tradicija. Mada... ne znam puno o tome pa sam mozda nesto i pomijesao.

A selefije, to je jasno. Oni ce ko i svi ekstremisti u povijesti na koncu podaviti i sve sunitske muslimane koji nisu ko i oni. To je priroda svakog ekstremizma i ultra-ortodoksije. Tako su i krscani vodili ratove jedni protiv drugih oko toga ko ispravnije vjeruje u Isusa. Najvise su komunista pobili Mao i Staljin itd.
http://forum.srednjiput.rs/
Deliler
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Deliler »

Fazlija wrote: 25 Apr 2019, 16:18
Deliler wrote: 25 Apr 2019, 16:06 si'iti ih ne prihvataju kao svoje, dok bi ih selefije, koliko sam mogao da primijetim, bukvalno podavile.
Hm, zanimljivo... a ja sam cuo da i medju shiitima postoji jaka sufijska tradicija. Mada... ne znam puno o tome pa sam mozda nesto i pomijesao.

A selefije, to je jasno. Oni ce ko i svi ekstremisti u povijesti na koncu podaviti i sve sunitske muslimane koji nisu ko i oni. To je priroda svakog ekstremizma i ultra-ortodoksije. Tako su i krscani vodili ratove jedni protiv drugih oko toga ko ispravnije vjeruje u Isusa. Najvise su komunista pobili Mao i Staljin itd.
Dobro, vidim logiku i hronologiju koja je podupire. Ali, mislim da ceu ovom slucaju biti ipak presedan. Selefije su u najmanje zavidnoj poziciji, otkada znam za njih. Ali, posto moram biti doljedan sebi u istini, upoznao sam ih mnogo. I medju njima ima ljudi koji su sasvim OK. Ocekujem da ce takvi brzo da se vrate u okrilje "mainstrem" islama.
Post Reply

Return to “Religija”