šta ljude pitaš, pitaj autohtone biljke kojima je uništio stanište
nit je paulovnija tako optimisticna kako komesar tvrdi nit je tako pesimisticna kako ti tvrdis ...
ocito da si teoreticar sa filozofskim ambicijama
Dugoročno je pesimistična jer je invazivna, neće preko noći. Baš kao što je to uradio i bagrem, sada je na svakom koraku (na uštrb drugih) a nekad nije ni postojao na ovim prostorima.
Meni je to isti profil kao oni što donesu pastrmku u Prokoško jezero da pojede endemskog tritona. I masa sličnih primjera. Štetočine.
KREMENAC wrote: 03 Mar 2019, 19:41
nit je paulovnija tako optimisticna kako komesar tvrdi nit je tako pesimisticna kako ti tvrdis ...
ocito da si teoreticar sa filozofskim ambicijama
Dugoročno je pesimistična jer je invazivna, neće preko noći. Baš kao što je to uradio i bagrem, sada je na svakom koraku (na uštrb drugih) a nekad nije ni postojao na ovim prostorima.
Meni je to isti profil kao oni što donesu pastrmku u Prokoško jezero da pojede endemskog tritona. I masa sličnih primjera. Štetočine.
jedini stetocina, kome nema lijeka, je covjek... njega ganjaj ..
bagremu i paulovniji se moze dohakat
KREMENAC wrote: 03 Mar 2019, 00:18
i bagrem je invazivan. od kad su ga donijeli iz amerike posadjeno ja stotine hiljada ha po Evropi, pa se niko ne zali da im je bagrem uneredio sume..
Ne žale se možda jer je bagrem već odavno osvojio prostore, pa se ne sjećaju kad je tu bilo nešto drugo.
ima ga po BiH. gdje je to napravio stetu ??
Svugdje, gdje god ga ima. Bagrem nije industrijsko drvo, pa čak i ako je oko ogrijeva, bolja je bukva.
biljka stara 2-4 godine .. a to nije sadnica ... odnosno biljka koja je min 5-7 cm debela, sa razvijenim korjenom
cepovanje se vrsi u proljece a sadnica u proljece izgleda ovako:
sta ces cepovat na ovoj biljci?
Ovo su biljke od dva mjeseca.Presadiš iih u veći kontejner i one narastu dva metra do jeseni.U proljeće ih posadiš i odmah čepuješ.
i bagrem je invazivan. od kad su ga donijeli iz amerike posadjeno ja stotine hiljada ha po Evropi, pa se niko ne zali da im je bagrem uneredio sume..
Ne žale se možda jer je bagrem već odavno osvojio prostore, pa se ne sjećaju kad je tu bilo nešto drugo.
Svugdje, gdje god ga ima. Bagrem nije industrijsko drvo, pa čak i ako je oko ogrijeva, bolja je bukva.
KREMENAC wrote: 03 Mar 2019, 19:34
biljka stara 2-4 godine .. a to nije sadnica ... odnosno biljka koja je min 5-7 cm debela, sa razvijenim korjenom
cepovanje se vrsi u proljece a sadnica u proljece izgleda ovako:
sta ces cepovat na ovoj biljci?
Ovo su biljke od dva mjeseca.Presadiš iih u veći kontejner i one narastu dva metra do jeseni.U proljeće ih posadiš i odmah čepuješ.
Ja ne znam kako to ti radiš?
Cepovanje je tehnicka mjera u sumarstvu a i vocarstvu ciji je cilj razvoj korjenovog sistema. Ja sam je radio prije 30 godina na orasima.
Ovo sto vi radite nije u redu jer biljku cepujeta a onda sasjecete korjenje. Pa kojeg vraga ste cepovali. Za godinu dana biljku 2 puta radikalno ostetite. Zato ti se od 6000 sadnica primilo 3000. Trgovacki marifetluk.
Ja bih radio sljedece:
Kupio ne cepovane sadnice u rasadniku na proljece.
Posadio ih
Na proljece iduce godine kad se biljka korjen dobro razvije cepovao bih.