GLAVNI SASTOJAK USPJEŠNOG BRAKA: Doznajte šta je potrebno za srećan i dugovječan brak!| 08.07.2012. - 09:59:41
--------------------------------------------------------------------------------
Ako ste u stanju da tačno razumijete partnerova osjećanja, i ako vjerujete da se partner trudi da razumije vaša, vi imate srećnu vezu. Sudeći prema studiji sa Harvard univerziteta, empatija je najvažniji sastojak uspješnog braka.
Autori studije sugerišu da postoji razlika između polova što se tiče razmijevanja emocija i načina na koje se one odražavaju na vezu.
0brak1-300x199.jpg
Muškarci mogu doživjeti negativna partnerkina osjećanja u smislu da ugrožavaju vezu, dok žene ne smatraju da negativne emocije njihovog partnera utiču na opstanak njihove veze.
Otkrića sugerišu da sam učinjeni napor da se razumiju partnerove emocije, čak i ako ne u potpunosti tačno, doprinosi većem zadovoljstvu brakom.
Evo nekih načina da unaprijedite svoj brak ili vezu radeći na svojim empatičnim vještinama.
POSLUŠAJTE VAŠE EMOTIVNE PORUKE
Emotivne poruke nisu iste kao riječi koje vaš partner govori. Vaš partner vas možda kritikuje što ne provodite dovoljno vremena zajedno, ali emotivna poruka u stvari može biti: “Nedostaješ mi i plašim se da ti nisam važan/a.”
PAUZIRAJTE SOPSTVENE EMOCIJE
Kada je vaš partner kritičan, lako je da odreagujete odbrambeno. Prije nego što odreagujete, duboko udahnite i pokušajte da usporite svoj emotivni odgovor tako da možete da čujete emocije iza kriticizma.
ODGOVORITE NA EMOTIVNE MOLBE VAŠEG PARTNERA
Umjesto da reagujete odbrambeno sa: “O čemu ti pričaš? Pa juče smo išli u šetnju, a na večeru smo išli prošlog vikeda!” odgovorite na emotivne molbe vašeg partnera govoreći nešto poput: “Stvarno ti nedostajem i želiš da provodimo više vremena zajedno. Hvala što si mi rekao/a. Volim te.”
Čak i ako budete razumjeli emotivnu poruku netačno, napor koji ste uložili u razumijevanje partnerovih emocija će se isplatiti.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.