Nedavno sam posjetila ovaj biser.Imala sam odavno želju, ali nikako da se nakanim.Iznenadila me organizacija, čistoća,ljubaznost vodiča i uopšte svih koji su uključeni u taj,recimo projekat.Ulaznica nije skupa,zaista,za ono što se ima vidjeti,čak i premalo.
Sami ulaz je jako zanimljiv,objašnjenja vodiča zašto se zove vjetrenica...npr.tada kada sam ja bila nije unutra bilo nimalo vjetra i temperatura je iznosila oko 11 stepeni.Međutim,što je vani toplije unutra je jači vjetar zbog mnogih šupljina i razlike u temperaturi.
Dio koji sam kao turista obišla nije predug,ali je super uređeno, osvijetljeno diskretno zbog raznih životinjskih vrsta koje bi uginule izlaganjem jačoj svjetlosti.Što se tiče pećinskog nakita, ima ga dosta, na nekim mjestima čak i previše.zanimljiv je podatak da za samo jedan milimetar tih naslaga treba i do stotinu godina.Zamislimo te godine, vijekove,količinu vode kad vidimo neki stalagmit od metar i više.Zatim ima podosta i pećinskih stupova,
Dosta ,dosta istorije je protutnjalo kroz pećinu,od divljih zvijeri, praljudi do hajduka i vojnika.
Ima dijelova za koje smo dobili objašnjenje da samo speleolozi imaju pristup i vjerovatno se još uvijek vrše istraživanja.
Biću malo pažljivija u razgledanju kad ponovo odem sa djecom jer imam želju da i one obiđu i vide ovu zanimljivost.
Treba svakako spomenuti i mali muzej koji sam obišla nakon pećine.Teta koja radi tu jako zanimljivo pripovijeda i užitak je bilo slušati njena objašnjenja i pogledati eksponate, svakako.Od praistorijskog čamca pronađenog u pećini do igala koje su koristili pećinski ljudi.
Za fotke je bila kriza jer nam je rečeno da ne smijemo slikati, naravno zbog blica,a ja mobitel nisam nikao ni ponijela ni do ulaza.Unutra je mračno i sumnjam da bih išta izvukla,ali sljedeći put ću poslikati bar ulaz i reljef na stropu.
Preporučujem kao turističku destinaciju, zaista vrijedi vidjeti.
"Nećemo ništa razumeti od hoda sveta ako budemo zamišljali da ljudi uvek postupaju pravedno..."
Balada o Bohoreti