Online prijevara / preljuba !

Diskusije o ljubavi, vezama, prijateljima...

Moderator: spacebound

Da li smatrate emocionalnu prijevaru "goru" od sexualne?

DA
24
32%
NE
11
15%
Mislim da je i jedno i drugo isto
39
53%

Total votes: 74

Salko
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Status: Offline

Re: Je li online afera varanje partnera?

Post by Salko » 17 May 2019, 08:54

carobnjak N wrote: 17 May 2019, 08:52
exampLe wrote: 17 May 2019, 08:40 Ako iskreno voliš neku osobu nijedna druga ti neće pasti napamet.

S druge strane, čim vidiš da počinješ, pored svoje djevojke/momka (ili žene/muža) razmišljati o nekome drugom bolje ti je da tu vezu prekineš što prije.
Onda je Poslanik Muhamed kao "najbolji uzor" , nenormalan. On je, sa nekoliko brakova, pozelio na primjer i zenu od svoga posinka. Ali posto ga je bilo stid javnosti, jer je u tadasnjoj kulturi posinak bio isto kao i krvni srodnik, nije to iznosio. Sve dok mu Allah nije to odobrio u samom Kur'anu i dokinuo tu vrstu srodstva, posinak se razveo, a on ozenio njegovu bivsu suprugu.
Posto je njegovim ostalim zenama to bilo "uz nos" , njima je takodjer dopusteno da se razvedu i jos da ih "bogato nagradi" :D te da se udaju poslije za koga zele.
nije ti baš logika.. al hajd...
"ignorance is bliss"

lejlamo
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Been thanked: 2 times

Post by lejlamo » 17 May 2019, 08:54

storm wrote: 17 May 2019, 08:50
Normalno je, da ti se netko svidi usput, to je u prirodi čovjeka. Ali onda se malo i razum uključi.
:ok
Pa svakako da se osjećaju simpatije prema osobama, to ne znači da ću skočiti na svakog muškarca koji mi je Simpa i posekasati se. zaboga, šta nas čini insanima ako ne razum.

exampLe
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Mood:
Has thanked: 1 time

Post by exampLe » 17 May 2019, 08:58

exampLe wrote: 17 May 2019, 08:40 Ako iskreno voliš neku osobu nijedna druga ti neće pasti napamet.

S druge strane, čim vidiš da počinješ, pored svoje djevojke/momka (ili žene/muža) razmišljati o nekome drugom bolje ti je da tu vezu prekineš što prije.
Pa zavisi.
Ako ces zbog svake osobe koja ti je nekako simpa prekidati vezu, dokle ćeš?
Karma je opaka stvar...
Baš imam frenda, i imao je dugo godina super curu. Ali eto život nosi i trzavice, normalno je... Ostavi je zbog neke simpatije, pa drugu zbog treće, pa je sad i na petoj...
A sve gora od gore i sve kratkotrajnije...
Sad popije pa kmeci o njoj, a ona fino našla s vremenom drugog.
Normalno je, da ti se netko svidi usput, to je u prirodi čovjeka. Ali onda se malo i razum uključi.
Ne, nisam na to mislio.

Kad kažem "razmišljati o nekome drugom" tu prvenstveno mislim na situaciju gdje ti ta osoba ne izlazi iz glave, gdje više razmišljaš o njoj nego nego o svom trenutnom partneru, gdje ti se dešava da pažnju više usmjeravaš ka toj osobi nego ka svojoj djevojci/momku itd.

Sasvim je normalno da ti se neko svidi usput, ali ako stvari izmaknu kontroli i pređu tu "baš je simpa" granicu onda je problem.

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 929 times

Post by carobnjak N » 17 May 2019, 08:58

lejlamo wrote: 17 May 2019, 08:44
carobnjak N wrote: 17 May 2019, 08:42

Ne. Nego da je brak kao monogamna institucija neprirodan.
Pa to je kurvanje.
Ti možeš nazvati i poligamijom. ono je opet isto.
Kurvanje je i kad ti suprugu "nedas" , dok ti ne uradi nesto sto je po tvom cejfu, a do to nema veze sa sexom. Mozes ti to zvati kako hoces ali to je tako. Tipa, hoces da ides negdje gdje on ne zeli, inace ces se ti naljutiti i nista od djidjimidji
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)

lejlamo
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by lejlamo » 17 May 2019, 08:59

Čarobni, te interpretacije vjere kako se kome nadigne su prevaziđene. Ebote, naučili smo čitati s razumijevanjem i razumom smo obdareni te ga koristimo, ne treba interpretator i posrednik. Fala.

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N » 17 May 2019, 09:01

lejlamo wrote: 17 May 2019, 08:54
Pa svakako da se osjećaju simpatije prema osobama, to ne znači da ću skočiti na svakog muškarca koji mi je Simpa i posekasati se. zaboga, šta nas čini insanima ako ne razum.
emocije su jace od razuma...biti samo razuman, znaci biti robot ili umjetna, neprirodna inteligencija.

lejlamo
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by lejlamo » 17 May 2019, 09:02

Uf.

Salko
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Salko » 17 May 2019, 09:03

carobnjak N wrote: 17 May 2019, 09:01
lejlamo wrote: 17 May 2019, 08:54
emocije su jace od razuma...biti samo razuman, znaci biti robot ili umjetna, neprirodna inteligencija.
de čarobni
sorry al da te pitam 2 pitanja

1. Jel imaš suprugu?
Ako je odgovor da
2. Voliš li je cijelim bićem?
"ignorance is bliss"

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N » 17 May 2019, 09:04

lejlamo wrote: 17 May 2019, 08:59 Čarobni, te interpretacije vjere kako se kome nadigne su prevaziđene. Ebote, naučili smo čitati s razumijevanjem i razumom smo obdareni te ga koristimo, ne treba interpretator i posrednik. Fala.
Pa eto ja ti tvrdim da je poligamija u islamu 100% ispravna i mogu to dokazati. Sve drugo su interpretacije i kako se kome nadigne.

exampLe
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Mood:

Post by exampLe » 17 May 2019, 09:04

Onda je Poslanik Muhamed kao "najbolji uzor" , nenormalan. On je, sa nekoliko brakova, pozelio na primjer i zenu od svoga posinka. Ali posto ga je bilo stid javnosti, jer je u tadasnjoj kulturi posinak bio isto kao i krvni srodnik, nije to iznosio. Sve dok mu Allah nije to odobrio u samom Kur'anu i dokinuo tu vrstu srodstva, posinak se razveo, a on ozenio njegovu bivsu suprugu.
Posto je njegovim ostalim zenama to bilo "uz nos" , njima je takodjer dopusteno da se razvedu i jos da ih "bogato nagradi" :D te da se udaju poslije za koga zele.
Pogrešnu osobu pokušavaš preko vjere na foru uvjeriti u svoje besmislene stavove.
Ja sam ti u zadnje vrijeme sa vjerom više na "vi", a i da nisam opet znam da ti tumačenje vjere nije jača strana tako da jebiga, žao mi je. :rol

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 26537 times
Been thanked: 6950 times

Post by Veca » 17 May 2019, 09:06

mad_max_ba wrote: 17 May 2019, 08:54

nije ti baš logika.. al hajd...

...sto? ...ovo je Muhamedova logika, sve mu nesto s neba dolazilo na njegov mlin! :zubi

...Carobni prenosi samo njegovu logiku! :ha :ćitire
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by storm » 17 May 2019, 09:07

exampLe wrote: 17 May 2019, 08:58

Pa zavisi.
Ako ces zbog svake osobe koja ti je nekako simpa prekidati vezu, dokle ćeš?
Karma je opaka stvar...
Baš imam frenda, i imao je dugo godina super curu. Ali eto život nosi i trzavice, normalno je... Ostavi je zbog neke simpatije, pa drugu zbog treće, pa je sad i na petoj...
A sve gora od gore i sve kratkotrajnije...
Sad popije pa kmeci o njoj, a ona fino našla s vremenom drugog.
Ne, nisam na to mislio.

Kad kažem "razmišljati o nekome drugom" tu prvenstveno mislim na situaciju gdje ti ta osoba ne izlazi iz glave, gdje više razmišljaš o njoj nego nego o svom trenutnom partneru, gdje ti se dešava da pažnju više usmjeravaš ka toj osobi nego ka svojoj djevojci/momku itd.

Sasvim je normalno da ti se neko svidi usput, ali ako stvari izmaknu kontroli i pređu tu "baš je simpa" granicu onda je problem.
Sve ide koliko dopustis sam.
Habibti, ya nour el - ain... :srce

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N » 17 May 2019, 09:07

mad_max_ba wrote: 17 May 2019, 09:03
carobnjak N wrote: 17 May 2019, 09:01 emocije su jace od razuma...biti samo razuman, znaci biti robot ili umjetna, neprirodna inteligencija.
de čarobni

1. Jel imaš suprugu?
Ako je odgovor da
Hocu ti odgovoriti ako ti meni odgovoris na
-imas li ili jesi li imao suprugu i volio je
- volis li je ili ako ne zasto itd

exampLe
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Mood:

Post by exampLe » 17 May 2019, 09:12

Što bi rekla Lejla: :grana :grana :grana :grana

Salko
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Salko » 17 May 2019, 09:12

carobnjak N wrote: 17 May 2019, 09:04
lejlamo wrote: 17 May 2019, 08:59 Čarobni, te interpretacije vjere kako se kome nadigne su prevaziđene. Ebote, naučili smo čitati s razumijevanjem i razumom smo obdareni te ga koristimo, ne treba interpretator i posrednik. Fala.
Pa eto ja ti tvrdim da je poligamija u islamu 100% ispravna i mogu to dokazati. Sve drugo su interpretacije i kako se kome nadigne.
Nisi u pravu jer ne uzimaš kontekst i vrijeme dešavanja.
Ali hajmo ovako.
Ok jeste ispravna, ali u tom slučaju govorimo o šerijatu i načine na koji to može može biti "legalno", mješaš kruške i jabuke na temi.

Prema ovom tvom ja sada mogu zahtjevati da mi evo lejla bude online šerijatska supruga???
U tom slučaju ja ne postupam šerijatski ispravno jer:

Izdržavanje

Žena ima kod svog supruga pravo na izdržavanje. Muž je, po islamu, jedini dužan izdržavati porodicu, makar bio i slabijeg imovinskog stanja, tako da je dužan raditi i zarađivati kako bi izdržavao svoju suprugu i potomke. Izdržavanje podrazumijeva i obuhvata stan, odjeću, hranu, piće i sve ostale životne potrebe.
“Otac djeteta dužan je da ih prema svojoj mogućnosti hrani i odijeva.”
Last edited by Salko on 17 May 2019, 09:14, edited 1 time in total.
"ignorance is bliss"

Salko
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Salko » 17 May 2019, 09:13

carobnjak N wrote: 17 May 2019, 09:07
mad_max_ba wrote: 17 May 2019, 09:03

de čarobni

1. Jel imaš suprugu?
Ako je odgovor da
Hocu ti odgovoriti ako ti meni odgovoris na
-imas li ili jesi li imao suprugu i volio je
- volis li je ili ako ne zasto itd
Imam, volim...
"ignorance is bliss"

Salko
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Salko » 17 May 2019, 09:16

odstupam sa teme...
nmgu, neda mi se polemisat

čarobni

složimo se da se ne slažemo
"ignorance is bliss"

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 41969 times
Been thanked: 28807 times

Post by Rum » 17 May 2019, 09:16

Pp je najgori
Pojedino kamenje je mekše od vaših srca.

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N » 17 May 2019, 09:24

mad_max_ba wrote: 17 May 2019, 09:12
carobnjak N wrote: 17 May 2019, 09:04

Nisi u pravu jer ne uzimaš kontekst i vrijeme dešavanja.
Ali hajmo ovako.
Ok jeste ispravna, ali u tom slučaju govorimo o šerijatu i kako načine na koji to može može biti "legalno", mješaš kruške i jabuke na temi.

Prema ovom tvom ja sada mogu zahtjevati da mi evo lejla bude online šerijatska supruga???
U tom slučaju ja ne postupam šerijatski ispravno jer:

Izdržavanje

Žena ima kod svog supruga pravo na izdržavanje. Muž je, po islamu, jedini dužan izdržavati porodicu, makar bio i slabijeg imovinskog stanja, tako da je dužan raditi i zarađivati kako bi izdržavao svoju suprugu i potomke. Izdržavanje podrazumijeva i obuhvata stan, odjeću, hranu, piće i sve ostale životne potrebe.
“Otac djeteta dužan je da ih prema svojoj mogućnosti hrani i odijeva.”
Serijat se uzima zdravo za gotovo, iako je to samo skup propisa nastao puno nakon smrti Poslanika. Zato i postoje razlicite serijatske skole - mezhebi, nastali tako sto se nisu mogli sloziti oko hrpu stvari.
Mijenjan i prilagodjavan zeljama vlasti tokom vremena.
Znas li da su osmanlije imale serijatski propis da kad neko postane sultan, ima pravo da pogubi svoju bracu? ili da im harem sa stotinu zena? ili danas tzv islamsko bankarstvo? znaci , to nije nikakva nepromjenjiva kategorija kao sto pise u Kur'anu, nego se razvlacilo i izmisljalo kroz hadise i razne mentalne vratolomije, kako je trenutno pasalo nekom vladaru.
Prva Muhamedova zena, Hatidza, je bila bogata i uzdrzavala je njega, dok je recimo Aisha, najmladja mu supruga, bila kcerka jednog od najbogatijih trgovaca u Meki, i donijela mu u brak ogroman miraz.

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N » 17 May 2019, 09:27

mad_max_ba wrote: 17 May 2019, 09:16 odstupam sa teme...
nmgu, neda mi se polemisat

čarobni

složimo se da se ne slažemo
Vazi drug...
Nemam ja namjeru uzdrmati nicija uvjerenja ali mi takodjer nece niko soliti pamet o mojim uvjerenjima, jer siguran sam da znam o tome vise nego cijeli forum skupa. Nije hvalisanje, nego me zanimalo, istrazio..skonto. A opet, svakom njegovo

Post Reply

Return to “Ljubav & Prijateljstvo”