Dobro se dobrim vraca?

Ponašanje u društvu i odnosi među ljudima. Humanost, predrasude.

Moderator: Krokodil Behko

silence
Inventar foruma
Inventar foruma
Status: Offline

Re: Dobro se dobrim vraca?

23 May 2012, 10:58

Notos wrote:@silence nije teško definisat dobro po kojem se lako može "sudit". Loše je ako živiš na tuđi račun, ako živiš na štetu drugih, ako drugima oduzimaš ono što mu je potrebno da preživi. Dobro je ako drugima vraćaš nešto što mu je potrebno da živi. Tu sad namjerno kažem vraćaš jer daješ nebi bilo pravilno.. čovjek ništa ne posjeduje, samo posuđuje ;). I napravi sad računicu, kolko uzmeš a kolko vratiš? Svakodnevno? Onu hranu što pojedeš? Odakle ona dolazi? Na čiji račun je ona proizvedena? Jesil sa onom cijenom koju si platila za nju opravdala da je imaš a da je neko drugi nema? Jel se onda pravo na živjet može izrazit u parama? Uzmi transport.. gorivo.. energiju.. grijanje.. sve ono od čega se naš život sačinjava. Imamol mi pravo na to? Ili te resurse sve nepravedno trošimo na račun drugih bića?

Moraš jednu činjenicu shvatit.. u prirodi sve što postoji živi na račun nekog drugog. I najmanja bubica. Ali sva bića uzimaju samo onolko kolko vrate sa svojim nestankom sa ovog svijeta... sva osim čovjeka. Čovjek se u životu daleko više zaduži i ostane dužan.. vječno. Tako da se o dobroti čovjeka nemože pričat. Čovjek je zao.. takva nam je priroda, htjeli mi to ili ne. :tuga
I dalje pisimista... :( . Notos, ne možemo mi kao jedinke uticati na cjelokupno društvo, ali možemo uticati u onom krugu u kojem živimo. Osnov činjenja dobra je ne činiti zlo sebi i svojoj okolini. Dobro je i neodmagati ako nemožemo pomići. A ako možemo pomoći i samo osmijeh i lijepa riječ bude ogromna. U poređenju sa grubošću zar to nije velika dobrota? To znači da nije sve u materijalnom. Dobrota u čovjeku je duhovna, pa ako je čovjek ima pri sebi i ako je materijalno u mogučnosti, onda se duhovno materijalizuje. Nikada se neće materijalizovati bez osnova - duha.

Na sve što si gore nabrojao mi imamo potpuno pravo da koristimo i opstanemo. Nije u našoj moći da se sve izbalansira, pa prema tome i ne treba razbijati glavu oko toga. Uvjek je bilo razlika. Ne mogu sada sebe ubijati i razmišljati kako desetine ili stotine ljudi u ovom trenu umire... ne činim tako sebi nikakvo dobro. Ali ako bih i razmišljala, onda to mogu da okrenem drugačije i da se radujem životu, svom i životima mojih dragih ... To nije nikakvo zlo. Prirodni točak se okreće. A rekla bih da je život za svakog rulet i da ga treba tako prihvatiti.
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)

Notos
Sitna buranija
Sitna buranija

23 May 2012, 12:51

Nisam ja pesimista, samo znam ljude dobro. ;)

Ovo je priroda čovjeka...

Image

Image

silence
Inventar foruma
Inventar foruma

23 May 2012, 15:43

Znam Notos o čemu pričaš, ali mi na ovo ne možemo uticati.
Ovi zadovoljni ljudi (djeca) svakako da ne mogu biti manje dobra zbog ovog drugog djetate koje gladuje. O tome nešto slično pisala u predhodnom postu. Nemaju oni, a niti mi uticaja na ovo stanje. Jedino mogu da budu sretni da nisu na mjestu ovog drugog djeteta. To nije sebično.
Bit je širiti dobrotu u nama i oko nas... kako prema ljudima, tako i prema prirodi... Kako kažeš vratiće nam se...Širiti dobrotu tamo gdje možemo uticati , a na ovako nešto mi nemamo uticaj. Želje su jedno, ali od nas ne zavisi ništa kada je ovo u pitanju. :(
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)

Notos
Sitna buranija
Sitna buranija

23 May 2012, 16:13

Bojim se da se varaš silence, te dvije slike su povezane itekako. Mi smo svi u istom "čamcu", visimo na istom "konopcu", kad ga povučeš sebi drugom ga oduzmeš. Zahvaljujuči globalizaciji i mi smo odgovorni za glad u svijetu. jel znaš odakle dolazi pamuk u majci koju si kupila? Jel znaš pod kojim uvjetima je odgajana i ubrana čokalada iz slatkiša koji si pojela? Poznato je već decenijama da izduvni gasovi štete klimi što nakraju ubija djecu negdje jer im suša radi manjka kiše oduzme svaku šansu za život... a svi mi i dalje sjednemo u auto, okrenemo ključ i vozima.. i još se žalimo kolko je gorivo skupo. :bua

Na svijetu ima miliardu ljudi koji gladuju... nije to malo.. valjda je svakom jasno da nešto ne štima kad tolko ljudi gladuju a neki bacaju hranu u kontejner.. ili još perverznije, izdaju pare na preparate za mršanje. :bua

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 625 times

23 May 2012, 17:33

Meni je danas jedan momak,radnik u jednoj javnoj ustanovi napravio uslugu,umjesto da cekam do septembra neku papirologiju,sredio mi je to,onakom,sam od sebe,bez da sam ga zamolila,za nekih 40 minuta....Sredio kod svojih nadredjenih...

Odavno mi nije neko tako bez povoda veliku uslugu napravio(obicno sam ja ta koja pravi),tako da sam bas prijatno iznenadjena :cudi

E sad,jeli mi se vratilo od nekud ili sam se tek zaduzila,nisam sigurna :hm
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

Notos
Sitna buranija
Sitna buranija

23 May 2012, 18:34

Ima na svijetu smiješnih stvari, npr. jedan zemljoradnik u africi što sadi pamuk.. bez ikakvih mašina.. sve krvavim rukama, za svoj produkt na tržištu dobije samo tolko da jedva nekako preživit. A zemljoradnik u americi koji isto sadi pamuk, za istu količinu pamuka, istog kvaliteta živi kao bogataš jer je njegov pamuk subvencioniran od države. A taj zemljoradnik iz afrike sa svojim poslom ne zaradi ni dovoljno da sebi može kupiti novu majcu koja je napravljena od njegovog pamuka, nego mu dođe nazad kad je neki evropljanin iznosa i preda crvenom križu. I onda taj evropljanin o sebi misli kakav je dobar čovjek jer je majcu poklonio sirotinji. ;)

Sitna buranija
Sitna buranija

23 May 2012, 19:06

dobra djela treba ciniti mada iz svog iskustva znam da
se rijetko, dobro dobrim vraća

france

28 Jun 2012, 12:02

Notos wrote:Nisam ja pesimista, samo znam ljude dobro. ;)

Ovo je priroda čovjeka...

Image

Image

nije to priroda covjeka to ti je rasizam,bijela djeca debela-imaju da jedu,a crna mrsavi-nemaju da jedu,i onda mi kazu nema rasizma,ali neka doci ce vrijeme kad crnci zavladaju,dobro ce se i njima vratiti sigurno ;)

Mic-Sokoli
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

28 Jun 2012, 13:56

avatar wrote:dobra djela treba ciniti mada iz svog iskustva znam da
se rijetko, dobro dobrim vraća

:ok

Mada ja kao vjernik,vjerujem da kad ucinis dobro ucini u ime Allaha,Allah ce ti se sigurno oduzit,a kad cinis za ugled il sta znam il za osobu neku obicno se ne vraca.
http://www.youtube.com/watch?v=W2QmK8XszUM

Se shqiptari i fort si guri,
Jo s'lufton pa u mbështet për muri
Po kur t'pshtetët dije djallë
O zor asht turrin me ja ndalë!

Mic-Sokoli
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

28 Jun 2012, 14:00

nije to priroda covjeka to ti je rasizam,bijela djeca debela-imaju da jedu,a crna mrsavi-nemaju da jedu,i onda mi kazu nema rasizma,ali neka doci ce vrijeme kad crnci zavladaju,dobro ce se i njima vratiti sigurno ;)
Izvini sto se mijesam al ja mislim da je on upravo to mislio sto si ti navela ,ima i bijele djece koja su gladna a i crne koja su sita,al uzeo je taj najupecatljiviji primjere,u svijetu je vise predebelih,nego gladnih koja ironija :lupa .
Raspodjela je nepravda a ima za sve Kapitalizma je brat Komunizmu.

france

28 Jun 2012, 15:00

Mic-Sokoli wrote:
Izvini sto se mijesam al ja mislim da je on upravo to mislio sto si ti navela ,ima i bijele djece koja su gladna a i crne koja su sita,al uzeo je taj najupecatljiviji primjere,u svijetu je vise predebelih,nego gladnih koja ironija :lupa .
nema problema ne moras se izvinjavati,ali vecinom su crna djeca gladna,a bijela sita mada ima i obrnuto, upravo je to problem upecatljiv primjer je kad stavis skroz mrsavog,nadi vako mrsavog bijelca(ali da nije ganjo dijetu)dam ti sta hoces ;)

Mic-Sokoli
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

28 Jun 2012, 18:32

france wrote:
Mic-Sokoli wrote:
nema problema ne moras se izvinjavati,ali vecinom su crna djeca gladna,a bijela sita mada ima i obrnuto, upravo je to problem upecatljiv primjer je kad stavis skroz mrsavog,nadi vako mrsavog bijelca(ali da nije ganjo dijetu)dam ti sta hoces ;)
U pravu si.
Sta se meni dogodilo neki dan aj Boze,ne znam sta bi valjda neko rasipanje il nesto bi i ja hoce stariju kcerku da naucim da ima djece koja su gladna i da treba da dijelimo sa onima koji nemaju,odrzao joj ja neko predavanje spomenuh i afriku i aziju i Balkan svasta nesta ,al se ona fokusirala na afriku jer njihivim se slikama vecinom prikazuje nepravda svijeta,il se nisam dovoljno jasno izrazio ili bio neprecizan.I sazali se ona kao papa mozemo li im nesto pomoci poslati hranu,ja reko Afrika je daleko pa se Organizacijama das i oni tamo pomognu.
Sljedeci mi se dan vraca iz skole i kaze Gabriela ima dovoljno da jede :sok ,aaaaajjj rekoh sta uradih,pa sam joj na tenane objasnio.
Valjda sam pod tim utiskom reagovao :)

france

28 Jun 2012, 22:06

Raspodjela je nepravda a ima za sve Kapitalizma je brat Komunizmu.[/quote]

nema problema ne moras se izvinjavati,ali vecinom su crna djeca gladna,a bijela sita mada ima i obrnuto, upravo je to problem upecatljiv primjer je kad stavis skroz mrsavog,nadi vako mrsavog bijelca(ali da nije ganjo dijetu)dam ti sta hoces ;)[/quote]

U pravu si.
Sta se meni dogodilo neki dan aj Boze,ne znam sta bi valjda neko rasipanje il nesto bi i ja hoce stariju kcerku da naucim da ima djece koja su gladna i da treba da dijelimo sa onima koji nemaju,odrzao joj ja neko predavanje spomenuh i afriku i aziju i Balkan svasta nesta ,al se ona fokusirala na afriku jer njihivim se slikama vecinom prikazuje nepravda svijeta,il se nisam dovoljno jasno izrazio ili bio neprecizan.I sazali se ona kao papa mozemo li im nesto pomoci poslati hranu,ja reko Afrika je daleko pa se Organizacijama das i oni tamo pomognu.
Sljedeci mi se dan vraca iz skole i kaze Gabriela ima dovoljno da jede :sok ,aaaaajjj rekoh sta uradih,pa sam joj na tenane objasnio.
Valjda sam pod tim utiskom reagovao :)[/quote]

neka si joj rekao,lijepo je da zna i da ima jos onih koji brinu za druge,veoma lijepo i od nje,a i od tebe :)

Mic-Sokoli
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

29 Jun 2012, 02:43

neka si joj rekao,lijepo je da zna i da ima jos onih koji brinu za druge,veoma lijepo i od nje,a i od tebe :)
Hvala

Gabrijela je crno dijete koje zivi u Njemackoj,to je poenta da sam fokusirao na crnce i dijete pomislilo gdje god zive crna djeca nemaju hljeba,to je posljedica mojeg neprecizng objasnjenja,

Kontas

STrendzer
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 1 time

29 Jun 2012, 09:13

ima slucajeva da se dobro-dobrim vraca,i sam sam imao priliku da to dozivim...lijep je to osjecaj,zaista...

ali ima i onih drugih...

france

29 Jun 2012, 12:47

Mic-Sokoli wrote:
Hvala

Gabrijela je crno dijete koje zivi u Njemackoj,to je poenta da sam fokusirao na crnce i dijete pomislilo gdje god zive crna djeca nemaju hljeba,to je posljedica mojeg neprecizng objasnjenja,

Kontas
eih,onda si ga zezno,ali bolje i to nego bezobzirni rasist,mozda da joj probas opet pojasniti ali ovaj put fino,da ne zeznes jos gore?

Mic-Sokoli
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

29 Jun 2012, 13:00

eih,onda si ga zezno,ali bolje i to nego bezobzirni rasist,mozda da joj probas opet pojasniti ali ovaj put fino,da ne zeznes jos gore?
Pa to ti pricam da sam zeno nepreciznoscu na pocetku poslije sam opsirno objasnio.

france

30 Jun 2012, 11:48

Mic-Sokoli wrote:
Pa to ti pricam da sam zeno nepreciznoscu na pocetku poslije sam opsirno objasnio.

:cool :ok to se zove dobar otac :D

komsija
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 2 times

01 Jul 2012, 00:31

Image
Kada ljudi odu od tebe, pusti ih neka idu.Tvoja sudbina nikada nije vezana za nekoga ko te napusti. To ne znači da je ta osoba loša, nego da je njena uloga u tvom životu završena."
I, obratno!

paparaci
Hadžija
Hadžija
Been thanked: 1 time

04 Apr 2013, 03:14

tako je komsija. samo obuci pancirku. lakse se dise tj. podnosi :hihi
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce

Post Reply