I dalje pisimista...Notos wrote:@silence nije teško definisat dobro po kojem se lako može "sudit". Loše je ako živiš na tuđi račun, ako živiš na štetu drugih, ako drugima oduzimaš ono što mu je potrebno da preživi. Dobro je ako drugima vraćaš nešto što mu je potrebno da živi. Tu sad namjerno kažem vraćaš jer daješ nebi bilo pravilno.. čovjek ništa ne posjeduje, samo posuđuje. I napravi sad računicu, kolko uzmeš a kolko vratiš? Svakodnevno? Onu hranu što pojedeš? Odakle ona dolazi? Na čiji račun je ona proizvedena? Jesil sa onom cijenom koju si platila za nju opravdala da je imaš a da je neko drugi nema? Jel se onda pravo na živjet može izrazit u parama? Uzmi transport.. gorivo.. energiju.. grijanje.. sve ono od čega se naš život sačinjava. Imamol mi pravo na to? Ili te resurse sve nepravedno trošimo na račun drugih bića?
Moraš jednu činjenicu shvatit.. u prirodi sve što postoji živi na račun nekog drugog. I najmanja bubica. Ali sva bića uzimaju samo onolko kolko vrate sa svojim nestankom sa ovog svijeta... sva osim čovjeka. Čovjek se u životu daleko više zaduži i ostane dužan.. vječno. Tako da se o dobroti čovjeka nemože pričat. Čovjek je zao.. takva nam je priroda, htjeli mi to ili ne.

Na sve što si gore nabrojao mi imamo potpuno pravo da koristimo i opstanemo. Nije u našoj moći da se sve izbalansira, pa prema tome i ne treba razbijati glavu oko toga. Uvjek je bilo razlika. Ne mogu sada sebe ubijati i razmišljati kako desetine ili stotine ljudi u ovom trenu umire... ne činim tako sebi nikakvo dobro. Ali ako bih i razmišljala, onda to mogu da okrenem drugačije i da se radujem životu, svom i životima mojih dragih ... To nije nikakvo zlo. Prirodni točak se okreće. A rekla bih da je život za svakog rulet i da ga treba tako prihvatiti.