Kako to obično biva, pretresli smo sve moguće a sve bi se ukratko (po mom mišljenju) moglo svesti na rečenicu "Život čine male stvari". Elem, predavač nam napomenu kako je bio na odličnom seminaru kojeg drži neki tamo neki stručnjak a koji govori o sreći, šta to čovjek pogrešno radi pa nije sretan, kapacitetima koje ne iskorištava bla bla...
Reče nam da je seminar opet za dva dana u tom i tom hotelu i da ako želimo možemo besplatno prisustvovati. Kako je to oduševljeno hvalio, svi se zalijepiše i pristaše. Bilo mi glupo da jedina odbijem pa pristadoh (ne bih li i ja postala sretnija

Gospodina kojeg tamo vidjeh počeh pomno promatrati da skeniram znakove sreće na njemu. Najprije nam je pustio neki video klip u kojem je predstavljao ...sebe. Tip iskvarcan do bola, sa nadnaravno blistavim bijelim zubima je nekih 15-ak minuta uz muziku govorio o svojim "uspjesima", častio nas širokim osmijehom, čas s zgodnim djevojkama vježbao u teretani, a čas su tu bili isječci sa nekih predavanja u kojem mu svi prilaze i čestitaju. U svakom slučaju, bilo je to kao najavna špica nekog talk show, on u centru pažnje, u raznim pozama. Konačno je počeo govoriti, općenito, najprije o rodjenju, pa djetinjstvu, odrastanju i zrelosti. Analizirao je razne situacije i probleme u koje ljudi u toku života upadaju i naglašavao kako se to u stvari jako lako može riješiti, jer sve je "u čovjeku samom". Kako je vrijeme odmicalo, bila sam sve nervoznija jer nisam vidjela svrhu svega. Krišom sam promatrala učesnike da proniknem njihovo raspoloženje. Neki su ga skoro u transu slušali a drugi su pogledom unezvjereno lutali po prostoriji.
Prišapnula sam kolegici do mene da ne vidim smisao u onom što dotični govori, ali da je vjerovatno to zbog toga što njemački nije moj maternji jezik. Zakolutala je u očima i odvratila da njoj jeste maternji ali da više gluposti i mlaćenja prazne slame nije čula u svom životu. Ostale smo još desetak minuta a zatim otišle jer se baš ništa nije promijenilo. Profesor nam je sljedeći put rekao da opet možemo s njim na seminar slj. sedmice ali da odsad treba plaćati , na ja

U zadnje vrijeme često slušam o ovakvim primjerima. Ljudi u raznoraznim profesijama se izdaju kao neki stručnjaci tj. savjetnici i zaradjuju na taj način novac. Lično poznajem osobu koja se predstavlja kao savjetnik za učenike i studente (fol im može pomoći pri problemima uza učenje, pri orjentaciji za dalji život...) navodi u svojim oglasima završen pedagoški fakultet (a ja lično znam da laže). Ono što je meni najžalosnije, ljudi padaju na ovakve "savjetnike" i bacaju novac u prazno.
Poznajte li slične primjere, ima li kod vas sličnih "gurua" sveznalica kojima je jedini cilj da vas učine sretnim.