Mozda sam samo izgladio
ZEKAT
Re: Hadžifejzović: Haram ti zekat Reis-efendija i dođi u CD ako smiješ
Sad vise nikoga ne kontam... svako svakoga optuzuje da se sprda, a opet se svi trude biti ozbiljni 
Mozda sam samo izgladio
Mozda sam samo izgladio
Question everything.
-
Venera
- Seksologinja

- Has thanked: 1306 times
- Been thanked: 717 times
- Status: Offline
pa IZ treba informirati svoje vjernike prije pocetka Ramazana , kao da je ovo prvi ramazan u BiH , svi nepisemni i neinformiraniLaser wrote: 03 Jun 2019, 21:52 Sadaka- i fitr, iliti vitre, daješ kome god hoćeš, po svom nahođenju.
Zekat ide isključivo u bejtu- l mal. To je propis i nemože se zaobilaziti.
Kod nas u Bosni ingerencije nad bejtu- l malom ima isključivo IZ.
Hadži Fejs nije u pravu.
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
Fuddo: "Jadni spermatozoidi,pa sto ih ubijate?"
Nema papiraspacebound wrote: 03 Jun 2019, 21:55stara bosanska - udri brigu na veselje, ili smij se da ne zaplaces, tako nekako i ovo dodje
Rethna, evo materijala![]()
Question everything.
- Podrinjac
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Been thanked: 5 times
Sve je to dobro.
Nego, gdje idemo sutra da se 'popravimo' nakon Ramadana?
Nego, gdje idemo sutra da se 'popravimo' nakon Ramadana?
- Laser
- Forum [Bot]
- Mood:
- Has thanked: 1397 times
- Been thanked: 4629 times
- Status: Online
Pa nije da nisu informisali. A da li su mogli bolje i efikasnije, pa mogli su.statebriga wrote: 03 Jun 2019, 21:57pa IZ treba informirati svoje vjernike prije pocetka Ramazana , kao da je ovo prvi ramazan u BiH , svi nepisemni i neinformiraniLaser wrote: 03 Jun 2019, 21:52 Sadaka- i fitr, iliti vitre, daješ kome god hoćeš, po svom nahođenju.
Zekat ide isključivo u bejtu- l mal. To je propis i nemože se zaobilaziti.
Kod nas u Bosni ingerencije nad bejtu- l malom ima isključivo IZ.
Hadži Fejs nije u pravu.![]()
![]()
Sve se rađa radi smrti, sve se gradi radi rušenja.
- spacebound
- Urednik foruma

- Has thanked: 10240 times
- Been thanked: 17418 times
rethna wrote: 03 Jun 2019, 21:57 Sad vise nikoga ne kontam... svako svakoga optuzuje da se sprda, a opet se svi trude biti ozbiljni
Mozda sam samo izgladio![]()

Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
- Mutevelija
- Selonačelnik

- Has thanked: 1743 times
- Been thanked: 3322 times
Ako ne mozete ispostovati 364 dana da se ne sprdate sa vjerom ispostujte makar uoci Bajrama.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Ja sam juče bio takav
-
Venera
- Seksologinja

a zasto nisu mogli, sto ih je sprijeciloLaser wrote: 03 Jun 2019, 21:59Pa nije da nisu informisali. A da li su mogli bolje i efikasnije, pa mogli su.statebriga wrote: 03 Jun 2019, 21:57
pa IZ treba informirati svoje vjernike prije pocetka Ramazana , kao da je ovo prvi ramazan u BiH , svi nepisemni i neinformirani![]()
![]()
- Laser
- Forum [Bot]
- Mood:
Inertnost, birokratija...statebriga wrote: 03 Jun 2019, 22:02a zasto nisu mogli, sto ih je sprijeciloLaser wrote: 03 Jun 2019, 21:59
Pa nije da nisu informisali. A da li su mogli bolje i efikasnije, pa mogli su.![]()
-
Venera
- Seksologinja

a osramotiti sebe javno im je OK
- Mutevelija
- Selonačelnik

- Has thanked: 1743 times
- Been thanked: 3322 times
Jos 5 stranica pa ce tema biti zakljucana.
Pušća nas/vas moderacija i smije se u Vip lozi
I ev sta cine
Pušća nas/vas moderacija i smije se u Vip lozi
I ev sta cine
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Laser
- Forum [Bot]
- Mood:
Nije Hadži Fejs jedini koji je prihvatio biti posrednik u distribuiranju zekata. Ako sam dobro shvatio Senada, on je to učinio samo u jednom slučaju. Ako je tačno, nisu ga trebali zato prozivati, jer drugi to rade mnogo agresivnije i u mnogo većem obimu.
Čini mi se da ova prozivka ima dublje korjene.
- Duminjo
- Urednik foruma

- Has thanked: 2861 times
- Been thanked: 9073 times
Dublje dublje..Laser wrote: 03 Jun 2019, 22:09Nije Hadži Fejs jedini koji je prihvatio biti posrednik u distribuiranju zekata. Ako sam dobro shvatio Senada, on je to učinio samo u jednom slučaju. Ako je tačno, nisu ga trebali zato prozivati, jer drugi to rade mnogo agresivnije i u mnogo većem obimu.
Čini mi se da ova prozivka ima dublje korjene.
- Hannibal
- Forum [Bot]
- Mood:
- Has thanked: 6850 times
- Been thanked: 2191 times
e jes lud senad cuj haj dodji picko ako smijes 
🐽
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 10302 times
- Been thanked: 12179 times
Pa i nije IZ transparentna.
Ne znam da objavljuju detaljan izvještaj, šta rade s tim parama.
Mogu razumjeti da dobro djelo ne treba svjedoke, niti se hvaliti, ali ovdje govorimo o instituciji, a ne o pojedincima.
Ne znam da objavljuju detaljan izvještaj, šta rade s tim parama.
Mogu razumjeti da dobro djelo ne treba svjedoke, niti se hvaliti, ali ovdje govorimo o instituciji, a ne o pojedincima.
- Duminjo
- Urednik foruma

- Has thanked: 2861 times
- Been thanked: 9073 times
ČETVRTA GLAVNA ISLAMSKA DUŽNOST – DAVATI ZEKAT
Četvrta glavna isiamska dužnost je zekat, obavezni vjerski doprinos. Zekat je obavezno davanje jednog dijela iz viška imovine siromašnim muslimanima i muslimankama ili u druge korisne svrhe islamske zajednice u cilju postizanja Allahova zadovoljstva.
Zekat se daje na imovinu koja pretječe od osnovnih potreba za život (nisāb). Zekat se daje na novac, dragocjenosti (nakit, zlato, srebro), trgovačku robu, živo blago (stoku) i ostale vrijednosti. Imovina koja spada u zekat dijeli se u toku godine do vrijednosti od 2,5% od te imovine. Vlasnici zlata i srebra dužni su dati zekat ako budu imali u vlasništvu više od 90,6 grama zlata ili 641,5 grama srebra.
Zekat na živo blago podliježe zekatu više od 30 goveda ili 40 ovaca. Zekat na ostalu robu – žito, brašno, posteljina, odjeća, namještaj i sl. ako je namijenjeno za trgovinu procjenjuje se u vrijednosti zlata i srebra ili gotovog novca i na to se daje 2,5%. Zekat na žito, voće i povrće daje se odmah i to 10% od ubranog (ušr).
Zekat se može dati: onima koji nemaju ništa od imovine, siromašnim licima ako imovina koju posjeduju nije dovoljna za njihovo izdržavanje, putnicima koji nemaju sredstava za povratak kući, zaduženim licima koja ne mogu otplatiti dug, te za vjerske aktivnosti koje nemaju drugih izvora sredstava.
Davanjem zekata postižemo slijedeće koristi:
stičemo zadovoljstvo, milost Allahovu,
čistimo srce od škrtosti i privikavamo se na darežljivost;
pomažemo siromahe i nevoljnike;
uklanjamo nesporazume i mržnju izmedu imućnih i siromašnih;
čistimo imovinu od tuđeg prava;
podmirujemo potrebe islamske zajednice.
Da bi zekat bio valjan i kod Allaha primljen potrebna su dva uvjeta:
nijet zekata, tj. da se obavezno srcem odluči da se izdvaja dio imovine u ime Boga;
svrha zekata – da se obavezni iznos zekata podijeli u najljepšu svrhu koju sam odredi ili utvrdi nadležni organ islamske zajednice.
Četvrta glavna isiamska dužnost je zekat, obavezni vjerski doprinos. Zekat je obavezno davanje jednog dijela iz viška imovine siromašnim muslimanima i muslimankama ili u druge korisne svrhe islamske zajednice u cilju postizanja Allahova zadovoljstva.
Zekat se daje na imovinu koja pretječe od osnovnih potreba za život (nisāb). Zekat se daje na novac, dragocjenosti (nakit, zlato, srebro), trgovačku robu, živo blago (stoku) i ostale vrijednosti. Imovina koja spada u zekat dijeli se u toku godine do vrijednosti od 2,5% od te imovine. Vlasnici zlata i srebra dužni su dati zekat ako budu imali u vlasništvu više od 90,6 grama zlata ili 641,5 grama srebra.
Zekat na živo blago podliježe zekatu više od 30 goveda ili 40 ovaca. Zekat na ostalu robu – žito, brašno, posteljina, odjeća, namještaj i sl. ako je namijenjeno za trgovinu procjenjuje se u vrijednosti zlata i srebra ili gotovog novca i na to se daje 2,5%. Zekat na žito, voće i povrće daje se odmah i to 10% od ubranog (ušr).
Zekat se može dati: onima koji nemaju ništa od imovine, siromašnim licima ako imovina koju posjeduju nije dovoljna za njihovo izdržavanje, putnicima koji nemaju sredstava za povratak kući, zaduženim licima koja ne mogu otplatiti dug, te za vjerske aktivnosti koje nemaju drugih izvora sredstava.
Davanjem zekata postižemo slijedeće koristi:
stičemo zadovoljstvo, milost Allahovu,
čistimo srce od škrtosti i privikavamo se na darežljivost;
pomažemo siromahe i nevoljnike;
uklanjamo nesporazume i mržnju izmedu imućnih i siromašnih;
čistimo imovinu od tuđeg prava;
podmirujemo potrebe islamske zajednice.
Da bi zekat bio valjan i kod Allaha primljen potrebna su dva uvjeta:
nijet zekata, tj. da se obavezno srcem odluči da se izdvaja dio imovine u ime Boga;
svrha zekata – da se obavezni iznos zekata podijeli u najljepšu svrhu koju sam odredi ili utvrdi nadležni organ islamske zajednice.
Briga kaze da nije humanost 
Question everything.
Ovim cinom senad je pokazao svoje neznjanje,bahatost,primitivnost,aroganciju.Kao i obicno doticni novinar se nije pripremio za temu o kojoj je digao svoj glas.
Prije svega zelim da kazem da se institucija reisa postuje.Dozvoljena je agrumentovana kritika na civilizovan nacin,a kritika koju je uputio Senad dovoljno govori o njemu kao personi.Prije nekoliko godina IZ je donijela fetvu u kojoj se kaze da je svakom muslimanu stroga duznost da uplati zekat u institucije IZ-a.Svaki Bosnjak je duzan da postuje autoritet reisa i IZ-a.Davanje zekata izvan institucija se tretira kao sadaka i svaki musliman koji na taj nacin postupi nije ispunio svoju vjersku duznost.
I sto je jos zalosnije Senad je svojim neznanjem prouzrokovao da se pogazi fetva koja je donijela IZ.I jos se nasao povrijedjen saopstenjem koju je IZ plasirala u medije.
Uvazeni reis Kavazovic poucen Kuranskim ajetom Neznalica se kloni... (Kur'an, VII:199), nece biti gost Hadzifejzovicu.
Prije svega zelim da kazem da se institucija reisa postuje.Dozvoljena je agrumentovana kritika na civilizovan nacin,a kritika koju je uputio Senad dovoljno govori o njemu kao personi.Prije nekoliko godina IZ je donijela fetvu u kojoj se kaze da je svakom muslimanu stroga duznost da uplati zekat u institucije IZ-a.Svaki Bosnjak je duzan da postuje autoritet reisa i IZ-a.Davanje zekata izvan institucija se tretira kao sadaka i svaki musliman koji na taj nacin postupi nije ispunio svoju vjersku duznost.
I sto je jos zalosnije Senad je svojim neznanjem prouzrokovao da se pogazi fetva koja je donijela IZ.I jos se nasao povrijedjen saopstenjem koju je IZ plasirala u medije.
Uvazeni reis Kavazovic poucen Kuranskim ajetom Neznalica se kloni... (Kur'an, VII:199), nece biti gost Hadzifejzovicu.
- carobnjak N
- Forum [Bot]
- Has thanked: 801 times
- Been thanked: 929 times
Mute po obicaju nema tri ciste. Javno izgovaranje sehadeta se radi samo kod prelaska iz druge religije.spacebound wrote: 03 Jun 2019, 21:46ja sam kelime i sehadet samo na vjeronauci izbiflavala, do dana danasnjeg ne znadoh da nisam muslimanka
![]()
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
- KOMESAR
- Forum [Bot]
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 2 times
Senad je dirnuo u osinjak!orbit wrote: 04 Jun 2019, 08:43 Ovim cinom senad je pokazao svoje neznjanje,bahatost,primitivnost,aroganciju.Kao i obicno doticni novinar se nije pripremio za temu o kojoj je digao svoj glas.
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.