Šokantno otkriće: Svinjetina se nalazi,.....................

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9437 times
Been thanked: 11187 times
Status: Online

Re: Šokantno otkriće: Svinjetina se nalazi,.................

Post by Krokodil Behko » 01 Jun 2012, 19:25

IM_ex wrote:Zna li neko kako se stoji sa Bosanskim lokumom (mislim na onaj sa orahovom rijezgom)?
Bosanski lokum sa orahom pravi je užitak za nepce, toplo preporučujemo [Recenzija]

Recenzirati klasični Bosanski lokum možda i nema smisla, jer taj proizvod definitivno ima prođu kod potrošača, zbog održavanja kvaliteta i tradicije, već dugo vremena. Vjerovatno je jedan od najprepoznatljivijih bh. proizvoda, ne samo kod nas nego i u inostranstvu gdje se zbog potražnje uspjeva nametnuti na policama prodajnih mjesta.

Image

Kako to obično i biva sa uspješnim proizvodima kada proizvođači isti recept ušminkaju novim dodacima stvarajući tako razne, nove varijante, takav je slučaj i sa ovim popularnim u BiH, zvanično nazvanim, čajnim pecivom. Nekima to ušminkavanje uspjeva a nekima ne. Ljudi ne vole kada se nešto što je posebno mijenja. Klas je tako izbacio još dvije vrste Bosanskog lokuma – sa kokosom (i čokoladom) i sa orasima. Ovaj sa čokoladom i kokosom je dobar, ukusan i inovativan ali odudara od tradicije. Orasi su OK.

Prepoznatljiv dobar ukus (Klasovog) lokuma je ostao uvjerljiv u ovom proizvodu; ukus oraha tek podsjeća na njih. Presladak nikako, a uz malo osluškivanja da se osjetiti biljni mrs, ali taman da doživite ovo kao pravi domaćinski proizvod. Na prazan stomak, uz jutarnju kahvu (ili čaj, naravno), malo šta leži dobro kao Bosanski lokum sa orasima. Međutim, sudeći po sastavu i karakteristikama, s ovim nema pretjerivanja, ako pazite na liniju i na zdravlje. Zbog serviranja i jesu ovako maleni. U 50 grama, odnosno 6 komada, ima 273 kalorije. 100 grama znači teži 546 kalorija što je ravno dobroj čokoladi.

Bosanski lokum sa orahom – čajno pecivo, sastav i hranjive vrijednosti

Prosječne hranjive vrijednosti na 100 grama: 546 kalorije, proteini 7,56 g, masnoće 31,30g (od toga zasićene 9,27g), ugljikohidrati 58,57g (od toga šećeri 15,48g), dijetetska vlakna 2,61g i Natrij 74,28 mg. Sastav: pšenično brašno, margarin 17% (djelimično, očvrsnute biljne masti i ulja, voda, kuhinjska so, emulgator: soja lecitin, E471, konzervans E200, regulator kiselosti: limunska kiselina, aroma, boja beta karoten), šećer, mljeveni osrasi 12,8%, biljna mrs, svježa jaja, mljeveni šećer, sol, aroma. Proizvod sadrži pšenični gliten, jaja, orahe, mogući tragovi soje i mlijeka.

Ovo pakovanje od 150 grama u Mercatoru košta 1,50 KM i uglavnom se može kupiti svugdje. Pakovanje je nekako elegantno i neće se baš istaknuti ako stoji sam. Ali, često stoji pokraj svog starijeg brata, klasičnog Bosanskog lokuma koji ima prepoznatljiv izgled i ne možete ga promašiti. Naša ocjena je 7,5/10 i toplo preporučujemo proizvod, ako ste već ljubitelj Klasovog lokuma i ako do sada niste probali.

Namirnice.ba

Blackhawk
Status: Offline

Post by Blackhawk » 01 Jun 2012, 20:14

IM_ex wrote:
Javnost je najviše bila šokirana činjenicom da duhanska industrija hemoglobin svinja koristi za filtere u cigaretama!?
:sok
Ja se tek sokirah.
Sok ce me popustiti, znam; ovo cu gledati cim prije zaboraviti jer, prestati pusiti mi nije ni na kraj pameti.

A znate li da se nezeljeni sastojak nalazi i u zelatinu poznate nam Coko banane Image
Od kad sam to cula, od zene koja radi u tvornici Coko banana, ne kupujem; ne bih pojela, ne bih ni poklonila.
Isto tako sam odbacila i Haribo bezvezariju na koju su slaba djeca, uglavnom.

@sancho_no1
taman da vidis da hoce :-)

Cemu onda da ostavljas i haribo bombone i coko banane ili bilo koji drugi proizvod, ako vec kazes da cigarete neces..
Imala ti 1gr ili 10 gr u sebi isto je... Nema smisla nikakvog.. Ili ostavis sve ili nista.. Ostavljati jednu stvar a drugu i dalje koristiti je apsurd..

IM_ex
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 3 times

Post by IM_ex » 01 Jun 2012, 20:45

BlackHawk wrote:
Cemu onda da ostavljas i haribo bombone i coko banane ili bilo koji drugi proizvod, ako vec kazes da cigarete neces..
Imala ti 1gr ili 10 gr u sebi isto je... Nema smisla nikakvog.. Ili ostavis sve ili nista.. Ostavljati jednu stvar a drugu i dalje koristiti je apsurd..
Bez ostavljenog mogu, bez cigara ne mogu; kratko jasno Image
Ne budi siguran da se grijehom nece odvagati to sto u organizam unosis nepozeljni sastojak a u neznanju ;-)
Doduse, , Allah dz. sh. najbolje zna.

@Krokodil Behko
oprosti, mislila sam na Rahat lokum
E sad necu ni kako ja hocu

Blackhawk

Post by Blackhawk » 01 Jun 2012, 20:56

Da u neznanju... Koliko procitah da se zna da u filteru cigareta ima, isto kao u haribo bombonama, i coco bananicama..
I ostavis jedno, a drugo ne mozes ili ne zelis.. Nema smisla..

Major
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Major » 01 Jun 2012, 21:05

IM_ex wrote:
Javnost je najviše bila šokirana činjenicom da duhanska industrija hemoglobin svinja koristi za filtere u cigaretama!?
:sok
Ja se tek sokirah.
Sok ce me popustiti, znam; ovo cu gledati cim prije zaboraviti jer, prestati pusiti mi nije ni na kraj pameti.
Ah, vidi molim te, sve ostalo sa krmecim sastojcima odbaciti (naravno da nisi znala sta se od sastojaka nalazi)
ali dupli haram ces i dalje da konzumiras pa makar u cigarama i najveci krmak bio..... :jupi :jupi
"In dem Augenblick, in dem ein Mensch den Sinn und den
Wert des Lebens bezweifelt, ist er krank"....Sigmund Freud

STrendzer
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 1 time

Post by STrendzer » 01 Jun 2012, 21:07

grijeh ide iz usta, a ne na usta.. ;)

Wiener schnitzel...Becka snicla
Image

ustvari pogrijesio sam,posto je ovo gore svinjsko meso onda se ovo zove -schnitzel-wiener art...,znaci-snicla na becki nacin, a samo se ovakva snicla sa telecim mesom(to je original) zove -becka snicla... :cool
Last edited by STrendzer on 01 Jun 2012, 21:22, edited 1 time in total.

silence
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by silence » 01 Jun 2012, 21:11

Ja o ovakvim stvarima ne razmišljam niti se opterećujem. Muslimanu je zabranjeno da jede svinjsko meso i prerađevine od svinjskog mesa. Razmišljala sam o ovim emulgatorima kako prerađeni iz svinjetine ne mogu nikako imati njena svojstva. Kada se hemijski preradi i obradi dobije se neki emulgator, neka supstanca koja više nema karakteristiku svinjetine. Dobila sam nedavno potvrdu da je to tako i da je glupost uopšte o tome razmišljati i izbjegavati takve proizvode.
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)

Major
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Major » 01 Jun 2012, 21:15

silence wrote:Ja o ovakvim stvarima ne razmišljam niti se opterećujem. Muslimanu je zabranjeno da jede svinjsko meso i prerađevine od svinjskog mesa. Razmišljala sam o ovim emulgatorima kako prerađeni iz svinjetine ne mogu nikako imati njena svojstva. Kada se hemijski preradi i obradi dobije se neki emulgator, neka supstanca koja više nema karakteristiku svinjetine. Dobila sam nedavno potvrdu da je to tako i da je glupost uopšte o tome razmišljati i izbjegavati takve proizvode.
Aha, evo je jos jedna krhka dusa...sorry silence :klanja
Ja bih se na vasem mjestu duplog harama prosao, ako ne radi svinjetine onda pak radi jos stetnijeg nikotina za zdravlje-

"Allah je milostiv i puno oprasta"...nikotin ne oprasta.. :puca

Toruk Makto
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 6 times
Been thanked: 10 times

Post by Toruk Makto » 01 Jun 2012, 21:16

suhi svinjski vrat :oblizivanje
Dal se trava sadi kod njih ko kod nas žito ,
da vidim svemirca , to bi ga ja upitooo .

Major
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Major » 01 Jun 2012, 21:19

burek67 wrote:grijeh ide iz usta, a ne na usta.. ;)

[img]http://wiener%20schmankerl.files.wordpress.com/2011/11/wienerschnitzel2.jpg[/img]
Apsolutno tacno, radje pohraniti dobru Wiener schnitzel nego imati poganu dusu..... :pivo

IM_ex
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by IM_ex » 01 Jun 2012, 21:20

BlackHawk wrote:Da u neznanju... Koliko procitah da se zna da u filteru cigareta ima, isto kao u haribo bombonama, i coco bananicama..
I ostavis jedno, a drugo ne mozes ili ne zelis.. Nema smisla..
Ma nisi ti razumio sta rekoh :-)

Idi razdvajaj temu, bolan - presjek'o si joj zilu u trenu kad je trebala da udahne - poletio, ccc :dole

silence
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by silence » 01 Jun 2012, 21:23

Major wrote:
silence wrote:Ja o ovakvim stvarima ne razmišljam niti se opterećujem. Muslimanu je zabranjeno da jede svinjsko meso i prerađevine od svinjskog mesa. Razmišljala sam o ovim emulgatorima kako prerađeni iz svinjetine ne mogu nikako imati njena svojstva. Kada se hemijski preradi i obradi dobije se neki emulgator, neka supstanca koja više nema karakteristiku svinjetine. Dobila sam nedavno potvrdu da je to tako i da je glupost uopšte o tome razmišljati i izbjegavati takve proizvode.
Aha, evo je jos jedna krhka dusa...sorry silence :klanja
Ja bih se na vasem mjestu duplog harama prosao, ako ne radi svinjetine onda pak radi jos stetnijeg nikotina za zdravlje-

"Allah je milostiv i puno oprasta"...nikotin ne oprasta.. :puca
Šta sam to pogrešno napisala... :sok

Major, postoje veliki i mali grijesi...
Allah je mislostiv i meni će sve da oprosti... Amin...
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)

IM_ex
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by IM_ex » 01 Jun 2012, 21:31

Image

ustvari pogrijesio sam,posto je ovo gore svinjsko meso onda se ovo zove -schnitzel-wiener art...,znaci-snicla na becki nacin, a samo se ovakva snicla sa telecim mesom(to je original) zove -becka snicla... :cool

Kakve to veze ima s pomenom cigara?
Kakve veze ima sa mnom?

Obrisan profil

Post by Obrisan profil » 01 Jun 2012, 21:49

bas je komplikovano,,ali cini mi se da je vegetarijancima jos gore..

STrendzer
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by STrendzer » 01 Jun 2012, 21:51

IM_ex wrote:

Image

Kakve to veze ima s pomenom cigara?
Kakve veze ima sa mnom?
ovo kazem; grijeh ide iz usta, a ne na usta.. ;)

zato i ona snicla...

Major
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Major » 01 Jun 2012, 21:57

Imam po mom ukusu jos jedan interesantan fenomen gdje ga nikako nemozem odgonetnuti.
Al' kako cesto vole reci: nikada nije kasno..

Helem....u jugoslovenska vremena mnogi smo isli u firmin restoran na rucak, nikada amabas nikada i nitko
nije gledao sta mu je u tanjiru za rucak servirano.
Kratko poslije na svu ljudsku zalost, poslije nemilih dogadjaja u BiH vecina ih postade vegeterijanci, mislim,
ne konzumiraju upravo grehotne prehrambene proizvode Bogom date.

*ali naravno, sve je to u domenu ljudskog razuma i za akceptirati je...

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7708 times
Been thanked: 18164 times

Post by Maja » 03 Jun 2012, 10:24

Nije to baš tako Majore. U našoj kući nikad nije bilo svinjetine. Ni prije, ni poslije rata. A moj tata jede sendvić od mortadele, ali kupi ga u gradu i pojede dok se vozi kući. Nikad ništa nije unio u kuću, najprije iz poštovanja prema roditeljima, a danas iz poštovanja prema djeci.
A te izjave tipa...ne ulazi grijeh u usta, nego iz usta i jesu opravdanje za one koji jedu svinjetinu. Šta je konzumiranje tj ulaženje u usta svinjetine nego grijeh?
Što se tiče filtera cigareta mogu li se baš porediti sa bananicama i gumenim bombonima?
Filtere ipak ne jedeš i nešto mi je nemoguće da uneseš u organizam tragove svinjetine kroz dim :sok
Pa i u kaladontima kažu ima tragova svinjetine, ali kaladont ne jedeš.
Druga stvar, možda će nekome zvučati smiješno, ali ni kaladont, ni filteri, ni bananice, ni gumene bombone nisu postojale u vrijeme Muhameda as tj u vrijeme objave Kurana i kako mi možemo znati bi li filteri i kaladonti bili zabranjeni? Na youtubu sam našla par clipova gdje hodža odgovara na pitanja gledatelja (mislim da je to bilo na Hayatu) i bilo je baš pitanje smiju li se zubi prati kaladontom za vrijeme posta, a on je rekao da smiju.

String
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 1 time
Been thanked: 27 times

Post by String » 03 Jun 2012, 22:45

Sokantno!!!
Sav sam se najezio. :sok
Vec pomisljam o gradnji staklenog zvona pod kojim cu boraviti jer sam skontao da svinje udisu isti vazduh kao i mi...takodje, da stvar bude jos sokantnija, mi udisemo i ono sto svinje izdisu. :sok
Image

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 2 times

Post by Dust » 03 Jun 2012, 22:46

:ha
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora

STrendzer
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by STrendzer » 03 Jun 2012, 22:47

kakva vas ba svinja,nema svinja,postoji samo ovca sto hRokce.. :pusi

Post Reply

Return to “Religija”