Porijeklo naroda BiH i susjednih zemalja

Poznate ličnosti, ratovi, važni događaji

Moderator: Krokodil Behko

Ban Kulin
Sitna buranija
Sitna buranija
Status: Offline

Re: Historijsko-genetički procesi na Balkanu

Post by Ban Kulin »

Vlasi i jeste pojam na najvišoj ljestvici kao kad kažeš Slaveni ili Germani
na donjoj karti su narodi DANAS koji su Vlasi/Romani=starosjedioci Balkana

pročitaj link sa kartama koji sam dao i sve će ti biti jasno (konkretno zapadni hercegovci, ili škutori, vode porijeklo od plemena Ardijejaca)
karta antički plemena u Bosni klikni
evo krajnja današnja karta Balkana, a tamo je opisano sve od prije 17.000 godina pa do danas, da ne postavljam sve, jer ima oko 15tak karata
Image
Image
Historija Bosne : forum, facebook

Image
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9578 times
Been thanked: 11334 times

Post by Krokodil Behko »

Dobro...dobro.. Meni je parametar bio, dinarski Čovjek a ti si govorio o onima,
koji su postali od njega. Svodi se na isto. Zapravo, pošao sam da kažem, da je
problematična, upotreba termina "vlah" u zadnjih 2000 godina. Jasno je da je porijeklo
BH naroda identično a u pravu si i za naseljavanje slavenskih Srba i Hrvata u susjedne
zemlje. Ovdje se u genetskoj strukturi (moje mišljenje) slavenska komponenta, nije
odrazila bitnije, iz razloga, što na područje BiH, nikada nije ni došlo neko organizovanije
slavensko pleme. Izuzev starih slavena koji su bili u ropskom odnosu Avarima. Otuda
i upotreba slavenskog jezika u BiH. Pisanih tragova nema, ali ima ih u Dalmaciji a u vezi
miješanja domicilnih Dalmatinaca sa starim slavenima ili Hrvatima.
Ban Kulin
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Ban Kulin »

ti se baš sveo najednu od mutacija starobalksnkog gena I2a2 i on jest dinarski, ali on je samo nastao od I2 kao mutacija, a I2 je starobalksnki gen koji dakle imaju i Rumuni i moldavci i koji veze nemaju sa dinarom, zar ne ?' i oni se stavrno smatraju POTOMCIMA Vlaha, čak su zadržali i jezik, koji je vjerovatno najsličniji tom nekom starobalkanskom
mi smo primili jezik od slavena, oni su nas poslavenili, ali smo zadržali gene

FANTASTIČAN tekst o svemu tome, o jeziku, genetici....napisao legenda, kralj Boris Dežulović u Slobodnoj Bosni, na njemu svojstven šaljiv način, ali objasnio bit teme !!!

IZVOR

http://www.e-novine.com/mobile/entertai ... rvati.html

Hrvati nisu Hrvati

Mitomanija nam se tako poput bumeranga vratila o glavu: sve dokazujući kako su Hrvati narod najstariji i najeuropskiji – oslanjajući se pri tom, zbog nezgodnih kulturnih sličnosti sa Srbima, isključivo na gene kamene - saznali smo na kraju da baš po tom genu kamenom uopće nismo Hrvati

Već neko vrijeme Dragan Primorac uveseljava javnost otkrićima o porijeklu Hrvata, pa svako malo u novinama izađe kakav senzacionalni tekst o njegovim opsežnim istraživanjima genske mape balkanskih naroda, koja neumoljivo dokazuju kako Hrvati nisu Slaveni.

Tako ovih dana mediji, vazda gladni znanstvenih postignuća, prenose i Primorčev najnoviji rad “Y-kromosom i genetsko podrijetlo Hrvata”, štampan u novom Croatian Medical Journalu, zapravo zborniku radova 7. konferencije Međunarodnog udruženja za primijenjene biološke znanosti u forenzičkoj, antropološkoj i medicinskoj genetici.

Stvar se, da vas ne davim nerazumljivom forenzičko-antropološkom terminologijom, svodi na sljedeće: tri četvrtine današnjih hrvatskih muškaraca vuče porijeklo od takozvanih Starih Europljana, dakle europskih starosjedilaca, koji ne samo da nemaju nikakve veze sa slavnom seobom naroda koju smo učili u školi, nego se više od pola njih punih dvadeset hiljada godina nije maklo sa svete hrvatske grude, preživjevši na njoj i ledeno doba i cijeli holocen, od mezolitskog globalnog zatopljenja do Brozove komunističke diktature!

Istraživanja dr. Dragana Primorca nisu zajebancija, kako to može izgledati po senzacionalističkim naslovima u novinama: naš je nesuđeni predsjednik u tome poslu već cijelo desetljeće, kao dio velikog tima dr. Petera A. Underhilla sa Zavoda za genetiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Stanfordu, najuglednijeg i najprestižnijeg svjetskog univerziteta, koji je prije petnaestak godina sa suradnicima širom i diljem kugle zemaljske otpočeo golemi projekt genskog mapiranja čovječanstva.

Osebujan lik njegova povjerenika za Hrvatsku kriv je što se na ta istraživanja ovdje gleda ili kroz nacionalističku mitomaniju, ili s ironijskim podsmijehom. Pa ipak, htjeli to cinici priznati ili ne, nakon Primorčevih senzacionalnih otkrića ništa – a ne samo udžbenici iz povijesti – neće biti isto. Dragan Primorac svojim je kopanjem po našem Y-kromosomu, naime, dokazao da mi – uopće nismo Hrvati!

Rezultate njegovih istraživanja - po kojima golema većina našeg muškog stanovništva nosi isti genski biljeg kao drevni, paleolitski Europljani, što su na Stari Kontinent došli s Bliskog istoka, mnogo prije mrskih Slavena - površni su čitači protumačili kao konačni i ključni dokaz da su Hrvati zaista “bili Europa prije Europe”, i da nikakve veze sa Slavenima, prije svega dakle sa Srbima, nemaju, niti su ikada, u svih dvadeset tisuća godina svoje tegobne povijesti, imali.

Mitomani su, međutim, zaboravili jedan mali povijesni detalj, koji niti dr. Primorac ne osporava: Hrvati zaista jesu Slaveni, i zaista su između petog i osmog stoljeća stigli s ostalom slavenskom braćom na Balkan.

Činjenica pak da tri četvrtine današnjih hrvatskih muškaraca ima staroeuropski gen dokazuje samo to da mi – u strogo znanstvenom, genetskom smislu - Hrvati nismo, niti smo Hrvata vidjeli! Dobro sad, to se samo tako kaže: vidjeli smo ih u ranom srednjem vijeku, kad su došli i pomiješali se s nama, autohtonim europskim starosjediocima, zauvijek nestavši s velike povijesne scene i ostavivši o sebi tek manji zapis u našoj prastaroj, dvadesettisućljetnoj genskoj mapi.

Da, gospodo: Primorčev rad “Y-kromosom i genetsko podrijetlo Hrvata” ne samo da uopće ne dokazuje kako su Hrvati bili “Europa prije Europe”, i da nikakve veze sa Slavenima nemaju, već dokazuje - upravo obrnuto i, ponavljam, u strogo forenzičkom smislu – dokazuje kako s Hrvatima nemamo baš ništa! Osim, jasno, jedva vidljive recke u DNK-spirali nekih među nama, i neobičnog jezika punog nekakvih smiješnih slova s kvačicama, kojega smo lakomisleno primili od tih besporizornih SLAVENSKIH BARBARA, baš kao uskoro i KRČANSTVO, zaboravivši i jezik i vjeru naših PALEOLITSKIH DJEDOVA!

Mitomanija nam se tako poput bumeranga vratila o glavu: sve dokazujući kako su Hrvati narod najstariji i najeuropskiji – oslanjajući se pri tom, zbog nezgodnih kulturnih sličnosti sa Srbima, isključivo na gene kamene - saznali smo na kraju da baš po tom genu kamenom UOPĆE NISMO Hrvati.
Pandorina je kutija otvorena i bit će sada teško vratiti demona unutra. Valja nam ispočetka pisati cijelu slavnu povijest, Križni put od majke Afrike preko Bliskog istoka do Europe, tegoban život u ledeno doba, svakodnevne borbe s mamutima i sabljastim tigrovima, globalno zatopljenje i velike poplave, tisuće godina mukotrpnog pripitomljavanja divljih konja i goveda, otkriće vatre i pečenog mesa, prve mladice pšenice i ječma, hiljade godina preživljavanja na balkanskoj djedovini, sve do onog strašnog dana, najcrnjeg i najstrašnijeg u cjelokupnoj našoj povijesti, kad su se na obzoru pojavili crvenokosi divljaci u kožusima od ovčjeg krzna.

- Ja sam Hrvat – rekao je na nekom smiješnom jeziku najkrupniji od njih. - A ovo su moja braća, Klukas, Lobel, Muhlo i Kosjenc.

- Arrricki prrr mutuana gipelile, mutuana gipelile – prkosno mu je dobacio naš poglavica. - Arricki prrr kewana gipelile, kewana gipelile!

- O, o, o, Ramaya, bokuko ramaya! – povikaše u to ostali. - Abantu ramaya, mitumbala!

- Šta kažu, šta kažu? - pitao je Hrvat prevoditelja.

- Nešto u vezi vaše gospođe majke i ovoga vučjaka, nisam baš najbolje razumio.

- A nas nećeš upoznati? - koketno je u taj čas iza Hrvatovih leđa dobacila crvenokosa djevojka, mazno gledajući u plećate staroeuropske domoroce.

- Eh da, Tuga i Buga – nevoljko je rekao Hrvat, pa prijekorno pogledao domoroce. - I da vam nije palo na pamet.

- Abantu ramaya! - prezirno mu je naš poglavica pljunuo pod noge.

Ostalo je, što bi se reklo, povijest: kolibe naših djedova osvanule su doskora išarane natpisima “Hrvat, zauzeto”, “Klukas, zauzeto”, “Kosjenc, zauzeto”, “Tuga i Buga, zauzeto”, iz ove posljednje duge su zimske noći parali krici i šaputanja, i uslijedilo je tisuću i pol godina okrutne okupacije naše stare slave djedovine, za koje smo od tih divljaka sa sjevera, Hrvata, Srba, kako su se sve zvali, silom primili i jezik i običaje i vjeru, sačuvavši tek u Y-kromosomu duboko zakopan davni zapis naše genske haplogrupe I2a1, da ga jednog dana, u dalekoj budućnosti, netko otkrije i otme od historijskog zaborava.
Kako bi rekli naši stari: tko na tvrdom genu svoju povist piše, tom ne može nitko prošlost da izbriše
* Tekst preuzet iz Slobodne Dalmacije

Image
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Onda po toj teoriji, dinarski čovjek ili nije prešivio ledeno doba ili su se nosioci gena 12,
naselili u naše krajeve prije ledenog doba. Moguće je i poslije ali bi u tom slučaju, čini mi se,
tragovi trebali biti nešto jasniji. Ne spro ja tu moldavsku teoriju, nego kažem, da upotreba
dva različita izraza, Iliri i Vlasi, pravi zbrku kod ljudi. A ne mogu a da ne kažem i Moldavija
i Bosna, imaju za zahvaliti na očuvanju gena, isključivo planinskoj zabitosti predjela.

Šta misliš o švapskoj teoriji, da su se Iliri, ni manje ni više, nego dosselili na ove
prostore iz Njemačke? Ja bih rekao, prije će biti, da su narodi, nakon ledenog doba,
navikli na hladniju klimu, jednostavno, kako se led povlačio, putovali su za njim
na sjever. Kako drugačije objasniti ilirskih 40% u Švedskoj?
Ban Kulin
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Ban Kulin »

ilirsku tezu plasiraju oni koji dovoljno ne poznaju problematiku, meni je to odmah zapalo za oko
sve sam to !tabirio2 dok nisam sam sa sobom raščistio i vjeruj sve što napišem "dobro je ispečeno" i obrađeno na forumu na nekoliko tema, pa ko želi nek čita, dakle čitav podforum sam posvetio genetici link

illri su TAKOĐE DOŠLJE NA BALKAN !!! tek negdje oko 1.200 g. p.n.e, a postoji i vrlo vjerovatna jedna od teza da su došli sa područja današnje Njemačke, čitaj link

ali ono što je ovdje bitno je da oni imaju sasvim drugu haplogrupu E1b koja danas prevladava kod Alabanaca i oni se jedini i smatraju njihovim potomcima !!!!
na ovoj karti se to lijepo sve vidi klikni

znači i lliri su DOŠLJE kao i slaveni !! koji opet imaju sasvim treću haplogrupu R1a

dok je ova starobalkanska haplogrupa stara 17.000 godina
čitati o toj grupi link

dinarski podhaplotip I2a2 o kojem ti govoriš je samo mutacija I2
Image
Image

Image
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

E to sam htio čuti. Dakle izmedju dinarskog čovjeka i ilira ne stoji
znak jednakosti. Medjutim, zvanično, ono što i naši historiografi kažu,
da je ilirski gen u BiH, najdominantniji. Misle li oni na E1b kad to govore
ili na 12a?
Ban Kulin
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Ban Kulin »

ne kažu to historiografi, ja ne znam, navedi koji kaže
dakle E1b je albanski/ilirski gen i nema veze sa starobalkanskim I2
e sad se otkriva i glupost što se antička plemena u Bosni nazivaju ilirskim, ona nisu bila ilirska, iliri su MOŽDA to područje držali pod dominacijom, pa su stoga rimski izvori vidjeli sve kao ilire, a u suštini oni nisu bili

u BH je dominatan I2
najrelevantnija OXFORDSKA studija čitaj
Image
dakle, ponovo karta koju nisi pogledao na gornjem linku
Image

Image
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Evo imaš na ovoj temi, post br. 15.
Tvrde upravo da je 12a vezana za Ilire.

http://bosanski-forum.com/viewtopic.php?f=27&t=876
Ban Kulin
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Ban Kulin »

ilirska/albanska E1b, dakle NIJE nastala na balkanu i ne može biti starobalkanska

Image

Image
Ban Kulin
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Ban Kulin »

Krokodil Behko wrote:Evo imaš na ovoj temi, post br. 15.
Tvrde upravo da je 12a vezana za Ilire.

http://bosanski-forum.com/viewtopic.php?f=27&t=876

KO tvrdi, navedi autora, da ja ne čitam sve, a ti si prečitao temu

i ono čime ja sagovornika UVJEK sjebem je prosto pitanje

KAKVE VEZE IMAJU RUMUNI I MOLDAVCI sa ilirima !?!?!?!?!?!?!' a imaju I2

Image
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Reagirajući na podatke o genetskom porijeklu Hrvata, koje je u javnost iznio dr. Dragan Primorac, profesor Hasan Hadžijahić je demantirao tezu hrvatskih znanstvenika da su geni starih Ilira najrasprostranjeniji kod današnjih stanovnika Hrvatske. U reakciji koju je objavio "Depo.ba" stoji:
Eto to ti je prvi pasus tog reagiranja na Primorčeve teze. Ja jesam iščitao temu. samo sam htio utvrditi
kad diskutujemo, ovo oko naziva. Dakle Vlasi - 12/12a a iliri E1b ?? Pa da znam, na koju grupaciju misliš,
kad govoriš o genetskim grupacijama.
Ban Kulin
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Ban Kulin »

tako je,
I2 su starobalkanci, naši pretci, koje slaveni nazvaše vlasima, čuvši kako ih germani zovu volah, termin koji su opet germani upotrebljavali za ROMANE, rimljane !!!
E1b su iliri/albanci, ta haplogrupa NIJE balkanska

da mi je pitat Hasana kakve veze imaju rumuni i moldavci sa ilirima !!!!!!!!!!!!!!

Image
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Ne znam. Nije istakao nikakve literature. Grafika je od one švapske firme Igenea ili
kako se već zove. Dakle, kažeš da je u Desidijata na primjer, većinska grupa 12?

Nego, ne vijdeh, ima li neka grupa, nastala na arapskom poluotoku a treba nam za diskusiju
na jednoj vjerskoj temi a u vezi pitanja, ko je i kada, sagradio kabu.
Pošto je vjerovanje, da je to sagradio Adem a.s. bilo bi zanimljivo, vidjeti najstariju
genetsku grupaciju tog prostora. Pa ako imaš, pri ruci neku podesnu statistiku eto.

http://bosanski-forum.com/viewtopic.php?f=12&t=4501
Ban Kulin
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Ban Kulin »

arapi i azijati imaju dominantnu J, sa dvije podgrupe J1 i J2
više o samoj grupi čitaj na linku klikni

Image

Image
Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times

Re: Porijeklo naroda BiH i susjednih zemalja

Post by Bla »

Svi mi imamo isto porijeklo,
zvali ih Adem i Hava, Adam i Eva ili neki dlakavi praistorijski par (kako kome odgovara)
isti klinac
A to sto se neko vremenom vise smiks'o s ovim ili s onim je toliko bitno... da ne kazem.
Pa se sad svi nesto trude da dokazu nebulozu nad nebulozama, dok nas svijet (s razlogom) smatra primjerima primitivizma
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:
laganini
Spamer
Spamer
Been thanked: 1 time

Post by laganini »

ne podcijenjivati nauku...
..slobodan čovik kad tad bude baniran..
Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times

Post by Bla »

Nismo se bas najbolje razumjeli...
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 »

Svaki naučnik navodi vodu na svoj mlin.
Ovih dana se pravi rakija od ššljiva a bogami i od ostalog voća.
To je tradicija koja nije iskorijenjena.
E sad, bio neko u islamu, pravoslavlju il kršćanstvu ta rakija se pravi i to iz generacije u generaciju i onda se pojavi neko u vezi genetike kako neko jeste a kako neko nije ovo il ono a eto po pravljenju rakije se isto može doći do nekog zaključka :)
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi
tanuki
Na probnom
Na probnom

Post by tanuki »

a zašto smo toliko opterećeni sa svojim porijeklom?
najjača država na svijetu USA je mišung svega, a mi u europi k'o rasni psi, u okviru vlastite rase do degeneracije! :grana
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Da se malo nasmijemo :D

Biolog s Harvarda otkriva: Srbi su najstariji narod i potječu od Noinog sina

ANATOLIJ ALEKSEJEVIČ KLJOSOV, biolog sa sveučilišta Harvard, šokirao je svijet svojim znanstvenim radom u kojem tvrdi kako su srpski geni stari 12 tisuća godina, a potječu od Noinog sina, piše Telegraf.

On tvrdi da je genetskom analizom dokazao kako su Srbi pranarod svih današnjih Slavena, ali i mnogih drugih europskih naroda."Srpski geni R1a1 stari su 12 tisuća godina dok su drugi stari između četiri i sedam tisuća godina. Svi narodi u Europi (osim dva) imaju preko 40 posto srpskog ili prasrpskog gena", tvrdi Kljosov, predsjednik znanstvene savjetničke uprave Međunarodnog genološkog biroa.

Prema njegovom je znanstvenom radu izrađena i karta srpskog gena koja pokazuje kako preko 60 posto stanovnika današnje Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Danske, sjevernog dijela Njemačke, južnog dijela Skandinavije te dijela Velike Britanije ima srpski gen.

Image

Kako tvrdi Kljosov, nosioci R1a1 gena na Balkanu su živjeli još prije 12 tisuća godina, a nakon dvjestotinjak naraštaja probili su se na istočnoeuropsku ravnicu, gdje se prije 4500 godina pojavio predak suvremenih Rusa i Ukrajinaca.

U svom znanstvenom radu Kljosov govori o Jafetu, Noinom sinu, koji je po njegovim nalazima predak Rusa, te u jednom dijelu piše kako su se Jafetovi potomci naselili prvotno u donjem toku Dunava, u današnjoj Srbiji, da bi zatim neki od njih krenuli na sjever. U Rusiji su se ovi podaci uvijek uzimali ozbiljno pa se u njihovim školama učilo kako su njihovi preci došli "s one strane Karpata", što za njih znači prostor gdje danas žive Srbi.

Doktor znanosti Kljosov tvrdi kako je haplo grupa R1a1 tipična za sve Slavene, no imaju je u značajnoj mjeri i pripadnici najviših kasta u Indiji, a arijevci, "Slaveni koji su s područja Srbije došli do Indije", su na te prostore došli prije oko 3850 godina. Proučavajući postojeće mutacije, zaključio je kako svi Slaveni potječu s Balkana, i to iz današnje Srbije te Bosne i Hercegovine.
Post Reply

Return to “Historija”