Religijska pitanja

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Post Reply
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9979 times
Been thanked: 11851 times
Status: Offline

Re: Religijska pitanja

Post by Krokodil Behko »

Dust wrote:
Krokodil Behko wrote:
To je običaj iz bosanske predislamske tradicije.
Momak pita žensku "Hoćeš li mi biti vjerna?"
Ako odgovori potvrdno, brak je sklopljen.
Bar je tako važilo za sirotinju :(
Jel' to bas tako bilo? Mislim da se tu radilo o vjernosti, ali ne o braku. Ono sto nas je razlikovalo od plemena tamo nekih zemalja istoka, je to sto su i djevojka i momak imali pravo izbora. Ovdje govorim o svom kraju, ali mislim da je bilo i sire rasprostranjeno.
Bilo je baš tako. Izraz vjernost, označavao je spremnost za brak.
A u Bosni, taj je period, ionako bio različit od svih evropskih zemalja.
Šta te čudi?
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times

Post by carobnjak N »

Dust wrote:To sto pitas je taj tzv. muta' ili privremeni brak i koliko znam (a mozda i grijesim) je zabranjen.
Jeste zabranjen kod većine muslimana ali kod šiita nije . Muta brak je brak na određeno vrijeme iz interesa tj muškarac ženi daje neku materijalnu uslugu ili jednostavno novac ,a one njemu sexualnu uslugu . Muhamed a.s je zabranio tu vrstu "braka" ali su se šitski muslimani oglušili na tu zabranu i njihovi alimi ga prolongiraju kao dozvoljena
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
IM_ex
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 3 times

Post by IM_ex »

Prije par dana ostadoh zatecena pitanjem "Je li istina da se kod vas (muslimana) ne kopaju u isto groblje supruznici razlicitih vjeroispovijesti? To, gdje je muskarac musliman? Da se supruga kopa uz/groblje ... negdje pored. Ne mislim na gradska groblja?"

hm ... :rumenko
- Vidis, ne znam. :sram aaali ...da se pripadnici druge vjere ne kopaju u muslimansko mezarje, mislim da jeste tako.

Sada, molim nekog ko je upucen da da podrobnije informacije vezano za pomenuto, svojim rijecima, bez linkova, pls!
unaprijed zahvalna
E sad necu ni kako ja hocu
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9979 times
Been thanked: 11851 times

Post by Krokodil Behko »

Nisam baš nešto upućen ali mi se čini, da je to tako
u svim vjerama. Možda i ima neka iznimka ali pazi.. iznimka.
Blackhawk

Post by Blackhawk »

Pa ako su islamski mezarluci, u njih se ukopavaju samo muslimani... AKo jedno od supruznika nije musliman, nece se ni ukopati u islamske mezare..
Takvi vecinom za zivota naprave licne mezare i tu se ukopavaju.. Negdje na svome posjedu...
I tako je u svakoj vjeri..
IM_ex
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by IM_ex »

BlackHawk wrote: Takvi vecinom za zivota naprave licne mezare i tu se ukopavaju.. Negdje na svome posjedu...
Sta ako o tome nisu jos ni razmisljali, a kamo li obezbijedili se, ili kako kazes napravili licni mezar i grob (ne moze se za obe humke reci mezar, ako cemo pod islamski, zar ne ;-)
Npr, mladji bracni par ... sta, kako ... ??? Za muza eto znamo, no, gdje sahraniti tijelo njegove supruge?
Blackhawk

Post by Blackhawk »

Tamo gdje joj lezi sva njena porodica, i svi preci...
A i u vecini gradova imaju centralna mezarja, i muslimanska i krscanska i jevrejska, tako da se uvijek moze kupiti mjesto u odgovarajucim mezarima... Koja kome trebaju...
zibrahimovic
Na probnom
Na probnom

Post by zibrahimovic »

Dali je Boga ti psovka.Ili Bogati..

Baš me zanima :P
Ne vjeruj ženi koja laže
Blackhawk

Post by Blackhawk »

Moze se protumaciti kao psovka, posebno taj prvi dio kad rastavis rijeci...
Mada kod nas se cesto upotrebljava, ne kao psovka nego vise kao uzrecica, ali bil bi preporucljivo izbjegavati je..
Ono sto ne znas zasigurno jeli lose ili dobro, radije izbjegavaj..
zibrahimovic
Na probnom
Na probnom

Post by zibrahimovic »

Ja je ne govorim,i smatram je psovkom.Nego na jednoj igrici,MOD meni kaže :Boga ti.
Ja njega provociram i govorim mu Bogati.On jedno smatra psovkom,jedno ne...

Glupost čista..I ja dobijem ban sa foruma hah..Po meni su oba,a i ako nisu psovka,tj ako su i svećenici i ostali rekli da nije,nema veze,opet to mi nije kultura foruma
Šta bi da svatko piše,u svakom postu:Bogati ili Boga ti..No eto,ti MOD-u nemožeš ništa..
Ne vjeruj ženi koja laže
IM_ex
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by IM_ex »

BlackHawk wrote: A i u vecini gradova imaju centralna mezarja, i muslimanska i krscanska i jevrejska, tako da se uvijek moze kupiti mjesto u odgovarajucim mezarima... Koja kome trebaju...
Ma znam za gradska groblja, naravno.
Drugaricu, koja me pitala u vezi toga, nisu zanimala gradska no mjesna groblja. Ucinilo mi se nelogicnim njeno (sa)znanje da se krscanka bracno vezana za muslimana kopa UZ (pored) mezarje, na sto i odreagovah.
hvala, BlackHawk

@zibrahimovic
Moze ali i ne mora se dozivljavati psovkom.
Kao psovku dozivljava/ispoljava se najcesce u slucaju provokacije, trazenju dlake u jajetu, pri tome ne imajuci na umu da iste rijeci mogu znaciti i nevjericu u to nesto o cemu bjese rijec do datog momenta (ako je prethodila ozbiljnija tema).
Dakle, ista fraza najcesce znaci nevjericu, skepticizam na nesto/o necemu, te se to Boga ti* moze tumaciti kao pitanje koje bi obavezivalo na odgovor u kojem se zaklinje Bogom. To se vazi za ozbiljnijeg tipa diskusiju, gdje je provokacija iskljucena.
paparaci
Hadžija
Hadžija
Been thanked: 2 times

Post by paparaci »

ljudi moji sto sam danas bio na belaju. odem ti ja na dzumu u jednu dzamiju u kojoj do sad nikad nisam bio. razlog tome jeste sto sam morao na posao. a dzamija u koju inace idem je previse daleko, tako da ne bi mogao otici na dzumu odnosno na vrijeme stici na posao.
prije nego nastavim dalje. kod te dzamije se nalazi jos jedna dzamija - za siite. tu sam i prvo usao. pa mi je covjek jedan objasnio da se turska dzamija tj. za sunnite nalazi malo dalje.

dosao sam na vrijeme, tj. nekih 7 - 8 minuta prije. na moje cudjenje, bio sam prvi. nekako mi to sumnjivo bilo, al hajd. znam da ih je bilo pred dzamijom nekolicina. nakon 3 - 4 minute udje jos jedan covjek i on onako iznenadjen pita me je li dzuma vec bila :hihi rekoh, nije. sad bi trebala poceti. prolazi minuta za minutom, ono jos uvijek prazno. cak ni hodze nema. kontam, sta je ovo. nastupilo je cak i vrijeme dzume, nista. sa zakasnjenjem od nekih pet minuta ulazi hodza i jos njih par. hajd rekoh, evo ih napokon. pripremio se hodza. ja ocekujem ezan, kad on nesto drugo. ja se opet kontam sta se ovo desava :oo
ni alisa u zemlji cudesa mi nije bila ravna :hihi nakon toga on poce drzati vaz. "kako bolan vaz sad?!" - ja cu ti u sebi. hajd, rekoh, strpi se. mozda je to ovdje takav obicaj, sta li. imam jos vremena. prolazi 5, 10, 15 minuta - nikad covjek da zavrsi. ja sve nervozniji i nervozniji. obazirem se na ostale, svi mirni :hihi pitam se jesam li ja dobar. da se nije pomjerio sat. ma nije. znam da nije. to mi potvrdjuje analogni sat na zidu i onaj digitalni sa namaskim vremenima. na tom digitalnom jasno pise da je dzuma vec trebala poceti, ali niko nista. sta cu?! da idem? kako cu "bjezati" sa namaza?! znam da nije bjezanje, ali se uzasno osjecam. moram na posao. trebao sam vec poceti raditi. primaknem se do jednog dide da ga pitam zna li on kad ce poceti dzuma. jedva smo se skontali, posto slabo razumije njemacki. kaze za pola sata. ZA POLA SATA?!!! ja se sokirao. odmah sam ustao i izasao. kako sam bio ljut i iritiran, uh! uputim se ja kod brace siita i pitam ih da li kod njih mogu obaviti molitvu - sto su mi i odobrili. tu sam sam klanjao dzumu-farz i uputio se na posao.

tek sam kasnije saznao od jedne prijateljice da oni u toj dzamiji kasnije pocinju sa dzumom. kao cekaju na ljude iz prve smjene. nigdje veze stvarno. hajd odgoditi, 5 - 15 minuta, ali preko sat vremena :sok

eh. sad da pitam. :D.

mogao sam ja i ovo skratiti sve, ali sam se morao istresti :oo ovo mi je cijeli dan pokvarilo.

da li covjek moze sam dzumu klanjati, ukoliko je sprijecen doci u dzamiju - odnosno da li je moj dzuma-namaz danas bio ispravan. nekako sumnjam da jeste, jer mislim da nije valjan bez imama. poslije posla sam kod kuce naklanjao podne za svaki slucaj.

ovo me iznenadilo skroz, jer se jos nikad nisam nasao u takvoj situaciji - pa se i nisam pozabavio tim pitanjem. inace na vrijeme stignem u dzamiju kad namjeravam u njoj klanjati. nekad se desi i da zakasnim minimalno, ali se uspijem ukljuciti.

kad sam vec kod pitanja.

kako je ispravno postupiti kad se zakasni na klanjanje u dzamiji - i to u sljedeca dva slucaja.

prvi:
zakasnio sam na farz. tj. ulazim a farz je vec u toku?

drugi:
zakasnio sam. klanja se sunet. pocnem klanjati sunet i prije nego uspijem zavrsiti - oglasava se ikamet za farz. da li je u redu prekinuti sunet i prikljuciti se farzu ili treba zavrsiti - pa se tek onda prikljuciti.
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N »

tek sam kasnije saznao od jedne prijateljice da oni u toj dzamiji kasnije pocinju sa dzumom. kao cekaju na ljude iz prve smjene. nigdje veze stvarno. hajd odgoditi, 5 - 15 minuta, ali preko sat vremena
Ne znam ali što se tiče prakse Muhameda a.s. i ashaba r.a. oni su nakon učenja ezana za neki namaz čekali jedno vrijeme tj. nisu odmah pristupali klanjanju već su nakon ezana otezali sa početkom namaza ,a tako je i danas običaj u arapskim zemljama. Kod nas je taj dobri adet malo zapostavljen od strane imama pa čim prouče ezan odmah klanjaju .
Međutim što se tiče džume tu koliko ja znam nema otezanja ali opet zna se da nužnost mijenja sve pa tako ako taj džemat nema mogućnost da se sastavi u džumanski vakat onda je i to čekanje ispravno ,osim što mi je čudno da nije proučen ezan . Ezan bi se trebao učiti čim nastupi vakat.
da li covjek moze sam dzumu klanjati, ukoliko je sprijecen doci u dzamiju - odnosno da li je moj dzuma-namaz danas bio ispravan. nekako sumnjam da jeste, jer mislim da nije valjan bez imama. poslije posla sam kod kuce naklanjao podne za svaki slucaj.
Nije ti ispravna džuma ali si zakasnio iz oprvadanih razloga ,a imao si nijjet da klanjaš pa kao da si klanjao jer se djela dobra djela vrednuju po nijjetu ,dok se loša vrednuju samo ukoliko ih zaista i uradiš.
Džuma se može klanjati samo u džematu
prvi:
zakasnio sam na farz. tj. ulazim a farz je vec u toku?
Brate ,priključiš se džematu tj. staješ u saff i radiš to što oni rade trenutno. Ukoliko si stigao prije njihovog prvog ruk'na (pregibanje kad se uči "subhane rabbijel azim") nećeš ništa dopunjavati ali ukoliko nisi onda ćeš kad imam bude predavao selam ti ustati i klanjati ono što si propustio .
Kaže se da je Ebu Bekr r.a. jednom tako kasnio na namaz kojeg je predvodio Muhamed a.s. i molio je Allaha dž.š da stigne da klanja sa njima i ovi što su klanjali kažu da se u tom momentu Muhamed a.s. toliko dugo zadržao na rukju da su mislili da se neće ni uspraviti i kad je Ebu Bekr r.a. stigao oni su se uspravili ,a on je rekao radostan što je stigao : "rabbena lekel hamd! " (čuje Gospodar onoga koji Ga hvali ,moli ) i Poslaniku s.a.w.s. je odredio da od tad svi to govore nakon uspravljanja sa ruk'na.
zakasnio sam. klanja se sunet. pocnem klanjati sunet i prije nego uspijem zavrsiti - oglasava se ikamet za farz. da li je u redu prekinuti sunet i prikljuciti se farzu ili treba zavrsiti - pa se tek onda prikljuciti.
ako vidiš da si zakasnio ,sjedi i čekaj farz ! Sunet možeš klanjati i poslije ako hoćeš jer se on ne klanja u džematu (mislim ne predvodi ga imam ) ali farz se klanja pa je i mnogo puta vrijedniji u džematu i onda ti je obaveza da postupiš tako.
paparaci
Hadžija
Hadžija

Post by paparaci »

Allah te nagradio brate! hvala ti mnogo na odgovorima! znam da je nijjet najvazniji i da ti se upise onda i kad iz opravdanih razloga ne uspijes obaviti namaz, ali mi je ipak bilo jako krivo.

sto se tice dopunjavanja. ustajem ako se ne varam nakon predavanja selama na desno?
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N »

paparaci wrote:Allah te nagradio brate! hvala ti mnogo na odgovorima! znam da je nijjet najvazniji i da ti se upise onda i kad iz opravdanih razloga ne uspijes obaviti namaz, ali mi je ipak bilo jako krivo.

sto se tice dopunjavanja. ustajem ako se ne varam nakon predavanja selama na desno?
amin ja Rabbi . Jeste ,kao i kad pogriješiš u namazu pa hoćeš uraditi sehvi-sedždu ili ispraviti grešku
Mic-Sokoli
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Mic-Sokoli »

Carobnjak tebe bih htio upitati,ima ovdje u Hamburgu jedna prelijepa Dzamija siitska,zovu je plava Dzamija napravljena je u jednom od najelitnijih djelova Grada,ona je tako sagradjena i uredjena da arhitektonski uopste nije upadljiva ustvari je skroz uklopljena u okolinu,imam strasnu zelju tamo otklanjati dva rekata Namaza pa bilo Dzuma ili neki drugi namaz,znam da mi se ne broji,al je pitanje dali mi je Haram?
http://www.youtube.com/watch?v=W2QmK8XszUM

Se shqiptari i fort si guri,
Jo s'lufton pa u mbështet për muri
Po kur t'pshtetët dije djallë
O zor asht turrin me ja ndalë!
niska grana
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by niska grana »

paparaci wrote:ljudi moji sto sam danas bio na belaju. odem ti ja na dzumu u jednu dzamiju u kojoj do sad nikad nisam bio. razlog tome jeste sto sam morao na posao. a dzamija u koju inace idem je previse daleko, tako da ne bi mogao otici na dzumu odnosno na vrijeme stici na posao.
prije nego nastavim dalje. kod te dzamije se nalazi jos jedna dzamija - za siite. tu sam i prvo usao. pa mi je covjek jedan objasnio da se turska dzamija tj. za sunnite nalazi malo dalje.

dosao sam na vrijeme, tj. nekih 7 - 8 minuta prije. na moje cudjenje, bio sam prvi. nekako mi to sumnjivo bilo, al hajd. znam da ih je bilo pred dzamijom nekolicina. nakon 3 - 4 minute udje jos jedan covjek i on onako iznenadjen pita me je li dzuma vec bila :hihi rekoh, nije. sad bi trebala poceti. prolazi minuta za minutom, ono jos uvijek prazno. cak ni hodze nema. kontam, sta je ovo. nastupilo je cak i vrijeme dzume, nista. sa zakasnjenjem od nekih pet minuta ulazi hodza i jos njih par. hajd rekoh, evo ih napokon. pripremio se hodza. ja ocekujem ezan, kad on nesto drugo. ja se opet kontam sta se ovo desava :oo
ni alisa u zemlji cudesa mi nije bila ravna :hihi nakon toga on poce drzati vaz. "kako bolan vaz sad?!" - ja cu ti u sebi. hajd, rekoh, strpi se. mozda je to ovdje takav obicaj, sta li. imam jos vremena. prolazi 5, 10, 15 minuta - nikad covjek da zavrsi. ja sve nervozniji i nervozniji. obazirem se na ostale, svi mirni :hihi pitam se jesam li ja dobar. da se nije pomjerio sat. ma nije. znam da nije. to mi potvrdjuje analogni sat na zidu i onaj digitalni sa namaskim vremenima. na tom digitalnom jasno pise da je dzuma vec trebala poceti, ali niko nista. sta cu?! da idem? kako cu "bjezati" sa namaza?! znam da nije bjezanje, ali se uzasno osjecam. moram na posao. trebao sam vec poceti raditi. primaknem se do jednog dide da ga pitam zna li on kad ce poceti dzuma. jedva smo se skontali, posto slabo razumije njemacki. kaze za pola sata. ZA POLA SATA?!!! ja se sokirao. odmah sam ustao i izasao. kako sam bio ljut i iritiran, uh! uputim se ja kod brace siita i pitam ih da li kod njih mogu obaviti molitvu - sto su mi i odobrili. tu sam sam klanjao dzumu-farz i uputio se na posao.

tek sam kasnije saznao od jedne prijateljice da oni u toj dzamiji kasnije pocinju sa dzumom. kao cekaju na ljude iz prve smjene. nigdje veze stvarno. hajd odgoditi, 5 - 15 minuta, ali preko sat vremena :sok
Joj, legenda si :respekt
Podsjeti me kad sam jednom na - 10 pola sata ispred džamije kao alien strpljivo čekao da se okupe ljudi i počne Bajram – namaz, dok se on u isto vrijeme obavljao u sali kulturno-sportskog centra, udaljenog kilometar odatle; kao i kad sam kuhajući se sjedio sam u mesdžidu čekajući da počne teravija, dok se ona zbog toplote i velikog broja ljudi tog ljeta svake noći uredno klanjala u dvorištu ispred :oo

Da ne bude totalni off, zanimalo bi me da li je Podne nakon Džume obaveza ili ne i da li vi to praktikujete?
Gratias ago Tibi, Domine, quia fui in hoc mundo.
Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 8213 times
Been thanked: 19312 times

Post by Maja »

Pa grano šta se sve tebi desilo u životu :haha
Sorry, ali morala sam ovo napisati!
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N »

Mic-Sokoli wrote:Carobnjak tebe bih htio upitati,ima ovdje u Hamburgu jedna prelijepa Dzamija siitska,zovu je plava Dzamija napravljena je u jednom od najelitnijih djelova Grada,ona je tako sagradjena i uredjena da arhitektonski uopste nije upadljiva ustvari je skroz uklopljena u okolinu,imam strasnu zelju tamo otklanjati dva rekata Namaza pa bilo Dzuma ili neki drugi namaz,znam da mi se ne broji,al je pitanje dali mi je Haram?
ahbabu ,pošto si reko da te zanima moje mišljenje onda znaj da je ovo isključivo moje mišljenje ,jer recimo selefije će ti to sigurno oharamiti. Ja mislim da se u šitskim džematima može klanjati i da nije haram ,znači ni u džematu čak. Međutim ja nikad ne bih klanjao džumu namaz u njihovim džematima zato što neke njihove skupine (iako mali postotak) znaju na početku hutbe umjesto onog donošenja salavta koje je kod nas običaj na prve halife (ono kad kaže hodža : "we Umere ,we Osman we Alii ) znaju proklinjati sviju osim Alija r.a. pa ti ja džumu ne bih preporučio jer iako je ovo što sam rekao rijetkost ,ipak početak hutbe je na arapskom pa ti u biti ne znaš onda šta oni kažu
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N »

Da ne bude totalni off, zanimalo bi me da li je Podne nakon Džume obaveza ili ne i da li vi to praktikujete?
Prijatelju , ono nakon hutbe i džumansk dva rekjata koji se klanjaju ,nije podne već neka vrsta nafile odnosno dobrovoljnog namaza .
Podne namaz se ne može klanjati petkom ,osim ako si spriječen da dođeš na džumu pa eto hoćeš da klanjaš .
Ja recimo nakon ta dva džumanska rekjata klanjam još 2 ili 4 nafile i onda uputim dovu ,ne neku posebnu nego svojim riječima nešto. Na kraju krajeva tako će ti i proći onaj prvi talas ljudi koji nagrnu na vrata odmah nakon džume i onda ti fino ,rahat izađeš ,a + si uhvatio dodatnih sevapa
Post Reply

Return to “Religija”