carobnjak Nurudin wrote:To kažem zbog toga što ti ne možeš klanjati zajedno i džumu i podne jer da se klanja podne namaz naokn džume onda bi se isto klanjao džematile ,pošto se u džamiji svi farzovi moraju klanjati džematile. To što ti klanjaš nakon džume nije podne znači već dobrovoljni sunneti i nema nikakve smetnje da ih nastaviš klanjati kao što si i do sad ali moraš znati da petkom nema podne namaza ,osim ako nisi u mogućnosti da obaviš džumu .
znam da se dzuma i podne ne mogu zajedno klanjati. kao sto rekoh, ko obavi dzumu, nije duzan podne klanjati. ali moze, ako zeli. samo sto se to naravno broji kao sunnet. a meni svakako treba, jer imam toga plaho nadoknaditi
tako klanja jednu 90% dzematlija.
Budi malo prezicniji ,ne znam tačno na koje učenje misliš i kakvo puhanje?
ako se ne varam, to sam uocio (kako u bosni, tako i ovdje u njemackoj) u toku jacije. ne znam samo nakon kojeg namaza (sunnet, farz, sunsunnet ili vitre). ono po zavrsetku cini mi se, nakon sto se preda selam - cujem/vidim da neko puse ispred sebe. ne znam kakvo to znacenje ima. poznato mi je puhanje recimo kad se uci na vodu ili med. ali ovo....