Religijska pitanja

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Post Reply
Mic-Sokoli
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Status: Offline

Re: Religijska pitanja

09 Jun 2012, 19:36

,jer recimo selefije će ti to sigurno oharamiti.
Vec jesu :D .
Njihovo i tvoje misljenje se bas i ne proturjece do momenta da oni totalno zabranju dok ti kazes problem je u uvod gdje se vjerovatno proklinju Ashabi.
Inschallah cu jedan otici ikindiju klanjat i to namjerno zakasnit pa cu je sam klanjat,da te Allah nagradi.
http://www.youtube.com/watch?v=W2QmK8XszUM

Se shqiptari i fort si guri,
Jo s'lufton pa u mbështet për muri
Po kur t'pshtetët dije djallë
O zor asht turrin me ja ndalë!

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 929 times

09 Jun 2012, 19:57

Mic-Sokoli wrote:
,jer recimo selefije će ti to sigurno oharamiti.
Vec jesu :D .
Njihovo i tvoje misljenje se bas i ne proturjece do momenta da oni totalno zabranju dok ti kazes problem je u uvod gdje se vjerovatno proklinju Ashabi.
Inschallah cu jedan otici ikindiju klanjat i to namjerno zakasnit pa cu je sam klanjat,da te Allah nagradi.
Amin ... ne treba biti isključiv jer ta sunitsko-šitska priča je stvorena više na razini nekih političkih događanja nakon smrti Resula alejhimu selam ,nego što se mi stvarno razlikujemo po učenju. Naravno ja zaista mislim da oni u nekim stvarima griješe ali griješi i naša sunitska ulema također,međutim to su sve finese bez kojih neki muslima može proživjeti čitav život ,a da nema potrebu da ih se dotiče
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)

paparaci
Hadžija
Hadžija
Been thanked: 2 times

10 Jun 2012, 03:08

carobnjak Nurudin wrote:
Da ne bude totalni off, zanimalo bi me da li je Podne nakon Džume obaveza ili ne i da li vi to praktikujete?
Prijatelju , ono nakon hutbe i džumansk dva rekjata koji se klanjaju ,nije podne već neka vrsta nafile odnosno dobrovoljnog namaza .
Podne namaz se ne može klanjati petkom ,osim ako si spriječen da dođeš na džumu pa eto hoćeš da klanjaš .
Ja recimo nakon ta dva džumanska rekjata klanjam još 2 ili 4 nafile i onda uputim dovu ,ne neku posebnu nego svojim riječima nešto. Na kraju krajeva tako će ti i proći onaj prvi talas ljudi koji nagrnu na vrata odmah nakon džume i onda ti fino ,rahat izađeš ,a + si uhvatio dodatnih sevapa

hmmmm. ja nakon farza klanjam 4 sunsunneta, pa naklanjam podne (4 - ahiriz-zuhri), pa 2 (vakti). to me sad malo zbunjuje da se ne moze klanjati podne. znam da nije obaveza, ukoliko se obavi dzuma. ili sam ja nesto pogresno shvatio :hm

a da. zasto neki nakon ucenja pusu?
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

10 Jun 2012, 10:05

hmmmm. ja nakon farza klanjam 4 sunsunneta, pa naklanjam podne (4 - ahiriz-zuhri), pa 2 (vakti). to me sad malo zbunjuje da se ne moze klanjati podne. znam da nije obaveza, ukoliko se obavi dzuma. ili sam ja nesto pogresno shvatio
Pa gledaj , svi dnevni namazi su ti farz -stroga obaveza i ti kad klanjaš farz si ispunio svoju dužnost ,dok je sunnet dobrovoljni namaz kojeg je često praktikovao Muhamed a.s. pa ga i mi praktikujemo ,međutim nije obaveza.
To kažem zbog toga što ti ne možeš klanjati zajedno i džumu i podne jer da se klanja podne namaz naokn džume onda bi se isto klanjao džematile ,pošto se u džamiji svi farzovi moraju klanjati džematile. To što ti klanjaš nakon džume nije podne znači već dobrovoljni sunneti i nema nikakve smetnje da ih nastaviš klanjati kao što si i do sad ali moraš znati da petkom nema podne namaza ,osim ako nisi u mogućnosti da obaviš džumu . Također ženama nije obaveza džuma pa one klanjaju podne .
a da. zasto neki nakon ucenja pusu?
Budi malo prezicniji ,ne znam tačno na koje učenje misliš i kakvo puhanje?

paparaci
Hadžija
Hadžija

10 Jun 2012, 13:53

carobnjak Nurudin wrote:To kažem zbog toga što ti ne možeš klanjati zajedno i džumu i podne jer da se klanja podne namaz naokn džume onda bi se isto klanjao džematile ,pošto se u džamiji svi farzovi moraju klanjati džematile. To što ti klanjaš nakon džume nije podne znači već dobrovoljni sunneti i nema nikakve smetnje da ih nastaviš klanjati kao što si i do sad ali moraš znati da petkom nema podne namaza ,osim ako nisi u mogućnosti da obaviš džumu .
znam da se dzuma i podne ne mogu zajedno klanjati. kao sto rekoh, ko obavi dzumu, nije duzan podne klanjati. ali moze, ako zeli. samo sto se to naravno broji kao sunnet. a meni svakako treba, jer imam toga plaho nadoknaditi :oo

tako klanja jednu 90% dzematlija.

Budi malo prezicniji ,ne znam tačno na koje učenje misliš i kakvo puhanje?
ako se ne varam, to sam uocio (kako u bosni, tako i ovdje u njemackoj) u toku jacije. ne znam samo nakon kojeg namaza (sunnet, farz, sunsunnet ili vitre). ono po zavrsetku cini mi se, nakon sto se preda selam - cujem/vidim da neko puse ispred sebe. ne znam kakvo to znacenje ima. poznato mi je puhanje recimo kad se uci na vodu ili med. ali ovo.... :cudi
NeK pUkNu DuSmAnI...

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

10 Jun 2012, 13:58

Puhanje nikad vidio niti znam o čemu se radi :D

paparaci
Hadžija
Hadžija

10 Jun 2012, 14:16

eto, onda mozemo skupa :hihi
NeK pUkNu DuSmAnI...

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

10 Jun 2012, 14:35

Da hehe...još sam nešto htio reći . Mislim da osobama koje su friške u vjeri ili osobama koje počinju klanjati beš vakat i žele obavljati redovno namaze ,mislim da im je lakše da krenu od toga da klanjaju samo farz dok se malo ne udomaće u namazu ,da tako kažem.
Zato ne treba imati kruto shvatanje koje je kod nas dosta zastupljeno da nisi klanjao recimo jaciju ako ne klanjaš 13 rekjata ili podne 10 jer to jednostavno nije istina i ne trab ljudima koji žele početi klanjati time uslovljavati i otežavati im to ,jer čak i u Kur'anu imamo naglašenu postepenost prilikom donošenja nekih zakona i naredaba.
U to se treba ući postepeno ,da ti legne , da ti se uklopi u život itd pa onda kad ti ojača iman ti ćeš sam dobiti želju za još ,a ne odmah da ti se daje neka mjera koju su ispunjavali najbolji .
Nekad imam utisak da se sad čak rigoroznije pristupa nekim propisima i uslovljava ih se nego u doba najbolje generacije tj ashaba r.a..
Neki dan čitam da je recimo ezan za džumu u vrijeme Muhameda a.s. bio samo jedan i to onaj unutar džamije ali je halifa Osman r.a. primjetivši da je opao broj vjernika na džumi ,naredio da se uči ezan i izvana ne bi li time dozvao veći broj ljudi.
Šta iz toga možemo zaključiti ? Prvo da čak i to vrijeme kad je zakon bio šerijat i islamska država bila u punoj snazi ,ipak ljudi nisu dolazili u džamiju (jer se kaže da je Osman r.a. primjetio da opada broj klanjača) baš svi i što je još važnije nitko ih nije mogao tad na to ni natjerati i jedini način je bio taj da se poziva,pa ko hoće bujrum ,ko neče opet ništa .
Druga stvar je da se može zaključiti da ti najbolji drugovi Poslanika s.a.w.s nisu imali tako bukvalno i šablonirano shvatanje namaza kao molitve jer vidimo da je sam Osman r.a. naredio da se uvede još jedan ezan jer je mislio da će time poboljšati odaziv ljudi.

paparaci
Hadžija
Hadžija

10 Jun 2012, 14:58

svaka ti cast na ovome! :ruke :ok govoris mi iz duse. a to malo ko razumije i postupa tako.
NeK pUkNu DuSmAnI...

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

10 Jun 2012, 15:55

paparaci wrote:svaka ti cast na ovome! :ruke :ok govoris mi iz duse. a to malo ko razumije i postupa tako.
Ja volim isto o tome pričati tako da je zadovoljstvo obostrano :D
Jedino što ne volim da me se hvali jer se bojim da se mogu ufurati i umisliti da sam "neko" po pitanju bilo čega u islamu jer je to pogubno i udaljava te od suštine islama

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 8228 times
Been thanked: 19378 times

10 Jun 2012, 16:14

Kad smo kod puhanja... :plavi

Ja stvarno postim od devete godine, ali ne znam jesam li par puta bila na teraviji. I prošle godine hajde...odlučim ti i ja da idem s komšijama u našu džamiju, a to ti je džamija sa džematom od 200 i nešto članova, gdje svak svakog zna. I ja sam ti ušla unutra, sjeli smo, a ja kraj komšinice.. I vidim svi bulje u mene i sašaptavaju se...neću folirati da sam ko kakva lijepa sultanija i da su muškarci gubili abdest čim bi im pogled pao na moje umilno lice... Nego je to bilo buljenje kao ono.. ko je ovo, ovo neka nova, a još mi šal na glavi, pa i ko me znao nije me prepoznao. A ja ništa, šta ću...gledam preda se. Kad u neka doba komšinica mi šapnu...puši sine nizase da te ne ureknu :D.

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14701 times
Been thanked: 10242 times

10 Jun 2012, 16:59

Maja wrote:Kad smo kod puhanja... :plavi

Ja stvarno postim od devete godine, ali ne znam jesam li par puta bila na teraviji. I prošle godine hajde...odlučim ti i ja da idem s komšijama u našu džamiju, a to ti je džamija sa džematom od 200 i nešto članova, gdje svak svakog zna. I ja sam ti ušla unutra, sjeli smo, a ja kraj komšinice.. I vidim svi bulje u mene i sašaptavaju se...neću folirati da sam ko kakva lijepa sultanija i da su muškarci gubili abdest čim bi im pogled pao na moje umilno lice... Nego je to bilo buljenje kao ono.. ko je ovo, ovo neka nova, a još mi šal na glavi, pa i ko me znao nije me prepoznao. A ja ništa, šta ću...gledam preda se. Kad u neka doba komšinica mi šapnu...puši sine nizase da te ne ureknu :D.
:D.
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

10 Jun 2012, 21:32

Maja wrote:Kad smo kod puhanja... :plavi

:D. pa ne znam ja za to puhanje ali znam da te ljudi zaista mogu ureći ali ako te gledaju zavidnim pogledom . Znači čuvaj se zavidnih pogleda ,a nabolje se čuva tako da se trudiš ne izazivati zavist :djed (ja ću sad uzeti ovaj Rumov smajl malo )

paparaci
Hadžija
Hadžija

11 Jun 2012, 02:41

carobnjak Nurudin wrote:
paparaci wrote:svaka ti cast na ovome! :ruke :ok govoris mi iz duse. a to malo ko razumije i postupa tako.
Ja volim isto o tome pričati tako da je zadovoljstvo obostrano :D
Jedino što ne volim da me se hvali jer se bojim da se mogu ufurati i umisliti da sam "neko" po pitanju bilo čega u islamu jer je to pogubno i udaljava te od suštine islama
sto je za pohvale, treba i pohvaliti - a isto tako po pitanju kritike. znam ja da se ti ne foliras i da ti to uopste nije zamisao. rezonujes jako zdravo i bistro (za moj pojam). mnoge stvari jako dobro objasnis - sto, kako i zasto. vidi se da si jako dobro potkovan, a to uz sve navedene karakteristike jako cijenim i vrlo uvazavam tvoje misljenje. poznate su mi mnoge stvari, ali ima toga jos hrpa sto me zanima i gdje imam nedoumice. zato mi je drago imati pouzdan izvor, kome se mogu obratiti.

kad me je ovako dobro krenulo, evo jos jedno pitanje :oo

da li onaj obicaj kad neko umre, pa se cetrdeset dana u kuci umrle osobe treba paliti svjetlo uvecer i staviti casa friske vode, ima uporista u islamu ili je to samo izmisljeno. meni to nekako nikakve veze nema, jer umrla osoba nakon ukopa ostaje u kaburu - a ne vraca se kuci. bas je nedavno umrla mamina tetka, pa mi je tako majka (mamina mama) ispricala kako je komsinica upitala da li je promjenila vodu. a ona joj mislila reci - promjenicu dok ono popije :oo :hihi (ovo bi bio crni humor :D d ledzenderi majka :cool ).
NeK pUkNu DuSmAnI...

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

11 Jun 2012, 10:27

da li onaj obicaj kad neko umre, pa se cetrdeset dana u kuci umrle osobe treba paliti svjetlo uvecer i staviti casa friske vode, ima uporista u islamu ili je to samo izmisljeno. meni to nekako nikakve veze nema, jer umrla osoba nakon ukopa ostaje u kaburu - a ne vraca se kuci. bas je nedavno umrla mamina tetka, pa mi je tako majka (mamina mama) ispricala kako je komsinica upitala da li je promjenila vodu. a ona joj mislila reci - promjenicu dok ono popije :oo :hihi (ovo bi bio crni humor :D d ledzenderi majka :cool )
:D Jel ti kažeš "maajka" za nanu ?
Ti običaji koji se vuku u našem narodu nakon smrti nekog iz rodbine nemaju nikakve veze sa islamom. Većinom ih forsiraju polupismene osobe ,stare neke žene tetke itd koje su to "neđe načule" itd Na žalost mnoge hodže to prećutno podržavaju jer ako ima kakvih ceremonija tako izmišljenih ,oni znaju da će biti pozvani i da će se tu dobro najesti (pa još i kući ponijeti "da se zamota" ) i na to sve još će im biti uručena novčana hedija. To je teški bezobrazluk ali svako će odogovarati za svoja nedjela

paparaci
Hadžija
Hadžija

12 Jun 2012, 02:48

carobnjak Nurudin wrote: :D Jel ti kažeš "maajka" za nanu ?

aham. bas tako :D

pretpostavljao sam da nema nikakve veze. ne znam zaista sto ne porade na tome da se takvi obicaji ukinu, odnosno da ukazu na takve nepravilnosti. svjestan sam da ih ima i takvih kao sto si opisao, ali me to jos vise ljuti - jer smatram da su promasili profesiju. ali hajde de.
NeK pUkNu DuSmAnI...

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 626 times

12 Jun 2012, 14:09

Ja ne nadjoh negdje tacan podatak,ali čuh da zena kad prestane imati menstruaciju,moze skinuti maramu?

Drugo pitanje:ARSURAHMAN DOVA.

Da li je ona zaista najodabranija?O njenom znacenju imam citavu stranicu A4 formata,pa da sad ne pisem,ali mi djeluje tumacenje preuvelicano?
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

12 Jun 2012, 14:19

Ja ne nadjoh negdje tacan podatak,ali čuh da zena kad prestane imati menstruaciju,moze skinuti maramu?
Misliš kad je već u godinama i prestane joj menstrualni ciklus ? Ja sam siguran da sam pročitao negdje isto ,jedino kad ide na namaz da je stavi . Prilično sam siguran da je to tačno ali me nemoj uzimati za riječ.

Da li je ona zaista najodabranija?O njenom znacenju imam citavu stranicu A4 formata,pa da sad ne pisem,ali mi djeluje tumacenje preuvelicano?
Ne znam ,jedino što znam da ARŠ znači PRIJESTOLJE a Rahman -Milostivog

Blackhawk

12 Jun 2012, 14:55

madam Bovary wrote:Ja ne nadjoh negdje tacan podatak,ali čuh da zena kad prestane imati menstruaciju,moze skinuti maramu?

Prvi put cujem za to da se moze otkriti, i sumnjam da ima tacnosti u istom.. Jer da ima mislim da bi negdje vec naletio na takvo nesto, gdje se spominje..
Ako je propisano pokrivanje, nigdje nije se ogranicilo ni po dobi, ni po nekim ciklusima, niti cemu slicnom..
Propisano je odijevanje zena, i sta je samo dozvoljeno otkriti, i to vazi za sve zene u bilo kojoj dobi..

Mic-Sokoli
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

12 Jun 2012, 15:22

Prvi put cujem za to da se moze otkriti, i sumnjam da ima tacnosti u istom.. Jer da ima mislim da bi negdje vec naletio na takvo nesto, gdje se spominje..
Ako je propisano pokrivanje, nigdje nije se ogranicilo ni po dobi, ni po nekim ciklusima, niti cemu slicnom..
Propisano je odijevanje zena, i sta je samo dozvoljeno otkriti, i to vazi za sve zene u bilo kojoj dobi..

Slazem se potpuno.....a slusao sam i predavanje jednog Imama po tom pitanju gdje kaze(da ga Allah nagradi) Muslimanke koje pokrivaju svoju Kosu za Allaha,su toliko naviknute na to da im je skidanje i u dozvoljenim situacijama neugodno,naveo je kao primjer da se sjetimo nasih nana,nena,bika,majki kad bi isli na spavanje.
:)
http://www.youtube.com/watch?v=W2QmK8XszUM

Se shqiptari i fort si guri,
Jo s'lufton pa u mbështet për muri
Po kur t'pshtetët dije djallë
O zor asht turrin me ja ndalë!

Post Reply

Return to “Religija”