Čaj

Kolači, torte, zimnice, pića
Hannibal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 6850 times
Been thanked: 2191 times
Status: Offline

Re: Evo kako čaj od brusnice liječi glupost i naivnost kod ljudi

Post by Hannibal »

ja skonto lijeci nevinost pa da ga odmah kupim
🐽
Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4426 times
Been thanked: 3377 times

Post by Melek »

Eh, dedera sad:

Pa taj caj nije nikakvo cudo, to ima i na truhlom zapadu i zove se "Cranberry Hibiscus", to je poznata cajna tvorevina i tu bas ide brusnica 3%. Inace cisti caj od brusnice i niceg drugog, nije li to pomalo nemoguce i za napraviti a kamo li za popiti? Ja, koliko znam, svi ti cajevi bazirani na brusnici su u principu mijesani a sama brusnica nikad tu nije zastupljena cak ni preko 50%, jednostavno jer to tako ne ide :cudi

https://www.apotea.se/yogi-tea-positive ... gJbHPD_BwE

Evo kako Kinezi prave caj od brusnice:

http://chinesegrandma.com/2012/11/cranberry-tea/

Ima tu svasta nesto, pored same brusnice.

Nego, ima tu druga strana medalje: nasi ljudi su razmazeni i kukaju big time. Kad te od malehna razmaze i nana i dido i svi ostali onda mislis da si u centru svijeta a sve okolo ti smeta pa onda stanes traziti dlaku u, ehm, balegi..
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9918 times
Been thanked: 11752 times
Status: Online

Post by Krokodil Behko »

Pa to je lik i rekao, na kraju. Najjeftinije je kupiti kilu brusnice, na pijaci :D.
Nice try
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 23 times

Post by Nice try »

Ako prodaješ mješavinu onda napiši mješavina...mislim da je pisac to želio reći.
"Nećemo ništa razumeti od hoda sveta ako budemo zamišljali da ljudi uvek postupaju pravedno..."

Balada o Bohoreti
spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 10027 times
Been thanked: 16932 times

Post by spacebound »

Nije uredu da ogromnim slovima pise, brusnica, a ono tamo brusnica jedva u tragovima.O tome se radi, Melece.

I ja kad sam morala pit caj od brusnice, kupovala sam susenu brusnicu, prelijem vrelom vodom, sacekam 15 minuta, procijedim i pijem.
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
Melek
Deer Hunter
Deer Hunter

Post by Melek »

Nice try wrote: 30 Jan 2018, 08:42 Ako prodaješ mješavinu onda napiši mješavina...mislim da je pisac to želio reći.
Ali eto: Cranberry = Brusnica.

"Cranberry Hibiscus" ima samo 3% cranberry i 17% hibiscus. A najzastupljenija komponenta u njemu je caj od "assama" (19%), onda ide lakrits (12%).
Medjutim, zove se kako se zove :cudi

Image

svedski:
Ingredienser: Svart assamte* (19%), hibiskus* (17%), grönt mate* (12%), lakrtis*, citrongräs* (3%), citronmyrten*, torkad citronjuice*, rosenblad*, rödbeta*, tranbär* (3%), kanel*, svartpeppar*, apelsinskal*, rosmarin*, apelsinolja*, ingefära*, guarana*, ginsengrot*, kardemumma*, kryddnejlika*. * = KRAV-ekologisk: KIWA (Sverige)
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Melek
Deer Hunter
Deer Hunter

Post by Melek »

I niko u Svedskoj ne vristi i ne kmeci zbog toga, ljudi naruce caj, popiju i eto ti jutarnje :oo
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Melek wrote: 30 Jan 2018, 08:46 citrongräs* (3%)

Jel ovo stvarno luk? :plavi
Nice try
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nice try »

Melek wrote: 30 Jan 2018, 08:48 I niko u Svedskoj ne vristi i ne kmeci zbog toga, ljudi naruce caj, popiju i eto ti jutarnje :oo
Jeste,to je uredu ako želiš samo jutarnji čaj,ali u tekstu,zbog bolova kod djevojčice,bila je potrebna baš brusnica.Zbog toga je pisac "kmečao" i malo mu se stislo pa ispao ovaj pomalo humorističan tekst :hihi
"Nećemo ništa razumeti od hoda sveta ako budemo zamišljali da ljudi uvek postupaju pravedno..."

Balada o Bohoreti
Nice try
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nice try »

Krokodil Behko wrote: 30 Jan 2018, 08:48

Kod nas se,zbog kašlja,pije i čaj od luka.Pomogne :ok

Balada o Bohoreti
Melek
Deer Hunter
Deer Hunter

Post by Melek »

Jasta :oo

Image
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Nice try wrote: 30 Jan 2018, 08:54

Kod nas se,zbog kašlja,pije i čaj od luka.Pomogne :ok

Nači, mogla bi i desetka sa glavicom luka, umjesto čaja? :hm
Nice try
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nice try »

Jučer mi kćerka priča kako u njenom razredu jedan dječak pije baš čaj od luka,jao mama to je sigurno fuj,rekoh taj čaj pomogne kod kašlja.Pa,mama i taj dječak kaže da nije loš kad se malo navikneš na njega :hihi
Tako da,ako već voliš ćevape s lukom i bez problema ih pojedeš, možeš pomalo početi i sa čajem od luka,zanemari nijanse i finese :valja

Balada o Bohoreti
Melek
Deer Hunter
Deer Hunter

Post by Melek »

Melek wrote: 30 Jan 2018, 08:48 I niko u Svedskoj ne vristi i ne kmeci zbog toga, ljudi naruce caj, popiju i eto ti jutarnje :oo
Jeste,to je uredu ako želiš samo jutarnji čaj,ali u tekstu,zbog bolova kod djevojčice,bila je potrebna baš brusnica.Zbog toga je pisac "kmečao" i malo mu se stislo pa ispao ovaj pomalo humorističan tekst :hihi
Pa dobro, to razumijem. Ali isto tako ne razumijem nas "bosanski approach" svemu i svacemu po kojem mi default ni zasta sami (kao individue) nismo krivi, nego je uvijek i vazda kriv neko tamo drugi. Priznajem da sam i sam bio takav dok nisam vidio malo drugacijeg svijeta. Fer i sportski bi bilo da se pisac primarno samokriticki osvrnuo na sebe i priznao da je on glavni krivac sve te drame koju je izazvao. Jer ipak, kad se stvari sagledaju do kraja, ipak je tu i ime produkta kao i sadrzaj, sve lijepo prezentirano na pakovanju. Do pisca je bilo da malo podrobnije sve to ispita i procita prije kupovine. Cak sta vise, pisac indirektno i priznaje koliko je supruga ostroumnija od njega u istom tom pogledu. Cisto zato jer je supruga direktno uradila ono sto je pisac trebao da uradi prije kupovine. Ali ne, pisac ode i iznapada jadnu prodavacicu, sistem i drzavu a jos uvijek sebe istice kao najpozitivniju licnost u svemu tome, sto je pomalo patetika do tokija..

Da sad ne govorim o fazonima da nekog treba zatuci grabljama samo zato sto pita da li je nesto za prodaju i predlozi svoju cijenu, bez obzira kakva ta cijena bila. Ako bi nam se zaista trgovina bazirala na mlacenju potencijalnih kupaca koji daju manje s poljoprivrednim alatkama, onda sta ja znam :oo
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Nice try
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nice try »

Melek wrote: 30 Jan 2018, 09:03
Pa dobro, to razumijem. Ali isto tako ne razumijem nas "bosanski approach" svemu i svacemu po kojem mi default ni zasta sami (kao individue) nismo krivi, nego je uvijek i vazda kriv neko tamo drugi. Priznajem da sam i sam bio takav dok nisam vidio malo drugacijeg svijeta. Fer i sportski bi bilo da se pisac primarno samokriticki osvrnuo na sebe i priznao da je on glavni krivac sve te drame koju je izazvao. Jer ipak, kad se stvari sagledaju do kraja, ipak je tu i ime produkta kao i sadrzaj, sve lijepo prezentirano na pakovanju. Do pisca je bilo da malo podrobnije sve to ispita i procita prije kupovine. Cak sta vise, pisac indirektno i priznaje koliko je supruga ostroumnija od njega u istom tom pogledu. Cisto zato jer je supruga direktno uradila ono sto je pisac trebao da uradi prije kupovine. Ali ne, pisac ode i iznapada jadnu prodavacicu, sistem i drzavu a jos uvijek sebe istice kao najpozitivniju licnost u svemu tome, sto je pomalo patetika do tokija..

Da sad ne govorim o fazonima da nekog treba zatuci grabljama samo zato sto pita da li je nesto za prodaju i predlozi svoju cijenu, bez obzira kakva ta cijena bila. Ako bi nam se zaista trgovina bazirala na mlacenju potencijalnih kupaca koji daju manje s poljoprivrednim alatkama, onda sta ja znam :oo
Tačno,razumijem ja tebe,ali i on je to tako humoristično napisao da ga ipak više volim :D.
Na stranu smijeh,jeste,sve si u pravu i vjerujem da nikad nećemo naučiti te neke stvari,ali zato nam nikad neće nedostajati humora da to sve dočaramo.
Utjeha,šta li ;)

Balada o Bohoreti
Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena
Has thanked: 3405 times
Been thanked: 3486 times

Post by Chloe »

On je u tekstu opisao i više od problema sa čajem čija je deklaracija u suprotnosti sa nazivom (jesam li ja skoro fotkala pakovanje od 500 grama šećera u prahu koji važe 300 grama - podvaljuju/kardu/lažu ... :cudi ), al' je opisao i jednog našeg klasičnog kupca/potrošača koji ništa neće promjeniti jer je izgalamio na radnike, a ni ovim "šaljivim" tekstom.
:srce ... You are my sunshine, my only sunshine ... :srce
Melek
Deer Hunter
Deer Hunter

Post by Melek »

Svako ima pravo da nazove svoj proizvod kako hoce, jos ako upakuje reklamno-prodajni trik u to ime i sa tim pospijesi prodaju, tim bolje. Ali s druge strane, svaki proizvod mora da ima detaljnu deklaraciju koja opisuje sta taj proizvod sve sadrzi. I to ima, s toga ja ne vidim u cemu je problem osim u kome, to jest u onom garibu :cudi

Izgalamiti se na neke tamo radnike, koji nit' proizvode taj proizvod nit' ga pakuju i ne samo radnike nego cak i trgovce, to je jos zesca dubioza. A najzesca dubioza je kad ti je dijete bolesno da trcis u kojekakvu "zadrugu" da kupujes raznorazne carolije, umjesto u apoteku gdje dilema ne bi trebalo da bude :cudi
Weak people revenge.
Strong people forgive.
ina
Mjesečarka
Mjesečarka
Has thanked: 5228 times
Been thanked: 7407 times

Post by ina »

srculence7 wrote: 30 Jan 2018, 01:32 Navikli smo već da treba gledati oznake i da je najčešće sitnim slovima ono najbitnije napisano :hihi

:ok
I ako to u nekim slucajevima preskocimo, moze skupooo kostati.
Svijest ima sidrište.
Čarobni
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 13 times

Post by Čarobni »

Dobro je pa kretenu žena nije šamar pukla da se ne digne.
spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 10027 times
Been thanked: 16932 times

Post by spacebound »

Citali bismo o njemu k'o o Al dinu :ooo
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
Post Reply

Return to “Kulinarstvo”