Religijska pitanja

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Major
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Status: Offline

Re: Religijska pitanja

12 Jun 2012, 15:23

carobnjak Nurudin wrote:
Maja wrote:Kad smo kod puhanja... :plavi

Ja stvarno postim od devete godine, ali ne znam jesam li par puta bila na teraviji. I prošle godine hajde...odlučim ti i ja da idem s komšijama u našu džamiju, a to ti je džamija sa džematom od 200 i nešto članova, gdje svak svakog zna. I ja sam ti ušla unutra, sjeli smo, a ja kraj komšinice.. I vidim svi bulje u mene i sašaptavaju se...neću folirati da sam ko kakva lijepa sultanija i da su muškarci gubili abdest čim bi im pogled pao na moje umilno lice... Nego je to bilo buljenje kao ono.. ko je ovo, ovo neka nova, a još mi šal na glavi, pa i ko me znao nije me prepoznao. A ja ništa, šta ću...gledam preda se. Kad u neka doba komšinica mi šapnu...puši sine nizase da te ne ureknu :D.
:D. pa ne znam ja za to puhanje ali znam da te ljudi zaista mogu ureći ali ako te gledaju zavidnim pogledom . Znači čuvaj se zavidnih pogleda ,a nabolje se čuva tako da se trudiš ne izazivati zavist :djed (ja ću sad uzeti ovaj Rumov smajl malo )
Dobri insane Nurudin, da se pogledom moze ureci svrstao bih pod fantaziju svakog insana.
I da pogled moze da urekne nesto sa insanom ne stima/nije u redu.....covjecanstvo je od uroka bilo kakvih vrsta svjetlosnu godinu udaljeno.

Helem, htio sam te plemeniti nuredin nesto drugo pitati, ustvari za dva objasnjenja zamoliti....sledece:
"Viele Menschen warten nicht, bis der Tod sie scheidet"
Krscanska mitologija, ali netacna, u grubom prevodu ima sledece znacenje:

- Puno insana ne ceka dok ih smrt rastavi.(u krscanstu se odnosi na dozivotno sklapanje braka)

Drugo pitanje odnosno molim da mi ovo na nas Bosansi malo preciznije sa danasnjeg aspekta zivota protumacis:

-jer je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: « Neće uspjeti narod koji upravljanje prepusti ženi.»(Hadis su zabilježili: Buharija, Tirmizija, Hakim, Ahmed, Nesaija i drugi. Vidi; El-Albani, Sahihu-l-džami'i-s-sagir ve zijadetuhu, (2/5225) i Silsiletu-l-ehadisi-s-sahiha, (1/436).....iskljucivo sledece: "Nece uspjeti narod koji upravljanje prepusti zeni"....hvala @carobnjak Nuredin.. :klanja
"In dem Augenblick, in dem ein Mensch den Sinn und den
Wert des Lebens bezweifelt, ist er krank"....Sigmund Freud

Mic-Sokoli
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

12 Jun 2012, 15:40

I da pogled moze da urekne nesto sa insanom ne stima/nije u redu.....covjecanstvo je od uroka bilo kakvih vrsta svjetlosnu godinu udaljeno
Koliko sam te upratio stekao sam utisak da zelis da te se uzima za racionalnog covjeka.
Pa me interesuje kako si odjednom postao iracionalan,Islamska Vjerovanja si nazivao bajkama i nazadnim,i sad si napisao ".covjecanstvo je od uroka bilo kakvih vrsta svjetlosnu godinu udaljeno".
Znaci postavljas tezu da nije nemoguce nego da je samo svjetlosnu godinu udaljeno,potvrdjujes Islamsku tezu o uroku(iracionalno za tebe) pa bih te pitao gdje ti je dokaz da je urok moguc kao prvo a kao drugo na cemu baziras udaljenost na svjetlosnu godinu,i mislis li na prestupnu godinu ili na obicnu,i koliko je to km za nas koji ne znamo sta je svjetlosna godina?
Spasipa
http://www.youtube.com/watch?v=W2QmK8XszUM

Se shqiptari i fort si guri,
Jo s'lufton pa u mbështet për muri
Po kur t'pshtetët dije djallë
O zor asht turrin me ja ndalë!

Major
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

12 Jun 2012, 15:55

Mic-Sokoli wrote:
I da pogled moze da urekne nesto sa insanom ne stima/nije u redu.....covjecanstvo je od uroka bilo kakvih vrsta svjetlosnu godinu udaljeno
Koliko sam te upratio stekao sam utisak da zelis da te se uzima za racionalnog covjeka.
Pa me interesuje kako si odjednom postao iracionalan,Islamska Vjerovanja si nazivao bajkama i nazadnim,i sad si napisao ".covjecanstvo je od uroka bilo kakvih vrsta svjetlosnu godinu udaljeno".
Znaci postavljas tezu da nije nemoguce nego da je samo svjetlosnu godinu udaljeno,potvrdjujes Islamsku tezu o uroku(iracionalno za tebe) pa bih te pitao gdje ti je dokaz da je urok moguc kao prvo a kao drugo na cemu baziras udaljenost na svjetlosnu godinu,i mislis li na prestupnu godinu ili na obicnu,i koliko je to km za nas koji ne znamo sta je svjetlosna godina?
Spasipa
Da se ne nagadjamo o udaljenosti svjetlosne godine, ostavimo to.
Da je covjecanstvo od uroka svjetlosnu godinu udaljeno znaci da urok nema sanse, nemoguc je.
Pazi kolega, Mic-Sokoli, ima insana koji su misljenja da su ureceni, ali iskren da budem, tim insanima je potrebna pomoc sa druge strane,
ali nikako odozgo, ima za takve na pretek zemaljskih institucija.

A cuj molim te, Islamska teza o uroku kroz pogled ????
Ako i jeste, zaista neznam ali sam imao na pretek slicnih bajki slusati o uroku kroz pogled, onda je moramo pod hitno reformirati,
i ne plasiti insane sa kojekakvim praznim pricama.

* 9. 460. 730. 472. 580, 8 km
"In dem Augenblick, in dem ein Mensch den Sinn und den
Wert des Lebens bezweifelt, ist er krank"....Sigmund Freud

dacina_curica

12 Jun 2012, 16:12

Posto sam laik po pitanju religije (bilo koje) interesuje me kako razne religije opisuju Pakao? I kako se odlucuje ko ide u Raj/Dzennet a ko u Pakao/Dzehenem? Meni pri spomenu na Pakao na pamet prvo padne Dante Alighieri-eva "Bozanstvena Komedija" pa me interesuje koliko se poklapaju opisi istog u svetim knjigama. Hvala!

P.S. svjetlosna godina = 365*300.000.000 manje/vise

Mic-Sokoli
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

12 Jun 2012, 16:15

Da se ne nagadjamo o udaljenosti svjetlosne godine, ostavimo to.
Pa to su tvoje rijeci i 1 svjetlosna godina nije nagadjanje to je tacan podatak koji se moze matematicki izracunati,jedna svjetlosna sekunda iznosi 299 792,458 skoro trista milliona metara sto ti dodje oko 300.000 km puta 60 dolazis na svjetlosnu minutu ,puta 60 na sat,puta 24 na dan puta 366(prestupna godina) i to ti je jedna svjetlosna godina.
Da je covjecanstvo od uroka svjetlosnu godinu udaljeno znaci da urok nema sanse, nemoguc je.
Za urok ja nisam nista rekao nego si ti mjeru naveo,posto je svjetlosna godina eine genaue Angabe iza koje si stavio urok ne mozes sad reci da je nemoguce,svjetlosna godina je moguca a ti tvrdis da je urok na kraju te udaljenosti a jok ja. :D
Pazi kolega, Mic-Sokoli, ima insana koji su misljenja da su ureceni, ali iskren da budem, tim insanima je potrebna pomoc sa druge strane,
ali nikako odozgo, ima za takve na pretek zemaljskih institucija.
Nit sam psiholog nit exorcist
A cuj molim te, Islamska teza o uroku kroz pogled ????
Ti si rekao da ima samo sto je mnogo udaljena eno gore sam ti izracunao koliko je udaljena,svjetlosna godina nije pojam kao vjecnost koja se mozda ne da matematicki izracunat.
Ako i jeste, zaista neznam ali sam imao na pretek slicnih bajki slusati o uroku kroz pogled,i ne plasiti insane sa kojekakvim praznim pricama.
Kako ta bajka o uroku kod tebe nije djelovala i vidim ne da te nije uplasila nego si spreman se uhvatit u kostac sa raznim dzinima i demonima,a da ne pricam o dedzalu (i)li antikristu.
onda je moramo pod hitno reformirati
Koga cega da reformiras?
More li tebe neko da reformira bil volio?

Mic-Sokoli
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

12 Jun 2012, 16:17

vidju nas Mashallah odjednom svi(skoro) znamo koliko km iznosi svjetlosna godina ,hahahahaha

Mic-Sokoli
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

12 Jun 2012, 16:26

Posto sam laik po pitanju religije (bilo koje) interesuje me kako razne religije opisuju Pakao? I kako se odlucuje ko ide u Raj/Dzennet a ko u Pakao/Dzehenem? Meni pri spomenu na Pakao na pamet prvo padne Dante Alighieri-eva "Bozanstvena Komedija" pa me interesuje koliko se poklapaju opisi istog u svetim knjigama. Hvala!
Dante je u Bozanstvenoj Komediji mislim vise opisavao svoj pokao zbog nesretne Ljubavi koja po najnovijim istrazivanjima nije ni znala za njega,nego sto je opisavao smisao Pakao,mozda se malo latio toga a vise je koristio Pojam Hades koji nije svojstven nijednoj od Abrahamovih religija.

Opis i uslove ce ti Carobnjak opisati Inschallah.

300000 x 60 x 60 x 24 x 365 je 9460800000000 + jedan dan ako se radi o prestupnoj godini

:cvijece iako si dacina :D

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times

12 Jun 2012, 16:29

Evo da ti Plemeniti odgovori :D.
Urokljiv pogled je metafora za zavist jer kad čovjek gleda drugog čovjeka ili gleda nešto što ovaj ima ,a on nema onda se stvara onaj specifičan pogled i svi znamo o čemu pričam ,jel tako?
E sad kad ti kod puno ljudi izazivaš takve poglede ,a pretpostavimo da su ljudi i zlonamjerni postoji velika mogućnost da ti se jednostavno nešto loše desi . Da li zbog toga što će sredina, u kojoj djeluje osoba kojoj se zavidi , raditi neke postupke da naštete toj osobi ili će jednostavno slati lošu energiju prema njoj. Ta loša energija nije nikakav SF pojam jer svi znamo da recimo ta energija prelazi na nas kad dođemo na fudbalsku utakmicu ili dženazu ,pa iako mi nemamo nikakve veze sa tim ipak će to preći na nas. To se može i tako racionalno objasniti ali islam nikako ne dozvoljava vjernicima da misle kako im neka gatara ,sihirbaz ili šta ja znam može naštetiti svojim nekim čaranjima ...ne to je čak haram tako misliti . Međutim ako se i desi da nekome naškodi to se nije desilo zato što taj neki sihiraš ima moć već što je Allah dž.š dopustio to i tebe stavio u iskušenje.
Mnogi nakon liječenja postanu bolji vjernici i nemaju nikad više problema . Naglašavm da islam zabranjuje vjerovanje da ti neko tako može naštetiti ,dok je zavist sama po sebi štetna u oba smjera.
Helem, htio sam te plemeniti nuredin nesto drugo pitati, ustvari za dva objasnjenja zamoliti....sledece:
"Viele Menschen warten nicht, bis der Tod sie scheidet"
Krscanska mitologija, ali netacna, u grubom prevodu ima sledece znacenje:

- Puno insana ne ceka dok ih smrt rastavi.(u krscanstu se odnosi na dozivotno sklapanje braka)
Ne znam tačno ovdje šta si htio pitati ?
« Neće uspjeti narod koji upravljanje prepusti ženi.
Hadisi sami po sebi su govor Poslanika s.a.w.s ili nešto što je on uradio ili ćutanjem odobrio.
Dakle svaki hadis je jedna vrsta događaja iz života Muhameda a.s. i onda moramo shvatiti da on vjerovatno ovdje nije samo ustao odjednom iz kreveta i rekao tu rečenicu ,odnosno da je tome predhodio neki događaj pa se onda vidi i širi kontext izjave. Također se nakon toga taj hadis uzima i gleda jeli u suprotnosti sa bilo čime u Kur'anu ,jer od Kur'ana nema prečeg. To samo da kažem kako se hadisi tumače ,koliko ja znam.
Ovdje je vjerovatno riječ o "vođstvu" o tome da žena bude prva ,da bude vođa ,bilo u donošenju odluka na mikrorazini ,bilo da je vladar. To je islamski stav koji kaže da su muškarci i žene jednaki pred Bogom ali oni nisu jednake prirode i to mi znamo . Opet s druge strane Muhamed a.s. je recimo radio kućanske poslove ,koje mi danas nazivamo "ženskim" i nije se toga stidio ,što bi rekli da je on bio glava kuće ali je slušao ženu :D
Nije sve crno-bijelo i ne valja ni o čemu donositi sud na osnovu jedne rečenice jer ćeš pogriješiti
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

12 Jun 2012, 16:37

madam Bovary wrote:Ja ne nadjoh negdje tacan podatak,ali čuh da zena kad prestane imati menstruaciju,moze skinuti maramu?
Da, evo pronašao sam ajet koji kaže to što ti pitaš ,a mislim da imaju neki hadisi koji govore da to nastaje kad ženi završi taj ciklus menstrualni:
A starim ženama koje više ne žude za udajom nije grijeh da odlože ogrtače svoje, ali ne pokazujući ona mjesta na kojima se ukrasi nose; a bolje im je da budu krjeposne. Allah sve čuje i zna. (An-Nur 60)

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

12 Jun 2012, 16:41

dacina_curica wrote:Posto sam laik po pitanju religije (bilo koje) interesuje me kako razne religije opisuju Pakao? I kako se odlucuje ko ide u Raj/Dzennet a ko u Pakao/Dzehenem? Meni pri spomenu na Pakao na pamet prvo padne Dante Alighieri-eva "Bozanstvena Komedija" pa me interesuje koliko se poklapaju opisi istog u svetim knjigama. Hvala!

Pa to je malo komplexno pitanje i nisam siguran kako da ti najbolje odgovrim jer kažeš da si laik skroz.
Ajd kasnije ću ti ako Bog da postaviti neke ajete koji govore o tome pa ti onda sama skontaj i pitaj šta ti nije jasno.

dacina_curica

12 Jun 2012, 16:47

Mic-Sokoli wrote:vidju nas Mashallah odjednom svi(skoro) znamo koliko km iznosi svjetlosna godina ,hahahahaha
Sta cu kad mi je fizika bila 'minor' na faksu :ooo

P.S. ne ubacih jedinice u jednacinu i nastade haos :D. Einstein bi bio ponosan :plavi
Last edited by dacina_curica on 12 Jun 2012, 16:58, edited 1 time in total.

dacina_curica

12 Jun 2012, 16:53

carobnjak Nurudin wrote:Pa to je malo komplexno pitanje i nisam siguran kako da ti najbolje odgovrim jer kažeš da si laik skroz.
Ajd kasnije ću ti ako Bog da postaviti neke ajete koji govore o tome pa ti onda sama skontaj i pitaj šta ti nije jasno.
Nisam bas TOLIKI laik :D Imala sam casove svjetskih religija na faksu ali nisam nikad dublje ulazila u vjerske knjige pa rekoh da upitam ljude koji jesu. :)

Interesuje me uopstena slika - kako izgleda, jesu li svi gresnici tretirani isto, kakve su kazne i tako to....

Mic-Sokoli
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

12 Jun 2012, 17:10

dacina_curica wrote:
carobnjak Nurudin wrote:Pa to je malo komplexno pitanje i nisam siguran kako da ti najbolje odgovrim jer kažeš da si laik skroz.
Nisam bas TOLIKI laik :D Imala sam casove svjetskih religija na faksu ali nisam nikad dublje ulazila u vjerske knjige pa rekoh da upitam ljude koji jesu. :)

Interesuje me uopstena slika - kako izgleda, jesu li svi gresnici tretirani isto, kakve su kazne i tako to....
Kako bih rado da ti bar neke cinjenice nabrojim al sam si danas navuko dusmana za po zivota :D.

Krscanskog pakla za Krscane nema,jer je po njihovom Vjerovanju Isus ubijen na Krstu za ljude i njihove grijehove,ko god ga priznaje kao takvog ide u raj.
Pakao je predvidjen za sve ostale.

Za jevreje vazi skoro pa isto svi nejevreji idu u pakao vjecno,a i neki jevreji koji se nisu pridrzavali nekih propisa idu na odredjeno vrijeme,ovo je moje misljenje ne znam gdje sam pokupio,tako da uzmi sa rezervom.

U Islamu ima 8(?) vrsta Dzeneta(raj) najbolji je dzennetu firdaus,u pakao idu svi koji su culi za Islam a nisu ga prihvatili isto vjecno,Muslimani grijesnici idu na odredjeno vrijeme more bit hiljadu godina ili sto hiljada ne znam,kad im istekne kazna uvode ih u raj /dzenet tamo dal zauvjek il na neko vrijeme su obiljezeni ja mislim na celu da su dzenemlije(paklenici ?).
Islam kaze da se u Dzenetu ne ulazi djelima znaci klanjanjem davanjem zekata i obavljanjem svih duznosti,nego se ulazi Allahovom miloscu,znaci moze neko se svih pravila pridrzavat al zeznut nesto sto je nama sitnica a Allahu nije pa zavrsiti u paklu,isto tako neko ko se ne pridrzava svih obaveza moze sitnicom da dospije u raj.

Ovo je onako djuture,morao sam :D ,a carobnjak ce nadopunit i ispravit inschAllah.

dacina_curica

12 Jun 2012, 17:32

Odlicno za sad :oo Hvala!

E sad: postoji li veci grijeh od nevjerovanja u Boga? :hm

dacina_curica

12 Jun 2012, 17:37

Mic-Sokoli wrote:
Kako bih rado da ti bar neke cinjenice nabrojim al sam si danas navuko dusmana za po zivota :D.
Slobodno ba :oo

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 625 times

12 Jun 2012, 17:42

carobnjak Nurudin wrote:
madam Bovary wrote:Ja ne nadjoh negdje tacan podatak,ali čuh da zena kad prestane imati menstruaciju,moze skinuti maramu?
Da, evo pronašao sam ajet koji kaže to što ti pitaš ,a mislim da imaju neki hadisi koji govore da to nastaje kad ženi završi taj ciklus menstrualni:
A starim ženama koje više ne žude za udajom nije grijeh da odlože ogrtače svoje, ali ne pokazujući ona mjesta na kojima se ukrasi nose; a bolje im je da budu krjeposne. Allah sve čuje i zna. (An-Nur 60)
Pa to mi je nekako i logicno :hm bit zene zasto se pokriva i jest da muskarci ne žude za njom,jer to navodi na svakakve grijehove,a za naboranom staricom vala koliko znam niko ne žudi vise :cudi
Isto tako je logicki ono da dok zena ne postane zena(odnosno u islamu kad dobije i udje u pubertet)znaci kad nema obline niti jedne,nema se cega niti stidjeti i zato im nije ni duznost pokriti se i zato sam protiv pokrivanja petogodisnjih curica..... :kafa
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

Blackhawk

12 Jun 2012, 18:20

I opet se to moze tumaciti na dva nacina..
drugi dio ajeta kaze, "Ali ne pokazujuci ona mjesta gdje se ukrasi nose"... Ukrasi se nose na vratu, na usima, tako da ti dijelovi i dalje se nebi smjeli otkriti.. E sad, s cim bi to mogli pokriti samo te dijelove a da otkrije se glava ??
I posljedni dio ajeta kaze "Ali bolje im je da budu kreposne, Allah sve cuje i znA"
Tako da ipak mislim da se nebi trebale otkrivati, bez obzira koliko stare bile..

@dacina_curica
U islamu, grijesi se dijele na teske, velike i male...
Teski grijesi su oni koji izvode iz vjere islama, sto znaci ako ih ucinis nisi vise musliman... I za ove grijehe je propisana najveca kazna..
U ove grije spada, sirk-mnogobostvo, vjerovanje da ima jos neki bog osim Allaha dz.s., Kufr- Nevjerovanje u Allaha dz.s., psovanje Allaha dz.s. , poslanika, dzamija, meleka, Kur'ana i ostalih islamskih svetinja...
Znaci, ne postoji veci grijeh od nevjerstva, ali ima ih koji su u rangu tome...

Druga vrsta grijeha su veliki grijesi...
U ovu vrstu grijeha spada, blud, kradja, alkoholizam, kockanje, jedenje svinjskog mesa, ubistva...itd...

I zadnji su mali grijesi.. Najblaza kazna je za njih, ali ako se cesto ponavlja cinjenje malih grijeha to prelazi onda u veliki grijeh..
Neki od malih grijeha su pricanje dok se uci ezan, bacanje smeca po putu, gledanje u nesto sto je haram i slicno...

dacina_curica

12 Jun 2012, 19:33

Hvala!

Znaci ubistvo je laksi grijeh od nevjerovanja? Ali zar ubistvo nije direktan cin "protiv Boga" jer valjda samo Bog smije dati i oduzeti zivot? :cudi

Blackhawk

12 Jun 2012, 19:36

Mala je razlika po kazni izmedju teskih i velikih grijeha..
A za svaki grijeh koji ucinimo, mozemo se pokajati i traziti od Boga da nam oprosti grijeh.. I ako se iskreno pokajemo, i ne cinimo vise taj grijeh Bog ce nam i oprostiti..

gejsha
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 2 times

12 Jun 2012, 21:04

Drugo pitanje:ARSURAHMAN DOVA.

Da li je ona zaista najodabranija?O njenom znacenju imam citavu stranicu A4 formata,pa da sad ne pisem,ali mi djeluje tumacenje preuvelicano?
Što se tiče ove dove, jednom kada sam salijevala strahu, žena koja mi je to radila dala mi je na papiru isprintanu tu dovu i rekla mi da je stavim pod jastuk.Kasnije sam čula da s tom dovom nešto nije u redu, pa sam guglala o njoj. Naišla sam na podatke da je ta dova puna grešaka i da se učenje te dove ne preporučuje.Jer se u njoj navodi da ko je pročita ide u dženet, a svaki pametan musliman bi trebao znati da to nije tačno.
Nije sloboda sa neba pala, za nju je sestra dva brata dala..

Post Reply

Return to “Religija”