Dobri insane Nurudin, da se pogledom moze ureci svrstao bih pod fantaziju svakog insana.carobnjak Nurudin wrote:Maja wrote:Kad smo kod puhanja...![]()
Ja stvarno postim od devete godine, ali ne znam jesam li par puta bila na teraviji. I prošle godine hajde...odlučim ti i ja da idem s komšijama u našu džamiju, a to ti je džamija sa džematom od 200 i nešto članova, gdje svak svakog zna. I ja sam ti ušla unutra, sjeli smo, a ja kraj komšinice.. I vidim svi bulje u mene i sašaptavaju se...neću folirati da sam ko kakva lijepa sultanija i da su muškarci gubili abdest čim bi im pogled pao na moje umilno lice... Nego je to bilo buljenje kao ono.. ko je ovo, ovo neka nova, a još mi šal na glavi, pa i ko me znao nije me prepoznao. A ja ništa, šta ću...gledam preda se. Kad u neka doba komšinica mi šapnu...puši sine nizase da te ne ureknupa ne znam ja za to puhanje ali znam da te ljudi zaista mogu ureći ali ako te gledaju zavidnim pogledom . Znači čuvaj se zavidnih pogleda ,a nabolje se čuva tako da se trudiš ne izazivati zavist
(ja ću sad uzeti ovaj Rumov smajl malo )
I da pogled moze da urekne nesto sa insanom ne stima/nije u redu.....covjecanstvo je od uroka bilo kakvih vrsta svjetlosnu godinu udaljeno.
Helem, htio sam te plemeniti nuredin nesto drugo pitati, ustvari za dva objasnjenja zamoliti....sledece:
"Viele Menschen warten nicht, bis der Tod sie scheidet"
Krscanska mitologija, ali netacna, u grubom prevodu ima sledece znacenje:
- Puno insana ne ceka dok ih smrt rastavi.(u krscanstu se odnosi na dozivotno sklapanje braka)
Drugo pitanje odnosno molim da mi ovo na nas Bosansi malo preciznije sa danasnjeg aspekta zivota protumacis:
-jer je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: « Neće uspjeti narod koji upravljanje prepusti ženi.»(Hadis su zabilježili: Buharija, Tirmizija, Hakim, Ahmed, Nesaija i drugi. Vidi; El-Albani, Sahihu-l-džami'i-s-sagir ve zijadetuhu, (2/5225) i Silsiletu-l-ehadisi-s-sahiha, (1/436).....iskljucivo sledece: "Nece uspjeti narod koji upravljanje prepusti zeni"....hvala @carobnjak Nuredin..