Mister No wrote: 19 Aug 2019, 20:23
Statistika je kao bikini, sve kao otkriva a glavno pokrije.
Ovdje se ne radi dal je ili nije USA najbogatija, on to jeste.
Kalifornija da se otcijepi bila bi otprilike 7. zemlja po bogastvu u svijetu, a USA imaju 50 drzava koje ju cine.
Sustina je medjutim da vecina ljudi, bar onih koje sam ja sreo, bi rado presla iz te prebogate Amerike u Europu.
Pitanje je zasto?
Pa eto neka ovi koji zive i rade u SAD-eu kazu koliko imaju dana godisnjeg odmora, koliko im je mjesecni fond radnih sati, imaju li 13 platu i bozicnicu, koliko je dana porodiljsko bolovanje, koliki su doplatci za djecu i na koncu kakva im je zastita ako ostanu bez posla?
Nakon toga bi bilo lijepo da Melek napise sve to isto za sebe pa ce se moci lijepo uporediti EU : SAD.
Godisnjeg odmora u prvoj radnoj godini imam 7 dana, nakon jedne godine radnog staza, imat cu 3 sedmice. To raste s rastom godina radnog staza, i mislim da je u mojoj firmi maximum 4 ili 5 sedmica. U mnogim je manje.
Placenih praznika u godini 6. Neke firme plate 8, po dva placena dana za bozic i dan zahvalnosti. Mislim da drzavne institucije placaju 12 dana.
U slucaju da ostanes bez posla, mozes otici na unemployment benifits, i primati 75% svoje dotadasnje plate.
Ali, to mozes dobiti samo ako si ostao bez posla jer firma slabo posluje. Ako si dobio otkaz sto kasnis, sto ne radis dobro svoj posao, sto si se npr. posvadjao... tada nemas pravo na ovo primanje.
Inace ovo se i ne daje iz drzavnog budzeta, vec se skida s tvog penzionog fonda, tako da sto duze to budes primao tim ce ti manja penzija biti. Vecini ljudi ovo zbog toga nije u interesu, i odmah su u potraznji za drugim poslom.
Da vidim sta si ono jos pitao.
A ha
Trinaeste plate nema, bozicni bonus je skoro svaka firma davala do unazad 20ak godina. Sad su takve prava rijetkost.
Trudnicko bolovanje? Ja sam posao napustila 6 dana prije poroda. Tada sam dobila 4 slobodne, neplacene sedmice. Nisam se vratila. Mogla sam to zahvaljuci cojeku, on je zaradjivao tako da smo mogli pristojno zivjeti.
No nije svaka firma bas toliko sugava, neka je malo manje. Neke firme ti plate te 4 sedmice, malo bolje 6 sedmica. Neke placaju 50% plate, neke 75%.
Doplatak na djecu? Pa to nema. Ali ipak ima jedan vid pomoci.
Kad se zaposljavas, imas tu neke opcije vezane za odbijanje taxe, i ti sam mozes izabrati. Ali po zavrsetku svake godine, firma u kojoj si radio poslat ce ti obracun. S tim ces odraditi taxu, citaj - poravnati racune s drzavom. Svako ko je u godini zaradio vise od $4000, zakonom je duzan da uradi obracun. Uzet ce se u obzir drzava stanovanja, broj ukucana.. I ako ti je uzeto previse, vratice ti se, ako je premalo, tada ces ti donaplatiti.
Ako nisi imao dovoljno veliku zaradu da pristojno zivis sa svojom porodicom, kvalifikujes se za nepovratne djecije kredite (ako djecu imas, naravno) I iznos tih kredita varira od drzave do drzave Cini mi se da je u Georgiji prosle godine bio $3000 po djetetu. I imas pravo primata ovo sve do djecije punoljetnosti.
Kod ovog obracuna taxe, svi neke rupe u zakonu trazimo, i svi se nekako kvalifikujemo za ove kredite

To su one iste rupe zbog kojih optuzuju Trumpa da ne placa taxu, a svi smo mi Trump. I ja sam kopala po njima, i uredila da moja djeca imaju stipendije.
Huuuh