Religijska pitanja

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Post Reply
IM_ex
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 3 times
Status: Offline

Re: Religijska pitanja

Post by IM_ex » 13 Jun 2012, 00:47

Svaki pametan musliman bi morao znati da je ritual "Salijevanje strave" grijeh (i saljevacu i podvrgnutome), kojeg se treba zaobilaziti u sirokom krugu i na to ukazivati svakom prilikom!!!
E sad necu ni kako ja hocu

blento59
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by blento59 » 13 Jun 2012, 00:53

Izvor : Novi Horizonti....Odgovara Prof. Dr. Sukrija Ramic

Pitanje: Željela bih da mi pojasnite islamski stav u vezi sa tzv. salijevanjem strave, praksom koja je u BiH vrlo raširena?
Odgovor: Salijevanje strave je pagansko vjerovanje i nema utemeljenja u šerijatu. Ne spominje se da je tako nešto postojalo u praksi Allahovog Poslanika, s.a.v.s, niti u praksi prvih generacija muslimana. Kod njih je postojala rukja (odučavanje), koja ima utemeljenje u šerijatu. Prema tome, salijevanje strave i tome slično je zabranjeno (haram). Posebno, u tom pogledu zabrinjava, što mnoge žene, kada salijevaju stravu, uče naopako kur‘anske sure što je najveći grijeh koji može izvesti iz islama. Učenje sura naopako pri salijevanju strave govori da su to džinovska i šejtanska posla. Zbog toga, savjetujem svim našim muslimankama da se klone salijevanja strave. Ukoliko su učile sure naopako, neka odmah prestanu i iskreno se pokaju Allahu, dž.š. Ukoliko svjesno to nastave raditi, neka znaju da tim svojim postupkom izlaze iz islama, a Allah, dž.š, najbolje zna.
Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak

legoh_da_radim
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by legoh_da_radim » 13 Jun 2012, 00:54

Čim ti je rekla da print dove staviš pod jastuk, jasno ti je koliko ona zna. :123
Bože hvala ti što postoji web, da i nakaze bez života mogu imati mjesto gdje su bitni.

paparaci
Hadžija
Hadžija
Been thanked: 2 times

Post by paparaci » 13 Jun 2012, 01:29

madam Bovary wrote:Drugo pitanje:ARSURAHMAN DOVA.

Da li je ona zaista najodabranija?O njenom znacenju imam citavu stranicu A4 formata,pa da sad ne pisem,ali mi djeluje tumacenje preuvelicano?
to mi lici nesto na nur-dovu. sigurno ti pise nesto poput "drz se ove dove i za tebe nema zime" :oo

nisam jos cuo za tu dovu, ali sam nasao ovo :)
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Dust » 13 Jun 2012, 01:39

Imala sam tu Arsh dovu i cuvala je sve dok nisam procitala (nemam pojma gdje) da je sumnjivog porijekla.

Nur dovu imam na privjesku, crveni koncic isto tako...sa mnom je.. sta ja znam, svasta sam prosla, sto bi rek'o narod "ne trazi kruha".. Znam da me dova kao dova ne "cuva" svjesna sam toga.

Ovo za salijevanje strahe mi jos uvijek nije jasno zasto je zabranjeno.
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora

paparaci
Hadžija
Hadžija

Post by paparaci » 13 Jun 2012, 01:55

zato sto su to vecinom sejtanska posla. taj ko ti salijeva strahu, obicno ili cesto uci ajete iz Kur'ana naopako. ne samo to - glavno jeste to, sto osobe na taj nacin pridaju vecu vaznost tim zapisima - nego svom Gospodaru.

a sto se tice nur-dove. koristio sam je i ja jedno vrijeme, pa sam se je kutarisao. nema utemeljenja u Kur'anu i puna je gresaka. slicne je prirode kao ova arsurahman-dova. bar se meni tako cini. eto imas opsirno objasnjene na linku u prethodnom postu. tu ti je i navedeno zbog cega je zabranjeno nositi hamajlije ili bilo kakve talismane. ljudi trebaju shvatiti da svi ti zapisi i koncici nista ne vrijede i da se s tim samo grijese. ako zelis neku zastitu i pomoc - onda se obrati direktno Allahu dragom, bez posrednika. to ti je najjace.
NeK pUkNu DuSmAnI...

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Dust » 13 Jun 2012, 02:00

Jos kao djetetu, strahu mi je salijevala jedna hadzinica. Zar ona, rahmet joj dusi, da uci ajete naopako?? Ne vjerujem u to, nikako ne vjerujem.

Mislim da je grijeh nositi te hamajlije onda kada direktno trazis od tog predmeta da te zastiti, a ne od Allaha. Sve dok to ne radis mislim da su bezopasne.
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora

paparaci
Hadžija
Hadžija

Post by paparaci » 13 Jun 2012, 02:08

pa ne trazis ti od predmeta tj hamajlije, nego vjerujes da ce ti ona nosenjem pomoci. u tome je stvar. najzad, covjek se cesto nalazi na prljavim mjestima gdje takvim spisima (sve i da su ispravni, znaci ajeti iz Kur'ana) svakako nije mjesto. a da ne govorimo o tome kad lazemo, psujemo, itd.

ako je hadzinica, ne mora znaciti da je ucena. mozda je i sama bila neupucena po tom pitanju. ne kazem da ti je sta lose napravila, ali to nema nikakve (dobre) vrijednosti. u islamu nema posrednika izmedju roba i njegovog Gospodara. druga je stvar lijecenja dozvoljenim metodama, kao sto je npr. ucenje rukje.
NeK pUkNu DuSmAnI...

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times

Post by carobnjak N » 13 Jun 2012, 08:00

Mic-Sokoli wrote:
dacina_curica wrote:
carobnjak Nurudin wrote:Pa to je malo komplexno pitanje i nisam siguran kako da ti najbolje odgovrim jer kažeš da si laik skroz.
Ajd kasnije ću ti ako Bog da postaviti neke ajete koji govore o tome pa ti onda sama skontaj i pitaj šta ti nije jasno.
Nisam bas TOLIKI laik :D Imala sam casove svjetskih religija na faksu ali nisam nikad dublje ulazila u vjerske knjige pa rekoh da upitam ljude koji jesu. :)

Interesuje me uopstena slika - kako izgleda, jesu li svi gresnici tretirani isto, kakve su kazne i tako to....
Kako bih rado da ti bar neke cinjenice nabrojim al sam si danas navuko dusmana za po zivota :D.

Krscanskog pakla za Krscane nema,jer je po njihovom Vjerovanju Isus ubijen na Krstu za ljude i njihove grijehove,ko god ga priznaje kao takvog ide u raj.
Pakao je predvidjen za sve ostale.

Za jevreje vazi skoro pa isto svi nejevreji idu u pakao vjecno,a i neki jevreji koji se nisu pridrzavali nekih propisa idu na odredjeno vrijeme,ovo je moje misljenje ne znam gdje sam pokupio,tako da uzmi sa rezervom.

U Islamu ima 8(?) vrsta Dzeneta(raj) najbolji je dzennetu firdaus,u pakao idu svi koji su culi za Islam a nisu ga prihvatili isto vjecno,Muslimani grijesnici idu na odredjeno vrijeme more bit hiljadu godina ili sto hiljada ne znam,kad im istekne kazna uvode ih u raj /dzenet tamo dal zauvjek il na neko vrijeme su obiljezeni ja mislim na celu da su dzenemlije(paklenici ?).
Islam kaze da se u Dzenetu ne ulazi djelima znaci klanjanjem davanjem zekata i obavljanjem svih duznosti,nego se ulazi Allahovom miloscu,znaci moze neko se svih pravila pridrzavat al zeznut nesto sto je nama sitnica a Allahu nije pa zavrsiti u paklu,isto tako neko ko se ne pridrzava svih obaveza moze sitnicom da dospije u raj.

Ovo je onako djuture,morao sam :D ,a carobnjak ce nadopunit i ispravit inschAllah.
Hoću :D Ovaj ti podvučeni dio nije najbolji jer se u Kur'anu nekoliko puta spominje da će iskreni vjernici ,bilo da su kršćani ili jevreji "za njih neće biti straha" tako se kaže ,a isto se kaže da je to zato što među njima ima i onih "koji se ne ohole". Recimo imaš kršćana koji uopće ne vjeruju u "trojednog" boga i ne vjeruju da je Isus a.s. bog ,a također Židovi oni ne vjeruju u novi Zavjet i Isa a.s. uopće ali vjerovatno ih ima koji "se ne ohole" i ne podržavaju njihovo učenje da su izabrani narod ,dakle tu nema elemenata širka (pripisivanje Bogu nekoga ko je sličan Njemu, neuzubillah) .

Ovdje bih također rekao Dacinoj ,pošto je ona inteligentna curica ;) da ti je Hawk prilično dobro objasnio da postoji stepenovanje grijeha ,pa si ti onda postavila podpitanje o tome jel veći grijeh nevjerovati ili ubiti nekoga ?
Naime ,postoji još jedna podjela grijeha i to je ona bazična da se grijesi dijele na one prema Bogu i prema ljudima (u ove prema ljudima spadaju i grijesi prema samima sebi) i to su dvije kategorije koje se ne mogu uspoređivati. Dakle najveći grijeh prema Bogu je širk ,pripisivanje nekome drugome božije atribute i savršenosti što je ujedno isto što i nevjerovanje jer čim daješ nečemu drugom te božije atribute postaješ nevjernik. Jednostavno time poričeš savršenost Boga i isto je kao da kažeš da ne postoji.
Najveći grijeh prema čovjeku jeste ubiti nevina čovjeka i jasno se kaže u Kur'anu da ko ubije nevina insana kao da je sve ljude ubio ,a ko spasi nekoga kao da je sve spasio.
Još jedno je bitno reći o toj klasifikaciji grijeha ,a to je da recimo ti kad zgriješiš prema Allahu dž.š on ako ti oprosti ti si rahat ali ako zgriješiš i naneseš zlo nekome čovjeku ,taj insan ako ti ne oprosti ni Bog ti neće oprostiti taj grijeh koji si počinio čovjeku ,jer to jednostavno nebi bilo pravedno. Zato se i traži onaj "halal" :)
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)

gejsha
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 4 times

Post by gejsha » 13 Jun 2012, 10:46

IM_ex wrote:Svaki pametan musliman bi morao znati da je ritual "Salijevanje strave" grijeh (i saljevacu i podvrgnutome), kojeg se treba zaobilaziti u sirokom krugu i na to ukazivati svakom prilikom!!!
Slažem se..ali to je bilo dok nisam znala.
Nije sloboda sa neba pala, za nju je sestra dva brata dala..

Mic-Sokoli
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Mic-Sokoli » 13 Jun 2012, 11:09

Ovaj ti podvučeni dio nije najbolji jer se u Kur'anu nekoliko puta spominje da će iskreni vjernici ,bilo da su kršćani ili jevreji "za njih neće biti straha" tako se kaže
I velis taj Ajet nije derogiran(pitanje derogacije je druga tema ima ih koji kazu da to postoji u Islamu a ima ih koji to negiraju),nije vezan za jedno vrijeme,tj za to vrijeme kad je Muhamed a.s pozivao Jevreje i Kriscane na Islam?
Moja Braca Selefije :D ,koji mnogo ibadeta cine i koji vjerujem u necem i pretjeruju kazu ono sto sam naveo.
Pa bi ja sad sebe i tebe pitao dal neko ko ne priznaje poslanstvo naseg Poslanika Muhameda a.s,moze bit Kandidat za Dzenet?
Tvoj gore navedeni ajet je od primarnih dok ga sekundarni izbacuje iz snage,(ili obrnuto,tek sam ustao :) )
Bolje ces mi znati objasnit dal je hadis ili ajet gdje se kaze da se Pokorimo Allahu dz.sh i njegovom Poslaniku,pa mi iz toga proizlazi pitanje kako neko da udje u Dzennet a ne priznaje Poslanika naziva ga prorokom i carobnjakom?
Onda ima onaj Hadis gdje se govori o tome da jedan Covjek koji je klanjao pozivao na dobro i odvracao od zla,na ahiretu nije prepoznat od Muhameda s.a.w.s,posto ovaj nikad mu nije uputio salavate.
Imas Ajete gdje se kaze Kriscani i Jevreji su vam braca,a onda ima Ajeta koji kazu hvatajte ih i .....,na prvi pogled je ovo kontradikcija,al nije jer imaju ajeti vezani za odredjeno vrijeme i uslove i takoreci univerzalnih.
Kako god ne vjerujem da ce iko ko ne priznaje poslanika moci uci u dzennet,jer mi kazemo Nema Boga osim Boga,a Muhamed je njegov poslanik.

Muslimani,pogotovo Bosnjaci koje je Allah merhametlijama ucinio,se cesto pitaju kako to da ce svi neMuslimani u Dzehenem,osjeteto kao neku nepravdu jer kazu i svjedocili bi da poznaju MNOGO krscana i drugih neMuslimana koji su divni ljudi koji se lijepo ponasaju koji pomazu siromasnima i cine dobra djela?

Ucenjaci na to odgovaraju ovako:Allah je pravedan i on je pravda i u Kuranu se kune Vremenom da nikome nece bit ni trunka nepravde ucinjena,a posto ovima gore fali Iman a dobra su djela cinili Allah ce ih za to na ovom dunjaluku nagradit i uspostavit ravnotezu,dobrota im nije uzaludna.

Da ti ne pricam sta je Dr Shefqet Krasniqi rekao na pitanje gdje ce Majka Tereza nakon smrti :ha ,citav Albanski narod(laicki) se digao na noge zamalo ga nisu ubili.
Al on je od Ucenjaka koji se ne boji reci Istinu :D .
Sto kaze onaj Bosanski ucenjak ti im reci Allahove rijeci i odredbe pa se taman 6 mjeseci pusilo iza njih od muke.
http://www.youtube.com/watch?v=W2QmK8XszUM

Se shqiptari i fort si guri,
Jo s'lufton pa u mbështet për muri
Po kur t'pshtetët dije djallë
O zor asht turrin me ja ndalë!

urban_out
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by urban_out » 13 Jun 2012, 12:29

Ma sad kad uzmes i ubiti nekog je grijeh, ali ubiti nekog u ratu je pohvalno dobijes status borca. Tako i sa ovim zaključcima oko strave, grijeh i tacka, nebih se slozio da to moze se tako okarakterisat al opet na volju ko kako zeli i hoce. Sto bi nasi stari rekli da mi je naci nekog hasijetli da mi stravu salije nebih mario za te prigovore :)

"Djela nevjernika u Gospodara njihova nalik su na pepeo koji vihor u olujnom danu raznese; neće moći očekivati nikakvu nagradu za djela koja su učinili, to će teška propast biti!" (Ibrahim: 18)

Eh sad ne slazem se da ono Allah Dzeleshanuhu spominje kao krscane i jevreje da su to oni koji sebe danas nazivaju krscanima i jevrejima, ovi su ti otvoreni idolopoklonici, brate kipovima se klanjaju, to najmanje i neka dvojstva trojstva sinove prizivaju, nema to nikakve veze sa onima sto Dragi Allah Dzeleshanuhu govori:

"Oni koji su vjerovali, pa i oni koji su bili jevreji, i sabejci, i kršćani – oni koji su u Allaha i u onaj svijet vjerovali i dobra djela činili – ničega se oni neće bojati i ni za čim oni neće tugovati."
(Al-Maaida: 69)
"One koji su vjerovali, pa i one koji su bili jevreji, kršćani i sabejci – one koji su u Allaha i u onaj svijet vjerovali i dobra djela činili – doista čeka nagrada od Gospodara njihova; ničega se oni neće bojati i ni za čim neće tugovati!" –
(Al-Baqara: 62)

Brate neznam ti za te derogacije, (sam izraz da Allah Dragi sacuva i zakloni) al neznam kako moze biti vrijeme prijasnje vrijeme danasnje, Allah Dzeleshanuhu je za sva vremene, nema pocetak nema kraj "Reci: "On je Allah – Jedan! - Allah je Utočište svakom! - Nije rodio i rođen nije, - i niko Mu ravan nije!" " i tako kada gledamo Muhammeda Resulullaha (Poslanika Allahovog) Alejhiselam i on je i danas Resulullah kao sto je bio prije 1430. i neku godinu i danas je temelj, osnov svega La Ilahe Ilallah Muhammedu Resulullah - Nema Boga osim Allah Muhammed je Poslanik Allahov - nemoze se to odvojiti. Spominjes ovaj slucaj sa Salavatom zar to nije najljepsi primjer, bas mi se svidio, i lahko se razumije i potvrdjuje da osim sa "prepoznavanjem od Muhammeda Alejhiselam, njegovim Salallahu alejhi ve Alihi veselleme Shefatom" nemozemo u Dzennet.

Ima i rijec Allaha Dzeleshanuhu "Sljedbenici knjige" sto opet nije isto kao krscani i jevreji a mi imamo danas da se to poistovecuje a svetlosnim godinama je udaljeno jedno od drugog.

Jevreji govore: "Uzejr je – Allahov sin", a kršćani kažu: "Mesih je – Allahov sin." To su riječi njihove, iz usta njihovih, oponašaju riječi nevjernika prijašnjih – ubio ih Allah! Kuda se odmeću?
(At-Tawba: 30)

"Ti ćeš, sigurno, naći da su vjernicima najljući neprijatelji jevreji i mnogobošci; i svakako ćeš naći da su vjernicima najbliži prijatelji oni koji govore: "Mi smo kršćani", zato što među njima ima svećenika i monaha i što se oni ne ohole."
(Al-Maaida: 82)
ovdje se jasno govori o jehudijama i "velezine ešrek" oni koji cine širk - mnogobošci

"Reci: "O sljedbenici Knjige, dođite da se okupimo oko jedne riječi i nama i vama zajedničke: da se nikome osim Allahu ne klanjamo, da nikoga Njemu ravnim ne smatramo i da jedni druge, pored Allaha, bogovima ne držimo!" Pa ako oni ne pristanu, vi recite: "Budite svjedoci da smo mi muslimani!" "
(Aali Imraan: 64)

Ja nisam nasao Ajeta gde se govori o bratstvu sa krscanima i jevrejima iskreno, volio bih da citiras, osim da se to odnosi na VJERNIKE MU'MINE

"Vjernici su samo braća, zato pomirite vaša dva brata i bojte se Allaha, da bi vam se milost ukazala. "
(Al-Hujuraat: 10)

Neznam kakve su bile rijeci ovog Šefćeta Krasnićija al dobro je zapusio vidim ha su celi da ga ubijaju, ko im kriv sto ga pitaju :oo
Image

al ga brko spuca, k'o da je muha nije pecila ...

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N » 13 Jun 2012, 12:58

Svako ima pravo na svoje mišljenje ukoliko ima dovoljno znanja o tome što priča i ukoliko nije u direktnoj suprotnosti sa kur'anskim naredbama jer onda jednostavno nemaš pravo .
Ja ne mislim da je moje mišljenje o ovome jedino ispravno i vas dvojica vjerovatno znate za ajet (da ga sad ne tražim jer nemam abdest) koji govori kako se tumači sam Kur'an pa se kaže da značenje nekih ajeta zna samo Allah .
Derogirani ajeti postoje ali čak ni oni nisu u suprotnosti jedan sa drugim na način da su baš nespojivi i tu je riječ npr u ajetima kad se postupno zabranjuje alkohol,pa se u jednom kaže da se ne staje pijan na namaz ,a u drugom se kasnije totalno zabranjuje alkohol. Čak ni tu nema direktne konfontacije jer se u oba ajeta kaže da se ne pije alkohol ,a ne da u jednom kaže pij ,a u drugom nemoj! To bi već bilo nespojivo ali ipak se kaže da ovaj drugi derogira prvi.
Druga stvar jeste da kad je riječ o drugim vjerama monoteističkim ,po mome mišljenju ne treba biti isključiv jer postoji tu mnogo faktora ,pa ću samo nabrojati neke :
-postojali su vjernici koji su vjerovali u jednog Boga i prije Muhameda a.s.
-čak i oni koji su bili nakon njegovog poslanstva ne mora značiti da su imali uvid u islam kakav je bar nužno potreban da bi prihvatio islam.Recimo neki tamo kršćanin u recimo Istri u 12.vjeku cijeli život je postupao po božijim zapovijedima iz Biblije (ne ubi, ne kradi itd) i nije imao neka dublja razmišljanja o svojoj religiji nego je živio častan ali jednostavan život ,a o islamu je zano samo kao o nekoj tamo vjeri Muhameda arapa koju mu sigurno nisu dobro predstavili.
-mnogi kršćanski pravci ni danas ne priznaju trojstvo i ne čine širk time a poznat vam je hadis u kome se kaže da će Allah Milostivi sve oprostiti osim širka ,pa još kad tome dodamo ove gore ajete
"neće biti straha za njih " i "koji se ne ohole" , ne može se onda baš generalizovati .
To su neke stvari na osnovu kojih sam ja donio zaključke kakve sam donio ali kažem ne mora značiti da sam ja u 100 % pravu .
Još da kažem da postoje ljudi za koje je kroz Kur'an i hadis rečeno da će sigurno biti stanovnici dženneta i za njih se to zna bez sumnje ,dok za ostale ljude postoje osobine koje ako se nađu kod njih također će u džennet ili neće. Međutim hoću da kažem da niko osim Allaha dž.š ne zna šta je u ljudskim srcima i samo On zna ko će u džennet ,a ko u džehennem i @Mic uz dužno poštovanje prema tome tvom šejhu mislim da on ne zna ipak ko će u džehenem i da je pogriješio.
Selam :)

Mic-Sokoli
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Mic-Sokoli » 13 Jun 2012, 13:22

"Djela nevjernika u Gospodara njihova nalik su na pepeo koji vihor u olujnom danu raznese; neće moći očekivati nikakvu nagradu za djela koja su učinili, to će teška propast biti!" (Ibrahim: 18)
:ok
Eh sad ne slazem se da ono Allah Dzeleshanuhu spominje kao krscane i jevreje da su to oni koji sebe danas nazivaju krscanima i jevrejima, ovi su ti otvoreni idolopoklonici, brate kipovima se klanjaju, to najmanje i neka dvojstva trojstva sinove prizivaju, nema to nikakve veze sa onima sto Dragi Allah Dzeleshanuhu govori:
"Oni koji su vjerovali, pa i oni koji su bili jevreji, i sabejci, i kršćani – oni koji su u Allaha i u onaj svijet vjerovali i dobra djela činili – ničega se oni neće bojati i ni za čim oni neće tugovati."
(Al-Maaida: 69)
"One koji su vjerovali, pa i one koji su bili jevreji, kršćani i sabejci – one koji su u Allaha i u onaj svijet vjerovali i dobra djela činili – doista čeka nagrada od Gospodara njihova; ničega se oni neće bojati i ni za čim neće tugovati!" –
(Al-Baqara: 62)
Tacno sam na ovo mislio ,ali mashallah naveo si Argumente/Ajete.Nisu isti onaj koji ima znanje i onaj koji nema.
Ovi kriscani nisu oni kriscani

Brate neznam ti za te derogacije, (sam izraz da Allah Dragi sacuva i zakloni) al neznam kako moze biti vrijeme prijasnje vrijeme danasnje, Allah Dzeleshanuhu je za sva vremene, nema pocetak nema kraj
Jeste,kod Allaha nema proslosti sadasnjosti i buducnosti sve je jedno,gore nema ZEIT-Raum(vrijeme prostor?).
O derogaciji ima tema predobra na sax-u gdje su misljenja podjeljena al mescini na kraju je svima rezultat isti,samo su putevi razliciti i znas kad se insan zaleti pa hoce da bude u pravu pa makar i xxxxx.
"Reci: "On je Allah – Jedan! - Allah je Utočište svakom! - Nije rodio i rođen nije, - i niko Mu ravan nije!" " i tako kada gledamo Muhammeda Resulullaha (Poslanika Allahovog) Alejhiselam i on je i danas Resulullah kao sto je bio prije 1430. i neku godinu i danas je temelj,
Jeste,al zagovornici derogacije navode primjer Alkohola (navode i ajete,ja ne bih sad znao navest),prvo je bio Muslimanima dozvoljen po tom i tom Ajetu,onda dolazi ajet koji zabranjuje pijanstvo "u Namazu" i onda treci Ajet koji totalno zabranjuje Alkohol,znaci islo se postepeno,nakon dolaska totalne zabrane se ne mozemo vise pozivati na ajet koji dozvoljava ili na ajet koji ga samo u namazu zabranjuje.
Protivnici postojanja derogacije imaju isto jake argumente,kazu da prijasnji ajeti koji ne zabranjuju Alkohol nisu derogirani nego da imaju i dalje punu vaznost,al ne za vjernike koji su postepeno dovedeni do potpune zabrane nego recimo vazilo bi za drustva koja nisu muslimanska ili za ona koja jesu al im je Islam pao u zaborav pa tako to za njih vazi da postepeno se prihvate Islama.
Oba misljenja su mi Einleuchtend
Spominjes ovaj slucaj sa Salavatom zar to nije najljepsi primjer, bas mi se svidio, i lahko se razumije i potvrdjuje da osim sa "prepoznavanjem od Muhammeda Alejhiselam, njegovim Salallahu alejhi ve Alihi veselleme Shefatom" nemozemo u Dzennet.
Sallallahu Alejhi ve selem(da jos jednom kazem da bi me inschallah prepoznao) :D
Ima i rijec Allaha Dzeleshanuhu "Sljedbenici knjige" sto opet nije isto kao krscani i jevreji a mi imamo danas da se to poistovecuje a svetlosnim godinama je udaljeno jedno od drugog.

Jevreji govore: "Uzejr je – Allahov sin", a kršćani kažu: "Mesih je – Allahov sin." To su riječi njihove, iz usta njihovih, oponašaju riječi nevjernika prijašnjih – ubio ih Allah! Kuda se odmeću?
(At-Tawba: 30)

"Ti ćeš, sigurno, naći da su vjernicima najljući neprijatelji jevreji i mnogobošci; i svakako ćeš naći da su vjernicima najbliži prijatelji oni koji govore: "Mi smo kršćani", zato što među njima ima svećenika i monaha i što se oni ne ohole."
(Al-Maaida: 82)
ovdje se jasno govori o jehudijama i "velezine ešrek" oni koji cine širk - mnogobošci

"Reci: "O sljedbenici Knjige, dođite da se okupimo oko jedne riječi i nama i vama zajedničke: da se nikome osim Allahu ne klanjamo, da nikoga Njemu ravnim ne smatramo i da jedni druge, pored Allaha, bogovima ne držimo!" Pa ako oni ne pristanu, vi recite: "Budite svjedoci da smo mi muslimani!" "
(Aali Imraan: 64)
To sve potvrdjuje da su se nazalost od sljedbenika knjige pretvorili u idolopoklonike.

Ja nisam nasao Ajeta gde se govori o bratstvu sa krscanima i jevrejima iskreno, volio bih da citiras, osim da se to odnosi na VJERNIKE MU'MINE
Moguce,ne bih ti znao navesti ima par godina kako ne citam Kuran,Tefsir bih rado procitao inschallah,ako nadjem Ajet postavit cu ako sam se zeznuo nek mi Allah oprosti.

Mic-Sokoli
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Mic-Sokoli » 13 Jun 2012, 13:56

Svako ima pravo na svoje mišljenje ukoliko ima dovoljno znanja o tome što priča i ukoliko nije u direktnoj suprotnosti sa kur'anskim naredbama jer onda jednostavno nemaš pravo .
Amin
Ja ne mislim da je moje mišljenje o ovome jedino ispravno i vas dvojica vjerovatno znate za ajet (da ga sad ne tražim jer nemam abdest) koji govori kako se tumači sam Kur'an pa se kaže da značenje nekih ajeta zna samo Allah .
Ja znam za ajet koji kaze,poslao sam vam jasne i manje jasne ajete i tesko onom ko ih namjerno tumaci kako mu volja.(nije citat ajeta,nego prepricavanje)
Derogirani ajeti postoje ali čak ni oni nisu u suprotnosti jedan sa drugim na način da su baš nespojivi i tu je riječ npr u ajetima kad se postupno zabranjuje alkohol,pa se u jednom kaže da se ne staje pijan na namaz ,a u drugom se kasnije totalno zabranjuje alkohol. Čak ni tu nema direktne konfontacije jer se u oba ajeta kaže da se ne pije alkohol ,a ne da u jednom kaže pij ,a u drugom nemoj! To bi već bilo nespojivo ali ipak se kaže da ovaj drugi derogira prvi.
To sam isto opisao u gornjem postu vjerovatno si prisustvovao diskusiji na sax-mislim da sam te cak vidio.
Druga stvar jeste da kad je riječ o drugim vjerama monoteističkim ,po mome mišljenju ne treba biti isključiv jer postoji tu mnogo faktora ,pa ću samo nabrojati neke :
-postojali su vjernici koji su vjerovali u jednog Boga i prije Muhameda a.s.
-čak i oni koji su bili nakon njegovog poslanstva ne mora značiti da su imali uvid u islam kakav je bar nužno potreban da bi prihvatio islam.Recimo neki tamo kršćanin u recimo Istri u 12.vjeku cijeli život je postupao po božijim zapovijedima iz Biblije (ne ubi, ne kradi itd) i nije imao neka dublja razmišljanja o svojoj religiji nego je živio častan ali jednostavan život ,a o islamu je zano samo kao o nekoj tamo vjeri Muhameda arapa koju mu sigurno nisu dobro predstavili.
-mnogi kršćanski pravci ni danas ne priznaju trojstvo i ne čine širk time a poznat vam je hadis u kome se kaže da će Allah Milostivi sve oprostiti osim širka ,pa još kad tome dodamo ove gore ajete
"neće biti straha za njih " i "koji se ne ohole" , ne može se onda baš generalizovati .
To su neke stvari na osnovu kojih sam ja donio zaključke kakve sam donio ali kažem ne mora značiti da sam ja u 100 % pravu .
Jesu postojali vjernici koji su vjerovali u jednog Boga i prije Poslanika,u Kuranu se navodi da ce svima po njihovim knjigama biti sudjeno.
Dolaskom Muhameda a.s i objavljivanjem Kurana prestaje vaznost prijasnjih objava i samo je Kuran pravosnazan,Muhamed a.s je ujedno i zadnji poslanik pecat Poslanstva i zadnja opomena,a rekli smo da ko nije cuo za Islam i pravedan bio nece bit kaznjen,tu se slazemo.
Ti krscanski pravci koji ne priznaju trojstvo im to u pogledu islama vrijedi kao sto sam ja naveo a i drug urban,Nema Boga osim Boga i Muhamed je njegov Poslanik,znaci ne priznaju poslanika nema dzeneta.
Da se ne ponavljamo ovi fiktivni u istri koje si kao primjer naveo koji nisu culi za Islam sudice im se po bibliji.
Da nas Allah ucini od onih koji prepoznaju istinu i sljede Kuran i SUNNET poslanika.
Još da kažem da postoje ljudi za koje je kroz Kur'an i hadis rečeno da će sigurno biti stanovnici dženneta i za njih se to zna bez sumnje ,
Nema sumnje,istinu si rekao.
dok za ostale ljude postoje osobine koje ako se nađu kod njih također će u džennet ili neće. Međutim hoću da kažem da niko osim Allaha dž.š ne zna šta je u ljudskim srcima i samo On zna ko će u džennet ,a ko u džehennem i
Vidis ahi moj,naveo si dzenemlije koje potvrdjuju i Kuran i Sunnet/hadisi,dotle te shvatam.
Dalje navodis :dok za ostale ljude postoje osobine koje ako se nađu kod njih također će u džennet ili neće.
Onda: @Mic uz dužno poštovanje prema tome tvom šejhu mislim da on ne zna ipak ko će u džehenem i da je pogriješio.

Ja mislim da ti grijesis takodje uz duzno postovanje, jer si sam naveo dokaz za ispravnost Shejhovog odgovora a to je :dok za ostale ljude postoje osobine koje ako se nađu kod njih također će u džennet ili neće.
Shejh ne tvrdi da mu je gajb poznat nit tvrdi da zna ko ce lijevo a ko desno,nego je on odgovorio po osobinama doticne tj Majke Tereze(njena pisma su objavljena poslije njene smrti gdje izrazava sumnju u svoju tu vjeru,al to je druga prica) a njene osobine su ona je pomagala siromasnim,Allah je nagradio dugim i sretnimm zivotom,krstila je Muslimansku djecu po Indiji za tanjir supe,putovala je svijetom i bila je cjenjena,zivjela je super zivot,to joj je naknada od svevisnjeg,nije se udavala,a shejh kaze sto nije ko joj je kriv ,Muskaraca koliko hoces,vjerovala je u sveto trojstvo,molila se Mariji majci bozijoj,neuzubillah,cinila je sirk,u ovo prije sirka navedeno slobodno sumnjaj,al znam brate moj po Islamu da neces i ne smijes da sumnjas u SIRK majke Tereze.

Mic-Sokoli
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Mic-Sokoli » 13 Jun 2012, 14:03

da ga sad ne tražim jer nemam abdest
E ovo me interesuje pa ako imas dokaz zamolio bih te da izneses.
Koliko ja znam misljenja su podjeljena po pitanju dali se Kuran smije uzimat u ruke bez abdesta.
Ne kazem da smijes uzet kad si dzunub il pjan,nego jednostavno kad nemas abdesta.

Mic-Sokoli
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Mic-Sokoli » 13 Jun 2012, 14:06

Jel to ona sufijska teorija ili tvrdnja da Kuran ima dva znacenja jedno za elitu(one dervise koji dostignu taj nivo,neuzubillah) i jedno znacenje za ne znam kako da nazovem za manje intiligentne tj Glupe?

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N » 13 Jun 2012, 18:21

Moram ponoviti da ja nikoga ne uvjeravam da je moje mišljenje jedino ispravno ,već nudim neke stvari na osnovu kojih sam stekao to mišljenje .
Ja znam za ajet koji kaze,poslao sam vam jasne i manje jasne ajete i tesko onom ko ih namjerno tumaci kako mu volja.(nije citat ajeta,nego prepricavanje)
Da ne nagađamo ,ajet ide ovako :
On tebi objavljuje Knjigu, u njoj su ajeti jasni, oni su glavnina Knjige, a drugi su manje jasni. Oni čija su srca pokvarena – željni smutnje i svog tumačenja – slijede one što su manje jasni. A tumačenje njihovo zna samo Allah. Oni koji su dobro u nauku upućeni govore: "Mi vjerujemo u njih, sve je od Gospodara našeg!" – A samo razumom obdareni shvaćaju. (Imran 7 ajet)
To sam isto opisao u gornjem postu vjerovatno si prisustvovao diskusiji na sax-mislim da sam te cak vidio.
Moguće ,bio sam tamo jedno vrijeme
Vidis ahi moj,naveo si dzenemlije koje potvrdjuju i Kuran i Sunnet/hadisi,dotle te shvatam.
Dalje navodis :dok za ostale ljude postoje osobine koje ako se nađu kod njih također će u džennet ili neće.
Onda: @Mic uz dužno poštovanje prema tome tvom šejhu mislim da on ne zna ipak ko će u džehenem i da je pogriješio.
Ja mislim da ti grijesis takodje uz duzno postovanje, jer si sam naveo dokaz za ispravnost Shejhovog odgovora a to je :dok za ostale ljude postoje osobine koje ako se nađu kod njih također će u džennet ili neće.
Shejh ne tvrdi da mu je gajb poznat nit tvrdi da zna ko ce lijevo a ko desno,nego je on odgovorio po osobinama doticne tj Majke Tereze(njena pisma su objavljena poslije njene smrti gdje izrazava sumnju u svoju tu vjeru,al to je druga prica) a njene osobine su ona je pomagala siromasnim,Allah je nagradio dugim i sretnimm zivotom,krstila je Muslimansku djecu po Indiji za tanjir supe,putovala je svijetom i bila je cjenjena,zivjela je super zivot,to joj je naknada od svevisnjeg,nije se udavala,a shejh kaze sto nije ko joj je kriv ,Muskaraca koliko hoces,vjerovala je u sveto trojstvo,molila se Mariji majci bozijoj,neuzubillah,cinila je sirk,u ovo prije sirka navedeno slobodno sumnjaj,al znam brate moj po Islamu da neces i ne smijes da sumnjas u SIRK majke Tereze.
Gledaj ovaj dio gdje sam rekao da Allah dž.š navodi ljude koji će u džennet (dal kroz Kur'an dal kroz hadis-kudsiju) je baška i onda baška mi svi ostali nama je navedeno koje osobine moramo imati i šta treba raditi, da bi izbjegli džehennem i ušli u džennet.
Tu onda ima nešto vrlo bitno ,a to je iskrenost u tim djelima ( ihlas) ,a ko to moj Sokoli zna ko je iskren ,a ko nije u svemu što radi neki insan osim Allaha Sveznajućeg ?

204
وَمِنَ النَّاسِ مَنْ يُعْجِبُكَ قَوْلُهُ فِي الْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَيُشْهِدُ اللَّهَ عَلَىٰ مَا فِي قَلْبِهِ وَهُوَ أَلَدُّ الْخِصَامِ
Ima ljudi čije te riječi o životu na ovome svijetu oduševljavaju i koji se pozivaju na Allaha kao svjedoka za ono što je u srcima njihovim, a najljući su protivnici. (al-Baqara)

Ti sigurno znaš da Allah Uzvišeni ovdje govori o najgoroj vrsti ljudi ,licemjerima.
Dalje :
29
قُلْ إِنْ تُخْفُوا مَا فِي صُدُورِكُمْ أَوْ تُبْدُوهُ يَعْلَمْهُ اللَّهُ ۗ وَيَعْلَمُ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الْأَرْضِ ۗ وَاللَّهُ عَلَىٰ كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ
Reci: "Skrivali vi ono što je u srcima vašim ili to javno pokazivali, Allah to zna. On zna sve što je na nebesima i što je na Zemlji – Allah je svemoćan. (Imran 29)

Ovo naše neznanje ko je iskren u svojim djelima i ko će u džennet se još pojačava ovim hadisom kojeg ću ti postirati u videu selefijskog alima šejha Saliha Jakuba

[media]f-EaBSn9INA&feature=related[/media]

Pazi sad to ! Mi mislimo da je neko zaradio džennet jer je očigledno da je radio ispravno pa je onaj prvi širio znanje o islamu ,drugi dao imetak za islam treći bio gazija i mi mislili da je šehid ,kad ono obrnuto! Oni prvi sa kojima se džehennem potpaljuje !
Kako smo onda mi u zabludi i kako zaista ne znamo ništa o ljudskoj iskrenosti ,pa baš zbog toga ja mislim da mi i ne možemo znati za neku osobu 100 % će u džennet ili džehennem.
E ovo me interesuje pa ako imas dokaz zamolio bih te da izneses.
Koliko ja znam misljenja su podjeljena po pitanju dali se Kuran smije uzimat u ruke bez abdesta.
Ne kazem da smijes uzet kad si dzunub il pjan,nego jednostavno kad nemas abdesta.
Ja se u tom slučaju jednostavno držim toga da je sigurnije ,a sigurno i bolje imati abdest ali ja ovdje govrim o sebi i kako ja tome pristupam ,a ne govorim nikome : "hej nemoj da čitaš Kur'an ako nemaš abdesta".

Jel to ona sufijska teorija ili tvrdnja da Kuran ima dva znacenja jedno za elitu(one dervise koji dostignu taj nivo,neuzubillah) i jedno znacenje za ne znam kako da nazovem za manje intiligentne tj Glupe?
Ne znam zašto govoriš neuzubillah pa sam si naveo da džennet kao i džehennem imaju svoje nivoe-stepene pa kako misliš ahbabu da će se zarađivati taj nivo u džennetu ? Neće valjda dva potpuno ista čovjeka po svojim djelima i ibadetima ići na različiti nivo dženneta ,nego će baš različiti po nivou-stepenu vjere ići i na različite džennetske deredže -stepene. Zar nije tako? Osim toga ja ne mislim da će derviši ili selefije ili bilo koji pripadnici nekog pravca u islamu imati taj exkluzivitet da budu bolji nego mislim i uvjeren sam da u svakom tom pravcu postoje ljudi koji su bolji i iskreniji vjernici ,neovisno o tome kojem pravcu pripadaju.

Ono za pametni i glupi je malo grubo rečeno ali je u biti tačno . Pa zar to nije očito da postoje pametni i manje pametni ljudi ? Kur'an je upravo zbog toga moćan jer je i za totalno neobrazovanu osobu ali i za atomskog fizičara. Naravno da njima Kur'an nema isto značenje ali to ne znači da ima suprotno značenje ,za jednog jedna stvar ,a za drugog da ta stvar ne dolazi u obzir. Jok, pa recimo za mene i za nekog profesora matematike ,ta nauka za nas nije ista jer on barata sa više znanja i ima veće mogućnosti dok ja nemam. Međutim pravila matematike i dalje su ista za obojicu.
Evo postaviću za tebe ako nemaš i za ostale naravno ,elektronsko izdanje Kur'ana sa pretraživačem ,na temi Islam

legoh_da_radim
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by legoh_da_radim » 13 Jun 2012, 22:29

mrki62 wrote:
Odgovor
Umrlim ateistima ne treba ništa učiti budući da oni sami nisu vjerovali u Najveću Istinu, da nisu iskazivali pripadnost islamu, pa prema tome ne treba im učiti ono u šta nisu vjerovali, niti željeli, niti tražili da im to drugi čini. Prema tome, Vaš postupak je bio pogrešan
Baš me zanima ( a mrsko mi tražiti ) odakle ti čupaš takve providne odgovore :pusi

A zanima me i još nešto , pa pronađi tamo odakle donosiš odgovore ; s obzirom da dio Muhameda a.s. nije prihvatio islam, jel to znači da takvim umrlim Muhamed a.s. nije bio ni na dženazi a ni proučio el - fatihu :mah
Ti stvarno očekuješ da se odrasla osoba "primi" na ovako jadnu provokaciju? :123
Bože hvala ti što postoji web, da i nakaze bez života mogu imati mjesto gdje su bitni.

IM_ex
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 3 times

Post by IM_ex » 14 Jun 2012, 00:01

Zapazih da neki kazu "Salijevanje straHe"; nije li pravilno reci "Salijevanje strave"? ili cemo se voditi onom " shija ili vrat?
Molim ucenije da mi odgovore na ovo pitanje, a kroz orjentir koji od ta dva termina se koristi u vjerskim pisanim izdanjima?!
E sad necu ni kako ja hocu

Post Reply

Return to “Religija”