Kako je u dijaspori?

Bosanci i Hercegovci širom svijeta

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9690 times
Been thanked: 11431 times
Status: Offline

Re: Život u "tuđini"

Post by Krokodil Behko » 14 Oct 2011, 10:54

tutnplock wrote:ja bi otisao sad ili odmah i uvijek cim mi se ukaze prilika :noga
Vratio bi se i napravio vikendicu , jednom godisnje bi dolazio,
dvije ili tri sedmice rostilj na vikendici , i opet :noga

Pa sta cekas?
Mlad si,slobodan muskarac i znas sta ti je za raditi :kafa
Mislim da nemamo temu o takvim nacinima bjekstva :hm

Toruk Makto
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 6 times
Been thanked: 10 times

Post by Toruk Makto » 14 Oct 2011, 11:06

Krokodil Behko wrote:
tutnplock wrote:ja bi otisao sad ili odmah i uvijek cim mi se ukaze prilika :noga

Pa sta cekas?
Gdje da se ode ?
Kad nemam nikog svog u inostranstvu , da malo pomogne , lakse je ,
a ovako ja sam da se uputim ,
pa na srecu da trazim posao tamo u tudjini , nije to to .
Samo malkice bolja prilika da se stvori , neki sigurica posao ,
ili neko da se pojavi da pripomogne samo malo u pocetku ,
:noga
Dal se trava sadi kod njih ko kod nas žito ,
da vidim svemirca , to bi ga ja upitooo .

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 14 Oct 2011, 11:20

tutnplock wrote:
Krokodil Behko wrote:

Pa sta cekas?
Gdje da se ode ?
Kad nemam nikog svog u inostranstvu , da malo pomogne , lakse je ,
a ovako ja sam da se uputim ,
pa na srecu da trazim posao tamo u tudjini , nije to to .
Samo malkice bolja prilika da se stvori , neki sigurica posao ,
ili neko da se pojavi da pripomogne samo malo u pocetku ,
:noga
Haman ce biti,da se nismo razumjeli. Mislio sam da ulovis neku
svabicu ili tako nesto,na brzaka a zbog stalnog boravka. Ja znam,
za masu takvih primjera. Znaci,treba ti samo meta i nista vise :cvike

Toruk Makto
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 6 times
Been thanked: 10 times

Post by Toruk Makto » 14 Oct 2011, 11:32

:hihi izgleda da nismo .

nego nista od tog , kad ti onda ta svabica sjedne na ledja ,
auu eban si zec , znaci nista udaja ,
ulizivanje mi ne ide bas .

E sad ako mislis samo zbog papira i nista vise onda je u redu ,
platis i cao , mada sad kazu da moras zivjeti sa njom,
neko odredjeno vrijeme poslije vjencanja
Dal se trava sadi kod njih ko kod nas žito ,
da vidim svemirca , to bi ga ja upitooo .

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 14 Oct 2011, 11:36

tutnplock wrote::hihi izgleda da nismo .

nego nista od tog , kad ti onda ta svabica sjedne na ledja ,
auu eban si zec , znaci nista udaja ,
ulizivanje mi ne ide bas .

E sad ako mislis samo zbog papira i nista vise onda je u redu ,
platis i cao , mada sad kazu da moras zivjeti sa njom,
neko odredjeno vrijeme poslije vjencanja

Mlad si pa ti se cini. Obaveza je zivjeti 5 godina sa njom.
Taman dok dodjes do 30 godina,isteci ce to. Sta ti fali,
kresati svabicu koju godinu? Nigdje ne pise,da ne mozes,
imati jos koju nezvanicno. Na primjer bosanku. ja samo
ukazujem,na najlaksi nacin,dobijanja papira. o tome,mogu ti
posvjedociti desetine hiljada bosanaca i hercegovaca svih nacija.

Jaca
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Jaca » 14 Oct 2011, 11:41

mrki62 wrote:Ne da se ne da živjeti vani, već se vremenom čovjek toliko promijeni i prilagodi okolini da naprosto povratak ne dolazi u obzir.
Stvori se obitelj , djeca se rode, oni stvore obitelj , eto unučadi i betoniran si za sva vremena
htio ili ne tako ti to dodje i opet si nekako vise kod kuce u tudjini nego u rodnom kraju
jer gdje se djeca odgoje tu je i nase mjesto :cudi
bolje biti malo lud nego malo pametan

Voljena
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Voljena » 14 Oct 2011, 11:42

ma O.K. je...osjecam se kao stranac i dan danas poslje ovoliko god. a osjecam se stranac i kad odem dole...i nisam jedina..
msm to je jadno...ali sta ces...najvise mrzim kad cujem i citam komentare kako nas bosanci dole opisuju...smuci mi se...ko da smo mi izabrali da dodjemo ovdje..a zaboravlja se da smo svi svoji, jedan narod..

Ideja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Ideja » 14 Oct 2011, 11:45

Maja wrote:
komsija wrote:Mnoge osobe kazu ja ne bih ovo ili ono i tako pomalo kake a kada bi morali drugacije bi zborili
Lahko je tudjim qurcem gloginje mlatiti
Zna se zbog cega je vecina raje otisla iz BiH i zaista mi je smijesno kada neki likovi kazu da oni nikada ne bi napustili BiH pa tako oni koji su je napustili ispadaju kao izdajnici
Joj koja pusiona, stvarno su se neki napusili trave zvane ludara

otkud ti znaš šta se krije u tuđoj glavi?
boli me briga jesi li ti i ostali izdajnici. uopće se ne opterećujem time.
ali JA ne bih otišla vani NIKAD. ni da opet počne rat NE BIH.
ne iz razloga što mislim da to rade izdajice, a i ne smatram se većim patriotom od vas što ste otišli... ali meni je od novca draža moja hercegovina. kao što sam jednom napisala rađe ću živjeti ovdje s 500km nego "tamo" s 5 000
a ti pričaj šta hoćeš
Majo, nemoj misliti da svojim komentarima želim braniti dijasporu, potpuno razumijem osjećaj koji je u tebi duboko usadjen. @Komšija se presirovo izražava možda zato što na taj način biva često napadnut od onih koji žive u Bosni.
Zamisli sad da se svi mi koji smo otišli za vrijeme i poslije rata vratimo odjednom u Bosnu- koje bi rasulo i siromaštvo nastalo Vjeruj mi, savršeno bi bilo da sam ja imala tih 500 km, ali nisam ni 200. A takvi su većina onih koji su otišli. Ne mislim da je njih vodila pohlepa za novcem, nego čisto preživljavanje. I nisu to sad neki novci šta naš narod zaradjuje, dovoljno je da dostojno žive. Druga je stvar što mnoge povede pohlepa pa žive u 20 kvadrata da bi štedili i kupili neki dobar auto i folirali se kad dodju na odmor.
Veoma rado čitam kada pišeš o dešavanjima u svojoj porodici, način na koji živiš...i nerijetko mi suze krenu, jer to što ti pišeš sam i ja nekad imala, toplinu doma, drage ljude oko sebe i jednostavno normalan život. Ali kada nastupi rasulo u porodici i kada nemaš više od čega da živiš-to su zaista teški trenuci i teške odluke se tada donose. Ja sam se dugo otimala, tražila izlaz na sve moguće strane ali nisam uspjela. Kada sam krenula plakala sam čitavim putem, danima i danima i nebrojeno puta spakovala kofere da se vratim. Kao što sam već rekla, ne osjećam da sam dio dijaspore iako sam preko grane. Zašto? Kontam, mora jednom doći trenutak kad ću se vratiti, au dijaspori su oni koji tamo misle i ostati.
Nemojmo zaboraviti da smo mi svi jedan narod i bespotrebno je da se prepiremo. Znam ja da dijasporci često iritiraju svojim izljevima patriotizma kad su na odmoru u Bosni, ali oni nisu ni manje ni više patrioti od onih koji žive u Bosni. Stvar je u tome da jedni drugima idu na živce i onda dolazi do pretjerivanja.
"Jer, bez imalo sumnje, drvo za moj tabut raste. I platno posmrtno, moje, neko negdje tka... "

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7872 times
Been thanked: 18616 times

Post by Maja » 14 Oct 2011, 12:11

ideja ti jesi u pravu, ali ja govorim za sebe.
nikog nisam optužila što je otišao, eto prelistaj temu. niti sam komšiji prigovarala što je otišao, pa mi je zasmetalo kad je napisao da bi svi mi otišli da imamo priliku. e pa ja ne bih.
ja ne radim trenutno, ali se snađem. uvijek sebi nađem neki sezonski poslić, dovoljno da obnovim odjeću i izdržim do sljedećeg posla.
misliš da mene ne boli što sam dzaba završila faks i što me odbijaju na konkursima jer nemam štelu, nisam platila nikom, nemam radnog iskustva...naravno da to čovjeka frustrira, ali živim u nadi da ću kad tad ući u stalni radni odnos jer svi koji su zvršili nešto zaposlili su se. ovi bez fakulteta također imaju priliku da rade, ali nekima je sramota raditi kao čistačica ili u prodavnici i šta ja znam.
ja sam jednostavno previše vezana za hercegovinu i za ljude koji me okružuju da bih odavde otišla samo ako bih morala negdje na liječenje, ne daj bože. ne kažem da bih u inostranstvu crkla, ali to bi za mene bio pasji život.

komsija
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 2 times

Post by komsija » 14 Oct 2011, 12:40

ali to bi za mene bio pasji život.
Sve zavisi sta podrazumijevas pod "pasijim" zivotom
reci cu ti moja iskustva
Evo me na poslu u kompaniji koja se bavi prodajom autodijelova a radim 8 sati dok Subotom i Nedjeljom ne radim
Ne fali mi domaca hrana jer je imam kod kuce a nase proizvode kupujemo u mnogim prodavnicama koje su dobro snabdjevene robom iz drzava bivse YU
Redovno se druzim sa prijateljima, izlazimo u prirodu, idemo na odmore, pomazemo svoje u BiH
Eto kada se moze dodjemo i u BiH
E sada, sta to mene moze vuci u BiH osim najblizih
Kuca koju imam i zemljiste? Ne toliko koliko me moja djeca drze ovdje
Bosna? Volim je ali od toga se ne zivi
Nostalgija je jedno a zivot je ono sto trenutno zivis ili ono sto te cini zadovoljnim
Meni je dobro svuda ako je moja porodica sa mnom
Razmisljao sam i o povratku jer mi se pruzila prilika ali sam sebe pitao zar zbog nostalgije za BiH da se vratim u zamjenu za patnju koju bi osjecao za svojom djecom jer oni ostaju u USA
Kada ljudi odu od tebe, pusti ih neka idu.Tvoja sudbina nikada nije vezana za nekoga ko te napusti. To ne znači da je ta osoba loša, nego da je njena uloga u tvom životu završena."
I, obratno!

komsija
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 2 times

Post by komsija » 17 Oct 2011, 13:10

Odlaze obrazovani ljudi
BiH druga u Evropi po broju emigranata
BiH je druga zemlja u Evropi po broju emigranata sa 38,9 posto populacije, istakla je pomoćnik ministra za ljudska prava i izbjeglice Ruzmira Tihić-Kadrić na regionalnoj konferenciji "Povezivanje migracija s razvojem zemalja porijekla na zapadnom Balkanu".
Kadrićeva je na skupu održanom 13. i 14. oktobra u Sarajevu rekla da emigranti iz BiH spadaju među najobrazovanije i naglasila da je većina njih BiH napustila u ratu, ali da je migracija nastavljena i nakon sukoba.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović rekao je da trenutno postoji između sedam i osam miliona emigranata koji vode porijeklo sa zapadnog Balkana, što čini četvrtinu ukupne populacije, te da ljudi iz dijaspore u svoje zemlje godišnje pošalju oko 10 milijardi dolara, što je 10 posto bruto društvenog proizvoda regiona.

Halilović smatra da je konferencija početak razgovora o velikoj razmjeri emigranata i mogućnosti korištenja njihovih ljudskih, finansijskih i socijalnih resursa koje dijaspora može donijeti na zapadnom Balkanu.

Šef Odjeljenja operacija pravosuđa, unutrašnjih poslova i reforme javne uprave Delegacije EU u BiH Marija Ferer Hokli rekla je da je EU poslednjih godina počela da povezuje migracije sa razvojem, te je 2005. godine usvojila Globalni pristup migracijama, koji se odnosi na dijalog i kooperaciju sa zemljama porijekla, tranzita i prijema migranata, redukciju negativnog uticaja odliva stručnjaka, kao i transfer penzionih prava, te socijalne aspekte migracije.

Konferenciju je organizovalo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH uz pomoć Instrumenta za tehničku pomoć i razmjenu informacija Generalne direkcije za proširenje pri Evropskoj komisiji.

Učesnici konferencije saglasili su se da dijaspora ima veliki potencijal u doprinosu razvoja zemalja regije i istakli da je potrebno standardizovati politike migracija i usvojiti sistematski pristup, jer će "smanjenje emigracije iz regije zavisiti od odgovarajućeg ekonomskog razvoja".
(SRNA)
Kada ljudi odu od tebe, pusti ih neka idu.Tvoja sudbina nikada nije vezana za nekoga ko te napusti. To ne znači da je ta osoba loša, nego da je njena uloga u tvom životu završena."
I, obratno!

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 12 Jun 2012, 22:12

komsija wrote:
ali to bi za mene bio pasji život.
Sve zavisi sta podrazumijevas pod "pasijim" zivotom
reci cu ti moja iskustva
Evo me na poslu u kompaniji koja se bavi prodajom autodijelova a radim 8 sati dok Subotom i Nedjeljom ne radim
Ne fali mi domaca hrana jer je imam kod kuce a nase proizvode kupujemo u mnogim prodavnicama koje su dobro snabdjevene robom iz drzava bivse YU
Redovno se druzim sa prijateljima, izlazimo u prirodu, idemo na odmore, pomazemo svoje u BiH
Eto kada se moze dodjemo i u BiH
E sada, sta to mene moze vuci u BiH osim najblizih
Kuca koju imam i zemljiste? Ne toliko koliko me moja djeca drze ovdje
Bosna? Volim je ali od toga se ne zivi
Nostalgija je jedno a zivot je ono sto trenutno zivis ili ono sto te cini zadovoljnim
Meni je dobro svuda ako je moja porodica sa mnom
Razmisljao sam i o povratku jer mi se pruzila prilika ali sam sebe pitao zar zbog nostalgije za BiH da se vratim u zamjenu za patnju koju bi osjecao za svojom djecom jer oni ostaju u USA

Ovo je sve lijepo rečeno i istinito je. Medjutim, falli ono nešto. fali feeling.
Vjerovatno neko ko živi tamo i tako, počesto kaže "da mi je rodne Bosne,
pa makar i ne živio ovako dobro". Na žalost i ovi koji jesu u Bosni, otprilike
isto toliko puta kažu "Da mi je uteći u neku nermalnu državu". I tu je ta
vječita dilema, kome je bolje a kome gore.

STrendzer
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 1 time

Post by STrendzer » 12 Jun 2012, 22:55

ovdje sam stranac,dole sam stranac....
nisam uopste sretan ovom nepobitnom cinjenicom da sam stranac, iako mi je mnogo teze "prezvakat" cinjenicu da sam u sustini u svojoj rodjenoj zemlji na neki nacin stranac,doslo itd.,ni tam ni vam,a sta da se radi?!..nista..

slegni ramenima,uzdahni i cuti...i kontaj sledece zivotne obaveze, tako da i zaboravis sta si i ko si..

blento59
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by blento59 » 12 Jun 2012, 22:59

burek67 wrote:ovdje sam stranac,dole sam stranac....
nisam uopste sretan ovom nepobitnom cinjenicom da sam stranac, iako mi je mnogo teze "prezvakat" cinjenicu da sam u sustini u svojoj rodjenoj zemlji na neki nacin stranac,doslo itd.,ni tam ni vam,a sta da se radi?!..nista..

slegni ramenima,uzdahni i cuti...i kontaj sledece zivotne obaveze, tako da i zaboravis sta si i ko si..
potpis
Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak

Mic-Sokoli
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Mic-Sokoli » 12 Jun 2012, 23:19

A globalizacija?...............,drei wetter taft,Rim London Paris Poppenbüttel Lukavac stara pazova?
Cudi me odnos prvenstveno Bosanaca i Hercegovaca prema svojoj diaspori imam osjecaj da ih stavljaju maltene na isti stepen sa Agresorom;izdajicom i da ne nabrajam dalje.
A mozda ih je strah da diasporci ne dozive asimilaciju i ne zaborave na Bosnu,sto bih opravdao u ovom slucaju ,jer smatram da se BeHa-ovci lakse asimiliraju nego npr Turci,srbi ili sta ja znam jos koji.
http://www.youtube.com/watch?v=W2QmK8XszUM

Se shqiptari i fort si guri,
Jo s'lufton pa u mbështet për muri
Po kur t'pshtetët dije djallë
O zor asht turrin me ja ndalë!

paparaci
Hadžija
Hadžija

Post by paparaci » 13 Jun 2012, 01:02

Krokodil Behko wrote:Ovo je sve lijepo rečeno i istinito je. Medjutim, falli ono nešto. fali feeling.
dobro receno i u sustini jeste tako.

ja sam otisao u inostranstvo kao vrlo mlad. kao peti clan cetvoroclane porodice. :D.
nakon srednje nisam imao nikakve perspektive u Bosni. pruzila mi se sansa da odem u inostranstvo. znao sam da nece biti nimalo lako, ali sam iskoristio priliku. vrijeme svakako prolazi, a dole tj. u Bosni nista ne bi ostvario. kod kuce (citaj u rodnom kraju) se nikad ne osjecam kao stranac, niti imam utisak da me narod tako gleda. ovdje u svabiji sam se u medjuvremenu navikao, iako mi je dusha u Bosni i tamo ce uvijek ostati. nemam namjeru ovdje docekati pemziju, ali ne znam sta sutra nosi. sa svabama nemam problema, jer sam se prilagodio. znam kako disu. vazno je da znas pricati i ponasati se. a mnogo je stranaca koji ne znaju ni jedno ni drugo, pa se onda cude zasto su takvi prema njima. desi se naravno i pored toga da se zbog nekih osoba osjetis stranim, ali mene to ne tangira. ja znam svoje. ko sam, sta sam i koliko vrijedim. tako da tome ne predajem znacajnost.
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 13 Jun 2012, 09:50

paparaci wrote:
Krokodil Behko wrote:Ovo je sve lijepo rečeno i istinito je. Medjutim, falli ono nešto. fali feeling.
dobro receno i u sustini jeste tako.

ja sam otisao u inostranstvo kao vrlo mlad. kao peti clan cetvoroclane porodice. :D.
nakon srednje nisam imao nikakve perspektive u Bosni. pruzila mi se sansa da odem u inostranstvo. znao sam da nece biti nimalo lako, ali sam iskoristio priliku. vrijeme svakako prolazi, a dole tj. u Bosni nista ne bi ostvario. kod kuce (citaj u rodnom kraju) se nikad ne osjecam kao stranac, niti imam utisak da me narod tako gleda. ovdje u svabiji sam se u medjuvremenu navikao, iako mi je dusha u Bosni i tamo ce uvijek ostati. nemam namjeru ovdje docekati pemziju, ali ne znam sta sutra nosi. sa svabama nemam problema, jer sam se prilagodio. znam kako disu. vazno je da znas pricati i ponasati se. a mnogo je stranaca koji ne znaju ni jedno ni drugo, pa se onda cude zasto su takvi prema njima. desi se naravno i pored toga da se zbog nekih osoba osjetis stranim, ali mene to ne tangira. ja znam svoje. ko sam, sta sam i koliko vrijedim. tako da tome ne predajem znacajnost.
Ma normalno. Ni ti ne bi volio, da ti neko dodje u kuću i pali cigare,
jednu na drugu :p

Ako si već tamo, prilagodi se ako misliš, da je to OK nacija. A ako ne misliš, onda
diži sidro pa idi tamo, gdje misliš, da je vrijedno tvojih godina i truda.

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 2773 times
Been thanked: 2209 times

Post by Calla » 13 Jun 2012, 12:47

hm,,,ja mogu samo da kazem da je meni poslovni odlazak u inostranstvo (1984)
i privatni zivot sa strancem donio srecu i mir u svim zivotnim sferama ,
ne mogu nista ni dodati ni oduzeti za sve nostalgicne napade koji su me na pocetku pratili u tudini , znam da je postojao i razlog za tu patnju ,ja licno nisam bila dobra u jezicnom izrazavnju na radnom mjestu ,pa mi je to sve smetalo i tjeralo me da jos vise ucim i dokazem da kao covjek imam dobru vrjednost u sebi brza prilagodba na tude i drugacije ,
to je ljudski proces sazrijevanja i u nasoj a i u tudoj zemlji ,
sasvim je svejedno gdje mi zivimo za unutarnji ljudski mir potrebna je svima nama zdrava priroda dobri prijatelji i srecan topao dom,,
sasvim je svejedno da li je to zivot u inostranstvu ili zivot tamo gdje smo rodeni.
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)

paparaci
Hadžija
Hadžija

Post by paparaci » 14 Jun 2012, 03:07

Krokodil Behko wrote:
paparaci wrote:Ako si već tamo, prilagodi se ako misliš, da je to OK nacija. A ako ne misliš, onda
diži sidro pa idi tamo, gdje misliš, da je vrijedno tvojih godina i truda.
za sad je ok. iako je meni oduvijek zelja i cilj moja Sanica. samo jos da se skontam kako :oo

ako budem dizao sidro, onda samo da ga spustim u BiH - drugo nema.
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce

blento59
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by blento59 » 14 Jun 2012, 03:09

slazem se
ali bi ga nije njos vrijeme
Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak

Post Reply