Kako je u dijaspori?
Moderators: Krokodil Behko, Duminjo
- STrendzer
- Inventar foruma

- Been thanked: 1 time
- Status: Offline
Re: Život u "tuđini"
ma dosta vise prilagodjavanja,bem ti prilagodjavanje vise!!...pa dokle vise ba!?!
nikom se vise ne prilagodjavam,prilagodjeniji sam od 95% ovozemaljskog ljudstva..
jos sam iz Bosne dosao kulturniji od vecine ovih koji me okruzuju...i ne samo ovih ovdje nego bilo gdje da sam dosao...
pogresno je ovo sa prilagodjavanjem uopste,imamo mi u Bosni kulture vise nego ovi vamo i obraza i karaktera i multi-kulti iskustva koje oni nikad nece imat...
idu mi na kur...!
nikom se vise ne prilagodjavam,prilagodjeniji sam od 95% ovozemaljskog ljudstva..
jos sam iz Bosne dosao kulturniji od vecine ovih koji me okruzuju...i ne samo ovih ovdje nego bilo gdje da sam dosao...
pogresno je ovo sa prilagodjavanjem uopste,imamo mi u Bosni kulture vise nego ovi vamo i obraza i karaktera i multi-kulti iskustva koje oni nikad nece imat...
idu mi na kur...!
- Calla
- Legenda foruma

- Has thanked: 2773 times
- Been thanked: 2209 times
ma nije pogresno ako si se snasao prilagodio i dobro se osjecas tu gdje si ..burek67 wrote:ma dosta vise prilagodjavanja,bem ti prilagodjavanje vise!!...pa dokle vise ba!?!
nikom se vise ne prilagodjavam,prilagodjeniji sam od 95% ovozemaljskog ljudstva..![]()
idu mi na kur...!
primjera radi ,,tude,ili tudinski status ,,,treba savladati nakon izvjesnog vremena
(adaptacija prihvatanja-akceptanca)nekome treba duze a nekome krace vremena za nove sredine zivljenja,, a to ne mogu svi jer nisu sva prilagodavanja sa nasim unutrasnjem ,,ja" kompatibilna ,,recimo svaka mlada kada se udaje i napusta svoju kucu dolazi u drugacije obicaje kod mladozenje ,to ne mora biti ni tudina nego samo drugo mjesto stanovanja ,
izgleda da je zensko rodeno sa tom boljom prilagodbom jer zna da jednog dana odlazi iz kuce
,dok muskarci se izgleda vise muce sa tim ,,!!
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)
- gospođa Brams
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 196 times
- Been thanked: 844 times
ja sam u Bosni samo rođena, nakon desetak dana smo morali otići jer je grad pao
i teško mi pada što čitav život moram živjeti u državi u kojoj se ne osjećam svojom
da ne spominjem koliko sam puta kao dijete doživjela neugodu zbog toga što su mi druga djeca dobacivala da sam svakakva jer sam iz Bosne, a nisam čistokrvna hrvatica kao oni
danas nemam takvih problema kao odrasla osoba, ali teško mi to nekad pada, jer u Hrvatskoj se ne osjećam kao kod kuće, a kad dođem u Bosnu, ne osjećam se ni tamo tako, jer se ničega ne sjećam... baš nekako zajebano
u Bosnu idem rijetko, možda jednom godišnje, i žao mi je jako zbog toga ali nemam vremena, a i sva bliža rodbina je morala otići iz Bosne zbog rata i nemam baš kod koga tamo odlaziti, niti ostati.
htjela bi češće ići u Bosnu, htjela bi malo više vremena tamo provesti, i malo osjetiti kako se živi u mom rodnom gradu, baš mi to nekako treba al nažalost nisam u mogućnosti ostvariti tako nešto u skorije vrijeme
moji nikada nisu razmišljali o tome da se vrate, nego smo stvorili život ovdje, ali i na njima vidim da im nikad više neće bit život onakav kakav je bio u Bosni prije rata, i vidim da ni oni nisu sretni ovdje, nego žive tu jer moraju, kao i ja
i jedva čekaju otići u Bosnu, barem na jedan dan
žalosno šta sve rat napravi
i teško mi pada što čitav život moram živjeti u državi u kojoj se ne osjećam svojom
da ne spominjem koliko sam puta kao dijete doživjela neugodu zbog toga što su mi druga djeca dobacivala da sam svakakva jer sam iz Bosne, a nisam čistokrvna hrvatica kao oni
danas nemam takvih problema kao odrasla osoba, ali teško mi to nekad pada, jer u Hrvatskoj se ne osjećam kao kod kuće, a kad dođem u Bosnu, ne osjećam se ni tamo tako, jer se ničega ne sjećam... baš nekako zajebano
u Bosnu idem rijetko, možda jednom godišnje, i žao mi je jako zbog toga ali nemam vremena, a i sva bliža rodbina je morala otići iz Bosne zbog rata i nemam baš kod koga tamo odlaziti, niti ostati.
htjela bi češće ići u Bosnu, htjela bi malo više vremena tamo provesti, i malo osjetiti kako se živi u mom rodnom gradu, baš mi to nekako treba al nažalost nisam u mogućnosti ostvariti tako nešto u skorije vrijeme
moji nikada nisu razmišljali o tome da se vrate, nego smo stvorili život ovdje, ali i na njima vidim da im nikad više neće bit život onakav kakav je bio u Bosni prije rata, i vidim da ni oni nisu sretni ovdje, nego žive tu jer moraju, kao i ja
somehow I manage
Ni tamo, ni 'vamo.. to smo mi 
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora
Da na pocetku odmah rascistim.
Patriotizam je u meni na mrtvoj tacki, zasto i iz kojih razloga nisam se bas puno oko tog fenomena zabavljao.
Jugo patriota sam u svakom slucaju bio, ali, Jugu i ove nastale hude drzavice ni pijani nemozemo uporediti.(sa Jugom)
Moguce da kod mene bas tu lezi problem.
U Swabskoj sam prilicno dugo, odlicno mi je, zaista odlicno.
U jako dobroj firmi sam zaposlen, sportom se takoreci od samog dolaska u Njemacku bavim, jedna ogromna prednost imati
medju Nijemcima jedan izvjesni respekt.
Apropo respekt, postovanje i integracija...ma yebala ih ta izreka integrieren, a kome li to i sa kime da se integriram,
ja sam vec i bosne davno integriran dosao, integriraniji od mnogih njih.
Da se integriram sa danasnjim na baterije vjernicima, ma kakvi, to ne cinim ni mrtav.
Helem, kao sto rekoh, u Njemackoj mi je perfektno, ali u cudu velikom nase podzemlje mi ipak nedostaje,
stoga sam dva puta ako ne i tri puta dole po par nedelja godisnje,
danas to ide ipak brze i sigurnije, dobri putevi a auta jos bolja.
Nasa dole atmosfera mi se dopada a i ljubitelj sam nasih prirodnih ljepota, sve u svemu dole se jako fini osjecam,
ali budimo iskreni, vec duzi period imajuci u vidu nasu situaciju (politicka me ne interesuje...ali bez zdrave politike nema ni prosperitetnog zivota) nema ni govora o povratku niti su uslovi uslovljeni za povratak.
Kao stranac, toliko u sebi imam samopouzdanja u Njemackoj se ne osjecam, sta pojedini od njih o meni kao strancu misle to mi je
najmanja briga....potpuno sam im ravnopravan, jerbo, sve sto sam u zivotu postigao, postigao sam ga uz marljivost i posten rad.
Patriotizam je u meni na mrtvoj tacki, zasto i iz kojih razloga nisam se bas puno oko tog fenomena zabavljao.
Jugo patriota sam u svakom slucaju bio, ali, Jugu i ove nastale hude drzavice ni pijani nemozemo uporediti.(sa Jugom)
U jako dobroj firmi sam zaposlen, sportom se takoreci od samog dolaska u Njemacku bavim, jedna ogromna prednost imati
Apropo respekt, postovanje i integracija...ma yebala ih ta izreka integrieren, a kome li to i sa kime da se integriram,
Da se integriram sa danasnjim na baterije vjernicima, ma kakvi, to ne cinim ni mrtav.
Helem, kao sto rekoh, u Njemackoj mi je perfektno, ali u cudu velikom nase podzemlje mi ipak nedostaje,
Nasa dole atmosfera mi se dopada a i ljubitelj sam nasih prirodnih ljepota, sve u svemu dole se jako fini osjecam,
ali budimo iskreni, vec duzi period imajuci u vidu nasu situaciju (politicka me ne interesuje...ali bez zdrave politike nema ni prosperitetnog zivota) nema ni govora o povratku niti su uslovi uslovljeni za povratak.
Kao stranac, toliko u sebi imam samopouzdanja u Njemackoj se ne osjecam, sta pojedini od njih o meni kao strancu misle to mi je
najmanja briga....potpuno sam im ravnopravan, jerbo, sve sto sam u zivotu postigao, postigao sam ga uz marljivost i posten rad.
"In dem Augenblick, in dem ein Mensch den Sinn und den
Wert des Lebens bezweifelt, ist er krank"....Sigmund Freud
- nezaboravna
- Aktivni forumaš

Hahaha,kako si u pravu pa te onda svabica zajase neda disat ,jos ti rodi dijete pa te ucijenjuje potcjenjuje uzme ti dusu.Sto se tice zivota u dijaspori u danasnje vrijeme nije bas tako sjajno ni ruzicasto,ali ko je radio ima bar ista da bi prozivio.tutnplock wrote:izgleda da nismo .
nego nista od tog , kad ti onda ta svabica sjedne na ledja ,
auu eban si zec , znaci nista udaja ,
ulizivanje mi ne ide bas .
E sad ako mislis samo zbog papira i nista vise onda je u redu ,
platis i cao , mada sad kazu da moras zivjeti sa njom,
neko odredjeno vrijeme poslije vjencanja
Moja zelja nekad davno je bilo kucu zaradit pa nazad,sad to vec odavno imam cak i previse ali sta mi vrijedi kad si iscrpljen obolio i nemas snage da sve to uzivas.Sretna sam sto sam ostala uvijek ista u dusi Bosanka -Sarajka previse volim svoju Bosnu da bi mi Njemacka bila bolja.Sve sto imam sam zaradila ,sama znam kako -rat srusio ja opet napravila i moja dijeca jesu obezbjedzena tako da mi nije zao ni zdravlja ni vremena koje sam ovdje provela,jer mi nije niko ostao duzan ni 1cent,svabo je sto se toga tice posten i nije kao u Bosni da rade a nemaju ni plate osiguranje bolesbicko penziono.Mnogo je se toga promjenilo u Bosni ali ja se nadam da ce ipak doci bolji dani.
Tko ti priča o tuđim manama, drugima će pričati o tvojim
Ako ti život da 1000 razloga za plač, ti nađi 1001 razlog za smijeh.
Ako ti život da 1000 razloga za plač, ti nađi 1001 razlog za smijeh.
- STrendzer
- Inventar foruma

Gospođa Brams wrote:ja sam u Bosni samo rođena, nakon desetak dana smo morali otići jer je grad pao
da ne spominjem koliko sam puta kao dijete doživjela neugodu zbog toga što su mi druga djeca dobacivala dasam svakakva jer sam iz Bosne, a nisam čistokrvna hrvatica kao oni
eh da sam ja u hrvatskoj lako bi bilo,niti je to neka drzava(shaka bijede) ...balkanerosi ko i svi mi ostali...i sami su gladni i bijedni...
djes se ba nervirat zbog hrvatske?!...
Last edited by STrendzer on 17 Jun 2012, 00:10, edited 1 time in total.
- gospođa Brams
- Forum [Bot]
danas se naravno ne nerviram, i družim se sa ljudima kojima je sasvim svejedno odakle je tkoburek67 wrote:
eh da sam ja u hrvatskoj lako bi bilo,niti je to neka drzava(shaka bijede) niti ja to respektujem na bilo kojem polju...balkancuge ko i svi ostali...a i sami su gladni i bijedni...
djes se ba nervirat zbog hrvata i hrvatske?!...
ali kao djetetu mi je to jako teško padalo, jer se trebalo priviknut ovdje, a netko te zajebava zato jer drugačije pričaš, zato jer imaš takvo i takvo prezime... djeca znaju bit okrutna, nekad mi je toliko teško bilo zbog toga da sam znala nekom reć da sam rođena u hrvatskoj a ne u bosni samo zato da to nebi morala slušat...
danas naravno da je skroz drugačije i ponosno bi svakom rekla odakle sam, i kažem, ali ono..kao dijete...takve stvari baš utječu na tebe
somehow I manage
- STrendzer
- Inventar foruma

ma tako ba Gosp. Brams,nedaj im pardona...i oni su ti ba,sto ono rece nas gospodin Major@, huda drzavica...valjda znas sta znaci "huda"?!Gospođa Brams wrote:danas se naravno ne nerviram, i družim se sa ljudima kojima je sasvim svejedno odakle je tkoburek67 wrote:
eh da sam ja u hrvatskoj lako bi bilo,niti je to neka drzava(shaka bijede) niti ja to respektujem na bilo kojem polju...balkancuge ko i svi ostali...a i sami su gladni i bijedni...
djes se ba nervirat zbog hrvata i hrvatske?!...
ali kao djetetu mi je to jako teško padalo, jer se trebalo priviknut ovdje, a netko te zajebava zato jer drugačije pričaš, zato jer imaš takvo i takvo prezime... djeca znaju bit okrutna, nekad mi je toliko teško bilo zbog toga da sam znala nekom reć da sam rođena u hrvatskoj a ne u bosni samo zato da to nebi morala slušat...
danas naravno da je skroz drugačije i ponosno bi svakom rekla odakle sam, i kažem, ali ono..kao dijete...takve stvari baš utječu na tebe
ama,dok prodjem autoputem od Slovenije do Orasja zaustavim 2-3 puta popijem kaficu ili espresso na sanku,naravno da se odamh ubaci prica sa sankistom ili sankericom...eh da vidis koliko su "sretni" u samostalnoj drzavi..
steta da nisi sa mnom,svasta bi naucila uz mene..
- gospođa Brams
- Forum [Bot]
ako ti tako kažešburek67 wrote:
ma tako ba Gosp. Brams,nedaj im pardona...i oni su ti ba,sto ono rece nas gospodin Major@, huda drzavica...valjda znas sta znaci "huda"?!
ama,dok prodjem autoputem od Slovenije do Orasja zaustavim 2-3 puta popijem kaficu ili espresso na sanku,naravno da se odamh ubaci prica sa sankistom ili sankericom...eh da vidis koliko su "sretni" u samostalnoj drzavi..
steta da nisi sa mnom,svasta bi naucila uz mene..![]()
![]()
somehow I manage
- Mic-Sokoli
- Osvježenje foruma

Vidju ti Hrvata Evropljanasam svakakva jer sam iz Bosne, a nisam čistokrvna hrvatica kao oni
[media]Wxmia7CA3lA[/media]
http://www.youtube.com/watch?v=W2QmK8XszUM
Se shqiptari i fort si guri,
Jo s'lufton pa u mbështet për muri
Po kur t'pshtetët dije djallë
O zor asht turrin me ja ndalë!
Se shqiptari i fort si guri,
Jo s'lufton pa u mbështet për muri
Po kur t'pshtetët dije djallë
O zor asht turrin me ja ndalë!
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
- Has thanked: 14701 times
- Been thanked: 10242 times
Za vrijeme rata sam bila izbjeglica u Njemackoj, ne na drzavnoj grbaci kao mnogi negosam radila, od prvog dana. Moj problem je bio sto sam odrasla u BiH, kada se zaratilo imala sam 18 godina, i sv emoje lijepe uspomene su bile vezane za prijatelje, za moj grad, i ta cinjenica me je kostala nagore moguce odluke koju sam napravila u zivotu ( i jedine zbog koje se kajem), a to je DOBROVOLJNI povratak u BiH. Znaci, pokupila se, rekla "hvala", i iako ni kuca nije bila slobodna, zivjela kao podstanar u Tuzli dok nasa porodicna kuca nije bila slobodna, da se vratim.
Elem, tu nastaju problemi. Koliko god mi pricali da smo kulturni,vaspitani, ipak ne mene Njemacka naucila nekom redu, nekom postenju uz ono koje nosim od kuce, i kao takva sam po povratku odmah naisla na probleme. Posao u Tuzli nisam mogla naci jer niko me nije htio primiti da radim:
1.jer nisam iz Tuzle
2.jer sam rat provela u Njemackoj
3.jer nisam imala nikakve veze niti vezice
4.ne izgledam bas tako dobro da bi se neki gazda polakomio i primio me na osnovu izgleda nadajuci se "umakanju" (da prostite)
Po povratku kuci smo pokusali pokrenuti nas ( porodicni biznis) ,ali kad si posten , i pokusavas raditi kako zakon zahtjeva od tebe tada propadas prije od ostalih.
Zaposlila sam se, 6 godina sam radila na crno, i u tih 6 godina samo samo prvi mjesec dobila cijelu platu i odjednom, na vrijeme. Svaka ostala je bila na 4-5 puta, moljakala sam za pare svaka dva-tri dana.Osjecas se jadnom. Onda su trazili da radim vise, ja sam rekla OK,ali zelim da me prijave, kao radnika, da imam penziono i socijalno...I oni su rekli OK...Poslije godinu dana slucajno otkrijem da zdravstveno nemam, nisu ga uplacivali,ni dana penzionog...Tada mi je pukao film. Prijavila sam se za posao u Ceskoj, i dobila.
Ljudi su trazili kompententne radnike, sa perfektnim poznavanjem njemackog i engleskog, uradila sam par intervjua telefonom, dobila posao i dosla. Niti su pitali kako izgledam, ni cija sam, niti sam imala veze ili vezice... To je razlika izmedju normalnog svijeta, gdje sve sto postignes odradis zahvaljujuci svojim stremljenjima,a ne kao kod nas.
Vec 4 i po godine sam ovdje, i necu ostati zauvijek. Od ovih para koje ovdje zaradim ne mogu ostvariti nista,ali sam ostvarila prvi cilj, a to je stalni boravak. Vremenom ce biti drugih pomaka,sabur.
Sto se Bosne tice nju nikad niko nece moci istjerati iz mene,i uvijek se vracam... Mogu imati sva blaga svijeta,ali je ona moja ulicica, moje potkrovlje, moj dom. Drugacije ne moze biti
Elem, tu nastaju problemi. Koliko god mi pricali da smo kulturni,vaspitani, ipak ne mene Njemacka naucila nekom redu, nekom postenju uz ono koje nosim od kuce, i kao takva sam po povratku odmah naisla na probleme. Posao u Tuzli nisam mogla naci jer niko me nije htio primiti da radim:
1.jer nisam iz Tuzle
2.jer sam rat provela u Njemackoj
3.jer nisam imala nikakve veze niti vezice
4.ne izgledam bas tako dobro da bi se neki gazda polakomio i primio me na osnovu izgleda nadajuci se "umakanju" (da prostite)
Po povratku kuci smo pokusali pokrenuti nas ( porodicni biznis) ,ali kad si posten , i pokusavas raditi kako zakon zahtjeva od tebe tada propadas prije od ostalih.
Zaposlila sam se, 6 godina sam radila na crno, i u tih 6 godina samo samo prvi mjesec dobila cijelu platu i odjednom, na vrijeme. Svaka ostala je bila na 4-5 puta, moljakala sam za pare svaka dva-tri dana.Osjecas se jadnom. Onda su trazili da radim vise, ja sam rekla OK,ali zelim da me prijave, kao radnika, da imam penziono i socijalno...I oni su rekli OK...Poslije godinu dana slucajno otkrijem da zdravstveno nemam, nisu ga uplacivali,ni dana penzionog...Tada mi je pukao film. Prijavila sam se za posao u Ceskoj, i dobila.
Ljudi su trazili kompententne radnike, sa perfektnim poznavanjem njemackog i engleskog, uradila sam par intervjua telefonom, dobila posao i dosla. Niti su pitali kako izgledam, ni cija sam, niti sam imala veze ili vezice... To je razlika izmedju normalnog svijeta, gdje sve sto postignes odradis zahvaljujuci svojim stremljenjima,a ne kao kod nas.
Vec 4 i po godine sam ovdje, i necu ostati zauvijek. Od ovih para koje ovdje zaradim ne mogu ostvariti nista,ali sam ostvarila prvi cilj, a to je stalni boravak. Vremenom ce biti drugih pomaka,sabur.
Sto se Bosne tice nju nikad niko nece moci istjerati iz mene,i uvijek se vracam... Mogu imati sva blaga svijeta,ali je ona moja ulicica, moje potkrovlje, moj dom. Drugacije ne moze biti
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 
-
france
svaka cast i meni je patriotizam na mrtvoj tacki,zato ti volis njemacku,blago tebi ti pobjego od ove bijede,kad bolje razmislis bosna ti nije nista dala sto bi je volio,tako ja volim francusku puno vise nego ovu zemlju,u potpunosti te razumijem svaka castMajor wrote:Da na pocetku odmah rascistim.
- Zagorka
- Žena, majka, forumašica

- Has thanked: 424 times
- Been thanked: 626 times
ocigledno je situacija slijedeća:ovi sto su 'vamo,da im je tamo
oni sto su tamo-da im je 'vamo
......manje-vise........insan je proklet,vazda tezi onome sto nema.......
ja imam rodicu na floridi,nije dolazila milion godina za bosnu,i vazda kad se cujemo,jao da znas sta je tudjina,jao da znas kako je zivjeti ovamo,jao da znas kako se svaki kamen Bosne voli...........
pa dodji zeno,nisi u sibirskom zatvoru,niko te ne drzi,kontam ja
.....i dosla ona konacno na godisnji,vidim ja manikura,pedikura,skupi parfemi,izgleda deset godina mladja od svoje sestre koja je toliko mladja od nje(a zivi ovdje)......pitam ja nju nakon nekog vremena:i,kakvi su dojmovi?
.....pa,znaaaaas,veli,dobro je doci u posjetu......
u posjetu?znam rekoh znam
ja imam rodicu na floridi,nije dolazila milion godina za bosnu,i vazda kad se cujemo,jao da znas sta je tudjina,jao da znas kako je zivjeti ovamo,jao da znas kako se svaki kamen Bosne voli...........
pa dodji zeno,nisi u sibirskom zatvoru,niko te ne drzi,kontam ja
.....i dosla ona konacno na godisnji,vidim ja manikura,pedikura,skupi parfemi,izgleda deset godina mladja od svoje sestre koja je toliko mladja od nje(a zivi ovdje)......pitam ja nju nakon nekog vremena:i,kakvi su dojmovi?
.....pa,znaaaaas,veli,dobro je doci u posjetu......
u posjetu?znam rekoh znam
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
- Zagorka
- Žena, majka, forumašica

- Has thanked: 424 times
- Been thanked: 626 times
p.s.pitam je skoro:da neces i ove godine za bosnu?
ma necu veli,odosmo na havaje....
uff rekoh,jest mi te zao
uff rekoh,jest mi te zao
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
Pa dobro, Ameri su posebne travke, nikako se sa Evropljanima nemogu uporediti.madam Bovary wrote:p.s.pitam je skoro:da neces i ove godine za bosnu?
uff rekoh,jest mi te zao
Oni imaju sudeci po tome sta procitam u Njemackim medijima i iz raznih TV reportaza, apsolutne kontroverzne poglede
na , drustvo, politiku, Boga i bilo sta drugo od nas Evropljana.
Nasi Bosanci nastanjeni kod njih na veliko zaprepastenje se takoreci preko noci uklope u njihov nacin razmisljanja.
U Evropi (zapadnoj) u posljedni period dogadjau se jako cudne stvari, zabrinjavajuceg karaktera.
Nije vise kao sto je nekada bilo, zivot postaje jako tezak i zagonetan.
U posljepodnevnim satima nesto malo detaljnije.....
"In dem Augenblick, in dem ein Mensch den Sinn und den
-
france
u francuskoj kriza?stvarno nisam znalaMajor wrote:Pa dobro, Ameri su posebne travke, nikako se sa Evropljanima nemogu uporediti.madam Bovary wrote:p.s.pitam je skoro:da neces i ove godine za bosnu?
uff rekoh,jest mi te zao
Oni imaju sudeci po tome sta procitam u Njemackim medijima i iz raznih TV reportaza, apsolutne kontroverzne poglede
na , drustvo, politiku, Boga i bilo sta drugo od nas Evropljana.
Nasi Bosanci nastanjeni kod njih na veliko zaprepastenje se takoreci preko noci uklope u njihov nacin razmisljanja.
U Evropi (zapadnoj) u posljedni period dogadjau se jako cudne stvari, zabrinjavajuceg karaktera.
Nije vise kao sto je nekada bilo, zivot postaje jako tezak i zagonetan.
U posljepodnevnim satima nesto malo detaljnije.....
Zagorka wrote:ocigledno je situacija slijedeća:ovi sto su 'vamo,da im je tamo
pa jeste. istina je. ali vjeruj da mnogi nikad neku drugu drzavu pozeljeli ne bi da je kod nas situacija iole normalna i da je moguc normalan zivot. u mene je recimo otac prije rata znao ponekad otici u njemacku na mjesec, dva da radi kako bi se malo popravili/obnovili. ali nikad nismo razmisljali o tome da se iselimo u neku drugu drzavu. oba roditelja su radili i solidno zaradjivali. obicnom covjeku ne treba mnogo da bi bio sretan i zadovoljan. ali ovo kod nas od rata pa sve do danas se svodi samo na puko prezivljavanje. tako je bar vecini stanovnistva. naravno da ima i onih koji zive normalan zivot, ali su manjina.