Islam

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Dust
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 2 times
Status: Offline

Re: Islam

15 Jun 2012, 23:05

Mic je malo pogrijesio.

Evo Majo ovdje: http://www.islamicfinder.org/cityPrayer ... erzegovina
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7893 times
Been thanked: 18658 times

15 Jun 2012, 23:17

Aha, 8:32

Nije Mic pogriješio, evo za Hamburg
http://www.islamicfinder.org/cityPrayer ... ry=germany

:sok

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 2 times

15 Jun 2012, 23:28

uh, jadna im majka
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora

Mic-Sokoli
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

15 Jun 2012, 23:49

Maja wrote:Aha, 8:32

Nije Mic pogriješio, evo za Hamburg
http://www.islamicfinder.org/cityPrayer ... ry=germany

:sok
Da sam Bogdom pogrijesio al nisam,a Dzemka tvoj link pokazuje sadasnji aksham ramazan dolazi za mjesec e tad ce bit kako sam naveo plus minus 15 min.
Sljedeceg petka mozda dobijemo Imsakije pa cu postavit,ima razlike od ovog il onog izdavaca,al ne mnogo,s kojim pocnes tog se drzis ja uzmem albanski.
http://www.youtube.com/watch?v=W2QmK8XszUM

Se shqiptari i fort si guri,
Jo s'lufton pa u mbështet për muri
Po kur t'pshtetët dije djallë
O zor asht turrin me ja ndalë!

paparaci
Hadžija
Hadžija
Been thanked: 1 time

16 Jun 2012, 02:53

u muci se poznaju junaci :obrve :D. ;)

kad se sjetim onog tipa na novom zelandu (cini mi se), sto je postio oko 20 sati dnevno prosle godine - onda je nama super :travolta
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times

16 Jun 2012, 16:20

Esselamu alejkum ja resulallah ,alejhimusselam :ples

[media]xwg9Lf5ruUE&feature=relmfu[/media]
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

16 Jun 2012, 21:48

Lejletul Miradž 27.noć mjeseca Redžepa

Želim reći neka dešavanja koja su se događala našem Muhamedu a.s. prije ove noći i koja su ga dovela do nje ,a možda se o tome malo manje i zna.
Kad je počela objava Kur'ana Muhamed a.s. se nalazio na brdu Hira iznad Meke gdje je često odlazio u samoću ,a mekelije su govorile kad bi ga vidjeli kako ide : "Muhamed čezne za Bogom". U 27noći Ramazana on se spuštao sa brda kući i odjednom je čuo glas koji ga doziva . Bio je to melek Džibril a.s. koji se tad prvi put ukazao Muhamedu a.s. u svome liku i u svojoj punoći potpuno je zakrilio cijeli horizont ,a naš Poslanik a.s. je tad izgubio svijest i pao na zemlju. Džibril a.s. se tad nadvio nad njega ,probudio ga i počeo mu govoriti ono poznato : "Iqre, iqre! " (uči) i onda mu kazivati prvu kur'ansku suru i to je bio početak objave.
Nakon toga Muhamed alejihimuselam je došao kući ,sav u strahu i legao u krilo svoje žene vičući da ga pokrije ,a zatim joj ispričao šta mu se dogodilo.Njegova žena mu je odmah povjerovala i ohrabrila ga te tako postala prva koja mu je povjerovala i slijedila ,naša majka hazreti Hatidža. On je onda obznanio svojim sugrađanima što mu je rečeno ali su se malobrojni odazvali i počeli su ga ismijavati i vršiti razne pritiske nad njim. Nakon što mu se onda Džibril a.s. ukazao i objavio prvu suru nije mu dugo vremena dolazilo ništa i mekelije su ga počele još više ismijavati i napadati.
Muhamed a.s. je počinjao gubiti samopuzdanje i klonuo je duhom te je često ,kako se navodi u tefsiru Ibn Kesira r.a. , odlazio na brdo Hira očekujući objavu ali mu ništa nije dolazilo. Nekoliko puta je stajao na rubu stijene želivši skončati život i baciti se ali bi ga Džibril a.s povukao nazad.
I onda mu se Džibril drugi i poslijednji put ponovo ukazao u svome punom obliku u noći Lejletul miradž .
O ovome gore što sam pisao govori se u suri "Zvijezda" koja je meni vrlo poetična i počesto se u Kur'anu dešavaju tako ti poetični momenti ali ne po nekom sistemu već onako lucidno i spontano i kako kaže jedan naš kur'anski alim dr.Karić : Kur'an je kao priroda ,sav šaren i uvjek iznova lijep i neobičan. To obično zbuni one koji se prvi put sretnu sa Kur'anom jer je to jedan neponovljivi stil ,koji nije uopće poznat ni u arapa niti bilo gdje i zaista taj stil stvaranja možemo pronaći samo u prirodi.

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ وَالنَّجْمِ إِذَا هَوَىٰ
Tako mi zvijezde kad zalazi,
2
مَا ضَلَّ صَاحِبُكُمْ وَمَا غَوَىٰ
vaš drug nije s Pravoga puta skrenuo i nije zalutao!
3
وَمَا يَنْطِقُ عَنِ الْهَوَىٰ
On ne govori po hiru svome –
4
إِنْ هُوَ إِلَّا وَحْيٌ يُوحَىٰ
to je samo Objava koja mu se obznanjuje,
5
عَلَّمَهُ شَدِيدُ الْقُوَىٰ
uči ga jedan ogromne snage,
6
ذُو مِرَّةٍ فَاسْتَوَىٰ
razoriti, koji se pojavio u liku svome
7
وَهُوَ بِالْأُفُقِ الْأَعْلَىٰ
na obzorju najvišem,
8
ثُمَّ دَنَا فَتَدَلَّىٰ
zatim se približio, pa nadnio –
9
فَكَانَ قَابَ قَوْسَيْنِ أَوْ أَدْنَىٰ
blizu koliko dva luka ili bliže –
10
فَأَوْحَىٰ إِلَىٰ عَبْدِهِ مَا أَوْحَىٰ
i objavio robu Njegovu ono što je objavio,

مَا كَذَبَ الْفُؤَادُ مَا رَأَىٰ
srce nije poreklo ono što je vidio,
12
أَفَتُمَارُونَهُ عَلَىٰ مَا يَرَىٰ
pa zašto se prepirete s njim o onom što je vidio?
13
وَلَقَدْ رَآهُ نَزْلَةً أُخْرَىٰ
On ga je i drugi put vidio,
14
عِنْدَ سِدْرَةِ الْمُنْتَهَىٰ
kod Sidretu-l-muntehaa,
15
عِنْدَهَا جَنَّةُ الْمَأْوَىٰ
kod kojeg je džennetsko prebivalište,
16
إِذْ يَغْشَى السِّدْرَةَ مَا يَغْشَىٰ
kad je Sidru pokrivalo ono što je pokrivalo –
17
مَا زَاغَ الْبَصَرُ وَمَا طَغَىٰ
pogled mu nije skrenuo, nije prekoračio,
18
لَقَدْ رَأَىٰ مِنْ آيَاتِ رَبِّهِ الْكُبْرَىٰ
vidio je najveličanstvenija znamenja svoga Gospodara.

U ovoj noći je naš Poslanik alejhimusselam doživio duhovno ( po nekima i fizičko) putovanje
kad je bio prenesen iz Meke u Jerusalem ,gdje je u Kudusu klanjao predvodivši džemat u kojem su bili svi poslanici božiji .
Zatim je nakon tog namaza uzdignut u najviše nebeske sfere i pokazan mu je džennet i džehennem ,a kaže Allah Uzvišeni : "pogled mu nije skrenuo, nije prekoračio" a neki kažu da se tu govori o čežnji Muhameda a.s. ,o tome da ga ništa nije privuklo osim Allaha Uzvišenog , te mu je tu data mogućnost da traži od Milostivog šta želi ,a naš Resul alejhimuselam je rekao : "moj ummet ,Gospodaru , moj ummet " odnosno zatražio je to da se Allah dž.š smiluje nama ,njegovim sljedbenicima i njemu je data mogućnost šefa'ata tj. da na Sudnjem danu bude zagovarač za nas ,za muslimane koji su ga slijedili ,a to nije dato nikome od poslanika. Tu noć mu je dato i 5 dnevnih namaza kao farz (obaveza) ali i kao dar ,jer namaz je zaista dar.
Kad bi se svi ljudi molili i vjerovali u Allaha Uzvišenog to ni zehru ne bi promijenilo njegovo Biće ,a ni kada bi svi prestali i postali nevjernici ni zehru ne bi umanjilo njegovu moć . Dakle namaz je isključivo nama potreban i nama čini dobro ,pomaže nas i čisti nas duhovno , liječi i vraća na pravi put . Namaz je osvježenje ,kao kad onaj desni klik mišem stisnete da osvježite svoj računar pa se onda program poboljša i bolje radi,tako i namaz osvježava onoga koji ga obavlja .
"Namaz je radost moga oka " govorio je naš Poslanik alejhimuselam i stvarno ako se obavi iskreno i predano vaše će oko dobiti drugi sjaj nakon namaza i vaši pogledi na život i na ljude će se promijeniti na bolje ,ako Bog da.

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40920 times
Been thanked: 27440 times

16 Jun 2012, 22:20

"Medju stvarima vasega svijeta, najdraze su mi bile zene i mirisi: a svjezina moga oka (radost moga srca) jeste u namazu."
“Ljudi imaju puno toga lijepog o tebi da kažu, samo prije toga treba da umreš.”

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

18 Jun 2012, 18:43

Ljudi često pitaju o džinnima iako postoji cijela kur'anska sura Džinn ,koja dosta precizno govori o njima ,samo treba pozorno slušati jer kur'anski govor je specifičan .
Iblis je džinn i šejtani koji su njegovi sljedbenici su džinni ali ima ih i muslimana isto kao i ljudi.

[media]nnagKR25Dc4&feature=g-all-c[/media]

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

18 Jun 2012, 18:50

subahneke Rabbi subhanek!

[media]J0TVu5MZKww[/media]

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

18 Jun 2012, 21:12

Zenska ce osoba kod udaje gledati da se uda za pobozna, cudoredna, ljubazna i darezljiva muza, a pazice da se ne uda za pokvarena covjeka. Mlade djevojke ne treba udaviati za stare, niti za pokvarene ljude. Treba da se udaju za svoju priliku." :djed

paparaci
Hadžija
Hadžija

19 Jun 2012, 01:51

Ako nisi kadar ciniti dobra djela, onda makar ne nanosi ljudima zlo jer se i to ubraja u sadaku kojom ces se iskupiti. (Muslim)

Uzviseni Allah mi je objavio da budete ponizni i da se niko ni nad kim ne uznosi. (Muslim)

Muslimanu nije dozvoljeno da prekine odnose sa svojim bratom preko tri dana, i kada se sretnu da okrenu lice jedan od drugog, a bolji je onaj, od njih dvojice, koji prvi nazove selam. (Buharija i Muslim)
NeK pUkNu DuSmAnI...

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

19 Jun 2012, 02:31

Zena koja umre, a njezin muz bude zadovoljan s njom, uci ce u Dzennet."

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

19 Jun 2012, 23:10

"Dvije vrste ljudi bice stanovnici Dzehennema i ja ih poslije ovozemaljskog zivota, necu vise vidjeti: silnici, u cijim su rukama bicevi debljine kravljih repova, kojima tuku svijet, i zene koje nose prozirnu odjecu kao da su gole, koje okrecu lice od Allahovih zapovijedi i sklone su zlim djelima, a glave su im kao grbe u deva. Takve zene nece uci u Dzennet, niti ce osjetiti njegov miris! A miris njegov se siri na sve strane veoma daleko."

paparaci
Hadžija
Hadžija

20 Jun 2012, 01:29

Nece imetak uzmanjkati zbog udijeljene sadake, a Allah ce zbog prastanja covjeku povecati ugled i nema nikog da se ponizi Allahu i radi Allaha, a da ga Allah ne uzdigne zbog toga. (Muslim)

Tri su znaka licemjera (munafika): kada govori - laze, kada obeca - ne ispuni, i kada mu se nesto povjeri - povjerenje iznevjeri. (Buharija i Muslim)

O skupe, ima onih koji su priznali vjerovanje jezikom, ali iman im jos nije usao u srce! Ne ogovarajte muslimane i ne istrazujte njihove negativnosti, jer onaj ko bude istrazivao mahane brata muslimana, Allah ce istrazivati njegove, a kome Allah bude istrazivao mahane razotkrit ce ga i osramotiti makar i u njegovoj kuci. (Tirmizi i Ebu Dawud)
NeK pUkNu DuSmAnI...

Mic-Sokoli
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

20 Jun 2012, 02:15

Ima li Hadis na koji se poziva Jusuf Kardavi u fetwi protiv gadafija Da Covjek treba da prica samo sa razumnima?
Ne treba pricati sa ljudima koji su nerazumni?

[media]G9yYwwvvWCg[/media]

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

20 Jun 2012, 07:06

Ne znam za hadis ali u Kur'anu se to dosta puta spominje . Međutim Gadafi je ubijen od strane rulje ,svjetine i to niti je po šerijatu niti služi na čast muslimanima .
mislim da ovo spada u "religijska pitanja"

Mic-Sokoli
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

20 Jun 2012, 13:18

To za Gadafija se slazem al mi nije bila meta Gadaffi,nit fetva Kardavija,nego ovo da se ne mora razgovarati sa nerazumnim Ljudima.
Tjesi me jer me dosad bilo strah imas Muslimana,naopak da bog sacuva,gleda stvari kroz krscanske oci,uvrijedi cast Muslimana jednom pa dva pu pa sto put itd,razbit ga ne mozes boze sacuvaj,jos ako ti je bliznji,nema druge nego nekomuniciranje,dok nisam cuo Kardavija bi tu odluku uzeo na svoja ledja,sad mi je lakse. :D
Ocjenu razuman ne razuman uzimam na sebe,nema serijata da utvrdi al vazem po najboljem znanju i savjescu.

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

20 Jun 2012, 17:25

Mic-Sokoli wrote:To za Gadafija se slazem al mi nije bila meta Gadaffi,nit fetva Kardavija,nego ovo da se ne mora razgovarati sa nerazumnim Ljudima.
Tjesi me jer me dosad bilo strah imas Muslimana,naopak da bog sacuva,gleda stvari kroz krscanske oci,uvrijedi cast Muslimana jednom pa dva pu pa sto put itd,razbit ga ne mozes boze sacuvaj,jos ako ti je bliznji,nema druge nego nekomuniciranje,dok nisam cuo Kardavija bi tu odluku uzeo na svoja ledja,sad mi je lakse. :D
Ocjenu razuman ne razuman uzimam na sebe,nema serijata da utvrdi al vazem po najboljem znanju i savjescu.
Ma druže ,ne znači to da prekineš svaki kontakt sa tom osobom i ne govoriš nego da se okaniš ubjeđivanja i raspravljanja ,jer neki ljudi su tvrdoglavi i kao što Kur'an kaže mnogo puta "gluhi,nijemi i slijepi".
Jednostavno više ne razgovarate o tim temama jer znaš da musliman ne smije biti duže od tri dana da ne priča sa svojim bratom/setrom po vjeri

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

20 Jun 2012, 17:27

Cetiri elementa dolaze u obzir i utjecu na covjeka prilikom odabiranja odredjene osobe za zenu: ljepota, porijeklo, bogatstvo i moralni kvaliteti (vjera). A ja ti preporucujem da pazis na moralne i dusevne kvalitete i da trazis takvu zenu."

Post Reply

Return to “Religija”