Citati koje ste sačuvali

Poezija, proza, pisci, pravopis, povijest jezika, dijalekti, lokalizam.
Cici
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Status: Offline

Re: Citati koje ste sačuvali

Post by Cici » 28 Nov 2010, 06:01

[media]PVtD3kWAAPg&feature=related[/media]

Herman Hesse
Što sam bivao stariji, sve manje su me ispunjavala sitna zadovoljstva koja mi je život pružao i sve jasnije sam shvatao gde treba tražiti prave izvore radosti i smisla.
Naučio sam da biti voljen ne znači ništa, a da je voleti sve, da je sposobnost da osećamo ono što daje vrednost i lepotu našem... postojanju. Gde god bi se na zemlji pojavilo ono što se može nazvati srećom, bilo je satkano od emocija.
Novac nije ništa, moć nije ništa. Mnogi imaju i jedno i drugo, a ipak su nesrećni.
Lepota nije ništa, video sam lepe muškarce i lepe žene koji su bili nesrećni uprkos svojoj lepoti.
Ni zdravlje nije sve; svako je zdrav ko se tako oseća; bilo je bolesnika punih volje za životom koji su venuli mučeni strahom od patnje.
Ali sreća je uvek bila tamo gde je neko umeo da voli i živeo za osećanja; ako ih je negovao, ako ih nije gazio i potiskivao, ona su mu donosila zadovoljstvo.
Lepota ne pruža radost onome ko je poseduje, već onom ko ume da je voli i da joj se divi.
Onima koji su mi se smijali,hvala... Bez njih ne bih plakala... Onima koji me nisu mogli voljeti,hvala... Bez njih ne bih upoznala pravu ljubav... Onima koji su povrjedili moja osjecanja,hvala... Bez njih ne bih znala da ih imam... Onima koji su me ostavili,hvala... Bez njih ne bih otkrila sebe.... Ali onima koji su mislili da necu uspeti- Njima najvise zahvaljujem, jer bez njih ne bih ni pokusala....

odysseus
Na probnom
Na probnom

Post by odysseus » 08 Dec 2010, 00:26

"zivot svakog covjeka je put ka samome sebi,pokusaj jednog puta,nagovjestaj jedne staze.Nijedan covjek nikada nije on sam,ali svaki tezi da to postane,poneko potmulo,poneko jasnije,svako kako umije.Svako nosi do kraja ostatke svog rodjenja,sluz i ljusturu jednog prasvijeta.Poneko ne postane covjek nikada,vec ostaje zaba,ostaje guster,ostaje mrav.Poneko je gore covjek,a dole riba.
Ali svako je hitac prirode upjeren ka covjeku.Svima nam je zajednicko porijeklo,majke nase,svi mi poticemo iz istog zdrijela,ali svako,kao pokusaj i hitac iz dubina,tezi vlastitoj svrsi.
Mi mozemo razumjeti jedan drugog,ali svako od nas moze da protumaci samo sebe samog."
Herman Hese-Demijan
..."jer covjek se ne radja...covjek se postaje!"

Cici
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Cici » 08 Dec 2010, 00:30

"Savršena ljubav doista je rijetka... Zaljubljeni uvijek moraju imati profinjenost mudrih, prilagodljivost djece, osjetljivost umjetnika, razum filozofa, smirenost svetaca, snošljivost učenjaka i snagu samopouzdanih."

Leo Buscaglia
Onima koji su mi se smijali,hvala... Bez njih ne bih plakala... Onima koji me nisu mogli voljeti,hvala... Bez njih ne bih upoznala pravu ljubav... Onima koji su povrjedili moja osjecanja,hvala... Bez njih ne bih znala da ih imam... Onima koji su me ostavili,hvala... Bez njih ne bih otkrila sebe.... Ali onima koji su mislili da necu uspeti- Njima najvise zahvaljujem, jer bez njih ne bih ni pokusala....

Cici
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Cici » 08 Dec 2010, 00:31

"Nema sunca bez svjetlosti, ni čovjeka bez ljubavi."

Johann Wolfgang Von Goethe

odysseus
Na probnom
Na probnom

Post by odysseus » 08 Dec 2010, 00:57

"...A iznad sela su prolazili dani preplicuci se sa nocima,promicale se nedjelje,miljeli mjeseci,duvao vjetar,tutnjala planina pred nepogodu,a Don zastakljen prozracno-zelenim azurom ravnodusno je isao ka moru."
Mihail Solohov-Tihi Don

Cici
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Cici » 08 Dec 2010, 01:01

Tako obicno biva. Oni koje želimo da vidimo ne dolaze nam u casovima kad na njih mislimo i kad ih najviše ocekujemo, a pojavljuju se u nekom trenutku kad smo mislima najdalje od njih. I našoj radosti zbog ponovnog videnja treba tada malo vremena da se digne sa dna, gdje je potisnuta, i pojavi na površini.
I tu je kraj. Nema više niceg. Samo grob medu nevidljivim fratarskim grobovima, izgubljen poput pahuljice u visokom snijegu što se širi kao okean i sve pretvara u hladnu pustinju bez imena i znaka. Nema više ni price ni pricanja. Kao da nema ni svijeta zbog kojeg vrijedi gledati, hodati i disati. Nema Stambola ni Proklete avlije. Nema ni mladica iz Smirne koji je umro još prije smrti, onda kada je pomislio da je, da bi mogao biti nesrecni sultanov brat Džem. Ni jadnog Haima. Ni crne Akre. Ni ljudskih zala, ni nade i otpora koji ih uvijek prate. Niceg nema. Samo snijeg i prosta cinjenica da se umire i odlazi pod zemlju.

Ivo Andric, Prokleta avlija

odysseus
Na probnom
Na probnom

Post by odysseus » 08 Dec 2010, 01:19

"A ono sto se u meni dogadja u rijetkim casovima radosti,sto je za mene slast,dozivljaj,ekstaza i uzvisenost,to svijet voli i trazi mozda jedino u pjesnickim djelima,a u zivotu smatra ludoscu.I odista,ako je svijet u pravu-onda sam ja kriv,onda sam lud,onda sam odista kako sam sebe cesto nazivao,stepski vuk,zivotinja koja je zalutala u tudj i nerazumljiv svijet,koja vise ne nalazi svoju postojbinu,vazduh i hranu."
Herman Hese-Stepski vuk

Cici
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Cici » 08 Dec 2010, 01:22

:)

odysseus
Na probnom
Na probnom

Post by odysseus » 08 Dec 2010, 01:40

"Nijedan covjek nije ostrvo,sam po sebi cjelina.Svaki je covjek dio kontinenta,dio zemlje.Ako grudvu zemlje odnese more-Evrope je manje;kao da je neko odnio posjed tvojih prijatelja ili tvoj.
Smrt svakog covjeka smanjuje mene,jer ja sam okruzen covjecanstvom,zato nikad ne pitaj za kim zvono zvoni-ono zvoni za tobom."
Ernest Hemingway-Za kim zvona zvone

odysseus
Na probnom
Na probnom

Post by odysseus » 12 Dec 2010, 11:08

"Prema jednoj legendi postoji ptica koja pjeva samo jednom u zivotu,ljepse nego bilo koji drugi stvor na zemlji.Od trenutka kad napusti gnijezdo ta ptica trazi trnovito drvo i nema mira dok ga ne nadje.
Uvuce se medju njegove divlje isprepletane grane i pjevajuci nabode se na najduzi,najostriji trn.Dok umire,njen bol prerasta u pjesmu daleko ljepsu od pjesme slavuja ili seve.Cijena te predivne pjesme je zivot,ali citav svijet zastaje da slusa,a Bog na nebu se osmjehuje.
Jer ono najdublje sto u nama postoji moze se dobiti samo po cijenu velike boli,ili bar tako kaze legenda..."

Collen McCullough-Ptice umiru pjevajuci

Amazonka
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 2 times

Post by Amazonka » 12 Dec 2010, 11:34

Iskustvo me naucilo da ono sto se ne moze objasniti samome sebi, treba govoriti drugome. Sebe mozes obmanuti nekim djelom slike koji se nametne, tesko izrecivim osjecanjem, jer se skriva pred mukom saznavanja i bjezi u omaglicu, u opijenost koja ne trazi smisao. Drugome je neophodna tacna rijec, zato je i trazis, osjecas da je negdje u tebi, i lovis je, nju ili njenu sjenku, prepoznajes je na tudjem licu, u tudjem pogledu, kad pocne da shvata. Slusalac je babica u teskom porodjaju rijeci. Ili nesto jos vaznije. Ako taj drugi zeli da razumije.

Mesa Selimovic, Tvrdjava
Odustajem od svih traženja pravde, istine, odustajem od pokušaja
da ideale podredim vlastitom životu, odustajem od svega što sam
još jučer smatrala nužnim za nekakav dobar početak, ili dobar kraj.

Vjerojatno bih odustala i od sebe same, ali ne mogu. Jer, ko će
ostati ako se svi odreknemo sebe i pobjegnemo u svoj strah?....

Image

vučica
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time

Post by vučica » 12 Dec 2010, 16:23

"Ne budi nesretan što u ovome svijetu nitko ne zna za tebe. Zašto misliš da si toliko važan da bi te trebali poznavati? Kada budeš zaista tako važan, a da i ne misliš o tome, oni će znati za tebe.
***Ja sam ja,uvijek UNIKAT,nikad DUPLIKAT***
...Moja se radost čuje u tišini,
a ljubav udiše svakim dahom....

Image

myka
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by myka » 12 Dec 2010, 16:35

Ne mozemo unistiti sve sto volimo,uvijek ce ostati mogucnost da nam to uniste drugi....Selimovic

Hodacemo bez razloga, radovacemo se, bez razloga, smijacemo se, bez razloga, s jednim jedinim razlogom, sto smo zivi i sto se volimo.A kud ces veci razlog.....Selimovic
Za leprsav hod i sjaj u ocima koristite kozmetiku heineken
http://www.youtube.com/watch?v=R7j7GEuK1ZE
Tuge postoje da bi prizvale smijeh
http://www.youtube.com/watch?v=dFkUMsJGXzc

myka
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by myka » 12 Dec 2010, 16:55

Svaka nepravda je jednaka, a covjeku se cini da je najveca koja je njemu ucinjena. A ako mu se cini, onda i jeste tako, jer ne moze se misliti tudjom glavom...Dervis i smrt
Za leprsav hod i sjaj u ocima koristite kozmetiku heineken
http://www.youtube.com/watch?v=R7j7GEuK1ZE
Tuge postoje da bi prizvale smijeh
http://www.youtube.com/watch?v=dFkUMsJGXzc

Ideja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Ideja » 12 Dec 2010, 18:12

"Kad vas ljubav pozove, pođite za njom, iako su staze njene tegobne i strme.
A kad vas krila njena obgrle, prepustite joj se, iako vas mač, skriven među perima njenim, može povrijediti.
A kad vam progovori, vjerujte joj, iako vam glas njen može unistiti snove, k'o što sjeverac opustoši vrt.
Jer, baš kao sto vas kruniše, ljubav će vas i razapeti.
Isto kao što vas podstiče da rastete, isto tako će vas i okresati. Kao sto se uspinje do visina vaših i miluje vam grančice najtananije što trepere na suncu, tako će se spustiti i do vašeg korijenja i protresti ga u njegovom prijanjanju za zemlju.
Poput snoplja pšeničnog, sakupiće vas u naručje svoje.
Omlatiće vas, da bi vas ogolila.
Prosijaće vas, da bi vas otrijebila od kukolja.
Samljeće vas, do bjeline.
Umijesiće vas, dok ne postanete gipki;
A onda će vas izložiti svojoj svetoj vatri, tako da postanete sveti hljeb za svetu Božiju svetkovinu."
K.Gibran
"Jer, bez imalo sumnje, drvo za moj tabut raste. I platno posmrtno, moje, neko negdje tka... "

odysseus
Na probnom
Na probnom

Post by odysseus » 13 Dec 2010, 22:31

..."Ako covjek nije spreman da vidi smisao bas u rijetkim dozivljajima,djelima,mislima i tvorevinama koje zrace nad haosom ovakvog zivota.Medju ljudima ove vrste nikla je opasna i strasna misao da je mozda cijeli covjeciji zivot samo jedna opaka zabluda,zestoki neuspio izrod pramajke,divlji i jeziv promasen pokusaj prirode.Ali je medju njima nikla i ona druga misao,da covjek nije samo prilicno razumna zivotinja,vec i dijete bogova, kome je odredjeno da bude besmrtno.
Svaka vrsta ljudi ima svoje osobne znake,svoja obiljezja,svaka od njih ima svoje vrline i poroke,svaka svoj smrtni grijeh!"

Herman Hesse-Stepski vuk

odysseus
Na probnom
Na probnom

Post by odysseus » 14 Dec 2010, 21:09

..."Jah sta vas pobih, a masala jopet vas dosta osta. Pobojah se da se necu imati s kim sjetovati. Kad eto srece, ima vas jos uvijek. Pita me neki dan Austrijski Konzul, “Zasto vi “kaze” u Bosni sve rijesavate sabljom I macem. Zasto ne glavom?” Ko biva oni u Austriji. A ja mu kazem, “Mnogo nas je ovdje konzule a zemlja mala. I Turaka, I Bosanaca, I Austrijanaca, I Srba, I Hrvata mnogo. I niko nece da ide, svi hoce da ostanu, a zemlja mala. U onolikoj Rusiji niko se nebi’ otimao za jednu Bosnu, a ovdje se tuku za svaki sokak.” Sudjeno joj sirotici, sta li. I jos mu kazem, “A I lijepa je moras priznat!” “Jeste al’ I skupa.” Pa sto onda ne idete, I vi, I svi ostali. Ostavite je nama Bosancima pa cemo mi kako znamo I umijemo I nece nam biti ni tesko ni gore."

Ivo Andric-Omer pasa Latas

odysseus
Na probnom
Na probnom

Post by odysseus » 15 Dec 2010, 23:22

"Volim sve na tebi,tvoje izvijene trepavice,tvoju kosu,zaobljenost tvoje brade ka grlu.
Kad koracas,izgleda mi da vjetar vije iznad zita.
Ti si zemlja i voda i hljeb i svjetlost."

Perl Bak

odysseus
Na probnom
Na probnom

Post by odysseus » 15 Dec 2010, 23:31

"Znam da je ljubav ista kao brana:ako ostavite pukotinu kroz koju moze da se provuce i najtanji mlaz vode,malo pomalo,voda ce potkopavati odbrambene zidove i nastupit ce trenutak kad vise niko nece uspjeti da ukroti snagu bujice.Ako se zidovi odrone,ljubav osvaja sve:tada vise nije vazno sta je moguce ili nemoguce,nije vazno da li mozemo ili ne mozemo da zadrzimo osobu pored sebe-Ljubav znaci gubitak kontrole!"

Paolo Coelho

odysseus
Na probnom
Na probnom

Post by odysseus » 15 Dec 2010, 23:39

"Toliko je lijepo pripadati nekoj zeni,sav joj se predati!Nemoj mi se smijati ako ono sto cu reci zazvuci budalasto.Ali pazi:voljeti neku zenu,predati joj se,sasvim obujmiti sobom i osjecati da si obujmljen njome,to nije istovjetno sa onim sto ti nazivas zaljubljenoscu i cemu se pomalo podrugujes.To nije za podrugivanje.To je za mene put ka zivotu i put ka smislu zivota."

Herman Hesse-Narcis i zlatousti

Post Reply

Return to “Književnost i jezik”