Fuddo wrote: 23 Sep 2019, 19:10
Pasaga wrote: 23 Sep 2019, 18:13
et vidis ....
ovde svak ubere par kg ...i kuci .....
U Svedskoj?
A cuj...
I ovdje ode u prodavnicu, kupi i kuci.
Samo ne vidim nikakve veze sa onima koji se domisljaju da prezive na milion i jedan nacin.
I Markan da je u Svedskoj ne bi nikad ni pomislio da skace okolo i trazi vrganje, borovnice i koji vec klinac ne raste po tim nasim brdima.
Rođak, ja u Švedskoj berem i gljive i borovnice.
Neki dan poslije posla, došao s posla, završio ranije, presvučem se, skuham kafu u termosicu, berač i kutiju u ruksak, upalim auto i odem u šumu.
Lijepo vrijeme, tišina, milina, mozak da odmoriš. A borovnica da se plavi od njih. I krenuo lagano. Ubrao dvije litre za dva sahata i leđa me zabolješe.
Jučer s ženom i malom odemo na jezero. Ponio špirit-kuhinju, nešta namirnica, oko nas šuma, samo pokoja ptica proleti i riba se praćne. I laganini zapalim vatru, skuham ručak, žena ide iz šume nosi gljive, isjeckaj i to pa na tavu. Otjeraše nas oblaci. Pri povratku do auta naletimo na ogroman vrganj (platio je jutros za doručak) i još nekoliko gljiva (kod nas poznate pod imenom ovčije vime) - došao kući odmoran.
Ovi što pričaju da se ne može zaraditi - moj otac je odrastao na selu i berući vrganj sebi zaradio za školske udžbenike i alat još šezdesetih godina. Imao je opremu bolju nego najveći majstori u selu.
Imaš fakultete u Bosni ali gdje ćeš sa stručnim kadrom? Gdje ga rođak zaposliti kad i ono posla što ima - daj da si u nekoj stranci pa ako si stručnjak, super, ako nisi, nema veze...